Didžioji „R“ – „Asus Radeon ROG RX Vega 64 STRIX OC“ – pagaliau čia!

Žvilgsnis iš arčiau

Ar tai būtų „GeForce“, ar „Radeon“ vaizdo spartintuvas, visi STRIX modeliai iš paukščio skrydžio iš esmės atrodo vienodai. Tokiam pareiškimui nėra jokios būtinybės į vieną kadrą sukelti vizualų palyginimą jau patyrusias GTX 1070 ir GTX 1080 Ti STRIX modifikacijas bei LED juostomis išraižytą identiško reljefo gaubtą, kuriame įsodinti trys 92 mm skersmens ventiliatoriai, gavusią „Vega 64“. Net lipdukų kombinacija ant ventiliatorių ta pati: ROG – Asus – ROG. Nors nugarinė plokštelė išlaikiusi tą patį raštą ir iliuminuotą ROG ženklą, pirmieji skirtumai atsiskleidžia būtent čia. Savaime suprantama, išnykę SLI piršteliai. „Vega 64“ taip pat neteko POSCAP kondensatorių, tačiau virš lusto esanti PCB dalis, ant kurios atsirado papildomas X formos kronšteinas, tapo atidengta.

Šių dienų standartais bendras 30 cm ilgis nėra nerimą keliantis išmatavimas, tačiau pažiūrėjus iš šono ir viršaus tampa aišku, kad papildomos vietos šiam STRIX‘ui visgi reikės. Įdomu, jog „Asus“ iki šiol savo svetainėje nėra nurodžiusi šios vaizdo plokštės gabaritų. Atlikę matavimus ir palyginę su GTX 1080 Ti STRIX, galime informuoti, kad „Vega 64“ yra geru 1 cm aukštesnė. Tam tikrais atvejais būtent 14,5 cm siekiantis aukštis, o ne 2,5“ pločio aušinimo sistema gali tapti esminiu faktoriumi bandant patalpinti šią vaizdo plokštę į turimą korpusą.

Apetitu elektrai nesiskundžiančiam GPU reikalingas ir atitinkamas aušinimas. Nors, kaip minėjome, AMD partneriai turi problemų su ne viename aukštyje atsiduriančiais „Vega 10“ branduoliu ir HBM2 atmintimi, beveik nėra jokių abejonių, kad „Asus“ sugebėjo pritaikyti GTX 1080 Ti STRIX aušinimo sistemą „Radeon“ vaizdo plokštei. Tokį spėjimą kursto identiškas 2,5“ plotis, ta pati dvimonolitinė radiatoriaus struktūra bei afišuojami jau sutikti sprendimai, kaip puikia poliravimo kokybe pasižyminti „MaxContact“ plokštelė, visų pirma leidžianti efektyviau aušinamojo paketo atžvilgiu išdėstyti šešis termo vamzdelius. Identišką skaičių turėjo ir GTX 1080 Ti STRIX, be to, vizualiai sutapo ir jų išdėstymas.

 

„Asus“ paskaičiavimais, montuojamas 2,5“ pločio radiatorius tebeturi 40 % didesnį paviršiaus plotą už 2“ atitikmenį. Papildomas šilumos absorbavimo pajėgumas itin svarbus, kadangi VRM MOSFET tranzistorių generuojama šiluma papildomų siaurabriaunių juostelių pagalba perduodama vien tik į pagrindinį radiatorių. Kol kas „Asus“, skirtingai nei „Gigabyte“, palieka nugarinę plokštelę atlikti vien apsauginę funkciją. Jai į pagalbą ateina „die-cast“ rėmas, kurio paskirtis šiek tiek sumenkusi. GTX 1080 Ti STRIX atveju jis ne tik sutvirtino montažinę plokštę, bet ir aušino GDDR5X atminties lustus. Kadangi įprastų atminties lustų „Vega“ kartos vaizdo plokštės neturi, „die-cast“ rėmeliui beliko stabilizuoti vaizdo plokštę padarant ją atsparesnę lenkimo jėgoms, nors dalis jo ties PCB kraštu tampa mini radiatoriumi, aušinančiu nuo pagrindinės VRM juostos nuklydusius porą MOSFET tranzistorių. Aktyvią aušinimo sistemos dalį tebesudaro trys „Wing Blade“ ventiliatoriai, kurie, dėka IP5X sertifikato, pasižymi didesniu atsparumu dulkėms, o pusiau pasyvus veikimo režimas siunčia ventiliatorius poilsiui iki vaizdo plokštės temperatūrai pasiekiant 55 °C.

