Crucial M500 480 GB – naujas MLC „bang for litas“ standartas

Kuo patogesnės vietos po saule SSD rinkoje bandoma surasti trimis pagrindiniais būdais. Pirmasis apima spartą, patikimumą ir dar kartą spartą. Antruoju būdu bandoma pasiūlyti kuo patrauklesnį kainos/spartos santykį ir čia, kaip ir pirmuoju atveju, galima įtraukti ne vieną ir ne du SSD kaupiklių gamintojus. Mažiausiai trys kompanijos varžosi dėl sparčiausiojo karūnos. Nenuostabu, kad jos turi siekį užkariauti ir pinigais nesišvaistančius, bet patrauklios spartos tebenorinčius, pirkėjus, todėl savo asortimente bandoma palaikyti bent vieną išsiskiriantį produktą. Tačiau egzistuoja ir trečiasis konkurencingumo būdas arba vartotojų luomas, kuris nori gauti kuo didesnę talpą, žinoma, už kuo mažesnę kainą. Čia įnirtinga kova vyksta tarp dviejų gamintojų: „Samsung“ ir „Crucial“. Būtent pastarosios kompanijos naujausią M500 seriją šiandien ir apžvelgsime, kuri pabandys sukurti ketvirtą – kainos/spartos/talpos – zoną, ir joje pasižymėti.

 

  • Apie Crucial
  • Pakuotė ir komplektacija
  • Žvilgsnis iš arčiau
  • Testavimas
  • Rezultatai
  • Išvados

 

Apie Crucial

„Crucial“ yra 1978 metais įkurtos kompanijos „Micron Technology“ prekinis ženklas. Amerikiečių įmonė geriausiai žinoma kaip įvairių įrenginių, naudojančių puslaidininkus, gamintoja, pradedant DRAM, SDRAM ir baigiant SSD. Atnaujintais duomenimis, „Micron Technology“ šiuo metu patenka į didžiausių operatyvios atminties modulių gamintojų penketuką. Kartu su „Intel“ 2006 metais „Micron Technology“ įkūrė bendrą vienetą IMFT („IM Flash Technologies“), kuriam patikėtas NAND flash atminties gaminimas. Amerikiečių kompanijai priklauso dar viena dukterinė įmonė – „Lexar Media“, po kurios ženklu pardavinėjamos SD, CompactFlash kortelės ir kiti panašaus tipo gaminiai.

 

Pakuotė ir komplektacija

Savo plačia ir žema pakuote M500 labiausiai primena tą įpakavimą, kuriame radome „OCZ Vector. „Crucial“ moto – sparta, tu gali pasitikėti (angl. performance you can trust). Ant pakuotės nurodyta SSD kaupiklio talpa (480 GB) ir keletas M500 savybių, kaip aparatinio lygio duomenų šifravimas ir prisitaikanti termo kontrolė.

Į komplektaciją „Crucial“ prideda mažiau, nei galėtų. Dėžutėje randame tik elektrostatiniu maišeliu apsaugotą SSD kaupiklį ir 9,5" rėmelį, kuris gali praversti nešiojamų kompiuterių savininkams.

 

Žvilgsnis iš arčiau

Vienu momentu „Crucial M4“ SSD kaupiklių serija buvo viena geidžiamiausių tarp patikimumo ir neprasto greičio už prieinamą kainą ieškančių pirkėjų rato. Vis tik didžiausia M4 stiprybe tapo labai patrauklus patikimumo/kainos santykis. Kurį laiką iš konkurentų jutusi didelį spaudimą vidurinės klasės spartos srityje „Crucial“ kartu su M4 pradėjo šlubuoti, todėl kompanijos gerbėjai pradėjo dairytis į M4 atnaujinimą. Taip gimė M500 serija, kuri yra pirmasis paprastiems vartotojams skirtas atnaujinimas nuo M4 pasirodymo (V4 seriją paliekame nuošalyje, nes tai yra žemesniam segmentui skirtas produktas).

