„Enermax Revolution X’t“ 530 W maitinimo šaltinis

Kurį laiką buvo spekuliuojama apie atnaujintą vidutinės klasės „Enermax Tritahlor“ maitinimo šaltinių seriją, kuri turėtų gauti 80+ Gold efektyvumo sertifikatą. Tačiau kaip vėliau paaiškėjo, „Enermax“ nusprendė atiduoti naujo produkto globą visiškai naujai serijai – „Revolution X‘t“. Ją sudaro keturi kiek keistos talpos (430, 530, 630 ir 730 W) maitinimo šaltiniai, be 80+ Gold sertifikato turintys pusiau modulinį kabelių dizainą, 139 mm skersmens „Twister Bearing“ ventiliatorių ir PSU ilgaamžiškumą turinčią pagerinti „HeatGuard“ funkciją, kuri pasisavinta iš aukštesnės klasės „Revolution87+“, „MAXREVO“ ir „Platimax“ serijų.

 

  • Apie „Enermax“
  • Pakuotė ir komplektacija
  • Specifikacijos
  • Žvilgsnis iš arčiau
  • Po gaubtu
  • Testavimas
  • Rezultatai
  • Išvados

 

Apie Enermax”

Įmonė „Enermax” buvo įkurta 1990 metais Taivane. Užsitarnavusi gerą vardą aukštos klasės maitinimo blokais bei ventiliatoriais, „Enermax” paskutiniais metais nusprendė išbandyti laimę ir kitose PC komponentų srityse – taip gimė pirmieji „Enermax” gamybos korpusai bei centrinių procesorių aušintuvai. Panašu, jog ši įmonė vien tuom neapsiribojo – tarp naujausių gaminių dabar galime sutikti klaviatūrų, HDD dėklų bei anksčiau apžvelgtą garso stiprintuvą – „DreamBass Genie”.

 

Pakuotė ir komplektacija

Paprastai apipavidalintas dėžutės priekinis paviršius ne tik atskleidžia testuojamo „Revolution X‘t“ galią, kuri lygi 530 W, tačiau ir aiškiai atvaizduoja dalį maitinimo šaltinio išorės ir jo naudojamų kabelių tipą. „Enermax“ pasirinko vis labiau populiarumo sulaukiančius plokščius kabelius.

Galinė dėžutės sienelė supažindina su visų „Revolution X‘t“ seriją sudarančių maitinimo šaltinių ne tik elektrinėmis specifikacijomis, bet ir įgimtų ir pridedamų modulinių kabelių skaičiumi. Užbėgant įvykiams už akių, galima prasitarti, kad šiai serijai būdinga viena +12V linija ir nuo PSU galios kintantis PCI-E sąsajų skaičius. Gamintojas nurodo „HeatGuard“ veikimo principą: po sistemos išjungimo „Revolution X‘t“ ventiliatorius veikia 30-60 sekundžių intervale, tokiu būdu maksimaliai ataušindamas įšilusius maitinimo šaltinio kondensatorius.

„Revolution X‘t“ taip pat atitinka ErP Lot 6 2013 keliamus energijos taupymo reikalavimus, yra pilnai suderinamas su „Intel Haswell“ procesoriais ir turi „HeatGuard“, „CordGuard“ ir „SafeGuard“ paketus. Jei pirmieji du nėra nieko daugiau, kaip automatiškai valdomi „Twister Bearing“ ventiliatoriaus sūkiai ir į komplektaciją pridedamas laikiklio nuo atsitiktinio laido ištraukimio iš AC lizdo, tai „SafeGuard“ ir jai priskiriamos apsaugos reikalaus įžvalgesnės detalizacijos.

Į komplektaciją be laikiklio papuola vartotojo gidas, du firminiai medžiaginiai kabelių surišėjai, firminis „Enermax“ lipdukas, AC laidas ir vos trys moduliniai kabeliai. Visi jie skirti periferinių įrenginių prijungimui. Privalome paminėti, kad gamintojas prideda medžiaginį maišelį moduliniams kabeliams, o pats produktas yra apsaugotas mažai matytu, oro ertmėmis pripildytu, maišu.

 

Specifikacijos

Turėdamas ATX12V v2.4 palaikymą ir suderinamumą su „Haswell“, „Revolution X‘t“ automatiškai papasakoja apie tai, kad jame panaudotas nepriklausomas mažųjų linijų išlyginimas. DC-DC konverterių nuopelnas. Visą savo galią ši serija gali tiekti aplinkos temperatūrai siekiant 40 °C . +12 V linija pajėgi atiduoti 97,3 % visos PSU galios. Tai atitinka 516 W arba 43 A. Kombinuota mažųjų linijų galia daugiau nei pakankama šiuolaikiniams kompiuteriams ir siekia 100 W (+5V – 20 A/ +3.3V – 20 A).  Lyginant su anksčiau apžvelgtais „Platimax“ ir „Revolution87+“ modeliais, turimas „SafeGuard“ apsaugų paketas akivaizdžiai susitraukęs. Testavimo egzempliorius turi tik keturias apsaugas, tarp jų: OVP, OPP, SCP ir OTP. Apsaugų nuo per mažos įtampos (UVP) ir viršsrovių (OCP) nebuvimas neturėtų kelti didelių problemų, ypač antruoju atveju, kai X't turi tik vieną +12V liniją, ir mums kur kas svarbesnė apsaugų nuo perkaitimo ir perkrovimo implementacija.

