Kiek „ASUS TUF Gaming RTX 3080 OC“ įgauna pranašumo su „Ryzen 5 5600X“?

Žvilgsnis į TUF Gaming RTX 3080 OC

Vien pažvelgus į dėžutę aišku, kad tai NVIDIA produktas, nes matome žalios spalvos ir didelį RTX užrašą. Ant dėžutės priekio pavaizduota vaizdo plokštė, o taip pat pridėtas OC užrašas. Pakuotės galinėje dalyje gamintojas kalba apie aušinimą, tvirtą dizainą, ilgaamžiškumą ir programinę įrangą.

Atidarius dėžutę matome, kad vaizdo plokštę, kuri įdėta į antistatinį maišelį, papildomai saugo putos.

Pakuotėje be pačios vaizdo plokštės randame naudotojo vadovą ir dar kelis informacinius lapelius.

„ASUS TUF Gaming RTX 3080 OC“ dizainas simplistinis ir tuo pačiu agresyvus – labiau primena ROG klasės produktą. Nieko stebėtino, kad ASUS pasirinko aušinimą, turintį tris ventiliatorius, tačiau esame nustebinti parinktomis medžiagomis. TUF tematikos raštu papuoštas ir vietomis perforuotas gaubtas yra vien tik metalinis, niekur nerasime jokių plastiko detalių. Netgi kojytės, kuriomis gaubtas tvirtinamas prie montažinės plokštės yra pagamintos iš metalo. Bendras TUF Gaming RTX 3080 OC ilgis siekia 29,99 cm, plotis 12,69 cm, o aukštis 5,16 cm. Lyginant su etalonine ROG STRIX modeliu, TUF versija yra tik 1,8 cm trumpesnė, 1,3 cm siauresnė ir 0,5 cm žemesnė. Tai nėra pati trumpiausia rinkoje esanti RTX 3080 vaizdo plokštė, turinti patobulintą aušinimą, bet ir toli gražu ne pati ilgiausia.

Ant montažinės plokštės esančius komponentus saugo nugarinė plokštelė, ji yra metalinė. Taip pat aplink lustą matome X formos apsaugą, kuri labiau būdinga „Radeon“ vaizdo plokštėms. Atviroje montažinės plokštės vietoje matome filtravimui skirtus MLLC tipo kondensatorius. Savu laiku šių kondensatorių tipas sukėlė daug ažiotažo dėl RTX 3080 vaizdo plokščių stabilumo. Buvo manoma, kad nepakankamas kiekis MLLC tipo kondensatorių sukelią nestabilumą, bet po to paaiškėjo, kad iš tiesų NVIDIA buvo per agresyviai sukonfigūravusi boost algoritmą. Po programinės įrangos atnaujinimo nestabilumas dingo visoms RTX 3080 vaizdo plokštėms nepriklausomai nuo naudojamų kondensatorių. Galinėje dalyje paliktos perforacijos atskleidžia, kad tikrasis PCB ilgis yra šiek tiek mažesnis nei aušinimo sprendimas. Tai ypač populiaru tapo su šios kartos vaizdo plokštėmis. Pasak ASUS, perforuotas galas nebeleidžia įkaitusiam orui patekti atgal į cirkuliacinį ratą, nepageidaujamą šilumą pasiima išpučiantys korpuso ventiliatoriai.

Kaip minėjome, „ASUS TUF Gaming RTX 3080 OC“ aukštis siekia 51,6 mm arba dar kitaip 2,7 aukšto aušinimo sistema korpuse pareikalaus 3 PCI išplėtimo lizdų.

Iš galo galime pamatyti, kad vaizdo plokštė turi 6 karščio vamzdelius, kurie visi 6 mm skersmens. Šie karščio vamzdeliai yra apraizgę du radiatoriaus blokus.

ASUS sugebėjo pridėti vieną HDMI 2.1 išėjimą, kai standartiškai vaizdo plokštei priklauso vienas HDMI 2.1 ir trys DisplayPort 1.4a išėjimai. Dėl to šiek tiek sumažėjo ventiliacinių angų plotas, tačiau atvirą aušinimą turinti TUF Gaming į tai nesureaguos.

