„Be Quiet!“, „Noctua“ ir „REEVEN“ HTPC aušintuvų mūšis!

Į pirminį testavimo planą buvo patekęs ir šešis branduolius turinčio „Intel Core i7-5820K“ procesorius. Tai būtume įgyvendine jei bandomi aušintuvai būtų kiek kitokie. Šįkart turime penkis HTPC aušintuvus: trys priskiriami pradinei – vidutinei klasei, du – aukščiausiai klasei. Keturi iš penkių aušintuvų pagaminti arba „Listan“ („Be Quiet!“), arba „Noctua“ kompanijų, o penktasis atkeliavęs iš tolimojo Taivano. Padangėje turime naują vardą „REEVEN“ ir šios kompanijos HTPC sistemoms skirtą „Steropes“ aušintuvą. Pastaba: su šia apžvalga keičiame testavimo metodiką. Atsisakome standartizuotos termo pastos – nuo šiol kiekvienas aušintuvas gaus tą termo pastą, kuri pridėta į komplektaciją.

 

„Noctua NH-L9x65“

Kas parašyta ant kiekvieno aušintuvo dėžutės pasakoti nežadame – laukia labai ilga apžvalga. Vietoje to šiek tiek didesnį dėmesį atkreipsime į komplektaciją. Kaip visuomet „Noctua“ labai aukštai: nuo firminio kompanijos ženkliuko, specialaus atsuktuvo iki L.N.A. perėjimo ir NT-H1 termo pastos.

Šis modelis nešasi gana neįprastą ir sudėtingą pavadinimą. Jau anksčiau buvome susidūrę su „Intel“ sistemoms tinkančiu NH-L9i ir AMD procesoriams skirtu NH-L9a. Visi jie pasižymėjo 37 mm aukščiu bei turėjo po du karščio vamzdelius. Abejoms sistemoms tinkantis NH-L9x65 paaugo iki 65 mm aukščio ir įgijo du papildomus šilumos vamzdelius. Neabejotinai pavadinime esantys skaičiai 65 rodo produkto aukštį, o x žymėjimas greičiausiai parodo, kad aušintuvas suderinamas tiek su „Intel“, tiek su AMD procesoriais.

Nors NH-L9x65 vos ne dvigubai išstypo, „Noctua“ tikina, kad jos produktas neprarado pilno suderinamumo su aukštais RAM moduliais ir neblokuoja pirmojo ir vienintelio PCIe lizdo, kai yra sumontuotas ant mini-ITX pagrindinės plokštės.

340 gramų sveriančio kvadrato formos (95 x 95 x 65) radiatoriaus konstrukcija sudaryta iš keturių varinių 6 mm skersmens karščio vamzdelių, 42 pilnų ir 7 nepilnų aliuminio plokštelių.

NH-L9x65 komplektuojamas su 73 gramus sveriančiu, 14 mm pločio, NF-A9x14 PWM ventiliatoriumi, kurio maksimalūs sūkiai gali pasiekti 2500 RPM (33,4 CFM/23,6 dBA). Užmovus L.N.A. perėjimą sūkiai krenta iki 1800 RPM, tuo pačiu oro srautas iki 24 CFM, o garso emisijos iki 14,8 dBA. Tiems, kurie liks nepatenkinti standartiniu ventiliatoriumi, „Noctua“ radiatoriaus šonuose išskobtavo aukštesnį griovelį, tinkantį 25 mm aukščio ventiliatorių užkabinimui.

Tradiciškai „Noctua“ gaminiams NH-L9x65 turi ne iki veidrodinio blizgesio nupoliruotą varinį pagrindą, kuris su prakaitomis išdėstytais šiluminiais vamzdeliais sujungtas litavimo būdu. Kaip ir varinės plokštelės su vamzdeliais, taip ir konuso formos pagrindas padengtas nikelio sluoksniu.

