Audio Technica ATH-T500 dinaminės ausinės

Nors 150 litų siekianti suma dažnam lietuviui yra ta riba, kurios jis nenorėtų peržengti pirkdamas ausines, mūsų publiką domina ir kur kas solidesni gaminiai. Šįkart neviršysime kainos keturis ar penkis kartus, bet pabandysime išsiaiškinti ar japonai moka gaminti ne tik plačiam visuomenes ratui  paklausius automobilius, bet ir paprastam lietuviui įkandamas ausines.

 

  • Apie Audio Technica
  • Pakuotė ir komplektacija
  • Žvilgsnis iš arčiau
  • Specifikacijos
  • Testavimas
  • Patogumas ir garso izoliacija
  • Išvados

 

Apie Audio Technica

Praėjusiais metais atšventusi savo 50-metį, „Audio Technica” tikrai turi kuo pasigirti. Užsiimdama profesionalių laidinių ir bevielių ausinių, mikrofonų bei fonografinių magnetinių kartridžų gamyba Japonijos įmonė tiekė savo produkciją paskutiniams dešimt Grammy Awards renginių ir 1996, 2000, 2002 bei 2004 metais vykusioms žiemos bei vasaros olimpinėms žaidynėms. 2005 metais „Audio Technica“ išrado „Unigard“ technologiją, kurios pagalba mikrofonai tapo atsparūs radijo bangų trikdžiams. Nuo to laiko daugiau nei penkiasdešimt „Audio Technica“ mikrofonų modelių pasisavino šį metodą.

 

Pakuotė ir komplektacija

Kaip dažniausiai ir nutinka ausinių komplektacijoje nereikėtų tikėtis kažko daugiau, nei perėjimo ar vartotojo gido, kurio gamintojas šįkart neprideda. ATH-500 įpakuotos į permatomą dėžutę. Ant pakuotės nurodytos pagrindinės ausinių techninės specifikacijos bei savybės. Daugelį šių ypatybių paminėsime apžvalgos eigoje.

 

Žvilgsnis iš arčiau

„Audio-Technica ATH-T500” dizainui būdingi du vidutinio dydžio ausų kaušeliai, sudaryti iš lengvo metalo ir plastikinio rėmo. Kalbėdami apie panaudotas lengvas medžiagas iškart turime ir rezultatą – ATH-T500 sveria tik 270 gramų. Ant juodos aliumininės dalies randame gamintojo pavadinimą, ausinių modelį ir užrašą „dynamic stereo headphones”. Perforacijų nebuvimas mums leidžia spręsti, kad tai uždaro tipo ausinės.

Ausinių padeliai pagaminti iš paralono aptraukto plonu sluoksniu odos ar bent jau jos pakaitalu – plastikinės odos. Iš kairiojo kaušelio, o kalbant dar tiksliau membranos, išeina įprastas guma padengtas 3 metrų ilgio laidas. Pastarasis pasibaigia 1/8” kištuku, ant kurio gali būti užmautas ir ¼” perėjimas. Pastarasis yra pridėtas į ausinių komplektą. Priešinga laido dalis su kairiuoju draiveriu pritvirtinta standžia jungtimi – laidas nėra ištraukiamas iš kaušelio. Paskutinieji 1,5 cm laido padengti apsauginiu gumos sluoskniu, kuris saugo šią lengviausiai pažeidžiamą laido dalį nuo pasikartojančio lankstymo ar kito mechaninio dėvėjimosi.

Ausinių kaušeliai sujungti dviem plastikiniais žiedais, kurie sueina į netaisyklingos „U“ formos tvirtinimą, o šis išsišakoja į „Y“ formos sankabą. Iš „U“ formos tvirtinimo taip pat išeina ausinėms įprastinis storas paminkštintas lankas. Šis lankas reguliuojasi priklausomai nuo galvos formos ir yra pagrinde pagamintas iš paralono ir jį aptraukiančios odos ar jos pakaitalo.

ATH-T500 pagaminimo kokybė ir panaudotos medžiagos palieka gerus įspūdžius, neatrodo, kad ausinės turėtų itin silpnų taškų, per kuriuos galėtų įskilti ar net lūžti. Žinoma, naudotis ausinėmis taip pat reikėtų su tam tikru atsargumu.

Laikomasis ausinių dizainas labai primena jau apžvelgtas gaming tipo „SteelSeries Siberia V2 Frost“ ausines, todėl net neužsidėjus ausinių beveik galiu užtikrintai teigti, kad tai bus itin patogus, galvos nevarginantis gaminys.

