RGB karštinė: „MSI Z370 Gaming Pro Carbon AC“

Žvilgsnis iš arčiau

Tampa aišku, kad žodis carbon (angl. anglies pluoštas) ne veltui yra „MSI Z370 Gaming Pro Carbon AC“ pavadinime. Pagrindinė plokštė turi įvairius papuošimus, mėgdžiojančius šią medžiagą: galinių jungčių dekoratyvinis dangtelis ir mikroschemų rinkinio radiatorius. Pati pagrindinė plokštė irgi yra daugiausia juoda su pilkais akcentais, todėl primena šią medžiagą. Mikroschemų rinkinio ir dekoratyviniame jungčių gaubte yra įmontuoti RGB LED, tai išduoda kyšantis laidai.

Žvelgiant į „MSI Z370 Gaming Pro Carbon AC“ visu gražumu, galime aptarti ventiliatorių pajungimo galimybes. Iš viso gauname 6 galvutes ventiliatoriams, visos jos gali valdyti DC (nuolatinės srovės) ir PWM ventiliatorius. Norimą režimą turime pasirinkti UEFI BIOS‘e. Procesoriaus ventiliatoriaus ir pompos galvutės apibrėžtos raudonai, jos gamykliškai veikia PWM režimu. Pompos galvutė veiks pilnu pajėgumu pagal nutylėjimą. Likusios keturios sisteminių ventiliatorių galvutės (apibrėžtos mėlynai) veikia DC režimu, norint tai pakeisti, teks keliauti į BIOS arba naudotis MSI „Command Center“ programine įranga.

„MSI Z370 Gaming Pro Carbon AC“ turi 6 PCIe lizdus. Du sustiprinti plienu yra sujungti tiesiai su procesoriumi ir gali veikti x16/x0 arba x8/x8 režimais. Kitaip tariant, įdėjus antrą vaizdo plokštę, kiekvienoje jungtyje gausime tik x8 duomenų pralaidumą. Viršutinė jungtis turi x16 elektrinę dalį, o antroji jau tik x8. Visos kitos PCIe jungtys sujungtos su mikroschemų rinkiniu. Apatinė x16 jungtis irgi turi tik x8 elektrinę dalį. Ją reikėtų naudoti, jei sugalvotume įsidėti tris AMD vaizdo plokštes ir naudoti jas trigubame CrossFire režime žaidimuose. Tada visa sistema veiktų x8/x8/x4 pralaidumu.

Tarp PCIe jungčių įsimaišiusios dvi M.2 Jungtys, jose galime montuoti tiek PCIe, tiek SATA kaupiklius. Įdėjus SSD į šiuos lizdus, atjungiamos tam tikros SATA jungtys, priklausomai nuo to, kokį SSD kur dedame. Pagrindinė plokštė nieko neatjungia tik tuo atveju, jei į viršutinę M.2 jungtį dedame PCIe SSD, kitu atveju esame priversti aukoti 1 SATA arba 5-6 SATA jungtis. Kokiu atveju kokių jungčių netenkame, pamatysite MSI lentelėje. Reikia pridurti, kad viršutinė M.2 jungtis turi radiatorių greitiems ir kaistantiems PCIe NVMe diskams.

Pradėjus kalbėti apie kaupiklius, galime aptarti ir SATA jungtis. Jų čia šešios: keturios užlenktos 90 laipsnių kampu, o likusios dvi yra standartinės. Užlenktos jungtys yra šalia mikroschemų rinkinio radiatoriaus, o standartinės pačioje apačioje.

Apatiniame dešiniame kampe randame vieną iš daugelio RGB juostelių pajungimo galvučių, toliau – už SATA jungčių – pora USB 2.0 galvučių, viena jų pravers jungiant bevielio tinklo plokštę. Dar toliau matome korpuso mygtukų ir indikatorių pajungimo galvutę, ji pavadinta „JFP1“. Iš pradžių pasigedome diagramos, kur ką pajungti, bet vėliau ją radome virš apatinės x16 PCIe jungties.

Toliau vėl RGB LED reikalai: matome keletą galvučių ir mygtuką, kurio pagalba galime keisti pagrindinės plokštės RGB apšvietimo efektų spalvą ir patį efektą. Tokia funkcija tikrai patiks RGB fanatikams. Visą RGB apšvietimą ir galvutes valdo „104GFA“ valdiklis. Tarp šių RGB jungčių dar yra įsipainiojusi ventiliatoriaus galvutė.

Įprasta, kad pačiame kairiame apatiniame kampe įsitaisiusi audio posistemė ir korpusui skirta audio galvutė. „MSI Z370 Gaming Pro Carbon AC“ turi visiškai izoliuotą „Realtek ALC1220“ 120dB SNR audio kodeką su integruotu ausinių stiprintuvu. Pats lustas yra patalpintas po EMI skydu ir atskirtas nuo kitų pagrindinės plokštės dalių. Nieko nestebina, kad audio posistemėms panaudoti specialūs „Nippon Chemicon“ auksinės serijos kondensatoriai.

Pagrindinė plokštė turi 4 RAM lizdus. Gamintojas įsitikinęs, kad juose atmintį galėsime priversti dirbti iki DDR4 4000 MHz dažniu, žinoma, tam reikia ir labai greitos atminties. Lizdai dar ir sustiprinti. Šalia šių lizdų – mažytis LED indikatorius, kuris mus informuoja apie įgalintą ir tinkamai veikiantį XMP profilį. Link krašto, šalia 24 ATX maitinimo jungties, randame indikacinius LED. Labai keista, kad pagrindinė plokštė už 172 € neturi klaidų ekranėlio, negauname ir fizinių mygtukų įjungti, perkrauti kompiuterį ar atstatyti gamyklinius BIOS nustatymus (BIOS reset). Pačiame dešiniame kampe – dar viena RGB galvutė. Ši skirta tik „Corsair“ LED juostelėms ir ventiliatoriams valdyti.

