„Asus ROG Maximus XI Gene“: tobuli genai siekiantiems rekordinio DRAM dažnio

Žvilgsnis iš arčiau

mATX formato „Gene“ pasižymi 24,4 cm x 22,6 cm išmatavimais ir primena beveik kvadratą, bet ne pusiau padalintą kokią nors „Hero“ modelį, nors išlaikyta tamsi matinė montažinė plokštė, kuri yra vizitinė „ROG Maximus“ kortelė. „Gene“ turi ne vieną unikalų bruožą: masyvus dangtelis virš I/O zonos, akiai neįprastos formos mikroschemų rinkinį aušinantis radiatorius bei dar pora bruožų, kuriuos paprastai turi tik mITX formato pagrindinės plokštės. Tai du DIMM lizdai ir vienas mechaninis PCIe 3.0 x16 lizdas. Ant „Gene“ montažinės plokštės matomas ir dar vienas DIMM lizdas, tiksliau DIMM.2, tačiau šis nėra skirtas operatyviajai atminčiai, o adapterio pagalba neš M.2 kaupiklius. Pridėkime tarp DIMM ir DIMM.2 lizdų įterptą pailgą metalo plokštelę, apatinėje PCB dalyje pakreiptas jungtis su portais ir gauname nenuginčyjamai išskirtinai bei patraukliai atrodantį ROG produktą, kuriam trūktų nebent metalo lakštais uždengtos kitos PCB pusės.

„Gene“ turi du 8-pin EPS12V maitinimo lizdus – visiškas taip vadinamas overkill’as netgi spartinant i9-9900K su azotu. Greta stovi pirmasis iš dviejų 4-pin FS_FAN1 lizdas, pasižymintis 1 A stipriu ir neturintis Q-Fan kontrolės. Vienoje eilėje išdėstyti CPU_OPT, CPU_FAN ir AIO_PUMP lizdai (visi po 1 A). Standartiškai pirmi du dalinasi bendru valdymu.

Slenkant toliau į dešinę turime pirmąją 4-pin RGB 5050 (3 A, 12 V) galvutę ir MemOK! II slankiklį. Kaip jau minėjome „ROG Strix Z390-E Gaming“ apžvalgoje, gamykliškai on pozicijoje esantis slankiklis leidžia motininei plokštei on the fly režimu ieškoti profilių tol, kol dėl operatyvios atminties neįvykusi POST fazė bus sėkmingai praeita.

Ganėtinai netikėtai „Gene“ turi tik du DIMM lizdus. Paskutinis „Gene“ modelis, kuris buvo paremtas Z170 mikroschemų rinkiniu, turėjo keturis. Šį trūkumą „Asus“ nusprendė panaikinti kartu su Double Capacity DIMM lizdais. Suprantama kalba tai reiškia, kad DIMM lizdas palaiko ir 32 GB talpos DDR4 modulį. Tiesa, tokie moduliai yra tikra retenybė – kol kas juos yra pristačiusi tik G.SKILL po „Trident Z RGB DC“ pavadinimu. Žinoma, „Gene“ palaiko ir įprastus DDR4 modulius, kurie privalo būti un-buffered/ non-ECC tipo. „Asus“ nurodomas maksimalus dažnis siekia net 4800 MHz (O.C.).

Ten, kur turėtų būti dar du DIMM lizdai, matome kitas struktūras. Iškart už DIMM lizdų yra pailgas M.2 radiatorius, kuris dengia porą vienoje eilėje išdėstytų M.2 (32 Gb/s) lizdų. Jie prijungti prie Z390 mikroshemų rinkinio ir tinka PCIe magistralę naudojantiems SSD kaupikliams. Reikia atkreipti dėmesį, kad į vieną lizdą įstačius 2280 formato SSD, į kitą jau tilps tik maksimalaus 2260 formato SSD. Standartiškai radiatoriaus vidinė pusė jau turi paruoštas termo juosteles. Šie M.2 lizdai palaiko „Intel Optane“ technologiją.

Už radiatoriaus integruotas DIMM.2 lizdas, kurio dantukai kitokie ir jis netinka DDR4 moduliui. Pirmą kartą DIMM.2 lizdą sutikome „ROG Zenith Extreme“, turėjusios AMD X399 mikroschemų rinkinį, pagrindinės plokštės apžvalgoje. DIMM.2 lizdas vėl skirtas M.2 įrenginių palaikymui, tačiau dabar į jį statoma ne plika pridėtinė plokštė o visas jos ir radiatoriaus sumuštinis. Nuėmus aliuminio lakštus pamatome, kad kiekvienoje savo pusėje pridėtinė plokštė turi vietą maksimalaus 22110 formato SSD kaupikliui. Abu lizdai yra susieti su pocesoriaus PCIe centru, todėl logiška, kad tinka tik SSD su PCIe magistrale.

