85-81=2(x) „Asus“ biudžetinės motininės: B85M-G ir H81M-K

Šeši, vienas ir du. Tokie skaičiai atitinkamai dega prie Z97, H97 ir X99 pagrindinių plokščių apžvalgų. Reikia pripažinti, kad tikrai ne visi apžvelgti modeliai buvo orientuoti į gilią (ir ne tuščią) kišenę turinčius pirkėjus – pora Z97 mikroschemų rinkinį turinčių „ASRock“ plokščių buvo kaip tik skirtos biudžetiniam pirkėjui. Visgi ne visi linkę skirti ir tuos 85 eurus naujai pagrindinei plokštei, ypač kai komplektuojama nebrangi sistema ir maksimalią sumą stengiamasi palikti vaizdo plokštei ar žiūrima, kad tuo pačiu pirkimu išeitų ir kardinaliai sistemos spartą pakeičiantis SSD kaupiklis. Šįkart mes pasiruošę nusileisti iki pat 45 eurų ribos ir nepakilti aukščiau 65 eurų. Būtent čia susispietusios H81 ir B85 mikroschemų rinkinį turinčios pagrindinės, o tarp jų ir du „Asus“ modeliai: H81M-K ir B85M-G.

 

Pakuotės ir komplektacijos

Po ilgesnės pertraukos pakankamai keista matyti ir liesti tokių nedidelių išmatavimų dėžutes, o H81M-K dėžutė išvis mažiausia, kokią tik esame gavę. Abiejų kartoninių dėžučių apipavidalinimas labai panašus. Priekinėje dalyje dominuoja juoda ir auksinė spalvos. Tarp šūsnies ženklų pakliūna ne tik nuo elektrostatinės iškrovos saugančios mikroschemos, bet ir nuosavos „Asus“ technologijos. H81M-K dėžutė papildomai praneša apie UEFI BIOS palaikymą, tačiau mes netikime, kad B85M-G naudotų senąjį BIOS.

Priešingoje dėžučių pusėje nurodos motininių plokščių specifikacijos bei smulkiau aprašomos išskirtinės palaikomos savybės (technologijos). Čia randame patvirtinimą, kad ir B85M-G naudoja UEFI BIOS.

  • USB 3.0 Boost– UASP protokolo pagalba padidinamas USB 3.0 sąsajos greitis;
  • Fan Xpert– pažangi ventiliatorių kontrolė, leidžianti pasiekti efektyvų sistemos aušinimą su minimaliu triukšmo kiekiu;
  • AI Suite 3– patentuota programinė įranga, leižianti keisti daugelį sisteminių nustatymų be būtinybės pasiekti BIOS;
  • GPU Boost– automatinis integruoto grafikos posistemio spartinimas;
  • Network iControl– galimybė realiu metu sekti tinklo apkrovą ir suteikti programoms jungimosi pirmenybę;
  • 5X Protection – 5X apsauga, kuri apjungia DIGI+ VRM grandinę, DRAM, ESD mikoschemas, 5K polimerinius kondensatorius ir nerūdijančio plieno I/O panelę

„Asus B85M-G“ neturi Fan Xpert“ logotipo, tačiau „Fan Xpert“ paprastai būna integruotas į „Ai Suite 3“ paketą. 5X Protection“ minimas tik ant B85M-G dėžutės, tačiau pažymima, kad H81M-K taip pat turi iš nerūdijančio plieno pagamintą I/O panelę, o tolimesnė diagnostika parodys, kad ant montažinės plokštės sumontuoti saugikliai, apsaugantys USB prietaisus nuo elektrostatines iškrovos, o polimeriniai kondensatoriai taip pat pasižymi 5000 valandų ištverme.

Prie abiejų plokščių pridedami aksesuarai vienodi: CD su tvarkyklėmis, vartotojo gidas, I/O panelės dangtelis ir dviejų tipų SATA maitinimo kabeliukai.