„Crucial M500“ korpusas pagamintas iš pakankamai lengvo lydinio ir užima viduriuką tarp itin lengo „Plextor M5S“ bei itin sunkaus „OCZ Vector“. Tai neleis nešiojamam kompiuteriui priaugti bereikalingo svorio, o 7 mm. aukščio korpusas užtikrins platų suderinamumą su itin plonais nešiojamaisiais (angl. ultrabook). Korpuso kampai šiek tiek užapvalinti, paviršius – pašiurkštintas. Šiek tiek keista matyti atvirkščiai pagrindiniui lipdukui apsuktas SATA duomenų perdavimo ir maitinimo jungtis. Kitoje korpuso pusėje užklijuotas lipdukas nurodo serijinius numerius, SSD talpą bei gamyklinį programinį kodą.

Atidarius korpusą, randame žalią montažinę plokštę, kuri prilaikoma keturių varžtų pagalba. Priešinga korpuso vidinė pusė turi termo padą. M500 seriją „Crucial“ nuo perkaitimo pabandė apsaugoti ne tik šiuo įprastiniu būdu, bet ir aktyvavo 70o C ribą, kurią pasiekus, SSD sumažina savo greitį 40 %. Visa sparta negrąžinama tol, kol temperatūra nenukrenta žemiau slenkstinės. Tai jau antrasis kartas paeiliui (apsaugą nuo perkaitimo turėjo ir apžvelgtas „Plextor M5P Xtreme“), kuomet gamintojas į kaitimo pavojų pažiūri dvigubai atsakingiau. Norint viršyti 70o C teks iš gamtos paprašyti itin karštos vasaros dienos, o iš PC korpuso – itin prasto aušinimo ir vidaus komponentų susigrūdimo. Bet kokiu atveju reikia atsiminti, kad aukštos temperatūros yra tiesioginis NAND flash atminties priešas: aukštoje temperatūroje lustai dėvisi kur kas sparčiau. Kietieji diskai temperatūroms atsparesni, tačiau ten galima susidurti su nepageidaujamomis duomenų perdavimo pauzėmis.

„Crucial M500“ naudoja trečios kartos dvibranduolį „Marvell 88SS9187“ valdiklį ir 16, abipus PCB išdėstytų, 20 nm. IMFT koncerno gamybos MLC lustų. Kiekviename yra dvi šerdys po 128 Gbit. 128 Gbit šerdys leidžia naudoti už 8 KB pranašesnius 16 KB dydžio failų puslapius. Šalia valdiklio matomas „Micron“ lustas yra spartinančioji 512 MB DRAM 1600 MHz atmintis. 960 GB modelis turi 1 GB vidinės atminties, 240/120 GB – 256 MB. Aštuonių kanalų „Marvell“ valdiklis gali vienu metu bendrauti su keturiomis šerdimis. „Crucial“ teigimu, M500 struktūra optimaliai spartai ir paralelizmui reikalauja mažiausiai 32 aktyvių šerdžių. Būtent tiek turi pas mus atkeliavusi 480 GB versija. 240 GB modelis turi aktyvias šešiolika, o 120 GB modelis vos aštuonias šerdis, todėl šių SSD kaupiklių sparta ant popieriaus drastiškai krenta. 480 ir 960 GB versijos pasižymi 500 MB/s linijiniu skaitymo ir 400 MB/s rašymo greičiais. Mažesnės talpos M500 modeliai skaitymo spartą išlaiko nepakitusią (500 MB/s), tačiau krenta linijinis rašymo greitis iki 250 MB/s (240 GB) ir 130 MB/s (120 GB). 4K IOPS sparta taip pat priklauso nuo aktyvių šerdžių skaičiaus. Dviejų talpiausių M500 serijos atstovų atsitiktinių 4K blokų skaitymo ir rašymo greičiai siekia 80 000 IOPS. M500 240 GB versijos  skaičiai siekia 72 000 ir 60 000 IOPS, o 120 GB – 62 000 ir 35 000 IOPS. Valdiklis ir su NAND atmintimi bendrauja per naujos kartos ONFI 3.0 sąsają, kuri gali pasiūlyti teorinį 400 MB/s pralaidumą.

