„Asus ROG Rapture GT-AC5300“ bevielio maršrutizatoriaus apžvalga

Vartotojo sąsaja

Prisijungus prie maršrutizatoriaus pasitinka iš pirmo žvilgsnio neįprasta, tačiau „Asus“ ROG serijai būdinga raudona spalva. Užėjus pirmą kartą pasitinka konfigūravimo vedlys. Suvedame administratoriaus slaptažodį (tik nepasitikėkite „Asus“ slaptažodžio vertinimu – paveikslėlyje „stiprus“ slaptažodis iš tiesų yra „Test.1234“), pasirenkame veikimo režimą („Wireless router mode“), išsirenkame interneto ryšio tipą, netgi galime pasirinkti iš kelių nelietuviškų IPT ir iškart automatiškai sukonfigūruoti IPTV bei VOIP, arba tai padaryti rankiniu būdu. Toliau – bevielių tinklų SSID ir slaptažodžių konfigūravimas bei galimybė įjungti IPS. Viskas. Be didesnio vargo interneto ryšys, kai išorinis IP adresas iš paslaugų tiekėjo gaunamas automatiškai, sukonfigūruotas. Pirmas įspūdis gana neblogas.

  
  
  

Toliau atsiduriame pagrindiniame meniu, kuriame matyti tinklo statusas ir tinklo srautas realiame laike. Kairėje pusėje yra pagrindinis meniu, padalintas į dvi dalis: bendrus nustatymus ir išplėstinius nustatymus. Pirmiausiai – bendrieji.

  
  

Kaip matote, dauguma jų, bent jau žvelgiant į pavadinimus, yra susiję su žaidimais. Bet tai nebūtinai tiesa. Tarkim „Gaming IPS“. Su „gaming“ ši funkcija neturi nieko bendro. Užėję randame ganėtinai paprasto IPS nustatymus, tarp kurių ir ribotas bei nebūtinai objektyviai situaciją atspindintis maršrutizatoriaus saugumo įvertinimas, turinio filtravimo bei laiko ribojimo nustatymai. Dauguma nustatymų naudingi, tačiau su „geimingu“ neturi nieko bendro.

Panaši situacija ir su „Game Profile“ nustatymu, kuris tėra portų peradresavimo (dstnat) įrankis su iš anksto nustatytais portais, kuriuos naudoja kai kurie (dažniausiai seni) žaidimai.

„Game Private Network“ yra kiek įdomesnė funkcija, paremta WTFast paslauga, leidžiančia kai kuriais atvejais sumažinti tinklo vėlinimą, jei įprastai žaidimo serverius pasiekiate „neoptimaliu“ maršrutu. WTFast iš esmės leidžia jungtis į jų VPN’ą ir per juos pasiekti žaidimų serverius kitais maršrutais. Kai kuriais (labai retais) atvejais, jei interneto paslaugų tiekėjas sugalvojo, jog žaidimo serverius Amsterdame nuo šiol pasieksite per Bangalorą, tai galbūt ir gali nurėžti kelias ar keliolika milisekundžių, tačiau normaliomis sąlygomis gana sunku įsivaizduoti teigiamą tokios paslaugos poveikį. Iš kitos pusės, WTFast gali būti naudojamas tiesiog kaip VPN paslaugos tiekėjas.
  
VPN skiltyje „Asus“ leidžia maršrutizatoriuje paleisti PPTP (nerekomenduojamas dėl silpno saugumo) arba OpenVPN serverį. „Fusion VPN“ skyrelyje pateikiama galimybė sukonfigūruoti VPN klientus (L2TP, PPTP arba Open VPN). „Fusion VPN“ taip pat leidžia konfigūruoti išimtis, kada jungtis nenaudojant VPN kliento.
  
„Traffic analyzer“ funkcija leidžia sekti labiausiai lankomus šaltinius internete bei juos pasiekiančius klientus, taip pat stebėti srautą pagal prievadus.
  
„Game Boost“ pavadinimu pavadinta QoS nustatymų skiltis. „Asus“ siūlo kelis skirtingus QoS veikimo modelius, tokius kaip tinklo srauto tipo atpažinimą ir prioritetizavimą pagal jo tipą ar individualų srauto ribojimą atskiriems įrenginiams.
  
Gana įdomu, jog šalia bendrų nustatymų atsirado ir visas rinkinys Wifi įrankių, skirtų eterio užimtumui bei trikdžių stebėjimui. Sveikintinas priedas, tačiau, mano manymu, jo vieta kiek kitur. Kiek pastebėjus aplinkinius įrenginius galima susidaryti gana objektyvų vaizdą apie kanalų užimtumą ar pašalinius trikdžius.
Toliau keliamės į išplėstinius nustatymus, kur randame labiau pažįstamus WAN (perjungimas tarp statinio ir dinaminio IP adresų nustatymo, MAC adreso keitimo galimybė, portų peradresavimas, dinaminio DNS serviso konfigūravimas ir netgi dvigubo WAN nustatymai – „failover“ arba „load balancing“ režimams) ir LAN (DHCP serverio ir statinių rezervacijų konfigūravimas) nustatymus.
  
„Network Map“ skiltyje randame informaciją apie šiuo metu tinkle prijungtus įrenginius, taip pat apie maršrutizatoriaus būklę.
  
Ugniasienės skilties nustatymai truputį klaidina. Čia lyg ir kalbama ir apie IPv4, ir IPv6 nustatymus, tačiau į „destination“ laukelį suvedus IPv4 adresą, išmetamas klaidos pranešimas, jog įvestas nevalidus IP adresas. „Asus“ galėtų kiek patikslinti meniu ir patį klaidos pranešimą.
Bevielio ryšio nustatymai tikrai detalūs.
  
