Dual X’as: „ASRock Z270 Extreme4“ pagrindinė plokštė

Išvados

Džiaugiamės turėdami galimybę susidurti su skirtingų gamintojų Z270 lustų rinkinį turinčiomis pagrindinėmis plokštėmis. Prie „Gigabyte“ palaipsniui prisijungė „Asus“, o dabar ir „ASRock“, nors ir ne su tokiu prabangiu modeliu. Kitą vertus, nuo to skaitytojams tik geriau.

Nepaisant didelio kainų skirtumo, mūsų akimis Extreme4 neatrodo pastebimai prasčiau už gerokai brangesnius „Gigabyte GA-Z270 Gaming 7“ ir „Asus ROG Maximus IX Hero“ (M9H) modelius. Mums patinka X’o tematikos dizainas, plius Extreme4 palaiko ir RGB LED apšvietimą (o kas jo šiais laikais neturi?). Išorinių senamadiškumo apraiškų nulis, tačiau Extreme4 turi senamadiškų sprendimų, kaip, pavyzdžiui, ant pagrindinės plokštės patalpintą CLR_CMOS trumpiklį. Kad kur skradžiai tuos atimtus (lyginant su Z170 Extreme4) on-board mygtukus, tačiau kiekviena su žodžiu spartinimas nesipešanti pagrindinė plokštė, o ši Extreme4 toli gražu tokia nėra vien dėl Z270 mikroschemų rinkinio, privalo turėti pradinio lygio diagnostinius LED. Tokius turėjo net dar pigesnė „MSI Z170 Tomahawk“…

Visgi, daugeliui tai tėra tik smulkmenos. Svarbiausius dalykus „ASRock“ išpildė pagirtinai. Pagrindinių lizdų išplanavimas optimalus, pradedant PCI-Express 3.0 x16 lizdais ir netrukus baigiant pora Ultra M.2 lizdų, kurie pralaidumu nesidalina su trečiu PCIe 3.0 x16 lizdu, o tik su SATA III lizdais. Užėmus abu M.2 ir praradus keturis SATA, toks pats skaičiaus funkcionuojančių lizdų vis dar patenkins kiekvieno poreikius. Minimalią kritiką nebent galima skirti vienas šalia kito atsidūrusioms USB 3.0 galvutėms, kurių viena galėjo būti integruota į PCB apačią. Nors Extreme4 nepranoko M9H „RightMark Audio Analizer“ teste, smagu matyti tą patį „Realtek ALC1220“ garso posistemį, paskui kurį atlikti daugybė garso kokybę bandančių pagerinti sprendimų, kaip kairiojo ir dešiniojo kanalų atskyrimas ant PCB. Ventiliatorių valdymo galimybės taip pat panašaus lygio į brangesnių konkurentų (tik lizdų trimis mažiau ir daugelis jų silpnesni). „ASRock“ pirmą kartą įdiegė ventiliatorių sūkių analizavimo įrankį, tačiau jis dar nėra galutinai subrendęs. Taipogi radome taip vadinamą bug’ą, kuris neleidžia pagrindiniam CPU_Fan lizdui reguliuoti 3-pin ventiliatorių, nors tą puikiai daro likę keturi lizdai. Pataisymo neturi ir naujausia 1.40 BIOS versija. Žinoma, problema menka, nes šiais laikais visi su CPU radiatoriais komplektuojami ventiliatoriai yra 4-pin tipo ir turi PWM funkciją.

Nors pastebėjome tendenciją „ASRock“ plokštėms fiksuoti šiek tiek mažesnį operatyvios atminties pralaidumą „Sandra“ teste, Extreme4 spartos grafose niekuo nenusileidžia konkurentams, net sugebėdama užbaigti x264 FHD testą greičiausiai tarp visų Z170/Z270 plokščių. Programinės įrangos apimtis nėra plati, tačiau UEFI BIOS, asmeniškai, žengia iškart po „Asus“. GUI intuiityvus, išdėstymas paprastas ir „nesviestuotas“, o atnaujinant BIOS nereikia atmintinėje pačiam ieškoti reikiamo failo  – jis randamas automatiškai. Net „Asus“ šito įdiegus nėra. Nuo šiol iš „Easy Mode“ režimo galima papulti tiesiai į „FANTasting-Tuning“, betrūksta tik to, kad sisteminių ventiliatorių profilius būtų galima keisti „on-the-fly“ režimu kaip ir CPU ventiliatoriaus. Tobulėjimui ribų nėra, tačiau akivaizdu, kad „ASRock Z270 Extreme4“ yra gerai subalansuotas pasirinkimas 150 – 200 € kainų zonoje.

2 Komentarai

  1. Mindaugas Klumbis parašė:

    ASRock kaip dažniausiai, už mažiau duoda daugiau, bet, kad panaikino fizinius mygtukus tai jau negerai. Nesvarbu, kad juos naudoja gal koks 1 %, bet jei reikia BIOS nuresetinti tai labai geras dalykas, kad ir vieną kart per metus ar per visą plokštės turėjimo laiką.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.