Po 24 kontaktų ATX maitinimo jungtimi randame porą vidinių USB 3.0 galvučių. Viena standartinė, o kita palenkta 90 laipsnių kampu.

„MSI Z370 Gaming Pro Carbon AC“ galinės panelės I/O jungtys yra sekančios: PS/2, klaviatūroms, pelėms, du USB 2.0 portai, DisplayPort, HDMI, USB 3.1 Type-C, USB 3.1 Type-A, keturi USB 3.0 portai, 1 Gbit LAN jungtis ir 7.1 paauksuotos audio jungtys su S/PDIF.

Maitinimo grandinė

Nuėmus „MSI Z370 Gaming Pro Carbon AC“ radiatorius, aplink procesoriaus lizdą pasimato, kas slepiasi po jais, ir iš ko susideda maitinimo grandinė.

Iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad pagrindinės plokštės maitinimo grandinė yra 8+2 dizaino, bet viskas kiek sudėtingiau, nei galime pagalvoti. Gamintojai įsigudrino pridėti induktorių ir juos naudotojams iškišti kaip tikras fazes, nes visi įprato skaičiuoti: vienas induktorius – viena fazė. Realiai „MSI Z370 Gaming Pro Carbon AC“ turi tik 4+2(1+1) maitinimo grandinę, o tai tikrai nuvilia, kaip produktui už 172 €. Viskam valdyti yra skirtas „uP9508Q“ valdiklis, kuris gali dirbti 4+1 režimu.

Procesoriaus branduoliams skirta maitinimo grandinė yra keturių fazių, nes niekur nėra fazių dvigubiklių, matome tik keturis driverius (uP1961). Trys yra kitoje pusėje, o vienas priekyje, įsimaišęs tarp fazių. Kiekviena fazė turi visko dvigubai: induktorių bei žemos ir viršutinės pusės mosfetų. Tai geriau nei įprastos fazės, bet tikrai ne taip gerai, kaip realios 8 fazės. Visoje maitinimo grandinėje, žemoje pusėje, yra „NTMFS4C024N“, o viršutinėje – „NTMFS4C029N“ mosfetai. Tampa aišku, kad su šia maitinimo grandine spartinimo aukštumų tikrai nepasieksite, jos turėtų užtekti „Core i7-8700K“ pasiekti maždaug 5 GHz ar artimą dažnį, jei jums kliuvęs silicis yra geras, ir jam norint veikti 5 GHz nereikia 1.4 V ar panašios įtampos. Vis dėlto, jei labai knieti paspartinti savo 8700K procesorių, turint šią pagrindinę plokštę reikia pasirūpinti geru oro srautu ties maitinimo grandine, ypač jei su spartintu procesoriumi atliekami labai intensyvūs darbai: video kodavimas, renderinimas ir t.t. Įsijungę pagrindinę plokštę sužinojome apie dar vieną trūkumą: maitinimo grandinė neturi temperatūrinio jutiklio, tad net jei mosfetai dirbs aukštoje temperatūroje ir perkais, jūs to nežinosite iki tol, kol sudegs maitinimo grandinė.

Integruotos grafikos maitinimo grandinė yra dviejų fazių, jos sujungtos dvigubiklio pagalba. Kiekviena fazė turi po du žemos pusės ir po vieną viršutinės pusės mosfetą.

Atminties maitinimo grandinė niekada nebūna problema. Kaip įprasta, gauname vieną fazę, kuri yra valdoma „Richtek RT8125E“ vienos fazės kontrolerio. Maitinimo grandinė turi du žemos pusės ir vieną viršutinės pusės mosfetą. Patys mosfetai yra tie patys, kaip ir procesoriaus maitinimo grandinėje.

„MSI Z370 Gaming Pro Carbon AC“ maitinimo grandinės radiatorius yra įmantrios formos, bet karščio vamzdelio neturi, ir yra tik metalo gabalas. Smulkių išpjovų, kurios sugautų oro srautą, irgi nematome. Radiatorius su mosfetais liečiasi termo juostelių pagalba. Mikroschemų rinkinio radiatorius turi įmontuotą RGB LED apšvietimą, jis yra metalinis, su nedideliu kiekiu plastmasės. Su lustu radiatorius liečiasi termo juostelės pagalba. Kaip matote, nuimant radiatorių kažkodėl suplyšo termo juostelė, nes buvo prilipusi prie lusto. Tuo tarpu dekoratyvinis jungčių vidinis gaubtas yra visiškai plastikinis. Realiai jis jokios aušinimo funkcijos neatlieka, tad tai yra normalu.

 

4 Komentarai

  1. BC00 parašė:

    Atrodo šansas priversti i5-8400 dirbti 4 GHz liko vienintelei ASRock 🙂
    Lyg seniau bandyta X299 Carbon Pro dar daugiau RGB zonų turėjo, tik kompromisų joje buvo mažiau. O šiaip RGB galvutes reikėtų spalviškai išskirti ir palengvinti jungimą iki straight forward, vietoje akylos papildomos PCB analizės, ieškant, kur tie lizdai yra išdėstyti.

  2. BC00 parašė:

    Jau turim prie savęs, bet dar nėra 2700X 🙂

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.