 

Specifikacijos

Kadangi „Audio-Technica” inžinieriai nusprendė panaudoti ne 28 ar 40 mm., o net 53 mm. diametro membranas, tai teoriškai užtikrina, kad tokios ausinės turėtų tiksliau pozicionuoti atskirus garsus, pasižymėti platesniu„sound stage“. Tiesa, garsų pozicionavimas ne ką mažiau priklauso ir nuo kaušelio formos ir padėties ausies atžvilgiu. ATH-T500 membranos taip pat yra kiek pakreiptos lyginant su paties kaušelio padėtimi, kas labai dažnai uždaro tipo ausinėse padeda geriau pozicionuoti garsus.

Gamintojas nurodo, kad šios ausinės geba atkurti ~10 – 25000 Hz garsus, o tai lengvai įsiterpia į žmogaus girdimą ribą (20 Hz – 20 kHz). Dar vienas svarbus ausinių parametras – jų varža. ATH-T500 reikalinga 40 omų varža. Tai reiškia, kad šias ausines be didesnių problemų turėtų „patempti“ įprastiniai MP3 grotuvai bei integruotos garso plokštės. Didesne varža pasižyminčios ausinės reikalauja reikalauja didesnio garso, norint pasiekti panašų garso stiprį, todėl tam jau reikalingas atskiras garso stiprintuvas.

 

Testavimas

„Audio-Technica ATH-T500” buvo prijungtos prie „Asus Xonar Essence ST Deluxe" dedikuotos garso plokštės. Norint išvengti įnirtingo garso stiprumą reguliuojančio klaviatūros ratuko sukinėjimo, panaudojome į garso plokštę integruotą ausinių stiprintuvą. Jo pagalba ausinėms suteikėme papildomus +12dB. Perklausoje taip pat buvo aktyvuota „Dolby Headphone" technologija. Prieš galutinę perklausą ATH-T500 buvo geras 50 valandų „pragrotos”. Visos ausinės po „apšilimo" skamba geriausiai, ką gali suteikti. Pasirinkti Flac kokybės garso takeliai.

Morgan Page featuring Lissie – The Longest Road – nieko nelaukiant ATH-T500 gauna progą pasireikšti ten, kur turėtų skambėti geriausiai. Likau sužavėtas house žanrui būdinga gilių žemų dažnių reprodukcija. Nenuvilia tiek energingi viduriniai, tiek kur kas tvirtesni žemesni tembrai. ATH-T500 pasižymi pakankamai agresyvia aukštesniąja, viduriniąja -aukštesniąja linijomis, tačiau vidutiniai niekur toli nepabėga ir bent house stiliaus muzikoje visų dažnių juostos paskirstytos kone idealiai, nė viena nėra užgožta ar perdaug išryškinta.

Queen – Don't Stop Me Now – Fredžio Merkurio aukšti tonai skamba tiesiog šiltai. Dėja, po ranka neturiu atviro ATH-T500 kainų zonos modelio, tačiau, panašu, kad Audio Technica stipriai nekenčia dėl to, kad yra uždaro tipo variantas. Iš tikrųjų neturiu kišenėje daug kritikos, išskyrus galbūt  pažymėsiu, kad, mano asmenine nuomone, dalyje žemesnių tembrų buvo girdimas šioks toks „pridusimas”.

Nirvana – Smells Like Teen Spirit – tiesiog gražu. Gitaros bei būgnai trykšta intensyvumu, o vokalui buvo būdingas šiurkštus ir aštrus, o ne labiau džeržgesį primenantis garsas. Taip taip, Nirvana tikrai sugeba skambėti džeržgenčiai su atitinkamomis ausinėmis ir tam net nereikia didelio garso stiprumo.

Sunlounger – Another Day On The Terrace – šiame takelyje dar kartą išryškėjo sibiliantų agresyvumas, tačiau šįkart čia jų buvo kiek perdaug (skirtingai nei house stiliuje). Gilūs žemi įsikomponavo labai šauniai ir jei ne šiek tiek pabėgę vidurinieji reprodukcija būtų šauni. Verta paminėti, kad ATH-T500 pasižymi neutraliu skambesiu. Tiesa, tai gali patikti ne kievienam. Kitam labiau patinka muziką savaip spalvinančios ausinės, tačiau beieškančiam neutralaus modelio, galiu patvirtinti, kad ATH-T500 būtent tokios ir yra.

