Chieftec A135 APS-650CB maitinimo blokas

Maitinimo šaltinių apžvalgose dažnai akcentuoju ir akcentuosiu toliau, jog nereikia nuvertinti maitinimo bloko svarbos, tačiau kartu ir nepradėti švaistyti pinigų daug kainuojantiems ir perdėtai galingiems maitinimo šaltiniams. Nors iš šalies maitinimo blokai ir atrodo pakankamai statiškai besivystanti kompiuterių dalis, taip nėra. Jau kuris laikas galima stebėti labai aktyvų naudingumo koeficientų lenktyniavimą, kuris skatina kurti tobulesnes topologijas ir naudoti efektyvesnius komponentus. Tuo tarpu maitinimo blokus gaminančios/parduodančios kompanijos daug dėmesio kreipia į viešumą, kadangi pasaulyje jau labai nemažai tinklapių, kuriuose galima išvysti objektyvių maitblokių apžvalgų ir kurie turi nemažai įtakos technologijose besiorientuojančių pirkėjų pasirinkimui.

Pastaruoju metu ATX maitinimo blokų gamintojams teko nemažai padirbėti prisitaikant prie kompiuterinių. Ryškesni pasikeitimai prasidėjo atsiradus ATX12V standartui ir pradėjus transformuoti maitinimo šaltinį taip, jog pagrindinė linija jame būtų būtent +12 įtampos. Palaipsniui daugumoje brangesnių maitinimo blokų pradėjome matyti APFC, augančius naudingumo koeficientus, didelį dėmesį skiriamą filtravimui, galybę apsaugų nuo perkrovų ar perkaitimo ir pan.

Dabar maitinimo blokams reikalinga dar viena savybė, kurią diktuoja puslaidininkių gamintojai, – tai galimybė nešvaistyti daug galios ir prie labai mažų, ir prie didelių apkrovų, mat ypač didelius pasiekimus mikroprocesorių energijos suvartojime gamintojai pasiekė būtent jiems veikiant ramybės būsenoje.

Po tokios netipinės trigubos įžangos, už kurią mokykloje tikriausiai gaučiau per nagus, grįžkime prie materialesnių dalykų – vidurinės klasės maitinimo blokų, kurie neištuština kišenių, tačiau yra pakankamai kokybiški ir pajėgūs užmaitinti ir pakankamai reiklius žaidimų kompiuterius. Toks turėtų būti ir šiandien testuojamas Chieftec APS-650CB 650 W maitinimo blokas. Ar gamintojui pavyko sukurti tokį produktą – skaitykite toliau.

 

  • Apie gamintoją
  • Pakuotė ir komplektacija
  • Specifikacijos
  • Blokas
  • Testai
  • Išvados

 

Apie gamintoją

Kompanija Chieftec įsikūrė dar 1990 metais Taivane. Kadangi pagrindinė šio gamintojo rinka yra Europoje, 1994 metais kompanija atidarė savo būstinę Vokietijoje. Pagrindiniai Chieftec produktai yra korpusai ir maitinimo blokai. Kompanija daug dėmesio skiria serverių rinkai. Chieftec turi daugiau nei 6000 darbuotojų trijuose savo fabrikuose, kurių du yra Kinijoje, o vienas – Taivane.

 

Pakuotė ir komplektacija

APS-650CB pakuotė pakankamai minimalistinė. Tiek priekinėje, tiek ir galinėje dalyse matome maitinimo bloko nuotrauką, Chieftec, SLI ir Crossfire logotipus, o apie tikslią maitinimo bloko galią sužinome tik iš lipduko ant dėžės šono. Tikrai būtų malonu matyti detalesnes maitinimo šaltinio specifikacijas.





Maitinimo bloko komplektacija labai įprasta. Čia randame atjungiamus kabelius, keturis tvirtinimo varžtus, vartotojo vadovą ir AC maitinimo kabelį.



Specifikacijos

Iš karto prašau šio maitinimo šaltinio nepainioti su senesniu jo modeliu APS-650C, kuris pasižymi žemesniu naudingumo koeficientu ir silpnesnėmis +12 V linijomis. APS-650CB yra naujausias A135 serijos maitinimo blokų šeimos narys, turintis 80 Plus Bronze sertifikatą atitinkantį naudingumo koeficientą. Maitinimo šaltinis atitinka ATX 12V 2.3 ir ErP 2013 standartus. Aktyvus PFC leidžia maitinimo blokui veikti tiek 115, tiek 230 V įtampos tinkluose ir turėti >0,9 galios koeficientą. Gamintojo teigimu, šaltinis palaiko apsaugas nuo trumpo jungimo, per aukštos ar per žemos įtampos, per didelės apkrovos, per aukštos srovės ir perkaitimo. Puiku.


