„Gigabyte Gsmart Roma R2“ išmanusis telefonas

„Gigabyte“ portfeliui esant labai dideliam, pradedant klausimų nekeliančiomis vaizdo ir pagrindinėmis plokštėmis bei baigiant kur kas skurdesnių atsiliepimų sulaukusiais periferiniais prietaisais ir maitinimo šaltiniais, akivaizdu, kad ši Taivano kompanija yra išvysčiusi skirtingo lygio, apimant kokybę, taikomas technologijas ir pasirinkimo dydį, produktų nišas. Neseniai „Gigabyte“ tapo vienu iš labai nedaugelio HW gamintojų, kurie į savo asortimentą įtraukia ir išmaniuosius telefonus. Tam buvo sukurtas „Gsmart“ prekinis ženklas, kuriam šiandien priskiriamas „Gigabyte Gsmart Roma R2“ – 4“ IPS ekraną turintis išmanusis telefonas, pasižymintis patraukliu kompaktišku dizainu, 5 Mpix kamera ir galintis priimti dvi SIM korteles.

 

  • Pakuotė ir komplektacija
  • Specifikacijos
  • Išorinis dizainas
  • Ekranas
  • Kamera
  • Naudojimasis
  • Išvados

 

Pakuotė ir komplektacija

„Gigabyte Gsmart Roma R2“ dėžutė nenešioja jokių reklaminių triukų. Tvirta ir paprasto dizaino kartoninė dėžutė tiesiog siūlo į gyvenimą įnešti daugiau sumanumo. Telefonas komplektuojamas su:

  1. „ear buds“ ausinėmis;
  2. USB kabeliu;
  3. sieniniu krovikliu;
  4. vartotojo gidu

 

Specifikacijos

„Gigabyte Gsmart Roma R2“ yra paremtas „MediaTek MT6572“ SoC platforma. Jai priklauso dviejų branduolių 1,3 GHz dažniu veikiantis „ARM Cortex-A7“ procesorius bei „Mali 400“ grafinis posistemis. „Gigabyte“ nepagailėjo ir įdiegė 1 GB operatyvios atminties. Tokio kalibro telefonuose labiau įprasta matyti 512 MB sprendimus. Taip pat verta paminėti, kad iš 4 GB vidinės atminties vartotojui fiziškai prieinami mažiau nei 2 GB, tačiau bet kada galima pasinaudoti microSD lizdu, kuris palaiko korteles iki 32 GB. Prijungiamosioms sąsajoms priklauso GPS, Wi-Fi 802.11 b/g/n ir Bluetooth v3.0 moduliai. Taip pat minimas 4G HSPA, galintis pasiūlyti greičius iki 21 MB/s. „Gigabyte Gsmart Roma R2“ skirta 1400 mAh Li-lon baterija. Ant popieriaus be nedidelės talpos baterijos „Gigabyte“ išmanusis telefonas parametrų atžvilgiu atrodo pakankamai stipriai ir turėtų nesunkiai susitvarkyti su jam paskirtomis užduotimis.

 

Išorinis dizainas

Iš 4“ ekrano galima tikėtis, kad išmanusis telefonas bus kompaktiškas. Ir išties Gsmart Roma R2 galima pavadinti labai kompaktišku įrenginiu, kurio korrpuso storis siekia vos 9 mm, o bendras svoris siekia tik 125 gramus. Nugarinė korpuso dalis pagaminta iš matinio , minkštą prisilietimo pobūdį sukeliančio, plastiko. Tokia pati medžiaga panaudota ir šiek tiek nuožulniuose telefono galuose. Viename iš jų (viršutiniame) įrengtas micro-USB ir 3,5 mm lizdai. Nugarinėje dalyje įrengta blizgi juostelė, kurioje patalpinta 5 Mpix kamera ir LED blykstė. Žemiau – gana masyvus garsiakalbis.

                „Huawei Ascend Y210“ (kairėje) ir „Gigabyte Gsmart Roma R2“ (dešinėje)

 

„Gigabyte Gsmart Roma R2“ dešiniajame šone patalpintas ypač didelis įjungimo/užrakinimo mygtukas. Pastarasis nors ir turi du paspaudimo taškus, tačiau atlieka tą pačią funkciją. Priešingoje pusėje turime garso valdymo mygtuką. Roma R2 naudojamiems mygtukams būdingas lengvas paspaudimas ir spragtelėjimo indikatorius apie atliktą paspaudimą.

Žemiau 4“ IPS ekrano įrengti trys navigaciniai mygtukai. Asmeniškai šiek tiek neįprasta matyti grąžinimo atgal atliekančio mygtuko poziciją dešinėje pusėje. Kaip vėliau paaiškės , toks dizaino sprendimas jokios neigiamos įtakos naudojimuisi nedarė. Iš mažyčio permatomo apskritimo galima spėti, kad Roma R2 turi ir antrą priekinę kamerą. Specifikacijos tvirtina, kad tai 0,3 Mpix kamera, kuri geriausiu atveju tiks konferencijoms.