Žvilgsnis į B85M-G

Aukso spalvą keičia gelsvos spalvos išplėtimo lizdai ir smėlio spalvos radiatorius, kuris aušina „Intel B85“ mikroschemų rinkinį. Ant mATX tipo montažinės plokštės patalpintas vienas PCI-Express x16 lizdas ir du PCI-Express 2.0 x1. „Asus B85M-G“ turi keturi DIMM lizdus, o tai reiškia, kad vienam atminties kanalui skirti 2 DIMM lizdai. Maksimaliai palaikoma 32 GB 1600 MHz dažniu veikianti non-ECC/un-buffered DDR3 atmintis. DIMM lizdai palaiko SCP ir OTP apsaugas. Bendras SATA jungčių kiekis siekia šešias: dvi tamsios spalvos SATA II 3 Gb/s ir keturios gelsvos SATA III 6 Gb/s, iš kurių paguldytos tam, kad stambesnė vaizdo plokštė jų neužblokuotų ir nepaliktų vartotojo vos su vienu prieinamu SATA III 6 Gb/s lizdu. Dėja, bet B85M-G nepalaiko RAID dėl B85 mikroschemų rinkinio ypatybių.

Procesoriaus VRM grandinė sudaryta iš trijų fazių ir sustatyta arčiau I/O panelės tam, kad kliūtų didesnis oro srautas nuo gamyklinio „Intel“ aušintuvo. Vienai fazei priklauso vienas geležies šerdį turintis induktorius ir du M3054M MOSFET tipo tranzistoriai iš „UBIQ Semiconductor“. Panaudotas skaitmeninis „Digi+ ASP1253“ VRM valdiklis. Vienam atminties kanalui skirta viena fazė su tokį patį žymėjimą turinčiais dviem MOSFET tranzistoriais. CPU VRM filtravimo pajėgumas siekia 1680 uF. Polimerinių kondensatorių gamintojas Taivano kompanija „AP-CON“. Procesoriaus maitinimui skirtas 4-pin EPS12V lizdas, į kurį gali atitekėti beveik 200 W.

„Asus“ gigabitiniu tinklo posistemiu pasirinko „Realtek RTL8111G“ lustą. To paties gamintojo produktas atsakingas už garso apdorojimą. „Realtek ALC887“ kodekas palaiko 7.1 kanalo garsą, 24-bit rezoliuciją @192 kHz, o SNR lygis siekia 97 dB.

Ventiliatorių prijungimui skirti du lizdai: vienas 4-pin CPU_FAN ir vienas 4-pin CHA_FAN. Pastarojo padėtis galbūt ne pati patogiausia – tiesiai po LGA-1150 lizdu, tačiau sunkumų nebus tol, kol naudojamas gamyklinis aušintuvas. „Asus B85M-G“ naudoja vieną fizinę BIOS mikroschemą, kuri gali būti lengvai pakeičiama kita ją išėmus iš tarp SATA III ir radiatoriaus esančio lizdo. Visi UEFI BIOS parametrai gali būti grąžinti į pradinius pasinaudojus CLRTC kojytėmis, tačiau tam atlikti teks pasiskolinti trumpiklį.

Tarp kitų vidinių jungčių randame USB 3.0 lizdą, porą USB 2.0, LPT modulį ir COM lizdą. Vienintelė USB 3.0 apgaubta plastmasiniais kraštais.

Šalia VRM CPU zonos turime „ASMedia ASM1442K“ lustą, kuris atsakingas už vaizdo signalo išvedimą per I/O panelėje esančias HDMI ir DVI jungtis. Panašiam tikslui yra ir D-Sub išvestis, tačiau 4K rezoliuciją palaiko vienintelė HDMI. I/O panelėje taip pat integruotos dvi PS/2, keturios USB 2.0 ir dvi USB 3.0 jungtys, LAN lizdas ir trys garso išvestys.

Specifikacijos

 

Žvilgsnis į H81M-K

Pirmasis vizualiai matomas „Asus H81M-K“ skirtumas – siauresnė montažinė plokštė. „Intel H81“ mikroschemų rinkinys palaiko dvikanalį režimą, tačiau yra apribotas iki 1 DIMM lizdo vienam atminties kanalui. Vietoje 4 DIMM lizdų (B85 atveju) gauname tik 2 DIMM lizdus. Automatiškai palaikomos non-ECC/un-buffered DDR3 atminties dydis mažėja pusiau – iki 16 GB, tačiau maksimalus taktinis dažnis nepakitęs – 1600 MHz.