„Noctua“ skelbia, kad NH-L9x65 nėra tinkamas spartinimui (dėl to viskas aišku), tačiau papildomo dėmesio sulaukia „Noctua“ pareiškimas, kad vartotojas privalo atkreipti dėmesį į savo korpusą jei turi 84 W TDP reitingo „Haswell“ architektūros procesorių ir net atsisakyti „Turbo Mode“ jei turi vieną iš „Haswell Refresh“ modelių. Štai 90 W viršyjantiems Skylake-S procesoriams joks įmantresnis korpusas nereikalingas. Jo vėl prireikia tik turintiems 140 W Haswell-E procesorių. Akivaizdu, kad „Noctua“ žino, ką „Intel“ naudoja tarp kristalo ir dangtelio.

NH-L9x65 yra suderimas su visais LGA115x lizdais, taip pat LGA2011(-3) bei naujausiais AMD AM(x) ir FM(x) lizdais. Net nereikia sakyti, kad „SecuFirm 2“ montavimo sistema palieka puikų įspūdį: greita ir patikima.

„Noctua NH-C14S“

NH-C14S turėtų tapti senojo NH-C14 įpėdiniu. Austrų inžinieriai pertvarkė plokštelių bloką, tačiau vietoje dviejų ventiliatorių (NH-C14 turėjo du NF-P14) priskyrė tik vieną. Tiesa, NF-A14 PWM ne tik turi antros kartos SSO guolius, bet ir pranoksta pirmtaką efektyvumu. Pavadinime esanti S raidė matomai kalba apie ventiliatorių ir reiškia žodį viengubas (angl. single). Tačiau „Noctua“ prideda tvirtinimus ir antram ventiliatoriui, tikėdamasi, kad ne vienas susigundys push – pull sistema. Gamintojas tokį variantą mums leis išmėginti atsiųsdamas papildomą NF-A14 PWM ventiliatorių.

Radiatorius išlaikė labai aiškią C formą. Jo plotis siekia 140 mm, ilgis 163 mm, o aukštis 115 mm. Gamykliškai NF-A14 PWM ventiliatorius montuojamas po radiatoriumi ir pučia orą nuo pagrindo. „Noctua“ tokią poziciją vadina žemo profilio (low profile) režimu. Perstačius ventiliatorių virš radiatoriaus, aušintuvo aukštis didėja iki 142 mm ir iš esmės nebetinka HTPC korpusams, tačiau didelio tarpo (high clearance) režimas garantuoja bekompromisį suderinamumą su aukštus radiatorius turinčiais RAM moduliais. Somontavus NH-C14S ant mATX arba ATX pagridinių plokščių, turime didelę tikimybę išvysti neužblokuotą pirmąjį PCIe lizdą, kai šiluminiai NH-C14S vamzdeliai atsukti būtent į jį.

840 gramų sveriantis nesmetriškas radiatorius sudarytas iš nikeliu apipurkštų 60-ies aliuminio plokštelių. Dar 6-ios nėra vientisos, jose padarytos angos, kurios, kaip ir NH-L9x65 atveju, leidžia pritvirtinti radiatorių.

„Noctua“ šiame HTPC modelyje panaudojo dar nematytą koncepciją, kuomet virš pagrindo esantis laiptuotas radiatorius turi savo atskirą šilumos vamzdelį. Kaip ir kiti iš pagrindo išeinantys šeši 6 mm skermens karščio vamzdeliai, taip ir septintasis keliauja į pagrindinį plokštelių bloką – į patį jo centrą. Tiesa, viso kelio per bloką jis nenueina, tik apie 2/3 jo ilgio. Karščio vamzdeliai bloke nėra išdėstyti vienoje linijoje – centrinis atsiduria žemiausioje pozicijoje. Iš čia dar geriau matosi šiek tiek įgaubtas aliuminio plokštelių centras ir šonuose esantys dantukai.

NF-A14 PWM aušinimo pajėgumai siekia 1500 RPM arba 82,5 CFM prie 24,6 dBA. L.N.A. perėjimas sumažina sūkius iki 1200 RPM (68 CFM/19,2 dBA). NH-C14S suderinamumas su procesoriais nesiskiria nuo NH-L9x65. Kaip matome iš žemiau esančių nuotraukų, po apačioje sumontuotu ventiliatoriumi (low profile režimas) telpa net aukštus radiatorius turintys „Patriot“ DDR3 moduliai.