Šalia DRAM atminties matoma visa eilė smulkių kondensatorių. „Crucial“ adaptavo labai reikalingą apsaugą nuo elektros energijos tiekimo dingimo, o tai nelaimės metu leidžia užbaigti sėkmingą informacijos rašymą į NAND lustą. Nors daugelis įsivaizduoja, kad elektros dingimas įvyksta tik tada, kai netikėtai išsijungia kompiuteris, užtenka mažyčio neteisingo grandinės uždarymo bet kuriame prietaise, ir tai jau galima fiksuoti, kaip elektros srovės dingimą.

„Crucial M500“ palaiko RAIN („Redundant Array of Independent NAND“). Nesunku pastebėti, kad ne visa NAND flash turima atmintis yra prieinama vartotojui: >10 jos procentų panaudota siekiant ištaisyti dėl NAND defekto atsiradusias klaidas. Toks sprendimas beveik analogiškas RAISE funkcijai, kuri taikoma „SandForce“ valdiklius naudojančiuose SSD kaupikliuose.

Šalia standartiškai palaikomo 256-bit AES šifravimo varikliuko taip pat įdiegtas TCG Opal 2.0 ir IEEE-1667 palaikymas. Jį palaiko valdiklio programinis kodas. Tai garantuoja suderinamumą su „Microsoft Windows 8“ operacinėje sistemoje esančia „eDrive“ technologija. Patenkinus visus keliamus reikalavimus, „Microsoft BitLocker“ leis aparatiniu būdu aktyvuoti įgimtą SSD šifravimo komandą, kuri bus apdorojama reikalaujant mažesnių energijos sąnaudų ir svarbiausia be jokios spartos degradacijos.

 

Testavimas

Testavimas buvo atliekamas jungiant „Crucial M500“ SSD prie vieno iš „Gigabyte MA-990XA-UD3“ pagrindinės plokštės SATA III 6 Gb/s lizdų. SATA AHCI tvarkyklės – AMD 1.2.1.331. Norėdami objektyviau įvertinti  SSD spartą, testavimui parinkome ne tik sintetinių, bet ir realesnę SSD spartą atspindinčių testų rinkinį. CrystalDiskMark ir FutureMark PCMark 7 testai buvo atlikti SSD diskams esant šviežios būsenos, o likusieji testai buvo atlikti kaupikliams perėjus į labiau nusistovėjusią būseną. Ji buvo pasiekta pilnai pripildžius kaupiklius duomenimis ir juos ištrynus esant aktyviai TRIM funkcijai. Testavimo metodika nėra ideali ir atspindi daugmaž tokią situaciją: SSD yra sisteminis diskas (OS užima < 15 % SSD talpos), kuris buvo užpildytas duomenimis (žaidimais, sunkiasvorėmis programomis) ir tuomet nutarta kaupiklį išvalyti. Informacija buvo ištrinta ir palikta tik operacinė sistema. Realaus naudojimosi testai kartojami du kartus ir išvedamas vidurkis. Po kievieno testo kompiuteris perkraunamas, siekiant išvengti bet kokio galimo informacijos įsiminimo (angl. caching).

  • Procesorius:AMD Phenom II X4 955 BE @4.263GHz (203×21) 1.504v/ CPU NB @ 2.842GHz 1.325v
  • Pagrindinė plokštė: Gigabyte GA-990XA-UD3 (F12)
  • RAM atmintis: Kingston HyperX Blu DDR3 2x2GB 1600CL9 @1624 CL7-9-7-20-28 1T 1.65v
  • Vaizdo plokštė: Sapphire HD 7870 OC Edition (1050/5000 MHz)
  • Kietasis diskas
  • WD RE3 (1 TB / 7200 RPM / SATA II)
  • SSD kaupikliai:
  1. Crucial M500 480 GB (FW MU02) ; read 500 MB/s / write 400 MB/s
  2. Plextor M5P Xtreme 256 GB (FW 1.05) ; read 540 MB/s / write 460 MB/s
  3. OCZ Vector 256 GB (FW 1.03) ; read 550 MB/s / write 530 MB/s
  4. OCZ Vertex 4 256 GB (FW 1.5) ; read 560 MB/s / write 510 MB/s
  5. OCZ Vertex 3.20 240 GB (FW 2.30) ; read 550 MB/s / write 520 MB/s
  6.  

