Kai pasirinkimą nulemia geografinė padėtis: „Corsair RM750“

Pagrinde naudodamasi „Seasonic“, „Chanell Well Technology“ (CWT) ir „Flextronics“ OEM gamintojų paslaugomis „Corsair“ galiausiai kooperatizuojasi su „Chicony“. Nors iki skausmo žinomas pavadinimas grąžina šilčiausius jausmus tūkstantmečio sandaros klaviatūroms, anų ir šių laikų „Chicony“ nėra tas pats vienetas. „Chicony Electronics“ grupei priklausantis „Chicony Power Technology  Co.“ padalinys „Corsair“ prašymu sutiko sukurti pinigine išraiška labai patrauklią efektyvumui ir tylai optimizuotą platformą, priešakyje su 80+ Gold sertifikatu, pilnai moduliniu dizainu, Zero RPM režimu, žemo profilio kabeliais ir „Corsair Link“ funkcija, leidžiančia stebėti +12V linijos įtampą ir ventiliatoriaus darbą. Lietuvos rinkoje „Enermax“ prekinis ženklas „LEPA“ ir jos „G“ serija staiga gauna rimtą iššūkį?

 

  • Apie Corsair"
  • Pakuotė ir komplektacija
  • Specifikacijos
  • Žvilgsnis iš arčiau
  • Po gaubtu
  • Testavimas
  • Rezultatai
  • Išvados

 

Apie „Corsair“

Nors amerikiečių kompanija, „Corsair“ turbūt iki skausmo žinoma net stalinių kompiuterių komponentais mažiau besidominantiems vartotojams, ne kiekvienas žino, nuo ko prasidėjo „Corsair" kelias į entuziastų širdis daugelyje HW frontų: pradedant maitinimo blokais ir baigiant periferija. Jei daugelis mano, kad įmonės augimas prasidėjo nuo DRAM modulių, būtent šių komponentų gamyba „Corsair" ir išgarsėjo, tie šiek tiek klysta. 1994 metais JAV įkurta įmonė pirmiausiai pradėjo gaminti L2 lygio atmintį OEM gamintojams, tačiau po „Intel" sprendimo įkomponuoti L2 atmintį į savo „Pentium Pro" šeimos procesorius, „Corsair" paliko šią rinką ir pradėjo išskirtinai koncentruotis į operatyvios atminties modulių gamybą. Iš pradžių žvilgsnis buvo nukreiptas į serverių zoną, tačiau po kiek laiko kompanija pristatė ir entuziastams skirtus rinkinius. Per beveik dvidešimtmetį trunkantį gyvavimą „Corsair" sugebėjo sėkmingai įžengti į daugelį PC komponentų rinkų: SSD, PSU, korpusų, aušintuvų bei periferijos, pradedant klaviatūromis bei baigiant garso technika.

 

Pakuotė ir komplektacija

Masyvi pakuotė labiau praneša, kad kartu su „Corsair RM750“ turėtume rasti ne tiek daug mielos komplektacijos, kiek šis produktas gali pasižymėti pakankamai agresyviu gyliu. Ventiliatoriaus grotelių fone galima lengvai pastebėti 80+ Gold, „Corsair Link Ready“, Low Noise/Zero RPM režimo ir garantinio laikotarpio logotipus, o kairiajame pakuotės kampe pažymėta, kad RM750 komplektuojamas su juodais plokščio tipo kabeliais, yra adaptuotas tyliai aplinkai ir aišku atitinka 80+ Gold keliamus reikalavimus.

Zero RPM režimas, kuris integruotas į PWM grandinę ir jo aktyvacijai nėra skirtas joks papildomas mygtukas, leidžia RM750 dirbti visiškai pasyviu režimu iki pat 40 % apkrovos. Nuo 40 iki 60 % turime taip vadinamą mažo triukšmo (angl. low noise) režimą. Vėliau ventiliatorius pakopomis aktyvėja, tačiau net maitinimo šaltiniui pasiekus maksimalias apkrovas turėtų išlikti tyliu. Testuodami į šį „Corsair“ pareiškimą būtinai atkreipsime dėmesį.

„Corsair RM750“ yra papildomai suderinamas su „Corsair Link“ sistema. Aukščiausios klasės jos išnaudojimą matėme apžvelgdami  „Corsair AX860i“ modelį, tačiau kur kas žemiau rinkoje pozicionuojama RM serija naudoja ne skaitmeninį signalą, o analoginį, todėl „Corsair Link“ teikiama nauda susitraukia iki +12V linijos ir ventliatoriaus sūkių dažnumo stebėjimo realiu laiku.