„REEVEN Steropes“

Metų pradžioje apsireiškusi naujai Taivane įkurta kompanija „REEVEN“ ketina rasti kelia į aukštus reikalavimus keliančių pirkėjų širdis gamindama aukščiausios kokybės pažangius aušintuvus, ventiliatorius, korpusus bei aksesuarus, kaip ventiliatorių valdikliai. Labai kompaktiškoje dėžutėje nieko nereikalingo nerandame: vartotojo gidas, tvirtinimai ir maišelis su termo pasta.

Pačiupinėjus „Steropes“ aušintuvą pirmasis įspūdis labai geras ir sutampa su aukščiau esančiu kompanijos pareiškimu. Geltonu (120 x 120 x 12 mm) ventiliatoriumi ginkluotas aušintuvas sveria vos 470 gramų, nors jo išmatavimai (125 x 129 x 60 mm) didesni už „Noctua NH-L9x65“. Matomai „REEVEN“ aliuminis sveria mažiau už „Noctua“ aliuminį, bet visos 72-i plokštelės išlaikiusios puikų standumą. Plokštelių blokas pasibaigia stambesne plokštele, kurioje išpjautas gamintojo pavadinimas su mažytėmis apvaliomis perforacijomis. Po ventiliatoriumi plokštelių kraštai sudaro laiptuotą reljefą.

„REEVEN Steropes“ turi penkis 6 mm skermens karščio vamzdelius. Trys iš jų daro linkį ir su plokštelių masyvu kontaktuoja dviejose skirtingose zonose: plokštelių centre ir jų išorėje, arčiau antrojo masyvaus radiatoriaus, esančio virš pagrindo. Jo apdirbimas panašus į prieš tai matytų „Noctua“ aušintuvų. Karščio vamzdeliai ir pagrindas padengti plonu nikelio sluoksniu.

12 mm aukščio ventiliatorius (RM1212S208-P) valdomas PWM signalu. Sūkių diapazonas telpa į 500 – 2000 RPM, sukuriamas oro srautas siekia beveik 45,5 CFM, o triukšmas vertinamas kiek daugiau nei 33,5 dBA. Panašu, kad ryškiai geltonas ventiliatorius naudoja slydimo (angl. sleeve) guolius.

„Steropes“ be LGA-115(x) tinka ir senesniems LGA 775 bei LGA 1366 lizdams, bet nepalaiko LGA 2011(-3) lizdų. Sumontavimui ant LGA 1150 motininės plokštės nereikia jokių papildomų galinių plokštelių. Etapus sudaro krošteinių pritvirtinimas prie radiatoriaus ir varžtų pervėrimas per pagrindinės plokštės PCB. „Steropes“ yra pernelyg žemas, todėl šiluminiai vamzdeliai nusukami nuo RAM modulių.

„Be Quiet! Shadow Rock LP“

„Be Quiet! Shadow Rock LP“ yra pradinės klasės „Listan kompanijos HTPC aušintuvas, konstrukciniu atžvilgiu turintis šiek tiek bendro su „REEVEN“ produktu. Komplektacija nėra kažkuom išskirtinė – tiesiog viskas ko reikia.

Radiatoriaus aukštis kartu su „Pure Wings 2“ ventiliatorumi siekia 75,4 mm. Pagrinde žemo profilio ventiliatorių dėka „REEVEN Steropes“ ir „Noctua NH-L9x65“ yra šiek tiek žemesni, tačiau Shadow Rock LP puikiai įsikomponuoja į „low profile“ klasę. „Listan“ nurodo, kad šis aušintuvas geba išsklaidyti 130 W šilumos.