 

Rezultatai

ATTO v2.47 – sintetinis testas, naudojantis spūdžius duomenis, kurio pagalba nustatomi visų „SandForce“ valdiklį turinčių SSD linijinė įrašymo/nuskaitymo sparta, o gauti rezultatai panaudojami kaip oficialūs maksimalūs greičiai.

ATTO teste „Crucial M500“ pavyksta su kaupu viršyti pačio gamintojo deklaruojamus linijinius greičius. Linijinė skaitymo sparta pasiekia 540,5 MB/s (deklaruojama tik 500 MB/s), o rašymo greitis šiek tiek viršyja 427 MB/s. Priminsime, kad „Crucial“ nurodo tik 400 MB/s spartą.

HD Tune Pro 5.00 – kur kas realesnius linijinius greičius parodantis testas, tikrinantis visą SSD paviršių ir eliminuojantis proveržinę spartą.

„Crucial M500“ demonstruoja puikius rezultatus skaitant duomenis: minimali vertė (392 MB/s) didžiausia tarp visų konkurentų, vidutinė (393 MB/s) – taip pat. Tik šiek tiek nusileidžiama „OCZ Vector“ varžantis dėl maksimalaus rezultato, tačiau šis deficitas nėra reikšmingas.

M500 rašymo elgesys kiek eratiškas, tačiau neturime didesnių priekaištų, kol matomų spyglių viršūnės neapverčiamos 90o kampu. O taip padaroma nėra. Vis dėlto HD Tune Pro 5.00 rašymo testas atskleidė sritį, kurioje M500 kiek buksuoja. Nors maksimalus linijinis rašymo greitis gali būti lyginamas su „OCZ Vector“ ir „Plextor M5P Xtreme“, pasiektos vidutinės ir maksimalios vertės kur kas mažesnės.

CrystalDiskMark (CDM) v3.0.1c – sintetinis testas, fiksuojantis tiek linijinę, tiek atsitiktinę skaitymo/rašymo spartą. Testavimo įrankis geba dirbti tiek su spūdžiais, tiek ir su ne spūdžiais duomenimis.

Vienodai gerai tiek su spūdžiais, tiek ir su nespūdžiais failais dirbantis M500 atneša linijinę skaitymo spartą netoli 500 MB/s. Čia nusileidžiama tik „Plextor M5P Xtreme“ ir stipriai atrodančiam „OCZ Vertex 3.20“ modeliui. Demonstruojama linijinė rašymo sparta yra labai panaši į tai, ką fiksuoja M5P Xtreme, ir siekia ~425 MB/s, vėlgi nepriklausomai koks duomenų tipas yra pasiūlomas „Marvell 88SS9187“ valdikliui.

Fiksuodamas ~26 MB/s 4K blokų skatymo spartą „Crucial M500“ lieka diagramos dugne, praleisdamas į priekį visus testavime dalyvaujančius SSD kaupiklius. Šiek tiek atsigriebiama pradėjus rašyti 4K dydžio failus: M500 lenkia M5P Xtreme, tačiau į priekį užleidžia „OCZ“ atstovus.

Kartu su padidėjusiu užklausų skaičiumi M500 pradeda demonstruoti kur kas didesnę 4K skaitymo spartą, tačiau iki lyderių („OCZ Vector“ ir „OCZ Vertex 4“) vis dar trūksta. Šioks toks spartos neatitikimas tarp spūdžių ir nespūdžių duomenų matomas rašant 4K duomenis. Dirbant su nespūdžiais failais, M500 išsiveržia į priekį. Spūdūs failai nubloškia M500 į priešingą poziciją, tačiau CrystalDiskMark nėra tas testavimo įrankis, kuris leistų spręsti apie galutinę SSD spartą.