Kitaip nei dauguma pastaruoju metu apžvelgtų brangių maitinimo šaltinių, Chieftec APS-650CB turi ne vieną, o dvi +12V linijas, kurių kiekviena gali atiduoti po 26 A srovę (Chieftec lankstinuke jų svetainėje pateikiama neteisinga informacija apie antrąją +12 V liniją, nors popieriniame vartotojo vadove informacija teisinga), o bendra kombinuota +12 V linijų galia siekia 585 W arba 90 % visos galios. Ne toks įspūdingas ir artimas 100 % skaičius, tačiau tikrai pakankamas. +3,3 ir +5 V maksimali riba – po 22 A, o kombinuota galia – 120 W, kas yra įprasti skaičiai moderiam maitinimo blokui.

 

Dar vienas neseniai svarbiu tapęs punktas maitinimo blokų specifikacijose – pilnas Intel Haswell procesorių naujos energijos būsenos palaikymas. Tarp specifikacijų Chieftec užsimena, jog “maitinimo šaltinio komponentai jau šiandien palaiko naujos kartos Intel procesorius, kai minimali apkrova yra >0,05 A”. Tai turėtų tenkinti C6/C7 energijos būsenų poreikius, tačiau, kadangi priėjimo prie ketvirtosios kartos Intel Core i* procesorių neturiu, lieka tik pasitikėti gamintoju ir dėti Chieftec pliusą.

Gaila, bet gamintojas nepateikia jokios informacijos apie ventiliatoriaus apsukas ar keliamą triukšmą, priklausomai nuo apkrovos.

 

Blokas



Chieftec APS-650CB yra truputį ilgesnis už standartinį ATX maitinimo bloką ir siekia 150  x 86 x 155 mm. Maitinimo paviršius yra dažytas juodai, neblizgus, tačiau ir nerupus. Maitinimo šaltinį aušina didelis, 140 mm skersmens ventiliatorius. Lipdukas su maitinimo šaltinio specifikacijomis užklijuotas maitinimo bloko viršutinėje dalyje.



Kaip ir kiti dauguma šiuolaikinių vidurinės klasės maitinimo šaltinių, šis Chieftec modelis turi atjungiamus kabelius. Tiesa, ne visus. Prie kabelių lizdų suklijuoti lipdukai, žyminys, kurie lizdai skirti periferijos maitinimui, o kurie – vaizdo plokštėms.

Neatjungiami kabeliai:

  • 24 kontaktų ATX  (45 cm)
  • 2 x 4 kontaktų EPS – (55 cm)

 Atjungiami kabeliai:

  • SATA (45 cm) + SATA (15 cm) + SATA (15 cm)
  • SATA (45 cm) + SATA (15 cm) + SATA (15 cm)
  • Molex(45 cm) + Molex (15 cm) + FDD (15 cm)
  • Molex(45 cm) + Molex (15 cm) + FDD (15 cm)
  • 6+2 kontaktų PCI-E (45 cm)
  • 6+2 kontaktų PCI-E (45 cm)

Visi kabeliai įvilkti. Tiesa, neišskirtinai, o į paprastas juodas “rankoves”. Laidų ilgis įprastas ir pakankamas. Du PCI-E 6+2 kontaktų lizdai atrodo taip pat minimalus standartas tokios galios maitinimo šaltiniams.



Atsukę keturis varžtus patenkame į maitinimo bloko vidų. Vaizdas čia iš pirmo žvilgsnio pakankamai panašus į CTG-650C, tačiau tai skirtingi maitblokiai. APS-650CB pirminio filtravimo grandinė nenusipelno beveik jokių priekaištų. Čia yra ir pakankamas X/Y kondensatorių ir ričių skaičius, ir varistorius. Tiesa, matyti, jog į pakankamai mažą erdvę bandyta suspausti daug komponentų. Antrasis Y jungimo kondensatorius “pakabintas” ant gana ilgų kontaktų. Diodų tiltelis aušinamas atskiru radiatoriumi. Visos bloke naudojamos ritės yra arba guminiuose apvalkaluose, arba įtvirtintos gumoje. PFC kondensatorius šiame bloke – taivaniečių Su’scon 330 uF, 400 V modelis (85o C). Kiti kondensatoriai – taip pat to paties gamintojo, tiek pritaikyti dirbti iki 105 laipsnių pagal Celsijų temperatūroje. Šiame maitinimo bloke naudojamas pigiausias šiuolaikiniuose PSU sutinkamas grupinis įtampų reguliavimas. Maitinimo bloko parametrų stebėjimui naudojamas Sitronix ST95313A valdiklis.



 

Maitinimo bloką aušina Globe Fan RL4Z S1352512H 135 mm (12 V, 0,33 A) ventiliatorius, kurio dalis pridengta plastiko kortele.

Testai

Maitinimo šaltinis testuotas įprastomis sąlygomis, ~40 laipsnių aplinkos temperatūroje, apkraunant jį 10, 20, 50, 75, 100 ir 110 % numatytos jo galios. Testuojant matuotos linijų įtampos, triukšmo lygis (5 cm atstumu nuo šaltinio), maitinimo šaltinio temperatūra, apskaičiuotas naudingumo koeficientas. Papildomai matuotos pulsacijos maitinimo šaltinio linijose.


