„Corsair H150i Pro“: laikas pasveikinti naują AiO karalių?

Programinė įranga, valdymas

Naudojame naujausią 4.9.4.28 „Corsair Link“ versiją. Ta pati versija puikiai suranda H150i Pro „Windows 10“ sistemoje, tačiau kažkodėl neranda AiO sistemos grįžus prie „Windows 7“. Vartotojas pasitinkamas keletu lentelių, kuriose surinkti visi sisteminiai termo davikliai. Papildomai atliekamas ventiliatorių sūkių stebėjimas, įskaitant ir vaizdo plokštės, nurodomi DRAM dažnis ir vėlinimo laikai, taip pat informacija apie H150i Pro: aušinimo skysčio temperatūra, pompos/ ventiliatorių sūkiai, RGB LED pašvietimo spalva. Tik dabar sužinojome, kad G.SKILL atmintis turi termo daviklius, o HDD net du. Tai gali būti „Corsair Link“ klaidos.

Mums leidžiama rinktis vieną iš trijų (Performanced, Balanced, Quiet) aušinimo efektyvumo profilių, o „Configurate“ skiltyje išdėstomi visi temperatūriniai, ventiliatorių, pompų davikliai. Realiu metu atskiroje diagramoje bus galima stebėti besikeičiančius parametrus arba atlikti konfigūraciją.

 

Programinė įranga leidžia bent kažką papasakoti apie H150i Pro pompą. Ji turi tris darbinius režimus. Performance priverčia pompą darbuotis ~2800 – 2850 RPM greičiu, kai Quiet režimas mažina sūkius beveik tris kartus, iki ~1050 RPM.

 

Ventiliatoriai turi tuos pačius tris režimus, plius Zero RPM režimą, taip pat vartotojas gali fiksuoti sūkius procentine išraiška, RPM išraiška ar sudaryti individualią kreivę iš duodamų septynių temperatūrinių taškų. Susieti režimus/ kreives galima su bet kuriuo sisteminiu termo davikliu, tačiau visi nustatymai taps ignoruojami jeigu bus viršyta maksimali 60 °C temperatūra. Visai nesvarbu, kad Quiet režimo kreivė pasibaigia 50 % visų sūkių. Vos tik bus pasiekti 60 °C ventiliatoriai pradės suktis visu pajėgumu. Taip atsitinka, kai sūkiai susieti su procesoriaus temperatūra. Priskyrus, pavyzdžiui, sistemoje cirkuliuojančio skysčio temperatūros daviklį to neįvyks, nes skystis šyla labai lėtai ir niekada nepasieks 60 °C, greičiausiai netgi 40 °C. Tačiau procesoriui iškyla pavojus perkaisti, kadangi ventiliatoriai pagal to pačio Quiet režimo kreivę sukasi itin lėtai. Spartintas procesorius gavęs streso tuo metu jau gali būti pasiekęs 70 – 80 °C ir palaipsniui jo temperatūra galimai toliau didės. Prisiminkime, kad tokio tipo valdymu pasižymėjo ir „Fractal Design Celsius S36“ sistema, tiksliau jos automatinis režimas. Tas pats galioja fiksavus sūkius procentine išraiška, pavyzdžiui, 50 %. Tik CPU temperatūrai viršijus 60 °C, 50 % sūkiai automatiškai virs į 100 %, ir tų pačių nustatymų bus laikomąsi jei sūkiai bus susieti su skysčiu.

 

 

O kaip gi veikia Zero RPM režimas? Ventiliatoriai visiškai nesisuka priskyrus H150i Pro daviklį, kas ilgiau apkrovus CPU tikrai iššauks jo perkaitimą. Susieję Zero RPM su CPU temperatūra ir parinkę tokią i7-6700K įtampą, kuri neleistų „Prime95“ apkrovos metu pasiekti 60 °C, pamatėme, kad beveik maksimalūs sūkiai (~1500 RPM) pasiekiami procesoriui dar neviršijus magiškos ribos. Panaikinus CPU apkrovą ventiliatoriai mažina sūkius, kol vėl visiškai sustoja. Ramybės režime spartinto i7-6700K temperatūra, kai visi trys ventiliatoriai ilsisi, vos ~30 °C. Įjungus lengvą apkrovą procesoriui sukeliantį „Unigine Heaven“, iš miego pabūdę ventiliatoriai pasiekė tik ~350 – 400 RPM, CPU šylant iki ~35 -45 °C). Ventiliatoriai valdomi pagal užprogramuotą, mums nežinomą, algoritmą/ kreivę, tačiau taisyklė paprasta: kuo CPU kaista labiau, tuo ventiliatoriai Zero RPM režimu įsukami intensyviau. Grįžtant prie individualios kreivės trūkumas tas, kad ventiliatorių sūkių neleidžiama nustatyti <25 procentams. Fiksuotas minimumas kiek mažesnis (20 %). Vienintelis būdas turėti nesisukančius ventiliatorius – Zero RPM režimas. Tiesa, ventiliatoriai geba suktis skirtingais RPM nepriklausomai vienas nuo kito, jiems galima taikyti skirtingą daviklį, tačiau praktinės reikšmės iš to ne daug.

 

Štai taip atrodo RGB LED pašvietimo nustatymai, apimant spalvų lentelę, sukonfigūruotus efektus ir galimybę susieti spalvas su kintančia temperatūra.