Neatjungiamų kabelių skaičius:

  • 1x [24 pin ATX12V] – 620 mm
  • 1x [4+4 pin EPS12V] – 630 mm
  • 1x [6+2 pin PCI-E] x2 – 520 +150 mm

Atjungiamų kabelių tipas ir ilgis:

  • 2x [4x SATA] – 450 mm + 150 mm + 150 mm + 150 mm
  • 1x [4x Molex + FDD] – 500 mm + 150 mm + 150 mm + 150 + 150 mm

Bendras  jungčių kiekis:

  • 1x 24 pin (ATX12V)
  • 1x 4+4 pin (EPS12V)
  • 2x 6+2 pin (PCI-E)
  • 8x SATA
  • 4x 4 pin molex
  • 1x FDD

Pradedant 630 W modeliu, „Enermax prideda dar dvi PCI-E 6+2 sąsajas. 430 ir 530 W „Revolution X’t“ maitinimo šaltiniai komplektuojami su dviem PCI-E 6+2 sąsajomis. Tai yra esminis skirtumas, nes visiems keturiems šios serijos modeliams taikomas toks pats skaičius SATA ir Molex jungčių: 8x SATA, 4x Molex ir 1x FDD. Aštuonios SATA jungtys 430 W modeliui atrodo tikrai per daug, tačiau dėl pertekliaus skųstis nėra prasmės. Panašu, kad „Enermax“ atsisakė kombinuoto SATA+Molex kabelio.

Absoliučiai visiems kabeliams būdingas „užslaptintas” plokčių kabelių dizainas, kuris sulaukia vis daugiau šalininkų. Vienintelis PCI-E kabelis yra alkūninio tipo, tarp 6+2pin jungčių išlaikant didelį 150 mm atstumą. ATX12V ir EPS12V ilgis – solidus, ir nors atstumas iki pirmosios SATA jungties tik 450 mm, likę atstumai tarp jungčių išlaikyti standartiškai dideli – 150 mm.

 

Žvilgsnis iš arčiau

530 W galios „Revolution X‘t“ yra pakankamai kompaktiškas produktas, kurio gylis siekia 160 mm. Korpuso padengimo technika primena aukštesnes „Enermax“ serijas. Paviršius atsparus įbrėžimams ir nelinkęs rinkti pirštų atspaudų. Iš abiejų pusių matomas „Revolution X‘t“ seriją žymintis dažymas.

139 mm skersmens ventiliatorius pozicionuotas pačiame centre. Elektrines specifikacijas nurodantis lipdukas – priešingoje korpuso pusėje.

„Revolution X‘t“ naudoja įprastas korio formos groteles, kurių pašonėje patalpintas AC lizdas ir srovės mygtukas. Modulinių  kabelių panelė leidžia vienu metu prijungti keturis modulinius kabelius: tris periferinių įrenginių maitinimui (komplektuojami) ir vieną, skirtą vaizdo plokštei. Norint praplėsti „Revolution X‘t“ PCI-E jungčių skaičių iki keturių teks pasiieškoti firminio „Enermax kabelio. Tampriai sujungti įgimti kabeliai išeina iš gumine įvore aptrauktos angos.

 

Po gaubtu

Prie „Revolution X‘t“ platformos kūrimo prisidėjo CWT (tą išduoda žalia atributika) ir pati „Enermax“. Pagrindine „Enermax“ užduotimi tapo montažinės plokštės optimizavimas, bandant užtikrinti geresnę kokybę.

Pirminiame filtravime dalyvauja ant AC lizdo išdėstyti du Y kondensatoriai ir ant pagrindinės montažinės plokštės perkelti du X ir du Y kondensatoriai bei dvi ritės. CWT neatsisakė metalo oksido varistoriaus paslaugų.

APFC zonoje patalpintas dvigubas diodų tiltelis ir pagrindinis „Panasonic“ gamybos elektrolitinis kondensatorius (400 V/ 330 μF/ 85 °C). Atsižvelgiant į X’t galią, kondensatoriaus talpa yra nedidelė, todėl bus įdomu pasižiūrėti, ar maitinimo šaltinis įveiks 110 % perkrovos režimą.Šalia persijungiančius tranzistorius aušinančio juodo radiatoriaus, ant papildomos PCB, iškeltas CM6802 APFC/PWM valdiklis.