 

Ekranas

„Gigabyte Gsmart Roma R2“ turi 4“ IPS ekraną, kurio rezoliucija siekia 480 x 800, o pikselių per colį indeksas (ppi) siekia 233. Žvelgiant į ekraną iš tiesaus taško, spalvinis atvaizdavimas palieka neprastą įspūdį: spalvos pakankamai natūralios ir neerzinančiai ryškios. Žinoma, niekas nesiruošia į patrauklia kaina pasižyminti telefoną integruoti aukštos klasės LCD ekraną, todėl Roma R2 paveldi nebrangių IPS matricų ydą – IPS švytėjimą. Mėlyno atspalvio turintis švytėjimas išryškėja telefoną pavertus ant šono. Tam reikia gana ekstremalaus kampo, todėl realaus nauudojimosi metu tai neturėtų kelti didelių nepatogumų. Kraipant įrenginį šiaurė – pietūs vertikalėmis tokio efekto negauname, tačiau pastebime tendenciją ties 45 laipsnių kampu prarasti spalvinį toną. Lenkiant telefoną dar labiau – spalvų ryškumas sugrįžta į beveik tokį patį lygį kaip kad į ekraną žiūrėtume tiesiai. Didesniu minusu galima laikyti tai, kad Roma R2 ekranas yra linkęs stipriai atspindėti šviesą, todėl naudojimasis saulės nutviekstose aplinkose pasunkėja, nepaisant, kad maksimalus ekrano ryškumas yra pakankamai didelis.

 

Kamera

Roma R2 išmaniajame telefone integruota pagrindinė 5 Mpix kamera, kuri įrašinėja vaizdus 1280 x 720 (30 fps) formatu. Tai fiksuoto fokusavimo kamera, vartotojui nereikės vargti fokusuojant vaizdą, tačiau dėl šios priežasties apie macro vaizdus galima pamiršti – nors nufotografuoti galima, bet objektai nebus tinkamai sufokusuoti. Kameros įskiepis turi atskirus mygtukus fotografavimui ir filmavimui. Tarp keičiamų nustatymų aptikome ISO, balto balanso ir išlaikymo grafas. Nuotraukos pagaminimas užtrunka pakankamai  greitai – apie 2- 3 sekundes.

Žiūrint į fotografijas jaučiama labai mažo sensoriaus riba, kuri nesugeba atkurti detalumo net itin gerai apšviestose situacijose. Kameros sensoriaus dinaminis ruožas itin siauras, nesugebama gauti tinkamo išlaikymo net dienos šviesoje esamose detalėse: miškas juodas (angl. underexposed), jūra – balta (angl. overexposed).

Pats triuškmo lygis nors ir yra reguliuojamas, tačiau vizualaus efekto neduoda. Skaitmeninis triukšmas matomas tiek prie ISO 100 tiek prie ISO 400 vienodas. Lyginant su kiek didesniais sensoriais triušmo lygis atstotų ISO 6400 – ISO 12800. Ryškumo zona, lyginant su fotoaparato objektyvais, atstoja F22, tačiau ir per jį perleidžiama šviesa yra beveik lygi, tad vaizdo kokybė blogai apšviestose patalpose yra prasta. Blykstė pasirodė esanti per silpna savo pagrindinei funkcijai atlikti. Tiesa, automatinis spalvų balansas iš tiesų tvarkosi gana neblogai.

ISO 100                                                                ISO 400

Vaizdo medžiaga – jaučiama aukštesnė kokybė nei fotografijose. Pats skaitmeninis ISO triukšmas daug mažiau matomas, vaizdo kokybė – tenkinama, o detalių aštrumas, žinant esamą sensoriaus dydį, patenkinamas. Tačiau stipriai kontrastuotas vaizdas taps nusivylimu didesnės kokybės ieškančiam vartotojui. Optinio ar skaitmeninio stabilizavimo nėra, tad kameros „drebėjimas“ jaučiamas net stovint vietoje ir nejudant.

1280 x 720

 

              

640 x 480

 

                           Be blykstės                                                           Su blykste

 

Naudojimasis

„Gigabyte“ į Roma R2 įdiegė beveik gamyklinę (nepakeistą) „Android 4.2.2“ (Jelly Bean) versiją. Vis dėlto buvo aptikta keletas kosmetinių pakeitimų, kaip „G“ logotipas atrakinant klaviatūrą ar keletas „Gigabyte“ gamybos valdiklių jiems skirtoje sekcijoje.