Sekantis testas leidžia susidaryti vaizdą, kaip veikia ypač svarbi TRIM funkcija, atstatanti SSD kaupiklio spartą po jo užpildymo. Visi trys SSD kaupikliai pilnai užpildomi informacija ir ji ištrinama esant aktyviai TRIM funkcijai. Testuojama tik įrašymo sparta, nes skaitymo sparta po disko užpildymo ir ištrynimo lieka nepakitusi.

„Crucial M500“ TRIM funkcija veikia be priekaištų dviejuose iš trijų atliktų CrystalDiskMark testų. SSD kaupiklis linkęs prarasti nedidelę dalį rašymo spartos kuomet naudojami 4K blokai ir komandų skaičius, siekiantis 32.

Futuremark PCMark 7 – daugiau realią SSD spartą reprezentuojantis įrankis, parodantis ne tik bendrą informacijos kaupiklio spartą, bet ir jo spartą (MB/s) tam tikrose užduotyse. Disko kreipties komandos vykdomos ne ištisiniu, bet kartkartėmis nutrūkstančiu srautu, dėl vis „išlendančio“ duomenų apdorojimo.

Lyderiauti „Crucial“ čia nesugeba. Tam koją pakiša „starting applications sub-testas, kuriame M500 praranda didžiąją dalį svarbių MB/s ir tuo pačiu taškų. Visuose likusiuose sub-testuose M500 yra labai konkurencingas ir net keliuose iš jų pabaigia vos už „OCZ Vector“ ar „Plextor M5P Xtreme“ nugarų.

Toliau pasižiūrėsime, kaip abiems kaupikliams sekasi susitvarkyti su kasdieninėmis užduotimis. Pasirinkome 8,16 GB talpos papkę, talpinančią beveik 1300 ivairaus dydžio failų (1 KB – 250 MB) ir praskanavome ją su „Bitdefender Total Security 2011” antivirusine programa. Vėliau tas pats skirsnis, pasitelkus į pagalbą „Microsoft RichCopy“ kopijavimo įrankį, buvo iškeltas iš vienos direktorijos į kitą, arba tiesiog dubliuojamas. 3.47 GB ISO failo kopijavimas vyko įprastiniu būdu.

Skanuojant, M500 nusileidžia tik atstovui iš „Plextor“. Deficitas siekia penkias sekundes. Pasitelkus RichCopy įrankį, M500 susigretina su „Vertex 4“, tačiau į priekį praleidžia kitą „OCZ“ kaupiklį – „Vector“. Labai trumpai trunkantis ISO failo kopijavimas parodo, kad M500 pakliūna į vieną ir tą patį lyderių trejetą.

Itin dažna namų kompiuteriuose naudojama užduotis – išarchyvavimas, todėl šiai užduočiai parinkome 8,66 GB sveriantį archyvą, kuriame tilpo beveik 5000 failų ( dydis 1 KB – 350 MB). Nepamiršome ir archyvavimo užduoties. SSD kaupikliai turėjo sukurti 391 MB archyvą.

Jei archyvuojant su testuojamais SSD konkurencingas net vangus Western Digital kietasis diskas, tai visai nenuostabu, kad M500 dar kartą pajėgus rungtis su sparčiausiais. Išarchyvuojant trukdamas 2:37 min., M500 saugiai įsitvirtina trečioje vietoje.

„Dragon Age 2“ bei „Crysis 2“ žaidimų diegimas, atnaujinimas, krovimas.

Vienu svarbiausių SSD spartos rodiklių yra gaišties laikai, kurie nusako kaupiklio reakciją ir tuo pačiu greitumą naudojimosi metu. Gaišties laikai matuojami užklausų skaičiui esant 1-am (QD1). Kuo mažesni gaišties laikai, tuo SSD kaupiklis greičiau pasiekia ar įrašo vartotojui reikiamą informaciją, tačiau nereikia pamiršti, kad vidutinis gaišties laikas negali būti didesnis už maksimalų, tai indikuotų potencialią valdiklio problemą.