Antrinė zona visiškai neturi radiatorių. +12V linija generuojama keturių Infineon tranzistorių, kurie iškelti ant didelės pridėtinės PCB. Ant jos patalpinti ir DC-DC konverteriai. Didžiąją dalį antrinėje zonoje panaudotų kondensatorių sudaro kinietiški elektrolitiniai „CapXon“ (105 °C), tačiau pavyko rasti ir keletą aukštesnės kokybės polimerinių iš „Enysol“. Apsaugas prižiūri paprasta „Weltrend WT7502V“ IC.

Aušinimui parinktas Twister guolius naudojantis „Enermax ED142512M-0A“ ventiliatorius (139 mm, 12 V, 0,45 A). Nurodomas ilgaamžiškumas – apie 100 000 valandų.

 

Testavimas

Maitinimo šaltinis testuotas įprastomis sąlygomis, ~40 laipsnių aplinkos temperatūroje, apkraunant jį 10, 20, 50, 75, 100 ir 110 % numatytos jo galios. Testuojant matuotos linijų įtampos, triukšmo lygis (5 cm. atstumu nuo šaltinio), maitinimo šaltinio temperatūra, apskaičiuotas naudingumo koeficientas. Papildomai matuotos pulsacijos maitinimo šaltinio linijose.

 

Rezultatai

„Revolution X‘t“ 240V tinkle neturi jokių problemų bandant atitikti 80+ Gold keliamus reikalavimus: apkrovai siekiant 20 % reikalinga vertė viršyjama 2,4 %, 50 % – 1 % ir 100 % – 3,1 %. Iš esmės „Revolution X‘t“ beveik atitiko 80+ Platinum keliamus reikalavimus. Nepavyko pasiekti tik 50 % apkrovai keliamo 94 % efektyvumo lygio. Lyginant su anksčiau testuotu „Seasonic G550“, „Enermax“ demonstravo aukštesnį efektyvumą iki priartėjant prie maksimalių apkrovų. Pavyzdžiui, skirtumas apkrovoms siekiant 50 – 75 % sudarė 1,5 – 2 % X‘t naudai, tačiau G550 įrodė esantis beveik vienu 1 % efektyvenis, kai apkrova priartėjo prie maksimalių.

„Revolution X‘t“ +12V linijos reguliacija tiesiog pavyzdinga iki pat atiduodant maksimalią deklaruojamą galią. Didžiausias nuokrypis siekė tik 0,83 %, tačiau staiga jis išaugo iki 2,33 %. Vidutinė vertė – 0,93 %. „Seasonic G550“ atveju – 1,2 %. Žinant, kad retas vartotojas apkraus +12V liniją iki maksimumo, X‘t gauna mūsų balsą.

+5V linijos vidutinis nuokrypis siekia 1,44 % ir tai yra prastenis rezultatas nei užfiksavo „Seasonic G550“ (0,96 %). Maksimalus užfiksuotas nuokrypis taip pat X‘t nenaudai: 2,2 % prieš 1,8 %. Reguliuojant +3.3V X‘t neturi daug šansų. Maksimalus nuokrypis pasiekia 3 %, vidutinis – 1,76 %, kai G550 rezultatai, atitinkamai, 2,12 % ir 1,4 %.

„Revolution X‘t“ ventiliatoriaus profilis iki pusės apkrovos sureguliuotas kone identiškai, kaip ir G550. Net šiek tiek labiau atlaisvintai. Iš esmės abu maitinimo šaltiniai iki pusės savo galios yra negirdimi (46-47 dBA). Tačiau triukšmo vertės aiškiai pasikeičia X‘t naudai viršyjus 50 % apkrovą. „Seasonic G550“ tampa išties triukšmingu (>71 dBA), kai X‘t su 55-56 dBA veikia daug tyliau.

+10 % virš savo deklaruojamos galios X't nesugebėjo atiduoti. Maitinimo šaltinis neišsijungė, tačiau +12V linija pasibeldė į 5 % nuokrypio duris.  

  • Išjungtas:  0 W,
  • Budėjime: 0,8 W

Bangavimų valdymas ir triukšmų slopinimas netapo silpnąja X‘t vieta. Mažosios linijos sėkmingai palenda po 30 mV, nors užfiksuoti 56 mV +12V linijoje nėra verti ypatingų pagyrų, ypač kai G550 fiksavo vos 22 mV. Tačiau X‘t triukšmų slopinimas pasirodė esantis efektyvesnis: 101 mV prieš 140 mV G550 atveju.

