„Enermax Ostrog“ – daugiau nei biudžetinis korpusas (video apžvalga)

Lietuvoje išliekant paklausiausiems nebrangiems biudžetiniams korpusams, vis daugiau gamintojų siekia sukurti kuo patrauklesnį variantą šiai žmonių masei. Ne išimtis ir kompanijos “Enermax” bandymas – korpusas “Ostrog”. Pasak gamintojo, šis gaminys įkūnija tokias savybes, kurios randamos tik kur kas aukštesnės klasės korpusuose. Ką gi tokio išskirtinio siūlo šis biudžetinis korpusas pabandysime pasižiūrėti parengtoje video apžvalgoje, kuri tampa pirmąja “Technews.lt” istorijoje.

 

  • Apie "Enermax"
  • Pakuotė ir komplektacija
  • Žvigsnis iš arčiau (video)
  • Techninės specifikacijos
  • Montavimas
  • Testavimas
  • Rezultatai
  • Išvados

 

Apie “Enermax”

Įmonė “Enermax” buvo įkurta 1990 metais Taivane. Užsitarnavusi gerą vardą aukštos klasės maitinimo blokais bei ventiliatoriais, “Enermax” paskutiniais metais nusprendė išbandyti laimę ir kitose PC komponentų srityse – taip gimė pirmieji “Enermax” gamybos korpusai bei centrinių procesorių aušintuvai. Panašu, jog ši įmonė vien tuom neapsiribojo – tarp naujausių gaminių dabar galime sutikti  klaviatūrų, HDD dėklų bei  jau minėtąjį garso stiprintuvą – “DreamBass Genie.”

 

Pakuotė ir kompektacija

“Enermax Ostrog” korpusas atkeliauja niekuo neišsiskiriančioje kartoninėje dėžėje. Ant vieno iš šonų randame pagrindines korpuso technines charakteristikas bei tikslų jo modelį – ECA3250. Tai reiškia, jog pas mus atkeliavo versija ant priekinio gaubto turinti baltą apvadą. Kaip įprasta, "Ostrog" apsaugotas putoplasto lakštais bei polietileniniu maišu.

 

Žvilgsnis iš arčiau (video)

 

Techninės specifikacijos

 

Montavimas

Ši apžvalgos dalis praėjo be didelių nusiskundimų. Visų pirma, turimos pagrindinės plokštės PCI-Express x16 lizdas pasirodė esantis tokioje padėtyje, jog norint patalpintį itin ilgą, “Accelero Xtreme III” aušintuvą turinčią, “Club 3D HD 6950” teko išimti ne tik HDD narvelį, bet ir išorinį 3,5” dėklą. Tai padarius, pagrindinis tikslas buvo įgyvendintas ir 31 cm ilgio vaizdo plokštė jau buvo patalpinta į korpusą. Išėmus HDD narvelį, vienintelis HDD diskas buvo montuojamas į lygiagrečiai korpuso einantį 3,5” lizdą.  Šiam žingsniui kojos nepakišo jau į korpusą įdėtas standartinio ilgio maitinimo šaltinis, kurio išimti neprireikė.

Nedideli “Ostrog” išmatavimai ir milžiniškas “Proliamtech Genesis” CPU aušintuvas sukūrė problemą diegiant DVD RW įrenginį, kuris į 5,25” stalčių visu savo ilgiu įeiti nesugebėjo. Žinoma, tai nėra problema, už kurią “Ostrog” reiktų peikti, atsimenant, jog šis korpusas tėra biudžetinis variantas. Nepaisant to, bevaržtė tvirtinimo sistema buvo išbandyta ir ji nusipelnė teigiamo įvertinimo – DVD RW optinis įrenginys buvo laikomas tvirtai.

16 cm aukščio “Prolimatech Genesis” aušintuvas tilpo be problemų, o bendras 175 mm aukščio palaikymas garantuoja, jog “Ostrog” talpins kone visus orinius aušintuvus, pradedant “Noctua NH-D14” ir baigiant aukštaisias “Thermalright” gaminiais, kaip “Archon SB-E”.