„Asus H81M-K“ taipogi turi vieną mechaninį PCI-Express x16 ir du PCI-Express 2.0 x1 išplėtimo lizdus, tačiau reikia žinoti, kad PCIe x16 lizdo elektrinis pralaidumas atitinka ne 3.0, 2.0 protokolą. Visgi, 8 GB/s pralaidumo užtenka kievienam šiuolaikiniam, vieną GPU turinčiam, vaizdo spartintuvui. Dar vienas atsiradęs apribojimas – maksimalus SATA prievadų skaičius gali siekti tik keturis, iš kurių maksimalus skaičus SATA III 6 Gb/s jungčių tėra pusė (2). Didesnį duomenų pralaidumą užtikrinantys SATA III lizdai turi geltoną žymėjimą, lėtesni SATA II – juodą. Kadangi visi 4 lizdai sumontuoti PCB apatinėje dalyje net ir dviejų aukštų aušinimo sistemą turinčios vaizdo plokštės jų neturėtų blokuoti.

CPU VRM grandinė identiška „Asus B85M-G“ modeliui. Tos pačios trys fazės, tie patys MOSFET tranzistoriai, tie patys trys polimeriniai kondensatoriai, kurių talpa 1680 uF. Esminis skirtumas – „Asus H81M-K“ neteko antros DRAM fazės, kadangi DIMM lizdų skaičius dvigubai mažesnis.

Dar vienas plika akimi matomas skirtumas – ne visi ant PCB sulituoti kondensatoriai yra polimeriniai. Vieno kondensatoriaus identifikuoti nepavyko, tačiau likusieji priklauso arba japonų gamintojui TK, arba kiniečių „CapXon“. Šie stovi šalia integruoto „Realtek ALC887“ kodeko, todėl matomai yra atsakingi už triukšmų filtravimą. Nors visi elektrolitiniai kondensatoriai turi 105 °C žymėjimą, dėl šios priežasties H81M-K labiau kvepia „cost effective“ dizainu už B85M-G. Gigabitinis tinklas nepasikeitęs – „Realtek RTL8111G“.

Daugmaž tose pačiose vietose išdėstyti tie patys 4-pin CPU_FAN ir 4-pin CHA_FAN lizdai. Nenuostabu, kad H81M-K taip pat turi tik vieną BIOS mikroschemą, tačiau duomenų atstatymui skirtas trumpiklis su trimis kontaktais ir iškart užmauta galvute. Nustebino, kad H81M-K turi vidinį S/PDIF išėjimą, tačiau korpuso priekinės panelės laidų prijungimo vieta nėra pati idealiausia – gali konfliktuoti su dviejų aukštų turinčiomis vaizdo plokštėmis.

Kadangi H81 mikroschemų rinkinys įgimtu būdu duoda tik du USB 3.0 prievadus, „Asus“ privalėjo nuo PCB pašalinti 29-is kontaktus turintį USB 3.0 lizdą ir išvesti abi galimas jungtis į I/O panelę. Be jų turime dvi PS/2, dvi USB 2.0 jungtis, LAN lizdą, DVI ir D-Sub bei garso išvestis. Neliko HDMI (o kartu su ja ir ASM1142K IC), todėl naudojant integruotą grafikos posistemį maksimali rezoliucija ribojama iki 1920 x 1080@ 60 Hz.

 

Specifkacijos

Palyginimas vienas prie vieno

 

 

B85M-G UEFI BIOS

UEFI BIOS lipduko nebuvimas sukėlė nepagrįstas dvejonės. UEFI BIOS apipavidalinimas visai kitoks (vizualiai mažiau patrauklus) nei jau matytų aukštos klasės „Asus“ motininių plokščių, tačiau „Asus“ neatėmė „EZ Mode“ režimo. Nepatyręs vartotojas (o tokių perkančių B85 pagrindines absoliuti dauguma) prieš save mato visą reikalingą informaciją: UEFI BIOS versiją, procesoriaus dažnį, jo temperatūrą ir įtampą, operatyvios atminties kiekį bei dažnį, ventiliatorių apsisukimų dažnumą. Jiems skirti iškart keletas sukonfiguruotų profilių. Vartotojas gali rinktis tarp trijų sisteminių režimų (standartinis – normal), aktyvuoti XMP profilį, o taip pat keisti įrenginių seką, iš kurių kraunama operacinė sistema.