 

Patogumas ir garso izoliacija

Pradedu abejoti ar tokio dizaino ausinės gali būti nepatogios. Jei ir trečią kartą gausiu panašios sandaros ausines ir galėsiu jas mūvėti valandų valandas be jokio diskomforto, teks patvirtinti, kad toks dizainas yra tiesiog tobulas. Taigi, postringauti čia tikrai nereikia, ATH-T500 yra ypač komfortiškos ne tik dėl to savo nedidelio svorio, bet ir sistemos, kuri leidžia tą nedidelį svorį tinkamai paskirstyti. Ausinės visiškai nespaudžia viršugalvio, o kaušeliai idealiai priglunda prie ausų.

Natūralu, kad uždaro tipo ATH-T500 pasižymi atitinkama garso izoliacija, todėl aplinkiniai nebus varginami netoliese esančio klausytojo mėgiamos muzikos.

 

Išvados

Sudėkime visus taškus ant „i”. Ką siūlo uždaro tipo „Audio Technica ATH-T500”? Tai: nenuginčyjamas komfortas, neutralus skambesys,  pakankamai agresyvūs aukšti ir tvirti žemi bei šalia jų tam tikruose stiliuose šiek tiek prarasti vidutiniai. Nors ATH-T500 yra uždaro tipo ausinės ir labiau tinka progressive house, house, rock bei dnb stiliaus takeliams, neatrodo, kad šios ausinės pasimetė ten, kur reikalingas tikslesnis atskirų garsų pozicionavimas. Tiems, kas ieško kokybiško (pagal kainą) ir intensyvaus žemų dažnių atkūrimo, attinkamos garso izoliacijos, kurią siūlo uždaro tipo ausinės bei ekstremalaus patogumo, ATH-T500 neabejotinai privalo būti sąraše renkantis uždaro tipo ausines iki 300 litų.

 

Ačiū UAB „Hi-Fi pasaulis" už suteiktą galimybę apžvelgti „Audio Technica ATH-T500"

5 Komentarai

  1. PhaNtoM parašė:

    Na, įdomu buvo pasiskaityti apie potyrius, klausant ne elektroninę muziką, iš to pasidariau išvadą, kad manosios prastą signalą paduoda laptopo integruota plokštė ir todėl negaliu klausytis senojo rocko. 🙁 Ir kaip visada – šauni apžvalga, dėkui. 🙂

  2. BC00 parašė:

    Visada stengiamės padaryti "mažiausiai sugadintą" apžvalgą:) O kokie paties atsiliepimai apie šį modelį?

  3. SmOgER parašė:

    Na visų pirma ausinių apžvalgą reikia daryti be jokių dolby (nieko kaip ir nepaminėta apie realų jų garso erdvumą, kas yra trūkumas beveik visų closed-type), ir nerašyti apie žemus, kai per ASUS’o ekvalaizerį jie akivaizdžiai užkelti iki debesų
    Matyt jau ir clipping’as (arba db ribojimas) su stiprintuvu buvo pasiektas, kas buvo suprasta kaip žemų pridusimas.

    Ps. Ateičiai dar būtų gerai jei žemus skirtumet į sub-bass (15-80Hz) ir mid-bass (80-200hz) ausinės gali atkurti išskirtinai daug 50Hz žemų, bet nepatikt tiems kas ieško trance/techno stiliuose randamų aukštesnių "kalamų" (jeez su tais lt terminais čia… 😀 ) žemų.

  4. PhaNtoM parašė:

    Aš, iš esmės, esu patenkintas, tuo labiau, kai už 250Lt atidavė. Tik, kaip jau ir minėjau, liūdžiu, kad negaliu klausytis rocko, nes groja kaip iš kibiro, bet tam didelę įtaką, matyt, sudaro ir garso plokštė, kurios "nėra", tačiau, suprantama, kad ir ausinės tokiam stiliui nepergeriausias pasirinkimas. O kas dėl patogumo ar išvaizdos – priekaištų neturiu, kaip tokioj kainų kategorijoj – viskas super. 🙂

  5. BC00 parašė:

    SmOgER -> pasikartosiu, tai ką jau kartojau kitoje diskusijoje:
    "žemi nebuvo sukelti, visos EQ padalos ant 0, tiesiog foto matyt buvo daryta su bass intensive gabalu. Nelabai nutuokiu ir nežinau ar pats nutuoki kalbėdamas apie AMP ribojimus pasiektus.. Pajungus AMP EQ gali kaitaliot kaip tau patinka, vienam patinka Dolby, kitam CMSS3D, bet nereik skiest, kad skirtumai tarp ausinių pajuntami tik naudojant natūralų HiFi mode." Galbūt skirtumą ir galima ryškesnį susidaryt, bet šį patyrinėjimą paliksiu ateičiai, o Dolby mano klausai pajusti skirtingas ausines tikrai netrugdo.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.