M500 pasirodymas fiksuojant gaišties (vėlinimo) laikus daugiau nei pagirtinas. Nors vidutinis skaitymo laikas (0.157 ms) kiek didesnis už „Vector“ (0.135 ms) ir M5P Xtreme (0.128 ms), tačiau maksimali fiksuojama vertė neperžengia 0.7 ms. Tai leidžia pasigirti mažiausiu maksimaliu skaitymo gaišties laiku tarp visų dalyvių. Vidutinės rašymo vertės tarp visų SSD kaupiklių praktiškai vienodos, kiek pirmaujant su spūdžiais failais dirbančiam „Vertex 3.20“ ir vos kiek prasčiau pasirodant M5P Xtreme. M500 pasiektas 0.049 ms rezultatas identiškas „OCZ Vector“. Nuo pastarojo M500 beveik neatsilieka fiksuojant ir maksimalų rašymo gaišties laiką: „Vector“ – 0.69 ms, M500 – 0.81 ms. „Crucial“ atnaujinimas be išimčių demonstruoja solidžiai mažus gaišties laikus.

„Crucial M500“ turi ką priešpastatyti vieniems sparčiausių SSD kaupiklių, šiuo atveju „OCZ Vector“ ir „Plextor M5P Xtreme“. Kol užklausų skaičius skaitymo grafoje neviršyja trijų, „Crucial M500 demonstruoja kone identišką spartą „OCZ Vector“, vėliau nuo jo stipriai atitrūkdamas. Vis dėlto aiškiai nusileidžiama M5P Xtreme, kuris išlieka lyderiu žvelgiant net į mažiausią užklausų skaičių. Rašant duomenis, M500 pranoksta „Plextor“ atstovą ir padidinus užklausų skaičių (QD 3) yra pajėgus varžytis su gana solidžiai šiame teste pasirodžiusiu „OCZ Vertex 3.20“. Pastarosios kompanijos flagmanas, „Vector“, tampa nenuginčyjamu lyderiu.  Darbo krūviui perėjus į namų vartotojui aktualiausią 70/30 % skaitymo/rašymo darbo krūvį, M500 išties sublizga: „Crucial“ gaminys yra konkurencingas šios srities lyderiui M5P Xtreme. Kaip ir „Plextor“, taip ir „Crucial“ produktas, abu linkę išlaikyti stiprią IOPS spartą ir perėjus į nusistovėjusią būseną. „OCZ Vector“ geba priešintis tol, kol užklausų skaičius neviršyja dviejų. Tuo tarpu vienintelis SF-2281 valdiklį naudojantis „Vertex 3.20“, konkurencijos stokoja ir negali prilygti minėtiems kaupikliams net davus spūdžių duomenų antplūdį.

 