„Asus“ paaiškina kaip susikurti ir įtraukti nustatymus į dažniausiai naudojamų nustatymų aplanką. Main skyrius rodo pačią pagrindinę informaciją apie UEFI BIOS, CPU ir DRAM.

„Ai Tweaker“ sekcijoje „Asus“ nustatymus sudėliojusi sau įprasta tvarka: pirmiausiai CPU, žemiau DRAM ir galiausiai su įtampomis susiję nustatymai. „Ai Tweaker“ turi keletą sub-sekcijų, kaip „DRAM Timing Control“ ir „DIGI+ VRM“, kurioje radome LLC (Load Line Calibration) nustatymus, ir „CPU Power Management“.

„Advanced“ skyrius su savo sub-sekcijomis ir įprastiniais nustatymais. Prie „PCH Configuration“ galima rasti išskirtines „Intel“ technologijas: „Rapid Start“ ir „Smart Connect“.

„Monitor“ skyrius supažindina su įtampomis, CPU temperatūra ir ventiliatorių sūkiais. „Q-Fan“ kontrolė supaprastinta ir nesiūlo tiksliai susikalibruoti ventiliatorių darbo. Visgi „Asus“ paliko žemutinę ir aukštutinę sūkių/temperatūrų ribą. Valdymo tikslumas: 1 C ir 1 % RPM.

Iš įrankių galima rinktis už UEFI BIOS atnaujinimą atsakingą „EZ Flash 2“, kuris suveikė be priekaištų, taip pat informaciją apie DRAM suteikiantį „SPD Information“ arba profilius, skirtus spartinimo nustatymų saugojimui.

H81M-K UEFI BIOS

Užmetant akį į H81M-K pagrindinės plokštės UEFI BIOS, jis tebeturi „EZ Mode“ režimą, visus ventiliatoriams skirtus profilius, tuos pačius papildomus įrankius, net „Intel Rapid Start“ funkciją, nors H81 mikroschemų rinkinys oficialiai šios technologijos nepalaiko, tačiau pastebėjome ir keletą esminių skirtumų. Pirma, išnyko „DIGI+ VRM“ sub-sekcija, todėl netekome LLC funkcijos, antra, neliko įtampos nustatymų, ir visų trečia, keičiant BCLK daugiklį, jo maksimali vertė sutampa su maksimaliu i7-4770K procesoriaus „Turbo Boost“ režimo daugikliu (x39). Bandant priskirti x40, BCLK daugiklis vistiek grįžta į x39.

 

„Asus Ai Suite III“

Gaila, bet naujausia oficialioje svetainėje rasta „Ai Suite III“ versija su savimi neturi nei „USB Boost“, nei „GPU Boost“ nei „Network iControl“ įrankių. Blogiausia, kad ne viską įmanoma „Asus“ puslapyje galima rasti ir atskirai. Renkamės antrą pagal šviežumą „Ai Suite III“ versiją su „USB Boost“ ir „GPU Boost“ įrankiais, nors paskutiniojo tikrai nenaudosime ir labai abejojame praktine jo reikšme. Jei integruotas i7-4770K procesoriaus vaizdo posistemis gamykliniais dažniais kažko „nepaveža“, tai nepadės joks dažnių kėlimas.

B85M-G modeliui skirtos tokios „Ai Suite III“ sudėtinės dalys, kaip „DIGI+ VRM“, „EPU“, „TurboV EVO“, „Fan Xpert“, „USB 3.0 Boost“, „Network iControl“…

„DIGI+ VRM“ yra svertas CPU ir RAM maitinimo fazių valdymui OS aplinkoje, tačiau kadangi B85M-G pasižymi tik skaitmeniniu CPU PWM valdikliu, čia neturime su DRAM susijusių nustatymų.

„EPU“ sekcija susijusi su enegijos efektyvumo didinimu. Turime keletą praktiškų nustatymų, kaip miego režimo aktyvavimas ar monitoriaus išsijungimas po nustatyto laiko tarpo.

Anksčiau sutikta „TPU“ skiltis dabar vadinama „TurboV EVO“. Rankiniu būdu galima keisti BCLK daugiklį bei CPU įtampas. Turime ir automatinio sureguliavimo pasirinkimą, kuriuo pasinaudosime kiek vėliau.