Masyvi produkto dėžė padeda išsiaiškinti, kad vienintelė RM750 +12V linija gali atiduoti visą turimą PSU galią. Ant dėžės taip pat pavaizduoti jungčių tipai, jų skaičius ir atstumai tarp jų.  

Dar neteko matyti „Corsair“ taupančią pakuojant savo maitinimo šaltinius. Taip nenutinka ir šįkart. Nesitikėję, kad RM750 dėžę išpučia priedai, vis dėlto gauname pakankamai dosnią komplektaciją:  vartotojo gidą, bukletą su 2012 metų „Corsair“ siūlomu asortimentu (kažkodėl norėtųsi 2013 metų), keletą plastikinių surišėjų, firminį ženkliuką ir AC laidą. Tiesa, RM750 mus pasiekė su JAV rinkai skirtus AC laidu. Įdomybė, kuri ištestuoti RM750 mums nesutrugdys. Tikimės, kad lietuvos vartotojas su tokia staigmena nesusidurs, tačiau „Corsair Link Analog to Digital USB“ kabelio – perėjimo komplektacijoje jis tikrai neras. Nors mūsų prašymu „Corsair“ šį priedą į siuntinį įdėjo, vartotojas susigundęs „Corsair Link“ privalės išleisti papildomus 10 JAV dolerių.

 

Specifikacijos

18 cm ilgio ir 2,2 kg sverianti gorila (šis žodis gali būti panaudotas ir dar pas mus neapsilankiusiems maitinimo šaltiniams) turi raumenų. Viena masyvi +12V linija, kuri gali atiduoti absoliučiai visą RM750 galią – 750 W (62,5 A). Mažųjų linijų (+3.3 V ir +5 V) kombinuota galia taip pat ne iš mažųjų – 150 W (25 A + 25 A). Gražu matyti, kad 40 °C sertifikuotas RM750 turi pilną apsaugų paketą, įskaitant ir apsaugą nuo perkaitimo (OTP). Maitinimo šaltinis yra suderinamas su ATX12V v2.4 ir EPS 2.92 standartais. Pirmasis užtikrina (nežiūrint į DC-DC buvimą), kad RM750 yra suderinamas su „Intel Haswell“ procesoriais.

Atjungiamų kabelių tipas ir ilgis:

  • 1x [20+4 pin ATX12V] – 610 mm
  • 1x [4+4 pin EPS12V] – 650 mm
  • 2x [6+2 pin PCI-E] x2 – 600+150 mm
  • 1x [4x SATA] x2 – 400 mm + 95 mm + 95 mm + 95 mm
  • 1x [4x Molex] – 450 mm + 100 mm + 100 mm + 100 mm
  • 1x [4x Molex] – 450 mm + 100 mm + 100 mm + 100 mm
  • 2x [1x FDD]  –  molex jungtis + 100 mm
  • 1x Corsair Link – 800 mm

Bendras  jungčių kiekis:

  • 1x 20+4 pin (ATX12V)
  • 1x 4+4 pin (EPS12V)
  • 4x 6+2 pin (PCI-E)
  • 8x SATA
  • 7x 4 pin molex
  • 2x FDD
  • 1x „Corsair Link“

7x molex ir 2x FDD jungtys yra tikrai per daug, tačiau, laimei, „Corsair“ šių sąsajų neintegravo kitų (svarbesniųjų) sąskaita. RM750 kabeliai naudoja vis labiau plintantį plokščių kabelių dizainą. Panašu, kad pirmą kartą matome plokščią ATX12V kabelį, kurį „Corsair“ suplėšė išilgai tam, kad butų paprasčiau dirbti. PCI-E kabeliams parinktas alkūninis dizainas: ant vieno kabelio išdėstytos dvi 6+2 jungtys.Didesnių priekaištų „Corsair“ čia neturime. Nedidelį atstumą tarp tarpinių SATA ir molex sąsajų galima vertinti dvejopai, tai priklausys nuo konkrečios situacijos: kokiu atstumu bus išdėstyti jungiami prietaisai ir kokio pločio tarpas paliktas kabelių slėpimui.