Tesų rezultatai vidutiniški. Dar iš grupinės įtampos linijų reguliacijos buvo galima tikėtis, jog įtampų vertės nebus tokios preciziškai tikslios, kokios būna brangesniuose maitinimo šaltiniuose. Ypatingai stabili atrodo +3,3 V linijos, +5 ir +3.3 V – kiek prasčiau. Tiesa, jos vis tiek neperžengia 3 % ribos, o iki ATX standarto reikalaujamos 5 % paklaidos dar toliau. Galima pasidžiaugti, jog maitblokio naudingumo koeficientas aukštas, ir toks išlieka prie visų apkrovų. Triukšmo lygio rezultatai rodo, jog maitinimo blokas nuo 50 % apkrovos aukštesnėje aplinkos temperatūroje jau tampa gana gerai girdimas.



12V, 40 us

12V, 1 ms

5V, 40 us

3,3V, 40 us

OC, 12V, 40 us

OC, 12V, 1 ms

Džiugina pulsacijų vertės. Mažųjų linijų pulsacijos palenda po 20 mV riba, o +12 V rezultatas 40 us periode siekia tik kiek daugiau nei 30 mV. 1 ms periode matome spyglių, tačiau ir jie neviršyja 100 mV. Rezultatai tik nežymiai pablogėja ir perkrovos teste.

Su OCP apsauga susidurti testuojant neteko. Nei 26, nei 30 A vienai +12 V linijai šiam maitinimo blokui tikrai nėra riba, taigi maitinimo vienam komponentui tikrai nepritrūks. Apsauga nuo trumpojo jungimo šiame bloke veikia puikiai.

 

Išvados

Po auksinių ir platininių maitinimo blokų rezultatų Chieftec APS-650CB pasirodymas atrodo ganėtinai blankus,  tačiau nėra ir toks prastas. Maitinimo šaltinis tikrai atitinka 80 Plus Bronze sertifikatui gauti keliamus reikalavimus, turi pilną Haswell procesorių palaikymą ir mažus triukšmus linijose. Neigiamiausios bloko savybės – pakankamai garsus veikimas nuo 50 % apkrovos bei vidutiniškas įtampų reguliavimas. Nors vidinė maitinimo bloko konstrukcija nestebina naujovėmis, matyti, jog pakankamai gerus rezultatus galima pasiekti ir neprifarširuojant maitinimo šaltinio brangiais komponentais. Kainoje tai taip pat pakankamai gerai atsispindi. APS-650CB kainuoja apie 235 litus, dėl ko yra tikrai konkurencingas tarp analogiškų specifikacijų maitinimo šaltinių.

7 Komentarai

  1. Augustazz parašė:

    apzvalga gera, ir tikrai noretusi daugiau prastesniu ( zemesnes kainos) psu apzvalgu, nes daugiausiai tai daugumai aktualu.

  2. BC00 parašė:

    Šį mėnesį taip pat turėsim Corsair CX serijos apžvalgą;)

  3. daimonass parašė:

    Kur butu galima isigyti sita modeli… ? Nes Skytech’e nematau as jo

  4. BC00 parašė:

    Skytech miega, o kilobaitas turi:)

  5. Hellas parašė:

    Turiu klausima del tos ventiliatoriaus uzdengimo plastmases. Nezinau ar kituose taip yra, bet pastebejau sita butent su Chieftec maitblokiais. Ar labai reikalingas tas daiktas? Suprantu, kad taip norima geriau paskirstyti oro srauta ir labiau ataustinti gala arba prieki, kuris matyt nevienodai kaista, bet ar realiai yra nauda? Kazkada modinau Chieftec CFT-650-14cs, nes ventiliatorius ten buvo tikrai per galingas ir per garsus, ten ta plokstele isvis per puse ventiliatoriaus, bet aisku viska isardzius pamirsau isidemeti, kuria puse jis buvo pridenges, tad nusprendziau visai nenaudot to coverio. Aisku skirtumo nepajauciau ir nejauciu iki siol, nei jis kaito pries tai, nei kaista dabar, viskas veikia kuo pukiausiai jau kiek laiko nors aisku viskas kompo darbas yra laukti idle arba minimali ofisine apkrova ale MS office ar browsinimas.

  6. BC00 parašė:

    Hellas -> paprastai tokias plastmasės deda, kai pirmoj arba antroj filtravimo zonoj yra <105 C kondensatorių, taip bandant nukreipt orą. Ar yra realus skirtumas būtų galima išmatuoti tik su skaitmeniniu termometru tikrinant kondensatorių temp. su ir be plokštele. Sakyčiau, kad kur kas svarbesnis aspektas yra neužgrizodinta zona, kad oras galėtų cirkuliuoti laisviau, plokštelė, manau, vaidina mažiau svarbesnį vaidmenį šiuo atveju.

  7. Hellas parašė:

    Dekui uz atsakyma BC00 🙂

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.