Karkasas sudarytas iš dviejų besiliečiančių radiatorių: didžiojo ir mažojo. Didysis turi 52 pilnas aliuminio plokšteles, 3 nepilnas, o mažajam tenka 34 žemesnio aukščio plokštelės. Bloką aptarnauja keturi variniai 6 mm skersmens karščio vamzdeliai, kurie negavo nikelio sluoksnio.  Pusė vamzdelių linkį daro du kartus ir su radiatoriumi liečiasi dviejose plokštumose. Panašų sprendimą matėme ir nagrinėdami „Steropes“ konstrukciją. Didžiajam radiatoriui būdingos gilios įpjovos, o paskutinei plokštelei solidesnė apdaila. Čia pasibaiga visi keturi karščio vamzdeliai, kurių galai apmauti kepurėlėmis. Įpjovos ne tik didina paviršiaus plotą, bet ir turėtų padėti išgauti efektyvesnį oro judėjimą, sukurtą PWM signalu valdomo „Pure Wings 2“ ventiliatoriaus. 80 000 valandų turintis tarnauti agregatas išvysto 1500 RPM bei geba prastumti 51,4 CFM oro kiekį.

Virš nikelio sluoksniu dengto pagrindo – neagresyvios išvaizdos radiatiorius. „Listan“ ant pagrindo iškart užtepė termo pastos sluosnį, todėl norint įvertinti pagrindo apdirbimo lygį pirmiausiai reikėjo išbandyti aušintuvą ir tik po to nuvalius termo pastą nufotografuoti pagrindo paviršių.

Shadow Rock LP yra suderinamas tiek su senesniais LGA 775/ LGA 1366, tiek su naujausiais LGA 115x / LGA 2011-(3) lizdais, taip pat ir AM(x) bei FM(x) lizdais. Montavimas trunka ilgiau nei konkurentų, tačiau galutis rezultatas – labai tvirtas prišliejimas prie CPU. Kaip ir „Steropes“ aušintuvo atveju, mes negalime atsukti šilumos vamzdelių galus į DDR3 modulius, nes aukšti radiatoriai nepalenda po Shadow Rock LP.

„Be Quiet! Dark Rock TF“

Aukštesnei klasei priskiriamas Dark Rock TF savo kartoninėje dėžėje automatiškai geriau apsaugotas nuo mechaninių pažeidimų, taip pat turi atskirą švirkštą su termo pasta bei Y kabeliuką.

Dark Rock TF teorinis aušinimo pajėgumas išauga iki 220 W. Į pagalbą ateina visiškai atskiras, kur kas masyvesnis, antrasis aliuminio plokštelių blokas bei du papildomi karščio vamzdeliai. Dėl šilumos vamzdelių formos šį aušintuvą galima priskirti C tipui. Viršutinis ir tuo pačiu pagrindinis plokštelių blokas sudarytas iš  aliumininių plokštelių 63, o esantis žemiau iš 31. Viršutinei plokštelei pritaikyta šlifuoto aliuminio apdaila, be to ji įgyjusi dar sodresnę spalvą už nikeliu tamsintas įprastas plokšteles.

Abu išpjovas turintys plokštelių blokai šiek tiek konverguoja į centrą, o mažasis savo šonuose turi vienalytį paviršių su „Be Quiet!“ pavadinimu. Tuo tarpu didesnio plokštelių bloko šoniniai paviršiai padengti vibracijas absorbuojančiomis juostelėmis.

Skirtingai nei „Noctua“, kuri savo HTPC flagmaną komplektuoja su vienu aušintuvu, „Listan“ iškart duoda du „Silent Wings 2“ serijos 135 mm skermens aušinimo agregatus (1400 RPM, 67,8 CFM, 300 000 valandų ištvermė). Bendras aušintuvo svoris siekia 810 gramų, o aukštis net 130,8 mm. Sunku patikėti, bet šiuo aspektu Dark Rock TF lenkia net kelis pilno bokšto aušintuvus!

Visi šeši 6 mm skersmens karščio vamzdeliai aplanko didįjį plokštelių bloką, o keturi iš jų patenka ir į mažąjį. Abiejų radiatorių centrus kertančius varinius karščio mazdelius „Listan“ taip pat apipurškė tamsaus nikelio sluoksniu. Vamzdeliai prilituoti prie varinio pagrindo, virš kurio matomas dar vienas radiatorius. Tiesa, labai nedidelis. Baterijos atvaizdas pagrindo paviršiuje eilinį kartą iškraipytas, tačiau apdirbimo kokybė yra arčiausiai veidrodinio paviršiaus.

