„ASUS TUF Gaming B550M-Plus WiFi“ ir retas APU procesorius – „Ryzen 5 Pro 4650G“

Žvilgsnis į TUF gaming B550M-Plus WiFi

Prie TUF Gaming B550M-Plus WiFi priklauso pora SATA kabelių, firminiai lipdukai, I/O nugarėlė, popierinė dalis ir portabili WiFi 6 antena, kadangi tai WiFi versija.

Visos dabartinės ASUS TUF pagrindinės plokštės turi kamufliažo prieskonį ir TUF Gaming B550M-Plus [Wi-Fi] ne išimtis. Ant 24,4 x 24,4 cm montažinės plokštės dominuoja juoda su pilkos spalvos ornamentais. Kaip ant delno matoma beterija vaizdo nepapuošia, tačiau ištikus bėdai bent priėjimas prie jos maksimaliai patogus, nebent ją užstos milžiniškas orinis aušintuvas. Pagrindinė plokštė negauna I/O zoną dengiančio dangtelio, taip pat ir VRM radiatorius nėra toks didelis, kad uždengtų visą zoną. Labiausiai į akis krenta tai, kad nėra nei vieno pakreipto SATA lizdo, plius vidinės USB-C galvutės, tačiau pačiam išplanavimui (atmetus vertikalius SATA) priekaištų beveik nėra. Antrasis mechaninis PCIe x16 lizdas neaktualus, tik po baterija esantis CHA_FAN lizdas galėtų būti iškeltas į dešinįjį PCB kraštą – ten esame įpratę turėti bent vieną lizdą sisteminiams ventiliatoriams. Montažinė plokštė sudaryta iš 6 sluoksnių, nepaisant to, kad tai ne high end produktas. Kiti gamintojai kai kurioms pagrindinėms plokštėms taiko 4 sluoksnių PCB, tačiau tai neturėtų sukelti jokių PCIe 4.0 x16 lizdo problemų, susijusių su signalo perdavimo kokybe ir stiprumu.

TUF Gaming B550M-Plus [Wi-Fi] turi vieną 8-pin EPS12V maitinimo lizdą, ko pakanka galingiausiems AMD flagmanams. Standartiškai ASUS pagrindinėse plokštėse CPU_OPT (1 A) lizdas yra „veidrodinis“, tiesiog atkartojantis prie pagrindinio CPU_FAN (1 A) prijungto ventiliatoriaus sūkius, be atskiro valdymo galimybės. Greta pirmoji iš dviejų 4-pin RGB (12 V, 3 A) galvučių.

Naudojant „Ryzen“ 3000/5000 procesorių pagrindinė plokštė palaiko iki 4400 MHz (O.C) dažnio, un-buffered tipo, DDR4 operatyviąją atmintį, tačiau su 4000G modeliais dažnis didėja iki 4800 MHz. Maksimali talpa abejais atvejais 128 GB. Pasirinkta Daisy Chain takelių išdėstymo topologija.

Pirmasis PCIe x16 lizdas yra sustiprintas. Gen 4 protokolas palaikomas tik su „Ryzen 3000/5000“ šeimos procesoriais. Su „Ryzen 4000G“ APU magistralė bus ribojama iki 3.0 versijos. Antrasis PCIe x16 lizdas nėra sustiprintas ir veikia tik 3.0 x4 režimu, tačiau to pakanka „CrossFireX“ technologijai. Tiesa, dėl per mažo atstumo vaizdo plokštės bus „sulipusios“ arba visai netilps.

Tarp AM4 ir pagrindinio PCIe x16 lizdų paliktas maksimaliai didelis tarpas, kas garantuoja puikų mechaninį suderinamumą tarp vaizdo plokštės ir masyvių orinių aušintuvų. Pirmasis M.2_1 lizdas yra vienoje eilėje su vieninteliu turimu PCIe 3.0 x1 lizdu. M.2_1 lizdo maksimalus pralaidumas kis priklausomai nuo naudojamo CPU: su „Ryzen 3000/5000“ – 64 GB/s arba PCIe 4.0 x4 režimas, o su „Ryzen 4000G“ APU – 32 GB/s arba PCIe 3.0 x4 režimas. Tas pats lizdas palaiko ir SATA magistralės SSD, kurio maksimalus formatas 2280.