Numerių rinkiklio langas atidaromas labai greitai, o čia pasiūlyta naudojimosi sąsaja išties patogi. Tai svarbus Roma R2 aspektas, kadangi telefonas priima dvi standartinio dydžio SIM korteles ir gali būti susietas su intensyviu skambinimo maratonu. Vienai kortelei priskiriama mėlyna, kitai – žalia spalvos, o ši dvigubų SIM kortelių savybė integruojama ir į rinkiklį ir į žinučių rašymo platformą. Taip lengvai sužinome kurioje kortelėje išsaugotas numeris, į kokį numerį buvo skambinta ar gauta žinutė. Žinoma, vienu metu neįmanoma priimti skambučius į abi korteles, tačiau galima pasirinkti kuri kortelė bus laikoma pirmenybine (jai bus priskirti balso pranešimai ir žinučių rašymas). Telefone buvo aptiktas gerą įspūdį palikęs „TouchPal“ įskiepis – klaviatūra (pateikiame įmanomas klaviatūros konfigūracijas).

„Gigabyte Gsmart Roma R2“ buvo pajėgus be problemų susidoroti net su 720p vaizdine medžiaga, tačiau klupo ten, kur to visiškai nesitikėjome. Slenkant žemyn – aukštyn, ypač muzikos galerijoje, kurioje tuo metu buvo daug dainų, pastebėjome akivaizdžius užsikirtimus, prašokimus arba tiesiog vidinį vėlavimą (žargoniškai kalbant – lagą). Patikrinus ant popieriaus surašytas Roma R2 specifikacijas, toks elgesys nustebino. Sunku patikėti, kad dvibranduolis Cortex-A7 procesorius su tokiomis užduotimis negalėtų susitvarkyti, ypač kai turime 1 GB atminties. Tai galėtų patvirtinti ir kur kas geresnis telefono atsakas naršant internete ar žaidžiant „Temple Run 2“ ir „Jetpack Joyride“. Vėlinimas buvo jaučiamas, tačiau jis nebuvo agresyvus ir trugdantis žaidimo progresui. Pasitelkiant mobilią „Chrome“ versiją reikia pripažinti, kad Roma R2 su svetainėmis tvarkosi išties neprastai – kone nepriekaištingai. Su labiau išreikštais užsikirtimais teko susidurti tik naršant po sunkiasvores svetaines. Nedidelis 4“ ekranas priverčia atverstą tekstą pritraukti, bet tai teks kartoti su visais panašaus dydžio išmaniaisiais telefonais. Integruotas garsiakalbis kažkuo nenustebino. Kokybės daug nepastebėjome, tačiau garso stiprumo netrūksta. Vertėtų pagalvoti apie trečių šalių vaizdo medžiagos leistuvus, kadangi gamykliniai „Android“ skaitytuvai neatpažįsta nemažos dalies formatų, tarp jų gana populiarų wmv.

1400 mAh baterija – per daug konservatyvi. „Gigabyte Gsmart Roma R2“ per 48 valandas buvo dviems su puse valandos supažindintas su bevielėmis kolonėlemis (intensyviai naršant po fonoteką), pusvalandžiui teko pasinaudoti internetu, 15 minučių pakalbėti, trigubai mažiau pasinaudoti kamera ir išsiųsti keletą žinučių. Nepertraukiamai žaidžiant nereiklų žaidimą Roma R2 sugebėjo išsilaikyti netoli 4-ių valandų.

 

Išvados

Kai kas galėjo tikėtis, kad „Gigabyte“ atėjimas į išmaniųjų rinką prilygs aklam šūviui tamsoje. Toli gražu taip nenutiko, tačiau vaizdo ir pagrindinių plokščiu guru nesugebėjo įrodyti, kad priklauso itin įgudusių snaiperių gretoms. Tiesą pasakius, taikant į biudžetinę „Android“ rinką sulipdyti nepriekaištingą įrenginį nėra nei noro, nei galimybių, todėl privaloma sužaisti žaidimą, pavadinimu „aukoju – aną, pridedu – kita.“

4“ colių ekraną turintis ir ne itin galingas „Gigabyte Gsmart Roma R2“ turėtų taupyti energiją pakankamai solidžiai ir būti atlaidus savo komponentų energijos sąnaudoms. Greičiausiai taip ir yra, dvibranduolis Cortex-A7 procesorius ir „Mali 400“ grafinis lustas tikrai nėra ėdrūs, tačiau gamyklinės 1400 mAh baterijos yra maža. Vidutiniškas apkrovas telefonui ruošiantis vartotojas bus priverstas pamaitinti Roma R2 kas 2 paras. Kitam baterija gali neišlaikyti ir 24 valandų, o geriausiu atveju reikia tikėtis 72 valandų periodo. Nekyla abejonių, kad tai taškas, kur „Gigabyte“ tikrai sutaupė ir buvo per daug konservatyvūs. Laimei, gamyklinė baterija – keičiama.