Palaikomų procesorių lizdų sąrašas nesiskiria nuo Shadow Rock LP, tačiau tvirtinimo sistema yra kitokia. Gaila, bet mažiau patogi ir daugiau mažiau atitinka „Dark Rock 3 (Pro)“ aušintuvų tvirtinimo sistemą. Kur šiuo atveju problema? Pabandykite prisukti veržlę, esančią VRM radiatoriaus kampe. Jo nenuėmus tokia misija neįmanoma. Dark Rock TF, kaip ir NH-C14S radiatoriui, pakanka aukščio, todėl moduliai nesunkiai palenda po juo. Linkį darantys karščio vamzdeliai norėjo su jais susiliesti, bet tarp jų visgi liko ~0,5 mm tarpelis.

Testavimas

Kadangi prieš testavimą iškilo abejonių, ar NH-L9x65 gali susidoroti su i7-4770K (4.0 GHz/1.225 v), buvo nutarta sumažinti procesoriaus įtampą iki 1.200 v, o dažnį iki maksimalių „Turbo Mode“ pasiekiamų 3.9 GHz. Aplinkos temperatūra siekia 16 °C. Maksimali temperatūra matuojama praėjus 7-ioms minutėms „Prime95“ testo.

Rezultatai

Su apačioje sumontuotu vienu ventiliatoriumi NH-C14S žengia koja kojon (70 vs 71 °C) su du ventiliatorius turinčiu Dark Rock TF, tačiau nepaisant didesnio ventiliatorių skaičiaus pastarasis yra ženkliai tylesnis (42,7 vs 41,2 dBA). NH-C14S pradeda prilygti (ir lenkti) „Be Quiet!“ produktą tik sumontavus L.N.A. perėjimą, tačiau temperatūra išauga 3 laipsniais pagal Celsijų. Antrasis uždėtas NF-A14 PWM ventiliatorius L.N.A. režime leidžia pasiekti vieno maksimaliais sūkiais dirbančio ventiliatoriaus efektyvumą ir tylesnį veikimą (41 vs 42,7 dBA). Deja, tik iš pažiūros. Vos tik perėjus į push-pull konfigūraciją išgirdome aukšto profilio rezonansinį garsą. Pašalinus L.N.A. perėjimus jis dar labiau suintensyvėjo ir tapo nepakenčiamu. Vos 1 laipsniu pagal Celsijų sumažėjusi i7-4770K temperatūra neatsvėrė iki beveik 45 dBA driokstelėjusio triukšmo + rezonanso.

Šis nepageidaujamas efektas privertė pabandyti pakeisti NF-A14 PWM kryptį, ypač kai Noctua vartotojo gide pažymi, kad efektyviausias aušintuvas pasiekiamas kuomet radiatorius apipučiamas iš viršaus. „Noctua“ taip sakydama nemelavo: su vienu ventiliatoriumi, praktiškai nesikeičiant garso emisijoms, NH-C14S tapo 4-iais °C efektyvesnis ir 5-iais °C naudojant L.N.A. perėjimą. Tiesa, antrojo ventiliatoriaus įtaka sumenko iki minimumo, tačiau rezonansinis garsas taip pat išnyko.

Už dviejų flagmanų rikiuojasi panašų efektyvumą demonstruojantys „Be Quiet! Shadow Rock LP“ ir „REEVEN Steropes“, pastarajam įgyjant nežymų 2 °C pranašumą. Deja, maksimaliai dirbantis geltonasis ventiliatorius yra kur kas triukšmingesnis (~ +3 dBA). NH-L9x65 neturi jokių šansų pagauti vidurinės klasės atstovų, o ir kol neuždėsi L.N.A. perėjimo nepasižymi tyla. Visgi atsižvelgus į išmatavimus ir ventiliatoriaus tipą aušinimo rezultatai nėra nuviliantys.