ASUS pasirinko taip vadinamus axial’inius ventiliatorius. Tokie ventiliatoriai pasižymi išorėje esančiu žiedu, kuris uždaro oro tėkmę – neleidžia jai pasklisti į šonus ir nukreipia tiesiai į žemiau esantį radiatorių. Tai 90 mm skersmens ventiliatoriai, nors realus skersmuo yra truputį mažesnis (~86-87 mm). Visi trys aušinimo įrenginiai dydžiu nesiskiria ir turi vienodą kiekį mentelių (po 9 vnt). Tolimesnės oro srauto judėjimo optimizacijos apima viduriniojo ventiliatoriaus sukimąsi pagal laikrodžio rodyklę, kai likę du juda į priešingą pusę.

Vaizdo plokštei reikės dviejų 8 kontaktų maitinimo kabelių. Tai yra standartas RTX 3080 vaizdo plokščių segmente ir tik keli modeliai turi tris 8 kontaktų maitinimo jungtis. Kaip įprasta ASUS vaizdo plokštėms, šios jungtys turi LED indikatorius, kurie įspėja apie neprijungtą arba blogai prijungtą maitinimo kabelį. Šis RTX 3080 TUF modelis turi 340 W gamyklinį TDP reitingą. Toje pat nuotraukoje matome ir BIOS jungiklį. Naudotojas gali pasirinkti tarp standartinio performance ir quiet BIOS’ų.

„ASUS TUF Gaming RTX 3080 OC“ turi papildomą mažą radiatorių. Jis aušina prie vaizdo išvesčių esančią maitinimo grandinės pusę, GDDR6X atmintį, o taip pat pagrindinės maitinimo grandinės išeinamojo filtravimo kondensatorius. Tiesa, radiatorius kontaktuoja ne su visai kondensatoriais. Pagrindinės maitinimo grandinės galios blokai kontaktuoja su didžiuoju radiatoriumi. Visa tai vyksta termo juostelių pagalba.

Visa tai geriau matosi išardžius vaizdo plokštę.

„TechPowerUp“ nuotrauka

Aušinimo sprendimas susideda iš dviejų atskirų aliuminio plokštelių blokų, kuriuos kerta šeši (6 mm) karščio vamzdeliai. Radiatorius su grafikos procesoriumi kontaktuoja per pagrindą, kuriame yra išdėstyti šilumos vamzdeliai.

„TechPowerUp“ nuotrauka

„ASUS TUF Gaming RTX 3080 OC“ turi 16 fazių maitinimo grandinę grafikos procesoriui. Ją valdo du „UPI uP9512R“ 8 fazių valdikliai. Galios blokai yra „Vishay Siliconix SiC641“, jie turi 55 A reitingą. Atminties maitinimo grandinės valdymu užsiima „uP9512S“, o fazių kiekis yra lygus keturioms. Galios blokai yra tokia patys kaip ir grafikos procesoriaus maitinimo grandinėje – „Vishay Siliconix SiC641“.

„TechPowerUp“ nuotrauka

 

6 Komentarai

  1. BC00 parašė:

    Tiesa, su tais BIOS profiliais šiais laikais įdomūs reikalai. RX 6800 normaliai nesiswitch’ino, tai su GF būtina perrašyti draivus prieš tai pasikeitus BIOS mode. Bent mano atveju.

  2. vycius9 parašė:

    pvz EVGA per jų softwarą (Precision X1) iškart pasiūlė bios update.. po to „Resizable BAR enabled“.. jeigu yra galimybė visada reik atnaujinti ..

  3. Daemon parašė:

    Nieko nerašiau, viskas kuo puikiausiai veikė, o dabar, kadangi ketinu grįžti prie 1070 tiesiog video output’ui, tai tuo labiau nesiparinu 🙂

  4. Roger2x parašė:

    Kai pirkau savo 1070 uz 300evru galvojau permokejau, nes ir releazas naujas jau buvo paskelbtas, bet kai dabar pasiziuriu kainas https://www.kainos.lt/vaizdo-plokstes/msi-geforce-rtx-3090-gaming-x-trio-24gb-v1853851?utm_source=rtbhouse&utm_medium=retargeting&utm_campaign=rtbhouse-retargeting tai mano vienas geriausiu pirkiniu

  5. Roger2x parašė:

    P.S. Kol tokios kainos MAN galite daryti apzvalgas ir apie kosmines stotis… Tikrai nesiruosiu upgradui, na nesamone uz vaizduske moketi tiek

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.