„Fan Xpert“ tebemoka išsiaiškinti prie motininės plokštės prijungtų ventiliatorių galimybes, tačiau pastebėjome, kad dingo „RPM Fix Mode“ režimas. Nustatymo preciziškumas išliko aukštame lygyje – slankiklis juda 1% su 1 °C santykiu. Deja, bet 4-pin CHA-FAN kištukas nėra tikras PWM kištukas, todėl prie jo prijungto sisteminio ventiliatoriaus sūkiai bus reguliuojami keičiant įtampą.

„Network iControl“ leidžia realiu metu sekti tinklo apkrovą ir suteikti programoms jungimosi pirmenybę

„USB 3.0 Boost“ teikiamą naudą tikriname su visiškai paprastu USB 3.0 atmintinuku. Maksimali linijinė rašymo sparta nuo beveik 6,5 MB/s sugeba pakilti virš 7 MB/s, o skaitymo sparta nuo beveik 58 MB/s kartą šoka virš 61 MB/s.

USB 3.0 Normal

USB 3.0 Turbo

 

H81M-K skirta „Ai Suite III“ su savim nebeturi „DIGI+ VRM“ ir „TurboV EVO“. Tai susiję su skaitmeninio CPU PWM valdiklio trūkumu ir spartinimo galimybės neturėjimo, ką issiaiškinome kad tikrindami H81M-K plokštės UEFI BIOS erdvę.

 

Testavimas

B85M-G ir H81M-K pagrindinės plokštės bus prilyginamos seniau testuotiems komplektams, kuriuose panaudotas ne tik i7-4770K, bet ir i7-5775C bei i7-5820K procesoriai. Pasinaudojama visiškai gamyklinėmis sąlygomis, kuomet procesorius įdedamas į pagrindinės plokštės lizdą ir automatiškai parenkami standartiniai (angl. default) BIOS nustatymai. Priminsime, kad visi testai kartojami po tris kartus – tada išvedamas vidurkis.

Rezultatai

Procesoriui parinkta identiška įtampa (1.08 v) nulėmė identiškas maksimalias energijos sąnaudas apkrovus su „Prime95“.

Skaičiais išreikštas skirtumas tarp „Realtek ALC887“ ir „Realtek ALC1150“ akivaizdus. Ne ką mažesnis ir normaliomis naudojimosi sąlygomis. Skirtumas tarp H81M-K ir B85M-G kinta paklaidos ribose.

 

Spartinimas

Jau gerokai anksčiau supratome, kad i7-4770K spartinimas įmanomas tik su B85M-G modeliu. Tai atlikti galima tik vienu vieninteliu keliu – pasinaudojant „Ai Suite III“.

Po būtino sistemos perkrovimo pamatėme, kad „Ai Suite III“ automatiškai spartino procesorių ne grupiniu būdu: keturių apkrautų branduolių dažnis siekia 4.1 GHz, dviejų – 4.2 GHz, trijų/keturių – 4.3 GHz. Pritaikyta 1.225 v įtampa. Mes žinome, kad nepriklausomai nuo įtampos mūsų i7-4770K negali pasiekti didesnio nei 4.3 GHz dažnio (įskaičiuojant visus branduolius), todėl „Ai Suite III“ pagal suprogramuotas galimybes matomai išgavo maksimalų rezultatą.

 

Išvados

Reikia pripažinti mums patiems buvo įdomu išsiaiškinti iš ko nulipdytos šiuolaikinės biudžetinės LGA 1150  motininės plokštės. Už tokią galimybę iškart norime padėkoti kompanijai „Asus“, kuri nepabūgo atsiųsti dviejų tokio tipo produktų: žemos klasės B85M-G ir ultra žemos klasės H81M-K. Nors tarp abiejų mATX formato motininių yra esminių skirtumų, abu modeliai skirti arba komplektuojamam eiliniam namų kompiuteriui, arba HTPC sistemai.