Lyginant su paskutiniu „Gene“ modeliu, pasikeitė ir PCI-Express lizdų skaičius. Dabar likęs vienas sustiprintas PCIe 3.0 x16 lizdas ir vienas PCIe 3.0 x4, kuris, skirtingai nei pirmasis, susietas su Z390 mikroschemų rinkiniu. Virš PCIe 3.0 x4 įrengtas 4-pin CHA_FAN lizdas, kuris palaiko pilną Q-Fan reguliavimą.

„Asus“ išnaudojo beveik kiekvieną dešiniojo PCB krašto milimetrą. Po dviejų skaitmenų Q-Code ekranėliu, leidžiančiu tiksliai aparatiniame lygmenyje diagnozuoti sistemos nesikrovimo priežastį, dar yra ir inspekciniai LED kiekvienam mazgui (CPU, DRAM, VGA, Boot), kurie leidžia vos užmetus akį suprasti, kas sukelia problemą. LN2 trumpiklis panaikina nustatomų įtampų ribojimą, pavyzdžiui, operatyviajai atminčiai ar procesoriui. Slow Mode slankiklis priverčia CPU dirbti taikant mažiausią įmanomą dažnio daugiklį, o RSVD slankiklis automatiškai nustato specifines CPU įtampas naudojantiems aušinimą azotu ir taip panaikina cold boot problemą. Ši savybė veiksni tik su tam tikrais procesoriais ir tik esant minusinei temperatūrai. Dar žemiau išdėstyti keturi mygtukai: didesnis už visus kitus įjungimo/išjungimo, perkrovimo, ReTry, kuris praverčia, kai sistema tampa neveiksni ir perkrovimo mygtukas nereaguoja, ir Safe_Boot, kuris leidžia patekti į BIOS, jeigu buvo panaudoti netinkami nustatymai be būtinybės anuliuoti visus BIOS nustatymus.

Žemiau seka vertikali USB 3.1 Gen 1 (5 Gb/s) vidinė galvutė, taip pat priekinei panelei skirta USB 3.1 Gen 2 (10 Gb/s) galvutė, kuri sujungta su Z390 mikroschemų rinkiniu. Tarp jų pastatytas antrasis FS_FAN2 (1 A) lizdas. Primename, kad Q-Fan reguliavimo jis nepalaiko.

„Gene“ duoda keturis SATA III (6 Gb/s) horizontaliai pakreiptus lizdus, kurie valdomi Z390 mikroschemų rinkinio, todėl tinkami 0, 1, 5, ir 10 tipo RAID masyvų sudarymui. Po SATA lizdais stovi 3-pin/2-pin lizdai, skirti įeinančios/išeinančios vandens temperatūros ir vandens tėkmės nustatymui.

Apatinis PCB kraštas laisvesnis, bet ne mažiau įspūdingas dėl 90° pakreiptų jungčių. Pakreiptas ne tik priekinės panelės blokas, bet ir W_PUMP+ (3 A) lizdas, antrasis 4-pin RGB 5050 (3 A, 12 V) lizdas, du vidiniai USB 2.0 portai, taip pat AAFP ir 12-pin Node portas, skirtas prijungti išorinius ROG įrenginius, kaip FAN_EXTENSION pridėtinė plokštė. Įtampų matavimui skirta Probelt juosta, o išorinį termo diodą galima prijungti prie T_SENSOR lizdo.

Nuo likusios montažinės plokštės atskirta SupremeFX garso posistemė sudaryta iš „Realtek ALC1220A“ garso kodeko, kuris uždengtas EMI dangteliu, ir japoniškų „Nichicon“ elektrolitinių kondensatorių. Kruopščiai apžiūrėję ir kitą PCB pusę, deja, neradome papildomo stiprintuvo ausinėms.

I/O jungčių panelė, kaip ir dešinysis PCB kraštas, tiesiog perpildyta. Turime BIOS nustatymus anuliuojantį CLR_CMOS mygtuką, taip pat BIOS Flashback mygtuką ir jam priskirtą vieną iš šešių USB 3.1 Gen 1 portų BIOS atnaujinimui iš atmintinuko. Tarp senesnio sukirpimo portų turime PS/2 ir du USB 2.0. Raudona spalva identifikuojami spartesni USB 3.1 Gen 2 portai (trys A ir vienas C tipo). RJ-45 lizdas susietas su „Intel I219V“ moduliu (1000 Mbps) ir yra apsaugotas LANGuard technologijos, o dviejų juostų 802.11ac WiFi valdomas „Intel Wireless-AC 9560“ modulio. Palaikoma Bluetooth 5.0 versija ir MU-MIMO. Maksimali bevielio tinklo sparta 1730 Mbps. 7.1 garsas gali būti išvestas arba naudojant analogines audio jungtis arba skaitmeninį S/PDIF. Vaizdui išvesti skirtas vienintelis HDMI (1.4b), kurio maksimalios galimybės siekia 4096 x 2160 @30 Hz.

2 Komentarai

  1. Lets Do parašė:

    nebloga apzvalga!

  2. BC00 parašė:

    Tik dabar pastebėjau, kad BIOS’as rodo, jog Gene turi 4x DIMM lizdus. Matyt BIOS paimtas iš senesės Gene 😀

    Genefourdimmslots

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.