Kaip ir buvo galima tikėtis, 1 cm atstumas nuo pagrindinės plokštės sienelės iki korpuso šono neleido čia pravesti mažai lankstaus ir storo ATXV12 PSU kabelio, todėl jis buvo patalpintas tuščioje erdvėje atsiradusioje išėmus HDD narvelį ir 3,5” dėklą. Iš tikrųjų būtent už HDD narvelio ir reikėtų talpinti daugelį PSU kabelių, mat čia tarpelio plotis padidėja iki 1,5 cm.Neigiamas pastebėjimas, jog “Enermax” visiškai  užmiršo kabelių pravedimo ertmę virš pagrindinės plokštės viršutinės dalies. Ventiliatoriams skirtas papildomas kabelis buvo pravestas link 5,25” stalčių pusės, o EPS kabelis driekėsi per pusę korpuso ilgio. Gamintojas taip pat visiškai be reikalo padarė itin ilgus priekinės panelės laidus, kurie tik pridarė bereikalingos betvarkės korpuse. Apibendrinant, kabelių slėpimo galimybės šiek tiek viršyja biudžetinio korpuso galimybes, tačiau pritrūko vos vienos angos virš pagrindinės plokštės, kad būtų galima parašyti kur kas didesnį balą šioje srityje.

 

Testavimas

  •  Procesorius: AMD Phenom II X4 955 BE @4.263GHz (203×21) 1.504v/ CPU NB @ 2.842GHz 1.325v
  •  Pagrindinė plokštė: Gigabyte GA-990XA-UD3 (F12)
  •  RAM atmintis: Kingston HyperX Blu DDR3 2x2GB 1600CL9 @1624 CL7-9-7-20-28 1T 1.65v
  •   Vaizdo plokštė: Club3D HD6950 2GB CoolStream Edition @915/6300MHz 1.25 v

Ramybės režimo (IDLE) temperatūros fiksuojamos sistemai leidus apšilti 5 minutes. Apkrovos metu (LOAD) leidžiamos dvi „Unigine Heaven DX11“ sesijos. Procesoriaus ventiliatorius užfiksuotas 100 % RPM, HD 6950 (ARCTIC Xtreme III) – 35 %. Aplinkos temperatūra 27 C.

Rezultatai

Priekinio įpūtimo ventiliatoriaus trūkumas neleidžia “Ostrog” korpusui aplenkti kitų teste dalyvaujančių korpusų SSD ir HDD sekcijose. Pastarųjų komponentų temperatūros ramybės režime didžiausios tarp testo dalyvių. Likusių komponentų temperatūros praktiškai vienodos.

Apkrovos režime SSD ir HDD įrenginiai ir toliau kenčia nuo gaivaus oro stygiaus. Žinoma, užfiksuotos temperatūros nekelia jokio pavojaus įrenginių darbui, tačiau priekinis 120 mm ventiliatorius tikrai pakeistų situaciją, ypač HDD, kuris stovi iškart už ventiliatoriui skirtos vietos. Džiugu tai, kad priekinio ventiliatoriaus trūkumas neleidžia išaugti VGA, CPU ir pagrindinės plokštės VRM temperatūroms. Čia žinoma nuopelnas atitenka perforuotai korpuso konstrukcijai, pro kurios ertmes aušintuvai pasiima šviežaus oro, deja su nemažu kiekiu dulkių.

“Enermax” pasirinko protingą kelią korpusą kombinuodama ne su priekiniu, o su galiniu ventiliatoriumi. Kitaip tariant, iš dviejų blogybių pasirinkta mažiau skaudi blogybė. Korpuse geriau turėti šilumą ištraukiantį ,o ne orą įpučiantį ventiliatorių.

Kadangi “Enermax” pridedamas 120 mm ventiliatorius jungiamas per molex jungtį, negalėjau nustatyti jo RPM, tačiau įrenginys nebuvo triukšmingas ir skleidė ausiai priimtiną garsą. Pašalinių vibracijų nepastebėta.