 

Žvilgsnis iš arčiau

RM750 – pakankamai stilingas, daugiau atspindintį korpusą turintis, produktas su centre lokalizuotu 135 mm skersmens ventiliatoriumi. Dar nuo AX(i) laikų pamatėme, kad „Corsair“ (ar bent jos OEM'ai) pamėgo šešiakampius varžtus. Būtent tokio atsuktuvo prireiks ardant ir RM750.

Kaip gi be aukso spalvos fragmentų?

Standartinės korio formos grotelės, AC mygtukas ir RM750 lipdukas. Suskaičiuojame, kad prijungiamų laidų panelė vienu metu gali priimti visus į komplektaciją pridedamus kabelius. Kairėje pusėje – „Corsair Link“ lizdas.

 

Po gaubtu

Į akis krentantis didelis masyvių radiatorių skaičius nėra būdingas 80+ Gold sertifikatą turintiems maitinimo šaltiniams. Žinoma tai padės iki 40 % apkrovos visiškai pasyviu išliekančiam RM750 atvėsti, tačiau tokios radiatorių apimtys atrodo šiek tiek keistai.

Laikinas filtravimas, už kurį atsako du Y kondensatoriai, prasideda už AC lizdo. Ant pagrindinio PCB randamų įprastinė geltona Y kondensatorių spalva pakeista į pilką. Čia turime po du X ir Y kondensatorius, tris rites ir metalo oksido varistorių.

Viengubas diodų tiltelis aušinamas pasyvaus radiatoriaus, šalia kurio patalpintas dar vienas X kondensatorius. „Chicony“ nusprendė dvi paraleliai sujungtų „Infineon“ tranzistorių poras panaudoti kaip pagrindinius perjungiamuosius tranzistorius, taip sumažinant patiriamus energijus nuostolius. APFC zonoje randamas pagrindinis elektrolitinis KMQ serijos „Nippon Chemi-Con“ (420 V, 470 μF, 105 °C) kondensatorius ir „Champion CM6802“ PFC/PWM valdiklis.

+12V generuojantys tranzistoriai patalpinti ant masyvios vertikalios PCB. Tarp jų įspraustos metalinės plokštelės, suteikiančios tranzistoriams daugiau lengvo kvėpavimo. Ta pati pridėtinė PCB turi dvi mažąsias linijas generuojančius DC-DC konverterius. Reikalai pablogėja matant du „Taicon gamybos elektrolitinius kondensatorius (105 °C). Antrinėje zonoje visą filtravimą atlieka kinietiški „Ltec“ elektrolitiniai kondensatoriai (taip pat 105 °C). Nors „Ltec“ nėra noname gamintojas, praeitimi ir kokybe jis nedvelkia. Vidutinės klasės „Teapo“ ir „CapXon“ kondensatoriai pozicionuojami kaip kur kas patikimesni. Keletą „Ltec“ kondensatorių aptinkame ir vidinėje moduliniams laidams skirtos PCB pusėje.

„Corsair“ aušinimui parinko savo paties NR135L ventiliatorių (12 V, 0.22 A, 1400 RPM). 135 mm skersmens ventiliatorius naudoja patobulintus „sleeve“ guolius, kurie žymimi kaip „rifle“. Tai kombinuotas tylos/kainos/ilgaamžiškumo sprendimas.

 

Testavimas

Maitinimo šaltinis testuotas įprastomis sąlygomis, ~40 laipsnių aplinkos temperatūroje, apkraunant jį 10, 20, 50, 75, 100 ir 110 % numatytos jo galios. Testuojant matuotos linijų įtampos, triukšmo lygis (5 cm. atstumu nuo šaltinio), maitinimo šaltinio temperatūra, apskaičiuotas naudingumo koeficientas. Papildomai matuotos pulsacijos maitinimo šaltinio linijose.

Rezultatai

„Corsair RM750“ vertas pasipuošti auksiniu 80+ Gold medaliu. Esant 20 ir 100 % apkrovoms reikalingas efektyvumas viršyjamas beveik 3 % ir iš esmės atitinka 80+ Platinum reikalavimus. Puse galios apkrautas RM750 80+ Gold reikalavimus viršyja 0,8 %. Vienintelė už akių kliūnanti blogybė – labai žemas efektyvumas prie žemų apkrovų. Neviršyjama net 81 % riba.

Prie +12 V reguliacijos užsidega trys magiški šešetai, tačiau prieš juos turime vieną nulį. Neįskaičiuojant perkrovos režimo, kurį RM750 įveikė sėkmingai, vidutinis +12V nuokrypis siekia vos 0,666 %. Maksimalus nuokrypis pasiekia taip pat žemą ribą – 1,25 %. Puikūs rezultatai.