Išvados

Štai taip praėjo penta lygio kova, į vieną efektyvumo diagramą sustačiusi labai solidų HTPC aušintuvų skaičių – penkis. Kiekvienas galėjo susidaryti savo spėjimų sąrašą, kuris aušintuvas kurioje vietoje atsidurs. Nors dėl kai kurių vietų kaip ir viskas buvo aišku, tačiau mikro dvikovos baigtį tarp „Noctua NH-C14S“ ir „Be Quiet Dark Rock TF“ tikrai buvo sunku nuspėti. Sumaišties į bendrą visumą turėjo įnešti ir naujokas „REEVEN Steropes“.

Pradėkime nuo gigantų mikro dvikovos. Atradome, kad NH-C14S efektyvumas stipriai priklauso nuo NF-A14 PWM ventiliatoriaus pozicijos. Mažiau optimaliu atveju ir tuo pačiu gamykliniu, kai jis pučia orą į radiatorių iš apačios, NH-C14S efektyvumu prilygsta „Be Quiet!“ flagmanui, tačiau tą patį darbą atlieka triukšmingiau. Sūkius ribojantis L.N.A. perėjimas padaro NH-C14S tikru „Noctua“ produktu, tačiau Dark Rock TF pradeda siūlyti apčiuopiamai mažesnes temperatūras. Vos tik ventiliatorius atsiduria virš radiatoriaus, NH-C14S perima lyderio estafetę, sugebėdamas savo efektyvumą pagerinti 4-5 °C. Panašu, kad NH-C14S turi daugiau parako būti efektyviausiu HTPC aušintuvu. Pro pirštus negali praslysti faktas, kad NH-C14S nėra jau taip ir toli nuo „Noctua“ pažibos NH-D15. Tiesioginio vertinimo neturime, bet suvienodinus delta temperatūras NH-C14S su ant viršaus perkeltu ventiliatoriumi palaikė 70 °C (3.9 GHz/ 1.200 v), kai NH-D15 teko 73 °C (4.0 GHz/ 1.225 v). Pakankamai įspūdinga. Vertinant gryną efektyvumą šiek tiek mažiau įspūdingas yra ir „Be Quiet! Dark Rock TF“, estetine prasme atrodantis patraukliau, nenusileidžiantis surinkimo kokybe ir svarbiausiai yra lengvai prieinamas Lietuvoje. Tai turbūt yra didžiausias koziris prieš NH-C14S, nors jo europinė kaina labai panaši (75 – 80 €). Tiesa, įsigyjus NH-C14S vartotojo laukia ir kur kas patogesnė tvirtinimo sistema. „Listan“ privalo sugalvoti kažką patogesnio, nes priverstinis VRM radiatorių nuėmimas nuo pagrindinės plokštės norint sumontuoti aušintuvą yra sunkiai atleistinas.

Dabar atsakymas į antrą klausimą. Ne mažiau kokybiškai už kitus garsiausių gamintojų aušintuvus suręstas naujokas „REEVEN Steropes“ palypėjo aukščiau „Be Quiet! Shadow Rock LP“. Tai neturėtų labai stebinti, nes „Steropes“ turi vienu karščio vamzdeliu daugiau. Kadangi šis aušintuvas naudoja žemo profilio ventiliatorių, gamintojas privalėjo suintensyvinti jo sūkius. Toks 2000 RPM besisukantis ventiliatorius negali pasigirti tyla, kurią garantavo standartinio aukščio 1500 RPM „Pure Wings 2“ ventiliatorius. Atmetus L.N.A. perėjimų panaudojimus „Be Quiet! Shadow Rock LP“ tapo tyliausiu bandytu produktu. Maža to, „Listan“ nepritaikė šiam modeliui nepatogios tvirtinimo sistemos. Shadow Rock LP tvirtinimas šiek tiek užtrunka, bet dėl tiltinio kronšteino yra pakankamai patogus. Iš esmės „REEVEN Steropes“ liko tik su temperatūriniu pranašumu ir žemesniu aukščiu, kuris gali būti lemtingas faktorius, nors siūlo dar šiek tiek greitesnę montavimo sistemą.