 

Išvados

Apžvalgos pradžioje kalbėjau apie tai, jog „Enermax“ teigimu „Ostrog“ korpusas pasižymi  aukštesnei korpusų klasei būdingomis savybėmis. Išties – taip ir yra. Korpusas gali priimti iki 175 mm aukščio CPU aušintuvus ir dėka išiimamo HDD narvelio talpina iki 413,8 mm ilgio vaizdo plokštes. Daugybė paruoštų vietų ventiliatoriams ir USB 3.0 jungtys tampa standartu net ir biudžetiniams variantams, tačiau tai taip pat svarbios savybės, kurių „Ostrog“ nestokoja. Džiugina ne tik galimybė korpuso viršuje patalpinti 240 mm. H20 radiatorių (tiesa, pirmasis 5,25“ colio stalčius greičiausiai taps nenaudojamu), bet ir šiek tiek geresnės nei daugumai biudžetinių korpusų būdingos kabelių slėpimo galimybės. Vis tik biudžetiniai korpusai negali būti be ydų, jau nekalbant apie kur kas brangesnius korpusus. Šįkart didžiausia problema tampa ne plonos skardos (storesnių tikėtis net nelabai ir galima), bet dulkių filtrai. Jei priekinio dulkių filtro nebuvimas taip negasdina (dėl priekinio gaubto dizaino), tai neabejotinai daug dulkių pateks per viršutinę korpuso dalį. Čia sumontuotas dulkių filtras būtų kardinaliai pakeitęs situaciją, tačiau gamintojo kaštų mažinimas ir tikėjimąsis, jog savininkas viršuje sumontuos du šilumą ištraukiančius ventiliatorius neleido šios gražios savybės įgyvendinti. Tiem, kam šis mažylis „BalticMart.eu“ parduotuvėje kainuodamas 150 litų imponuoja, tas galbūt nesunkiai pasigamins pats arba nusipirks trūkstamus būtiniausius du dulkių filtrus ir taip išspręs didžiausį šio korpuso trūkumą. Paklausite ar aš imponuoju šiam korpusui? Atsakymas vienareikšmis – TAIP.

Papildyta

"Enermax" ketina taip pat pristayti baltą "Ostrog" versiją (ECA3253), kuri turės permatomą langą bei viršutinį/apatinį dulkių filtrus.

Privalumai:

  1. Puikus kainos/kokybės santykis
  2. Talpina 175 mm aukšio CPU aušintuvus ir 413,8 mm vaizdo plokštes
  3. Galimybė patalpinti 240 mm H20 radiatorių
  4. Kainą viršyjančios kabelių slėpimo galimybės
  5. „Tona“ vietų papildomiems ventiliatoriams
  6. Patrauklus dizainas
  7. USB 3.0
  8. Pridedami medžiaginiai surišėjai

Vidutiniška:

  1. Didesnės HDD/SSD temperatūros, tačiau nieko kritiško.

Trūkumai:

  1. Dulkių filtrai
  2. Pamiršta kabelių išvedimo anga virš pagrindinės plokštės
  3. Per ilgi priekinės panelės laidai

6 Komentarai

  1. ToBeX parašė:

    Gerai pasiseke su video apzvalga 🙂

  2. daniukas21 parašė:

    tikrai gera mintis senei to reikejo 🙂 bet kad korpusas is nerudyjancio plieno labai abejoju…

  3. BC00 parašė:

    Naudojamas CGCC plienas, kuris elektrolizės būdu padengtas cinko sluoksniu, todėl yra atsparus korozijai.
    Enermax pašnibždėjo, jog greitu metu sulauksime Ostrog versijos su viršutiniu/apatiniu filtrais ir permatomu langu:)
    http://www.enermax.com/files/ProductPicture_eng/PP_Pic/1350.jpg

  4. Krekeris parašė:

    Gera apžvalga, patiko. Nors korpusas biudžetinis, bet bent aš primokėčiau papildomai už dulkių filtrus, nes teko apturėti korpusą su viršuje paliktomis angomis aušintuvams, tai dulkių per savaitę neblogas sluoksnis susidarydavo.

  5. Kestas28 parašė:

    biudžetinis korpusas, norėtusi prabangesnio apžvalgos 🙂 na bet daugumai gal jis aktualus.

  6. BC00 parašė:

    Kestas28 -> prabangesnis ką tik buvo:)

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.