 

21 Komentarai

  1. IFeelYou parašė:

    Tyli sistema iš Corsair? Hmm, čia jau kažkas įdomaus 🙂

  2. BC00 parašė:

    NH-D15S nėra pats tyliausias orinis cooler’is, bet tik ~1 dBA skirtumas nuo jo daug ką pasako 🙂

  3. YOman parašė:

    taip ir nesupratau ar yra atskiras varžtas skysčio papildymui? O aliuminis ir plonas radiatorius nėra pliusas.
    Eilinė sistema masėms.

    • IFeelYou parašė:

      Atskiro varžto nėra, nes BC00 rašo: „Tai pirmoji, ilgai laukta, „Corsair“ uždara skysčio sistema, turinti 360 mm radiatorių.“ Uždara yra uždara.
      O šiaip jo, sistema masėms. Gal nėra visai eilinė, tokia lyg ir prie high-end, bet…

      • YOman parašė:

        na ne visai taip dėl to uždarumo. Kai kurios AIO turi tą atskirą varžtą. Bet jas vis vieną vadina AIO 🙂

        • IFeelYou parašė:

          Uždara yra uždara, atvira yra atvira. AIO reiškia All in One, t.y. kad ji turi visas reikiamas dalis ir yra jau surinkta. Gali būti AIO dalinai atvira – t.y. su praplėtimo galimybe, kaip pvz. Swiftech, kurią nesenai pardaviau.

          • YOman parašė:

            Žinau ką reiškia AIO. Nereikia man En kalbos mokytojų. Norėjau pasakyti kad kai kurias tokias aušinmo sistemas taip vadina o ir žodelį „uždara“ prie to pačio pavartoja.. Ok, tada kokia šita? Uždara ar ne? http://www.skytech.lt/bw004-quiet-water-cooler-silent-loop-360mm-lga-115-1366-2011-amd-am2-am3-p-359151.html#tabsnav-1

            • IFeelYou parašė:

              Beabejo kad uždara. Tas filling port yra visiškas gimmnick’as. Daugelis paprastų vartotojų net nežinotų ką ten pilt. Čia daugiau reklaminis triukas dėl ilgaamžiškumo. Realiai taip, vanduo kažkiek nugaruoja ir iš AIO sistemų, bet tai trunka ne vienerius metus. Kad po 2 metų dapilsi 10 ml distiliuoto vandens – iš esmės niekas nepasikeis.

              • YOman parašė:

                gal ir „gimmnick’as“ kaip sakai, tačiau tie du metai ne toks jau labai ilgas laiko tarpas (aišku tiems, kas kompus kas metai keičia tai kažkas iš fantastikos)..
                O ir gerokai palengvina gyvenimą kai reikia pasipildyt. Ir ne tik po 2 metų tas skystis nugaruoja. Būna gi visokių nutikimų dėl sujungimų ir šiaip neatsargaus elgesio.

                • IFeelYou parašė:

                  Na šiais laikais per 2 metus žmonės net ne vieną build’ą pakeičia man rodos 🙂
                  Dėl to nugaravimo sunku tiksliai pasakyt, yra žmonių kurie turi 3-4 metų senumo AIO sistemas, be jokių filling portų ir sėkmingai naudojasi iki šiol.

              • koloniukas parašė:

                Kokio distiliuoto, antifrizo 🙂

              • Stipena parašė:

                Gal ir gimmnick’as, bet kai reikia remontuotis tą AIO tai gali tik melstis kad dievas duotų kantrybės n kartų su adata pildant skystį per 3mm skylutę. Nors kita vertus turbūt čia tik aš bomžara kuris remontuojasi antikvarinius AIO.

      • newdiamond parašė:

        turiu hyper evo 212 ir 6700K uztenka nedarant beprotisku CPU OC..taigi net AIO yra entuziastu reikalas….as jau net nekalbu apie custom loop

    • Daimonass parašė:

      Tokius coolerius perka paprasti žmonės. Tie kurie klausinėja tokiu klausimu, tikrai ne jiems skirta AIO sistema.. Imk custom ir viskas. Už panašią kainą galima dar visai padorų susirinkti.

  4. mafo parašė:

    Turiu klausimą dėl testo geležies. Kodėl naudojama sena VGA? Ar procesorius esant šiai VGA apsikrauna 100 prc. kažkodėl man atrodo, kad jūs neapkraunat proco ir leidžiat jį ant kokio 50 prc. Ar čia kokie spec testai kur VGA aplamai neturi reikšmės?

    • mafo parašė:

      Tai jau ir pasiskaičiau apie Prime95… atsakinėti nebūtina. Tik juokingai jūsų 7 min atrodo fone to kaip aprašo testą – stress testai nuo 10 iki 24 valandų 😀

      • IFeelYou parašė:

        Prime95 testui tos 24 val. yra visiškai nereikalingos. Mano nuomone tai visiška atgyvena, o ir šiaip CPU bei elektros bereikalingas gadinimas. Jeigu CPU bus nestabilus – tai per pirmas kelias minutes tą pamatysi. O kad leisi 24 val. ir bus „atseit“ stabilu, tai dar nereiškia kad po 25 val. irgi bus stabilu 🙂
        Stabilumui testuoti geriausia naudoti kuo daugiau ir kuo įvairesnių testų su skirtingom apkrovom ir skirtingom CPU instrukcijom.

        • koloniukas parašė:

          Pritariu. Aš stabilumą tikrinu pakuręs oc savaitę, kasdieniškai naudodamas žaidžiant, testus atliekant, dirbant su ivairiu softu. Jeigu nelūžo +- voltage ar mhz.

    • BC00 parašė:

      Mes ne CPU stabilumą tikrinam, o temperatūras. Per 7 min jos pilnai nusistovi.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.