 

 

VRM grandinė sudaryta iš 13-os fazių, naudojant rinktinius „Super Alloy Power II“ komponentus ir pilnai automatizuotą „Auto Extreme“ surinkimo metodą, leidžiantį išvengti žmogiškų klaidų ir pasiekti kokybiškesnių litavimo rezultatų. Dvylika fazių skirtos GPU aptarnavimui, viena – HBM2 atminčiai. Kaip ir etaloninis „Vega 64“ modelis, taip ir STRIX OC modifikacija turi mažytį slankiklį, kuris leidžia pasinaudoti arba pirminiu, arba antriniu BIOS‘ais, tarp savęs besiskiriančiais leistinomis TDP limito ribomis. Operacinės sistemos aplinkoje naudojant „Balanced“ režimą skirtumas siekia 20 W. Identiškas skirtumas užprogramuotas ir STRIX OC modelyje, tik „Asus“ limitus pakėlė atitinkamai iki 240 W ir 260 W. Maksimalus 375 W apetitas tenkinamas dviejų 8-pin lizdų pagalba. Priėjimas padarytas maksimaliai patogus. Skųstis negalėtų ir labiausiai užkietėję spartintojai, gavę prieigą prie įtampų matavimo taškų.

 

„Asus Radeon RX Vega 64 STRIX OC“ galinėje dalyje integruota 4-pin RGB galvutė, kuri, kaip ir visa turima vaizdo plokštės RGB LED sistema, gali būti sinchronizuota su kitais AURA prietaisais. Greta randame porą jau puikiai pažįstamų 4-pin „FanConnect II“ lizdų. Priminsime, kad prie jų jungiami sisteminiai ventiliatoriai, kurių sūkiai valdomi pasirinktinai arba pagal VGA, arba pagal CPU temperatūras. „GPU Tweak II“ įrankis leidžia susikurti savo individualią sūkių kreivę.

„nVidia“ ir AMD nebesiteikia į etaloninius modelius diegti DVI jungties, o partneriai jos atsisakyti vis dar nenori. „Asus“ sugrąžino DVI-D (tą patį padarė su GTX 1080 Ti STRIX), bei 1x HDMI ir 3x DisplayPort pakeitė į 2x HDMI ir 2x DisplayPort konfigūraciją. Nesame tikri dėl HDMI versijos (galimai ji yra 2.0), tačiau DP išvestys tikrai atnaujintos iki 1,4 versijos, garantuojančios 4K@120 Hz, 5K@60 Hz arba 8K@60 Hz palaikymą.

20 Komentarai

  1. SoTOP parašė:

    Lietuvoje kainos baisios, kaip dabar tapo įprasta, bet 56 iš Vakarų Europos už <450€ visai nieko variantas, ypač jau turintiems gerą Freesync monitorių ir gerai garsą izoliuojančias ausines 🙂 Gaila, kad kokios 1080 nebuvo palyginimui.

  2. Mindaugas Klumbis parašė:

    Gaila, kad tiek kliurku AMD paliko. Vega gavosi kazkokia neizbaigta.

  3. BC00 parašė:

    Deja, bet GTX 1080 neturėjome, tik GTX 1070, kuri per silpna. Buvo mintis rinktis 4K ir turėti kažkokį palyginimą su GTX 1080 Ti, bet pasirinkome 1440p. Visgi Vega ir smooth 4K patirtis kiek prasilenkia. Lauksime GTX 1070 Ti, turėtų gautis garbingas palyginimas. Amazone RX 56 tik 400 USD.
    https://www.amazon.com/XFX-Radeon-Graphic-Cards-RX-VEGMLBFX6/dp/B07532T488?tag=hardfocom-20
    Taigi kas turi Vega ir gali pajungti Vulkan API DOOM’e? Vakar dar išbandžiau Crimson 17.11.1: juodo login ekrano nebėra, tik Wattman’ą išmetė artefaktais ir Tomb Rider iškart nulūžo…

  4. Andria parašė:

    Jokių problemų ar trukdžių 🙂 Nerodo tik HW parametrų afterburneris. 17.11.1 + Vega 56 su Vega 64 Biosu.

  5. BC00 parašė:

    Update: Vulkan API funkcionavimas atstatytas tiesiog atnaujinus DOOM’ą.

  6. BC00 parašė:

    Pagaliau lietuviška kaina. Grubiai plius 100 eurų over pigiausių vanilla Vega 64. Kaip ir ne taip išpūsta, bet lyginant su GTX 1080 Ti way too high:
    http://www.skytech.lt/90yv0b00m0nm00-asus-rogstrixrxvega64o8ggaming-p-373975.html

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.