Išvados

„Crucial“ ištikima pati sau. Niekada netaikiusi į aukščiausios spartos segmentą, kompanija žengia tuo keliu, kuriuo ir pradėjo sėkmingą įsitvirtinimą SSD rinkoje. Kaip ir pirmtakas M4, M500 nelaužo spartos rekordų visose įmanomose testų grafose, tačiau spartos šuolis su 480 GB versija, jaučiame, padarytas rimtas. Rungiantis su mažiau talpiais, tačiau pripažintais kone sparčiausiais namų vartotojams skirtais SSD kaupikliais, kaip „OCZ Vector“ ar „Plextor M5P Xtreme“, M500 į pačią viršūnę nepakyla. Tai neleidžia padaryti kiek vangesnis linijinis rašymas, tačiau pasiekiami greičiai toli gražu nėra problematiški. Vis dėlto, tiems, kas daug dirba su aukštos rašymo spartos reikalaujančiais darbo krūviais M500 netaps pačiu geriausiu sprendimu. Tačiau M500 blizga toje spartos srityje, kuri aktualiausia 95 % SSD vartotojų. IOMeter testuose pasižymėjęs labai mažais atsako laikais skaitant ir pademonstravęs puikią IOPS spartą kombinuotame 70/30 % skaitymo/rašymo krūvyje, M500 dirbs labai jautriai ir užtikrins sklandų jausmą. Taigi, bendra M500 sparta subalansuota ir pritaikyta masiniam naudotojui. Šis SSD pasižymi ir keletu savybių, kurios atkeliavusios iš verslo sektoriaus ir su masiniu naudotoju neturėjo daug bendro. Bent iki tol, kol pasirodė M500. „Crucial“ produkte sumontuoti papildomi kondensatoriai, kurie neleis pradingti duomenims, netikėtai nutrūkus energijos tiekimui. Nesaugius energijos išjungimus fiksuojančios SMART gairės parodys, kad vartotojas susiduria su nesaugiu išjungimu dažniau, nei gali pagalvoti, todėl ši M500 savybė yra labai praktiška ir reikalinga. „Crucial“ atkreipė dėmesį ir į duomenų saugumą, pasirūpindama RAIN technologija, kuri savo ruožtu atstoja įrenginio lygio papildomą sluoksnį, saugantį vartotojo duomenis. Platus M500 išskirtinumas pasibaigia kartu su „Microsoft eDrive“ šifravimo mechanizmo palaikymu. Tai yra vienintelis rinkos SSD turintis tokią savybę. Paprastai verslo klasės savybės kainuoja nemažai, šiuo atveju papildomi kondensatoriai, tačiau „Crucial“ stebuklingu būdu sugebėjo išlaikyti kainą labai patraukliose ribose. Nesuklysime pasakę, kad ši savybė – paveldėta iš M4. Kainuodamas kiek daugiau nei 1100 litų, 480 GB M500 modelis tampa vieną patraukliausių kainos/talpos/spartos santykį turinčių talpių SSD kaupiklių. Atrodo, ką tik „Crucial M500“ užfiksavo naują vieno MLC gigabaito per litą rekordą, priverčiant iš „Samsung“ plūstančius TLC NAND flash ryklius užsilaikyti įlankoje, neturinčius galimybės išplaukti į vandenis su saugiu 40 GB per dieną (ir taip penkis metus) rašymu. „Crucial M500“ neabejotinai vertas investicijų ieškant visomis prasmėmis solidaus produkto. Ir programinės įrangos trūkumas bei penkių metų nesiekiantis garantinis laikotarpis to vaizdo sugadinti nesugeba.

9 Komentarai

  1. zirnis parašė:

    idomu kodel Kingston tampa nebepgiausiu pasirinkimu , kai kalbama apie tokias talpas

  2. BC00 parašė:

    Net ir vargšas sandėly užsilikęs OCZ Agility 3 (512 GB) kainuoja daugiau, 1160 lt:)

  3. PhaNtoM parašė:

    Šis net labai smagiai atrodo, o bet tačiau, trūksta ilgesnės garantijos ir nežinia, kiek jo gerumo liktų, jeigu būtų perkamas įprastas namų vartotojams 120GB dydis. 🙁

  4. Atavar parašė:

    Phantom> keisti man tokie zmoniu "o jeigu". Testuojamas 500gb modelis, o ne 120. Butent jis ir vertinamas.
    Nori 120gb – ziuri 120gb testus. Tai, kad mazejant talpai, krenta ir ssd performance – manau visiems ir taip jau seniai aiskus dalykas.

    BC00> teko skaityt pora testu, kur buvo lyginami 500gb M500 su 500 EVO. Abu siek tiek skirtingi, su savais pliusais ir minusais, bet is esmes abi apzvalgos paskelbe lygiasias 🙂

  5. BC00 parašė:

    Jei Samsung bus maloningi, atsivešime EVO ir tada skelbsime savo verdiktą:)

  6. SoTOP parašė:

    Jau maziau nei 900 lituku 🙂

  7. BC00 parašė:

    Amazing… Samsung EVO praktiškai laidojamas. Na dar kokį -50 lt ir bus no point buying 256 GB Samsung Pro, etc..

  8. Maariux parašė:

    BC00, ateityje reiktų grafiko su kaina: Lt už GB. Aišku čia bus visada nesusipratimo, nes kaina kinta vos ne kasdien..

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.