Galvodami apie H81/B85 biudžetinius produktus galima iškart pamiršti tokias įmantrybes, kaip keletas PCI-Express x16 lizdų, „Realtek ALC1150“ garso kodekas, raumeninga VRM grandinė, daugybė lizdų sisteminiams ventiliatoriams ir pan. Nepaisant to, didžioji dalis vartotojų sugeba išsiversti su kardinaliai apkarpytu funkcionalumu. Jiems svarbiausia turėti bent vieną PCIe x16 lizdą ir bent du ar tris SATA III prievadus. Tiek (ir net daugiau) siūlo būtent B85M-G ir H81M-K motininės plokštės, tačiau tai nereiškia, kad tai visiškai antrarūšiai produktai.

Tiek B85M-G, tiek H81M-K ne kartą ir ne du spartos testuose nurungė kur kas daugiau kainuojančius modelius ar net konkurentų flagmanus. Nepamatėme jokios aiškios tendencijos, kad H81 ir B85 mikroschemų rinkiniai vertinant bendrą spartą nusileistų H97/Z97 pagrindinėms plokštėms. Kas kita „Realtek ALC887“ garso kodeko dvikova su „Realtek ALC1150“ – skirtumas daugiau nei akivaizdus.

Vos pirmą kartą susidūrus su žemiausios klasės produkcija ją nėra lengva tinkamai įvertinti. B85M-G ir H81M-K motininės plokštės atrodo kaip tipiški tokios klasės mATX modeliai, neabejotinai nesantys tobuli (4-pin FAN_CHA lizdai neturi PWM funkcijos, neideali korpuso panelės laidų prijungimo vieta H81M-K atveju), bet turintys ir savo išskirtinių savybių. Paprastam vartotojui niekam nereikia sudėtingo UEFI BIOS, todėl smagu matyti paprastą UEFI BIOS implementaciją, kartu su turbūt beveik visų vartotojų poreikius patenkinsiančiu „EZ Mode“ režimu. „Asus“ truputį apkarpė „Fan Xpert“ ventiliatorių valdymo įrankį, tačiau jis vis dar išlieka patraukliausias iš viso to, ką teko matyti. „Asus“ produkcija eilinį kartą automatiškai parinko labai nedidelę procesoriaus įtampą – visiems psichologiškai malonu sutaupyti vieną kitą vatą bei turėti kuo vėsiau ir tyliau veikiančią sistemą.

Seniai buvo aišku, kad „Haswell“(Refresh) procesorius galima spartinti ir su H97 mikroschemų rinkinį turinčiomis pagrindinėmis plokštėmis. Virš B85 lyg ir tvyrojo neaiškūs debesys, bet juos galime aiškiai išsklaidyti. „Asus B85M-G“ sėkmingai paspartino mūsų i7-4770K iki 4.1 – 4.3 GHz. Kad ir kaip tai atrodo viliojančiai tuo nereikėtų piktnaudžiauti ir imtis atitinkamų apsaugos priemonių: blogiausiu atveju HTPC tipo CPU aušintuvo, geriausiu atveju – tokio paties aušintuvo ir papildomų radiatorių ant MOSFET tranzistorių. Manantiems, kad to nesiims, o du DIMM lizdai vietoje keturių taip pat nėra problema, H81M-K modelis gali būti palaikytas kaip pirminis prioritetas.

4 Komentarai

  1. alonzo2 parašė:

    Gal tiksliau butu ne zemiausios klases, o pigiausios, nes patys raset kad nurungia kai kur flagmanus, tai kazkaip visiskai nesiderina tas pastoviai kartojamas zodis "zemiausios" 😀

  2. BC00 parašė:

    Žemiausia klasė pagal čipseto savybes, aukšta klasė pagal spartą ir pigiausia pagal kainą:D

  3. Katonas parašė:

    Galėtų kalbininkai sugalvoti (gal jau ir yra sugalvoję) žodžius tokiem terminam kaip mainstream, midrange, highend, performance, tada nekiltų tokių dviprasmiškumų. Dabar dažniausiai tenka diriguoti savo pritaikytais žodžiais…

    O šiaip apie apžvalgą, kaip ir daugumoje atvejų pigesnį chipsetą turinčios motininės sparta nenusileidžia, tik netenkama kai kurių funkcijų, kurių kai kuriem ir nereikia

  4. washkys parašė:

    review kaip visad super.. O ir plokštės vertos dėmesio.. Reiktu biudžetinio varianto, žinočiau ką rinktis 🙂

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.