+3.3 V

+5 V

+12 V

+12 V

+12 V (OL)

+12 V (OL)

 

Išvados

Atsisakydama išleisti trečiają maitinimo šaltinių seriją žymimą „Thriathlor“ vardu, „Enermax“ pasiruošė pamažu pakeisti rinkoje esančius „Revolution87+“ produktus.  Panašus žingsnis buvo atliktas kuomet „Revolution87+“ pakeitė „Revolution85+“, tačiau kadangi 80+ Platinum sertifikatas išlieka išskirtinis „Platimax“ serijos atributas, Enermax neturėjo teisės ir galimybių dar kartą pasinaudoti xx+ kombinacija, todėl sukūrė radikaliau pakeistą naujos serijos pavadinimą – „Revolution X‘t“.

Negavę 630 W X‘t modelio nesutelksime didelio dėmesio lygindami 530W „Revolution X‘t“ su seniau apžvelgtu 650 W „Revolution 87+“, tačiau gana akivaizdžiai aišku, kad X‘t gali tapti (ir greičiausiai tampa) sėkmingu įpėdiniu. Netiesioginėje dvikovoje mes pamatėme aukštesnį efektyvumą, geresnę DC kokybę, geriau suvaldomą linijų bangavimą ir net tylesnį veikimą. Ir tai pasiekta nepaisant to, kad dalis kondensatorių pakeisti į kinietiškus, sumažintas apsaugų skaičius, maitinimo šaltinis sertifikuotas tik 40 °C 24/7 veikimui bei atsisakyta kombinuotų SATA+Molex kabelių.

Kur kas įdomesnė dvikova užvirė tarp „Revolution X‘t“ ir „Seasonic G550“ (550 W). Pasižymėdami beveik ta pačia galia, deklaruojamu 80+ Gold efektyvumo standartu ir pusiau moduliniu dizainu šie maitinimo šaltiniai verti sugretinimo. Tačiau, kaip jau dažniausiai nutinka, neturime aiškaus lyderio. „Seasonic G550“ yra techniškai kiek pažangesnis maitinimo šaltinis, priešakyje įvardijant naudojamus tik japoniškus kondensatorius, solidesnę apsaugų sistemą ir galimybę dirbti 50 °C aplinkoje.  Jis siūlo aiškiai geresnį visų linijų bangavimų suvaldymą bei kokybiškesnę mažųjų linijų reguliaciją, o taip pat vartotojui lankstesnį kabelių pasirinkimą. Tuo tarpu „Enermax Revolution X‘t“ gali pasigirti kiek geresne +12V reguliacija, kuri beveik šauni, įvertinus bendrai, didesniu realiu efektyvumu ir daug tylesniu veikimu viršyjus 50 % apkrovą. Abu maitinimo šaltiniai komplektuojami su plokščiais moduliniais kabeliais (X‘t atveju plokšti net įgimti kabeliai), turi lizdą papildomam PCI-E kabeliui ir yra apsaugoti 5 metų garantija. Akivaizdu, kad galutinį pasirinkimą nulems tik vartotojo prioritetai ir faktas, kad „Revolution X‘t“ kaina yra 30-40 litų mažesnė ir Lietuvoje turėtų siekti ~320 litų. Be abejonės, kaina – konkurencinga .

Privalumai:

  1. Konkurencingas kainos/kokybės santykis;
  2. Labai gera +12V reguliacija;
  3. Geras bangavimų mažosiose linijose slopinimas;
  4. Prie 80+ Platinum linkstantis efektyvumas;
  5. Tylus;
  6. Panaudotas kokybiškas ventiliatorius;
  7. Adekvatus kabelių asortimentas;
  8. Plokščio tipo kabeliai;
  9. Penkių metų garantija;
  10. Šauniai išpildyta komplektacija

Vidutiniška:

  1. Ne visi kondensatoriai japoniški;
  2. Neturi UVP apsaugos;
  3. Mažųjų linijų reguliacija;
  4. +12V bangavimų slopinimas

2 Komentarai

  1. ToBeX parašė:

    Smagu, kad lankstus laidai, nes maniskis maitblokis su nelanksciais laidais labai erzina

  2. PhaNtoM parašė:

    Na, gražu matyt, kad PSU efektyviai nebe metais, o mėnesiais. 🙂 Bet, įžvelgiu čia marketingines paskatas, tikėtina, kad žmonės pradėjo ieškot kokybiškesnės įrangos, ir mažiau nusimanantiems, kokybę diktuoja 80Plus standartas, tad štai, ir turime daug auksinio standarto PSU, už kainas, kuriose seniau būdavo galima rasti geriausiu atveju Silver modelių.
    Bet negalima ir peikti PSU, negalvojant apie jo ilgaamžiškumą, Kinietiška įranga tikrai patobulėjo ir panašu, kad sugeba aplenkti ne brangiausią Japonišką. 🙂
    Šauniai aplaužo sparnus G550. 🙂

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.