Žinodami RM750 kainą ir susumavę visas „Corsair“ nurodytas agitacines savybes, tikėjomės, kad mažosios linijos bus reguliuojamos prasčiau. Vidutinis +5V nuokrypis – 1,6 %, 3.3V – 1,88 %. Geresniems rezultatams koją iš esmės pakiša tik 100 % apkrovos režimas. Tuo metu mažųjų linijų reguliacija priartėja arba šiek tiek viršyja 3,5 %. Iki tol rezultatai tilpo į 1 – 2 % ribas. Jei čia jie būtų ir pasilikę, reziumuotume, kad RM750 nustebino labai stipriai.

Mirtina tyla iki mums paprašius RM750 atiduoti visą savo galią. Net ir pasiekti 57 dBA (PSU netriukšmingas) bei ansktesnis susidūrimas su visiškai pasyviu „Seasonic“ produktu netrugdo pavadinti RM750 tylumo įsikūnijimu. Dėl lėtai besisukančio ventiliatoriaus fiksuojamos ne itin aukštos temperatūros, tačiau pakankamai akivaizdu, kad RM750 vidaus komponentams teks didžiąją laiko dalį praleisti nemažoje šilumoje.

  • Budėjimo režimas – 0,8 W
  • Išjungtas – 0,0 W

Dar vienas pareiškimas, kad „Chicony“ platforma nėra niekam tikusi. Triukšmai labai gerai slopinami ne tik pagrindinėje +12V linijoje (20,3 mV), bet ir mažosiose linijose, kurios atitinka pusę ATX nustatytų verčių arba net kiek mažiau (+3.3V atveju).

+3.3 V

+5 V

+12 V

+12 V

+12 V (OL)

+12 V (OL)

 

Išvados

AX(i), AX, TX, HX, GS, RM, CX, CX(M), TX(M), o visai neseniai pasirodė ir CS maitinimo šaltinių serija. Su tokiu raidžių derinių skaičiumi „Corsair“ pradėjo varžytis pati su savimi. Vietoje to, kad 300-400 litų zonoje išvien laikytų RM ir TX(M) serijas „Corsair“ nusprendė pastarąją patraukti. Toks sprendimas verčia manyti, greičiausiai klaidingai, kad „Corsair“ negauna pakankamai konkurencijos, tačiau didesnį sąmyšį sukėlė faktas, kad Corsair“ išmainė techniškai stipresnę TX seriją į techniškai silpnesnę, tačiau daugiau savybių ir aukštesnį efektyvumą turinčią RM seriją. 80+ Bronze efektyvumą, pusiau modalinį dizainą, japoniškus kondensatorius ir ventiliatorių su dvigubais rutuliniais guoliais keičia 80+ Gold, pilnai modalinis dizainas, iš esmės kinietiški kondensatoriai ir mažesnę gyvenimo trukmę turintys ventiliatoriais su „rifle“ guoliais. Toks „Corsair“ sprendimas spėjo sulaukti dvejopo atgarsio. Dvejopai tokį „Corsair“ poelgį vertinsime ir mes.

Vieną vertus, prieš keletą metų „Ltec“ kondensatoriai buvo atsidūrę dažnų gedimų epicentre, todėl už laidų pasislėpusių „Ltec“ kondensatorių (nesvarbu, kad jie sertifikuoti 105 °C ), Zero RPM režimo, kuris trunka iki 40 % apkrovos ir nulemia, kad RM750 ilgą laiką veiks visiškai pasyviai, potencialiai prasto korpuso aušinimo ir aukštų aplinkos temperatūrų derinys sukuria daugybę labai pagrįstų dvejonių. Nenustebčiau, jei Australijos, Indonezijos ir Pietų Amerikos rinkose „Corsair“ susidurtų su daugybę RMA užklausų. Kitą vertus, korpuse judantis oras ir vėsesnė aplinka neturėtų iššaukti virtinės „Ltec kondensatorių gedimų. Sunku patikėti, kad „Corsair“ taip rizikuotų savo vardu, todėl arba „Ltec“ „Corsair“ iniciatyva stipriai padidino kokybės kartelę, arba RM maitinimo šaltiniuose diegiami tik rinktiniai „Ltec kondensatoriai. Bet kokiu atveju „Corsair“ pasitiki savo žengtu žingsniu ir RM serijai siūlo net penkių metų garantiją. Išties drąsus žingsnis, tačiau bent kol kas, šaltuoju metų periodu, internetinė JAV parduotuvė „newegg.com“ nesusiduria su RM gedimais.