  
  
  
Kiti meniu punktai apima įrenginio administravimą (atsarginė konfigūracinio kopija ir jos atstatymas, žurnalinių įrašų stebėjimas, programinės įrangos atnaujinimas ir pan.) ar papildomas su USB susijusias programas.

 

Konfigūravimo scenarijai

Kadangi vienas iš pagrindinių namų vartotojas skirtos tinklo įrangos savybių yra lengvas konfigūravimas, GT-AC5300 naudojimo paprastumas išbandytas keliais atvejais:
  • Išmanioji televizija
  • LACP konfigūravimas
  • 4G modemas
  • USB spausdintuvas
  • FTP serveris
Pirmasis bandomas scenarijus – išmanioji televizija. Pavyzdiniai nustatymai – Telia IPTV. Kadangi „Telia“ išmaniąją televiziją tiekia atskiru VLAN’u (VLAN6), WAN prievade gaunamą „tagintą“ VLANą reikia „nutaginti“ ir perduoti į kažkurį prievadą. Pirminiame interneto konfigūravimo vedlyje Asus siūlo nurodyti kokiu VLANu tiekiama televizija ir kuriam fiziniam prievadui. Atskirai IP televivizijos VLANą sukonfigūruoti taip pat paprasta. Deja, visiškai laisvo VLAN konfigūravimo galimybių Asus nepateikia.
  
4G ryšio testavimui pirmiausiai prijungiau patį pigiausią pirkimo metu internetinėse parduotuvėse rastą „MLife ML700 LTE“ modemą. Po apie pora minučių trukusio aptikimo ir pirminio konfigūravimo proceso rezultatas buvo šnipštas. Įrenginys nebuvo aptiktas, ir interneto ryšio taip ir negavau. Greitas pasikrapštymas po nustatymus situacijos taip pat nepagerino. Nieko baisaus. Sunku tikėtis, kad maršrutizatorius tiesiog veiks su bet kokiu USB modemu. Toliau eilėje – „Xiaomi Redmi 4“ „USB tethering“ režimu. „Asus GT-AC5300“ palaiko „Android“ įrenginius kaip USB modemus. Šįkart problemų nekilo. Po pirminio sukonfigūravimo ryšys atsirado maždaug po minutės.
LTE modemas gali būti panaudojamas ir kaip atsarginis interneto ryšio kanalas. Ši funkcija taip pat veikė be didesnių problemų. Kanalo perjungimas netekus laidinio ryšio, žinoma, nėra nepastebimas, tačiau savo darbą atlieka. Ryšio egzistavimui maršrutizatorius naudoja ICMP paketų siuntimą (ping) į pasirinktą tinklo adresą ir leidžia pasirinkti, kiek paketų iš eilės praradus maršrutizatorius persijungs į atsarginę ryšio liniją.
LACP konfigūravimas… Kaip čia pasakius. Konfigūruoti nieko kaip ir nereikia. Pirmas + antras bei penktas + šeštas LAN prievadai jau standartinėje konfigūracijoje sudaro dvi LACP poras. Konfigūracijoje nėra galimybės rinktis kitokius prievadų apjungimo būdus, kurie neatitinka 802.3 ad standarto.
Spausdintuvo konfigūravimas taip pat buvo labai paprastas. Nors teko atisiųsti papildomą programą iš „Asus“ tinklapio kompiuteriui, ją paleidus ir luktelėjus keliolika sekundžių spausintuvas, prijungtas prie „Rapture GT-AC5300“ USB prievado, kompiuteryje iškart buvo pasiekiamas, nors prieš tai buvo įdiegtas tik naudoti per USB prievadą. AC5300 be problemų atpažino seną „Xerox Phaser 3140“ lazerinį spausdintuvą.
FTP serverio konfigūravimas taip pat nesukėlė jokių sunkumų. Prijungus USB atmintinę ir atlikus kelis paspaudimus „AiCloud“ programoje jau galėjau prie atminties turinio prieiti savo vartotoju.
Bendrai išsikeltas užduotis pavyko įgyvendinti nesunkiai. Kiek erzino, jog kai kuriais atvejais reikėjo nuo kelių iki keliasdešimt sekundžių paspoksoti į užrašą „Applying“, bet bendras įspūdis pakankamai geras ir „draugiškas“ vartotojui.

21 Komentarai

  1. IFeelYou parašė:

    Nerealus daiktas 🙂 Dizainas iš vis kosmosas 🙂

  2. newdiamond parašė:

    norejau rasyti…bet vel gausiu atsakyma – cia entuziastu portalas…
    Tai nesakysiu 🙂

  3. Minde parašė:

    Jei atvirai, noriu tokio daikto. Tik jame SPEJU nera sim korteles modulio, na kad galetu buti ir mobilaus rysio imtuvas. Tai iskart pajamciua toki geri.

    Pas mane namie du intrentai. Jei sugebetu 2 tinklus palaikyti….

  4. kernel_panikuoja parašė:

    Norintiems gatavo sprendimo daiktas tikrai fainas.

    Asmeniskai as, kai megstu darytis viska pats, tai uz tokia suma imciau kitoki komplektuka:

    https://www.pcengines.ch/apu3a4.htm

    Po to kazka is situ pagal poreiki: https://www.compex.com.sg/wifi-module/ (Gal net imciau didesne galia vietoj MU-MIMO – mano use case’ams geriau).

    Ir zinoma command line-only linux’a kalciau, su custom’iniais wifi config’ais – nes nemegstu GUI 🙂

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.