DDR4 RGB padarytas tinkamai: iš keturių modulių sudarytas 2 x 8 GB „Gigabyte Aorus“ rinkinys

Ar „Aorus“ motininė ir „Aorus“ atmintis yra geresnis derinys?

Puikiai atsimename, kaip „Gigabyte X470 Aorus Gaming 5 WiFi“ nemėgo „G.SKILL Trident Z“ modulių, kurie taip pat turi B die lustus, ir kaip jai patiko „Hynix“ lustus turintis „Kingston HyperX Predator RGB“ komplektas. „Aorus“ ir „Trident Z“ draugystė apsiribojo vos 3066 MHz dažniu. Taigi, 3200 MHz „Aorus“ atmintis jau yra iššūkis. Verta atkreipti dėmesį, kad nei vieno iš trijų čia minimų DDR4 komplektų nėra „Gigabyte X470 Aorus Gaming 5 WiFi“ modeliui skirtame palaikomos atminties QVL sąraše.

Aktyvuojame XMP profilį. Deja, bet memory training procedūra nepraeinama, ir esame įkeliami į „Windows“ darbalaukį su 2133 MHz dažniu vietoje 3200 MHz. Apkeičiame DIMM lizduose modulius vietomis, memory training praeinamas, tačiau pasirodo klaida, kad operacinei sistemai trūksta kertinio failo – darbalaukio nepasiekiame. Prisimename, kad su 3200 MHz dirbančiais G.SKILL moduliais galėjome įžengti į darbalaukį. Nuo 1,35 V iki 1,4 V padidinta „Aorus“ modulių įtampa leidžia tai padaryti, tačiau HCI Memtest greitai išmeta klaidą. 3066 MHz dažnis su standartine 1,35 V įtampa yra visiškai stabilus. Tokios pat lubos buvo nustatytos ir su G.SKILL moduliais. Panašu, kad „Aorus“ modulių testavimas bus ne toks, kokį planavome – buvo minčių, kad galbūt „Aorus“ + „Aorus“ derinys leis pasiekti daugiau. 3066 MHz yra santykinai toli nuo 3200 MHz, todėl bandome tame tarpe esantį paskutinį daugiklį (x31,33). Stabilų 3133 MHz dažnį pavyko pasiekti tik su padidinta 1,4 V įtampa. 3133 MHz dirbantys „Trident Z“ moduliai šioje „Aorus“ pagrindinėje plokštėje nebuvo stabilūs nei su 1,4 V įtampa, todėl „Aorus“ duetas vis tik išsikovoja mažytę pergalę.

Įdomumo dėlei paskui pabandėme tą pačią „Aorus“ atmintį su senesne „Gigabyte Aorus Gaming 5 X370“ pagrindine plokšte ir „Ryzen 5 1600“ procesoriumi. Niekam ne paslaptis, kad pirmos kartos „Ryzen“ su DDR4 atmintimi dirba kiek prasčiau, nei antros kartos „Ryzen“, bet rezultatai kiek nustebino. „Gigabyte Aorus Gaming 5 X370“ ir „Ryzen 5 1600“ tandemas leido „Aorus“ 3200 MHz atminčiai pasiekti savo nominalų dažnį. Atmintis kuo puikiausiai veikė su XMP profiliu, kuris nustato 3200 MHz dažnį. Stabilumui buvo naudota „HCI Memtest“ programėlė, ir ji nesugebėjo rasti klaidų atmintyje. Toks rezultatas labai stebina, panašu, kad  „Gigabyte“ naujesnėje pagrindinėje plokštėje kažką pridirbo, nes ne visa atmintis veikia taip sparčiai, kaip galėtų.

9 Komentarai

  1. Strelok parašė:

    Tai gigabyte padejo papigiai atminti nusipirkti, 2×8 gb kaulus sau pasilieki, o feikinius idedi i ebay ir mazu sriftu parasai, kad just for astetics ir kazkas tikrai paims uz pilna kaina 😛

  2. koloniukas parašė:

    Tai ir gpu kai pirksi gigabyte viena tikra, o kita dėl grožio galėtų būti, sli rgb 😀

  3. BC00 parašė:

    Juokas juokais, bet jei jau Mindaugas sako, kad RGB geras, vadinasi jis tikrai approved.

  4. Stipena parašė:

    Gera idėja panaudoti butaforinius modulius. Me approve.

  5. pasimetes parašė:

    Man tai kažkokia komedija, ypač kai galėčiau geriau nuleisti žemiau ventiliatorių nei pridėti rbg, o ir performance net su savo vardiniais nesugebėjo…

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.