Nenorime sakyti, kad taupymo strategijos imtasi ir su kamera, tiesiog „Gigabyte“ nepasirinko šios savybės, kaip aspektą, kuris galėtų išskirti Roma G2 iš masės išmaniųjų telefonų. Fotografijų kokybę pavadintume „so so“, nors kamera paliko geresnį įspūdį ir gali įtikti kiek reiklesniam mobiliam vartotojui. Tas, kuris bandys iš 450 litų ištraukti maksimalią kameros kokybę Roma R2 greičiausiai turės aplenkti.

Taigi, kokias kortas „Gigabyte“ pasirinko bandant Roma R2 išmaniajam atnešti sėkmę rinkoje, kuri apima 400 – 500 litų ribas? Už būgnus žaidžia kompaktiškas ir patrauklus dizainas bei vos 125 gramų svoris, už širdis – daugiau nei vidutiniškas 4“ IPS ekranas, o už kryžius – galimybė į Roma R2 patalpinti dvi SIM korteles. Trūksta lapų? Kadangi Roma R2 prieinamas juoda, balta, raudona bei mėlyna spalvomis bei puikiai yra valdomas viena ranka greičiausiai dizaino ypatumus „Gigabyte“ sustatė net ant dviejų kortų. Roma R2 dizaino ir panaudotų medžiagų prasme gali pasirodyti aukštesnės klasės telefonu, nei yra iš tikrųjų.

Taikydama į stilingumo ir kompaktiškumo ieškančius, bet tuo pačiu norinčius maksimaliai sutaupyti naudojant du mobiliojo ryšio operatorius, „Gigabyte Gsmart Roma R2“ gali tapti labai priimtinu pasirinkimu. Tiesa, teks susitaikyti su kartais aplankančiais telefono veiklos sulėtėjimais, kurie greičiausiai sukeliami dėl netobulos optimizacijos. Jei spėjimas neapgauna, vis dėlto nesinori tikėti, kad aparatinė įranga nėra pajėgi susidoroti su masyvia fonoteka, „Gigabyte“ turi šansą ateityje pasitaisyti. Vietos pataisymams yra, kaip ir vietos arčiau taikinio centro, ne tamsoje paleistai kulkai iš „Gigabyte“ šaudymo takelio.

9 Komentarai

  1. zirnis parašė:

    jei nebutu milzinisku gsmart uzrasu, iskart butu kitas vaizdas 😀 o jei dar kamera geresne.

    O rimtai, tai tokie telefonai, kaip Gigabyte Gsmart Roma R2 parodo ant kiek yra overpriced ivairus SMG, Sony, HTC, LG modeliai, nes uz panasia kaina tepasiulo single core, mazesni ekrana, maziau ramu..

  2. ToBeX parašė:

    tas man irgi patinka, kad uz varda nepasiima kruvos pinigu, pats planuoju arba gigabytes ahu a1 pasiimt arba just5 spacer ir paziuret kaip jie uz tokia kaina, palygint su turimu obuolys 5s

  3. MaestroWS parašė:

    Lenovo A820 – ir nereiks jokių giga byte, sony ar dar ko nors, kaina turėtų po Kalėdinių "nuolaidų" nukrist į normalias ribas apie 120-130 dol. Kas tokį ims ir užtaikys ant gamyklinio softo, rekomenduoju pasikeist į custom Rom – Lambda v2.3.4, galima rast needrom.com. Atminties perskirstymas (data, system pasdarys 3,59 GB, kitką kišat į SD kortelę) irgi patartinas, bet nepatyrusiems nerekomenduojamas.

    Info raukiantiems rusiškai – http://4pda.ru/forum/index.php?showtopic=470066
    Angliškai – http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=2264398

  4. Atavar parašė:

    Pasiulymas: bent jau specifikacijas pateikti tokiu paciu budu, kaip ir dauguma daro apzvalgose – lenteleje. Gausis ir tvarkingiau ir issamiau ir nieko nepamirsi. Nes dabar tarkim tel ismatavimu, taip niekur ir neradau.
    O seip tai pritariu <zirnis> – tas logotipas is nutukusiu raidziu labai jau bendra vaizda gadina. Kuris seip jau butu gan nieko turint kainu segmenta.

  5. BC00 parašė:

    Specifikacijos pridėtos.

  6. alonzo2 parašė:

    Gera apzvalga, pliusas 🙂

  7. Maestro parašė:

    Bet telefonas ne kas, jei jau taip norit telefono su garantija Lietuvoje, va topas: http://www.skytech.lt/insignia-goclever-insignia-dual-sim-ips-1280×720-mtk6589-quad-core-12ghz-1gb-ram-p-172306.html
    Baterija 4000mAh 🙂

  8. ToBeX parašė:

    tai jau geriau tada damoket 50lt ir imt INSIGNIA 5X

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.