Akivaizdu, kad už 45 € siekiančią NH-L9x65 kainą galima nupirkti daug efektyvesnį bokšto tipo aušintuvą, kaip NH-U12S, „Be Quiet! Shadow Rock Slim“ ar net tą patį panašaus tipo Shadow Rock LP, tačiau šiam aušintuvui priskirta didžiausio išskirtinumo rolė: garantuotas suderinamumas su bet kokio aukščio RAM moduliais ir VRM radiatoriais, nuliui lygi tikimybė, kad bus užblokuotas nors vienas PCIe lizdas bei 65 mm aukštis, kuris nekelia jokių problemų absoliučiai daugumai HTPC korpusų. Nepaklusdami „Noctua“ rekomendacijoms įrodėme, kad NH-L9x65 yra pajėgus net „Prime95“ sąlygomis susidoroti su karščiu pulsuojančiu i7-4770K. L.N.A. perėjimas pavojingai priartina i7-4770K prie automatinio dažnio/įtampos sumažinimo, bet su juo NH-L9x65 gerokai priartėja prie virtualaus negirdimumo ribos. Akivaizdu, kad HTPC sistemai draugiškesnis CPU net ir prasčiau vėdinamame korpuse galės veikti pilnu pajėgumu. Dėl to, kad „Noctua“ nišinį produktą apdovanojo premium kainą negali būti nei jokių skundų, nei nuostabų – daugiau ar mažiau visi penki ką tik išbandyti aušintuvai yra pervertinti (kainos prasme) ir jų įsigyjimo apsvarstymas įmanomas tik susidūrus su griežtu vietos trūkumu arba pastebėjus akciją, kuri įtikintų rinktis tikriems HTPC korpusams ne visai tinkantį NH-C14S vietoje NH-D15 bei Dark Rock TF vietoje „Dark Rock 3 Pro“. Nepaisant to, trys aušintuvai gauna apdovanojimus: „Noctua NH-C14S“ už nustebinusį efektyvumą, „Be Quiet! Dark Rock TF“ už efektyvumo/tylos balansą ir „Be Quiet! Shadow Rock LP“ už tylą.

6 Komentarai

  1. TomasP parašė:

    Geras sprendimas naudoti gamintojo termo pasta, visgi didelė dalys pirkėjų ją ir naudos. Šiaip Be Quiet! montavimas nėra labai sudėtingas. Pradžioje irgi taip maniau ir trukau ilgai sumontuoti aušintuvą. Tiesiog instrukcija nėra labai aiški.

  2. alonzo2 parašė:

    NH-C14 turiu su dviem ventiliatoriais, uzmontuotas ant E3-1230v2, nuostabus ausintuvas…

  3. Ambient parašė:

    Scythe Ninja 3 – 42 eur, ne vienas neprilygsta pagal kainos kokybes santyki.

  4. BC00 parašė:

    Scythe produktų aušinimo/kainos santykis dažnai labai geras, bet max. performance nėra kažkoks stebuklas. Turiu abejonių ar Ninja 3 nurungtų NH-C14S.

  5. Kubus parašė:

    man labai patinka jūsų apžvalgos, bet keletas minčių pamąstymui:
    1. Aplinkos temperatūra siekia 16 °C ? ar mes visi sėdim prie pc tokioje aplinkos temperatūroje?;
    2. dauguma paprastų pc savininkų, net nežino ką reiškia spartinti cpu; ir net neabejoju, kad daugumai i7 yra svajonė., bet ne apie tai, manyčiau, kad prie rezultatų lentelės reikėjo testuoti visiškai nespartintą cpu i7; žmonės taip pat ieško aušintuvų savo cpu be spartinimo.(o gal palyginti temperatųrą su intel ar amd standartiniu aušintuvu?)
    3. ar visus aušintuvus galima įsigyti LT ? nuorodos į produktus reikalingos.

  6. BC00 parašė:

    1. Pasistatyti kondicionavimo sistemą nelabai išeina, kad palaikytų pastovią ar norimą temperatūrą 🙂
    2. Šiuo atveju CPU nėra spartintas. Gamyklinis aušintuvas neįtraukiamas, nes, deja, jo neturime.
    3. Paprastai nuorodas sudedame. Ir šįkart yra nuoroda, kur įsigyti Be Quiet. Konkrečių Noctua ir REEVEN modelių Lietuvoje nėra, todėl nėra ir nuorodų.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.