Antrasis M.2_2 lizdas jau turi jam priskirtą radiatorių. Šis lizdas susietas su B550 mikroschemų rinkiniu, jame galima naudoti maksimalaus 22110 formato SSD kaupiklį, turintį arba PCIe, arba SATA magistralę. Duomenimis lizdas su niekuo nesidalina ir nepriklausomai nuo procesoriaus palaiko PCIe 3.0 x4 protokolą.

Pagal PCB kraštą išdėstyti Q-LEDs, leidžiantys nustatyti problemos kaltininką (CPU, VGA, DRAM, Boot Device), dėl kurio sistema atsisako užsikrauti. Po ATX24V lizdo patalpinta vienintelė 19-pin vidinė USB 3.0 jungtis. Šioje dalyje nematome nei vieno SATA III lizdo, tačiau RGB fanatikai gauna nedidelę pašvietimo zoną.

B550 mikroschemų rinkinys yra aušinamas juokingai mažu radiatoriumi. RGB zonos čia nėra, tik firminis TUF logotipas, kurį uždengs vaizdo plokštė.

Turimas „Realtek ALC1200“ garso kodekas yra ekranuotas EMI dangteliu. Tai pakopa už ALC1220 žemesnės klasės kodekas, tačiau konkretūs skirtumai tarp specifikacijų nėra žinomi. Garso posistemės zona atskirta nuo likusios PCB dalies, kairės ir dešinės pusės kanalai paskirstyti atskiruose PCB sluoksniuose, taip pat naudojami japoniški „Nichicon“ kondensatoriai. Papildomo OPAMP stiprintuvo ausinėms nėra.

Visi keturi pagrindinės plokštės turimi SATA portai yra patalpinti apatinėje montažinės plokštės dalyje. Jie tinka RAID 0, 1 ir 10 tipo masyvams kurti. Be SATA portų čia randame dvi vidines USB 2.0 sąsajas, 4-pin (12 V, 3 A) ir 3-pin (5 V, 3 A) (A)RGB galvutes ir ventiliatorių prijungimui skirtą CHA_FAN kanalą (1 A).

I/O zonoje siūlomi du USB 2.0 (juoda spalva), keturi USB 3.2 Gen 1 (mėlyna spalva) ir du USB 3.2 Gen 2 portai, iš kurių vienas yra USB-C tipo. Vienas iš keturių Gen 1 portų yra susietas su BIOS FLBK mygtuku, kuris leidžia atnaujinti BIOS be procesoriaus. RJ-45 LAN lizdas yra susietas su 2,5 Gbe spartos „Realtek RTL8125B“ tinklo moduliu. Kadangi tai WiFi modelis, greta matome du išėjimus WiFi antenai. Palaikomas WiFi 6 standartas su Bluetooth 5.1. Vaizdą galima išvesti pasinaudojant arba HDMI 2.1 (4K @60 Hz), arba DisplayPort 1.2 sąsajas. ASUS taip pat paliko senamadišką PS/2 portą, tačiau jo buvimas kartais tampa tikru privalumu sprendžiant tam tikras suderinamumo problemas. I/O dangtelį vartotojui reikės užsidėti pačiam.

5 Komentarai

  1. Knocknevis parašė:

    Labai gera MB. Turiu modeli be WiFi jau 3 menesius ir veikia perfect, jokiu nusiskundimu. Su senesniu 2700X sukasi be priekaistu.

    • BC00 parašė:

      Nebestebina. Anksčiau TUF reikėdavo aplenkti per atstumą, dabar nusipirkus galima būti tikram, kad tai viena iš geresnių value turinčių mobo. Aišku tai dar ne taisyklė.

  2. 1Xtra parašė:

    O kur iGPU testai? Nes kaip CPU jis prasmes neturi ir del nasumo ir kainos 🙂 visi tikisi tokio APU kad discrete GPU nereikalingas butu, bet panasu negreit dar.

    • neblogai parašė:

      Blogos žinios- iGPU pajėgumas daugmaž toks pat, kaip 3400G/RX550/GT1030. O geros- tai kad net ir su ta pačia Vega8, 5000-oji karta daugmaž tą patį greitį sugeba išlaužti U-serijos nešiojamuose kompiuteriuose (5500U/5700 su 7/8CU veikia net ~1500MHz su vos ~15W CPU package power).

    • BC00 parašė:

      iGPU testai bus kitoje apžvalgoje. Čia galima sakyti pirma dalis buvo. Irgi išbandysim su greitesniais RAM ir didesniu IF dažniu. Skirtumas turėtų būti nemažas.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.