Nepaisant to, keletas apžvalgininkų alinančiomis ir realiam naudojimui neįmanomis sąlygomis testuodami „Chicony“ platformos RM750 ir RM850 modelius, sugebėjo išsiaiškinti, kad šie maitinimo šaltiniai gali išsijungti anksčiau, nei startuoja ventiliatorius. Suveikus OTP apsaugai sistema išsijungia, tačiau viskas išlieka nepaliesta. „Corsair“ į tai sureagavo ir pakoregavo atsakingo termistoriaus grandinę ir pridėjo papildomą rezistorių. Tiems, kurie turi modelius su < 1341 S/N ir jaučia esantys paveikti šios problemos, „Corsair“ siūlo nemokamą produkto pakeitimą.

O kaip gi testavimo stende pasirodė „Chicony“ platforma? Atsakymas, skirtingai nuo rekomendacijos, vienareikšmiškas – labai solidžiai. Vidutinis +12V linijos reguliavimo nuokrypis vos 0,666 %, triukšmų slopinimas labai geras visose trijose linijose, o mažųjų linijų reguliacija pranoksta RM750 kainą parduotuvėse. Maža to, „Corsair RM750“ pasiūlys absoliučią tylą iki pat 75 % apkrovos ir net maksimaliai apkrautas nebus triukšmingas. Pasyvus ventiliatorius darbas ir radiatorių gausa persipynę su užfiksuotomis temperatūromis (75 % apkrova). Čia turime dvi medalio puses. Jei lietuvis gauna absoliučią tylą ir vidutiniškas vidaus temperatūras, labai šiltai gyvenantis australas iš esmės gauna tą patį tik su padidinta rizika. Iš čia ir gimsta mūsų (ne)rekomendacinis verdiktas. Šiltųjų kraštų gyventojams reikės labai gerai pasverti „Ltec“ patikimumą nuolatinėje karštoje aplinkoje, tuo tarpu lietuvio baimę kondensatoriams turėtų atsverti  RM750 elektrinis pasirodymas testavimo stende, pilnai modulinis dizainas, plokšti kabeliai, patraukli kaina ir,  žinoma, tyla.

 

  1. Labai gera +12V linijos reguliacija
  2. Labai geras triukšmų slopinimas visose linijose;
  3. Gera mažųjų linijų reguliacija;
  4. Kaina;
  5. Itin tylus;
  6. Zero RPM režimas;
  7. Negirdimas iki 75 % apkrovos;
  8. Pilnas apsaugų paketas;
  9. Pilnai modulinis dizainas;
  10. Plokščio tipo kabeliai (atitinkamas jungčių asortimentas);
  11. Penkių metų garantija;
  12. Sėkmingai atidavė ~825 W, gali ir daugiau;
  13. Turtinga komplektacija;
  14. „Corsair Link“ funkcija

Vidutiniška:

  1. Ventiliatoriaus guolių kokybė;
  2. Atstumai tarp jungčių

Trūkumai:

  1. „Ltec“ kondensatoriai;
  2. Žemas efektyvumas esant mažoms apkrovoms;
  3. „Corsair Link“ nėra nemokama

4 Komentarai

  1. zirnis parašė:

    idomios kainos, RM450 – 300Lt, RM750 – 380Lt

  2. BC00 parašė:

    Skirtingas OEM’as;)

  3. zirnis parašė:

    vistiek keista, nes 450-650W variantus gamina CWT, o CWT nera brangiu maitblokiu gamintojas

  4. PhaNtoM parašė:

    Kad ir kaip bebūtų, bet mane kiek nuvylė mažų apkrovų efektyvumas, žinant, kad didžiąją dalį laiko kompą naudočiau be 3d load, šis aspektas mane atgrąsytų nuo šio eržilo pasirinkimo, visa kita atrodo tikrai puikiai, o dėl minusiukų, na, kažko teko atsisakyti, norint pagerinti kitus aspektus, kaip efektyvumo standartas, papildomos funkcijos. 🙂
    O tie čainikų kondensatoriai šaltiems lietuviams nelabai ir svarbu, aišku, kiek solidžiau ir patikimiau jausčiausi žinodamas, kad guli pastalėje japoniški kondikai ir ramus galiu tikėtis ilgo 24/7 tarnavimo. 🙂

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.