Dvigubas produktyvumas: „BenQ PD3200Q“

Gamyklinis spalvų tikslumas

Kažin ar verta įspūdžiais kalbėti apie gamyklines spalvas, nes jas visi supranta skirtingai, nors teisingos spalvos yra tik vienos. Vieniems intensyvus ryškumas ir išryškintos spalvos patinka, kiti nuo to greitai pavargsta ir negali tokio vaizdo pakęsti. Tokiai žmonių grupei pozityvumo gali suteikti gamyklinio profilio, kuriuo yra „Standart“ režimas, nustatymai. Visų pirma, ryškumo vertė siekia tik 60 %, nors daugumos monitorių šis parametras gamykliškai siekia visus 100 %, todėl nėra tinkamas ilgesnėms darbui su monitoriumi sesijoms. Antra, spalvų gama nustatyta 2,2, kas leidžia tikėtis tikslesnių spalvų ir tolygių perėjimų naudojant įvairius gradientus.

Remiantis „Datacolor Spyder 4 Pro“ matavimais, nepaisant sąlyginai žemo ryškumo nustatymo, vaizdas yra per ryškus, nes „out of the box“ PD3200Q ryškumas siekia 226 cd/m², kai prailgintam naudojimui rekomenduojama 120 cd/m² reikšmė. Juodos spalvos gylis prilygsta 0,21 cd/m², statinis kontrastas 1100:1, o spalvų temperatūra arba baltas taškas lygus 6000k. „Normal“ parinktis galėtų būti artimesnė idealiai 6500k reikšmei – šiuo atveju turime kiek per šiltas spalvas.

Nors OSD meniu gama nustatyta idealiai 2,2 reikšmei, tačiau reali išmatuota reikšmė siekia 2,4. Tai mažas 8 % nuokrypis, kuris didesnės įtakos spalvų tikslumui nedaro. Galiausiai patvirtinta šimtaprocentinė sRGB spalvų paletės aprėptis ir 81 % AdobeRGB.

Įdomumo dėlei profilinį „Standart“ režimą pakeitėme į sRGB, išlaikant ryškumo vertę 60, o kontrasto 50. Labai nežymiai padidėjo kontrastas (1130:1), tačiau vaizdas liko per ryškus, o baltas taškas per šiltas (beveik 8 % nuokrypis). Gama reikšmė ir sRGB/AdobeRGB palečių aprėptys nepasikeitė.

Taip pat patikrinome balto taško vertę ne tik nustačius „Normal“ spalvų temperatūras, bet ir pabandėme kitas dvi parinktis: „Bluish“ su „Reddish“. Pirmu atveju balto taško reikšmė tapo ~8200k, antru – ~5400k. Mūsų manymu, to visiškai pakanka norintiems tiek „atšaldyti“, tiek dar labiau „sušildyti“ PD3200Q spalvas.

       Normal                                   Bluish                                 Reddish

Maksimalus PD3200Q ryškumas gali pasiekti beveik 335 cd/m² – tai visai netoli gamintojo oficialiai nurodomų 350 cd/m². Tiesa, keistai atrodo kontrasto reikšmės kintant ryškumui. Pamąstymus, kad mūsų kalibratorius turi problemų su naujausiomis VA matricomis, sukelia ne tik per mažas maksimalus kontrastas, kuris nesiekia 2000:1, bet ir keistos milžiniškos reikšmės esant ryškumui tarp 0-25 %. Įtarimus didina ir seniau gautos „AOC U3277PWQU“ kontrasto reikšmės, kurios ne mažiau nesutampa su tuo, ką turėtų demonstruoti VA matrica.

3 Komentarai

  1. IFeelYou parašė:

    Puiki ir išsami apžvalga. Pats turiu BenQ BL3200PT. Kadangi čia rašote kad PD3200Q lyg ir BL3200PT įpėdinis, kokie jų esminiai skirtumai? Nes lyg charakteristikos ir panašios…

  2. BC00 parašė:

    Charakteristikos kone identiškos, skiriasi tik maksimalus ryškumas (350 cd/m vs 300 cd/m), nors matricų modeliai sutampa.
    Kiek išsiaiškinau BL3200PT neturi DualView ir KVM Switch, nebent šitie dalykai kitaip užvadinti OSD meniu. PD3200Q nebeturi VGA ir USB 2.0 portų… Skirtumų ne per daugiausia 🙂
    O iki pilno išsamumo dar reikia SpyderPro iki Elite užsi’upgradint ir osciloskopą nusipirkt 😀

  3. IFeelYou parašė:

    Dėl atsako laiko dar galiu pasakyti kad 4ms (GTG) ‎bent jau ant BL3200PT visiškai nesijaučia jokio lago. Sakyčiau optimalu ir tiktų net ir žaidžiant žaidimus rimčiau. Abejoju ar dauguma vartotojų apskritai atskirtų 1ms ir 4ms. Taip pat jis turi 3 AMA nustatymus, kuriuose galima pasirinkti norimą atsako laiko spartinimą, kas irgi yra neblogai.
    O dar žiūrint į tai kad BL3200PT skirtas daugiau profesionalams, o ne geimeriams – tokios charakteristikos apskritai atrodo puikiai.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.