„Asus ROG Rapture GT-AC5300“ bevielio maršrutizatoriaus apžvalga

Žvilgsnis iš arčiau

Jei dažniausiai įprasti „consumer“ klasės bevieliai maršrutizatoriai yra vos už delną didesni lengvi plastmasiukai, tai dydžiu ir mase nesunkiai konkuruoja su didžiausiais brangiausias „Aruba“ ar „Cisco“ verslo klasės bevielio interneto prieigos taškais, kadangi sveria daugiau nei 1,8 kilogramo (nuotraukoje palyginimui esantis latviškas RB951 atrodo visiškai mažytis).

Viršutinėje dalyje – ROG logotipas bei ne tik vizualinę, bet ir praktinę aušinimo funkciją atliekantis grotelių raštas, ant dugno – taip pat daug erdvės šilumos išsklaidymui. Kampuose esančios guminės kojelės ne tik išlaiko įrenginį stabilų, bet ir pakelia jį nuo paviršiaus maždaug 1 cm, leisdamos orui laisviau cirkuliuoti. Centrinėje dugno dalyje pateikiama informacija apie standartinius wifi SSID, reikalingą maitinimo šaltinį bei QR kodas, leisiantis iškart prisijungti prie įrenginio konfigūravimo.

  

Visuose keturiuose įrenginio šonuose yra po du įprastus RP-SMA lizdus antenoms. Vienoje pusėje sukoncentruoti visi įrenginio lizdai: 9 gigabitiniai tinklo prievadai, maitinimo lizdas, du USB 3.0 lizdai bei įjungimo mygtukas. Iš karto matyti, kuris prievadas numatytas interneto prijungimui (WAN), o kurie vidiniam tinklui. Virš prievadų pateikta aiški schema, kuriuos tinklo prievadus galima naudoti srauto agregavimui (LACP) ir taip gauti iki 2 Gbps pralaidumą.

  

Priešingoje prievadams pusėje išsirikiavę šviesos diodai: įjungimo, 2,4 GHz bevielio tinklo, 5 GHz bevielio tinklo, interneto prieigos, vidinio tinklo prievadų prieigos bei WPS.

  

Atskiro dėmesio nusipelno ir antenos. Taip, jos suteikia įrenginiui tą grėsmingą išvaizdą, tačiau tai tėra paprasčiausios omnidirekcinės antenos sutinkamos daugybėje įrenginių. „Asus“ visiškai nepateikia informacijos netgi apie jų signalo sustiprinimą.


Jei atidžiau pažiūrėsite į internetinių parduotuvių kainynus arba „Asus“ tinklapį, pamatysite, jog „Asus“ siūlo ir pigesnę šio maršrutizatoriaus modifikaciją – RT-AC5300. Pastarasis skiriasi nuo vyresiojo brolio perpus mažesniu NAND ir RAM kiekiu, kurie atitinkamai siekia 128 MB bei 512 MB, mažesniu procesoriaus branduolių kiekiu ir dažniu bei tinklo ir USB prievadų kiekiu (žr. nuotrauką žemiau). Sunku pasakyti, ar mažiau atminties ženkliai sumažintų maršrutizatoriaus spartą esant dideliam ugniasienės taisyklių kiekiui, QoS, DLNA ar FTP serveriui ar naudojant daugiau tinklo įrenginių, tačiau testų metu atminties sąnaudos neperkopė 400 MB ribos, kas teikia vilties, jog ir jaunesnysis „Rapture“ brolis su užduotimis turėtų susidoroti be problemų.

Nors specifikacijų lentelę galėsite apžvelgti tolesniame puslapyje, verta iškart užsiminti, jog tai ganėtinai rimtas bevielis maršrutizatorius. Jame veikia 4 branduolių procesorius. Ir nors „Asus“ apkarpiusi savo „Linux“ operacinės sistemos funkcionalumą taip, jog /proc/cpuinfo informacijos apie procesoriaus modelį nepateikia, remiantis Wikidev, naudojamas „Broadcom BCM4908“ 1.8 GHz dažnio SoC (64 bit ARMv8 instrukcijų rinkinys). Įdomu tai, jog BCM4908 palaiko 2,5 Gb Ethernet standartą. Visgi neaišku, ar viduje esantis komutatorius ir kiti komponentai leistų tinklo prievadams veikti 2,5 Gb/s pralaidumu, jau nekalbant apie tai, jog „Asus“ turėtų tai leisti savo programinėje įrangoje.

Kaip ir vis didesnis skaičius bragesnių įrenginių, „Rapture GT-AC5300“ yra 802.11ac „wave 2“ kartos įrenginys ir palaiko MU-MIMO. Bet ko gero pagrindinis ir labiausiai „premium“ segmentui būdingas bruožas, gausybė antenų. Ne, nekalbu apie tai, jog visos jos yra išorinės ir atrodo įspūdinai. Jei įprastame vidutinės klasės 802.11ac wifi maršrutizatoriuje matome vieną antenų rinkinį 5 GHz dažnių juostai ir vieną 2.4 GHz dažnių juostai, tai „Asus“ integravo trečią antenų rinkinį skirtą 5 GHz dažniui. Visi antenų rinkiniai veikia 4×4 konfigūracijoje. Pilnos įrenginio specifikacijos iš „Asus“ tinklapio pateikiamos tolimesniame lape.

21 Komentarai

  1. IFeelYou parašė:

    Nerealus daiktas 🙂 Dizainas iš vis kosmosas 🙂

  2. newdiamond parašė:

    norejau rasyti…bet vel gausiu atsakyma – cia entuziastu portalas…
    Tai nesakysiu 🙂

  3. Minde parašė:

    Jei atvirai, noriu tokio daikto. Tik jame SPEJU nera sim korteles modulio, na kad galetu buti ir mobilaus rysio imtuvas. Tai iskart pajamciua toki geri.

    Pas mane namie du intrentai. Jei sugebetu 2 tinklus palaikyti….

  4. kernel_panikuoja parašė:

    Norintiems gatavo sprendimo daiktas tikrai fainas.

    Asmeniskai as, kai megstu darytis viska pats, tai uz tokia suma imciau kitoki komplektuka:

    https://www.pcengines.ch/apu3a4.htm

    Po to kazka is situ pagal poreiki: https://www.compex.com.sg/wifi-module/ (Gal net imciau didesne galia vietoj MU-MIMO – mano use case’ams geriau).

    Ir zinoma command line-only linux’a kalciau, su custom’iniais wifi config’ais – nes nemegstu GUI 🙂

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.