Nominacijų dalyba tarp „Be Quiet!“ ir „Noctua“: Kas tylesnis, kas efektyvesnis, o kas gražesnis?

Išvados

Kas gražesnis – visiškai nebeaišku

Pradėkime nominacijų dalybas. Pirmiausiai pakalbėkime apie tai, kas gražiausias, ir tada jau nuosekliai atiduosime likusias dvi nominacijas. Kažin ar kas prieštaraus, kad „Be Quiet! Dark Rock Pro 4“ akiai yra gerokai patrauklesnis už etaloninį „Noctua NH-D15S“, tačiau to paties nebeišeina pasakyti, kai NH-D15S papuošiamas „Chromax“ aksesuarais. Ar juodas „Dark Rock Pro 4“, ar juodas NH-D15S čia jau kiekvieno reikalas. Su „Chromax“ NH-D15S iš rudo bjauriojo ančiuko gali tapti ir baltąja gulbe – tik metamorfozė nepigi. Visos trys skirtingos dangtelių sistemos Europoje kainuoja beveik po 30 eurų, ir juodas NF-A15 HS-PWM ventiliatorius antra tiek. Susidaro apvali sumelė net be prailgintojų ar Y kabeliukų, kurių komplektas kainuoja dar po 10 eurų. Nedrįsime pasakyti, kad tai verta arba, kad neverta, bet PC modingas originaliomis detalėmis niekada nebuvo pigus užsiėmimas. Kitą vertus, jei seniau įsigytas „Noctua“ aušintuvas visiškai tenkina ir tiesiog norisi korpuse pakeisti spalvas, kodėl gi ne „Chromax“? Ir daugumai tie 60 eurų nebus didelis praradimas, nes „Noctua“ aušintuvas beveik garantuotai nebuvo įsigytas iš paskutiniųjų – tai premium produktas, paprasčiausiai skirtas ne kiekvienam.

Aušintuvų pasaulyje, kaip ir žmonių, rūbai ne tik yra įvaizdžio detalė, bet ir atlieka savo pirminę funkciją, t.y. šildo. Skirtumas toks, kad šis reiškinys aušintuvų arenoje yra itin nepageidaujamas. Rezultatai, gauti su „Chromax“ ir be dangtelių, ganėtinai kontraversiški. Testuojant spartintą i7-8700K karščiausias branduolys pasiekė 3 °C (82 °C prieš 79 °C) aukštesnę temperatūrą, tačiau su „Ryzen 7 2700X“ skirtumas užfiksuotas daug mažesnis, vos 0,2 °C (76 °C prieš 75,8 °C), kas tiesiog prilygsta paklaidai. Atsižvelgiant į 3 °C skirtumą, kuris yra žymus, galima teigti, kad grožis kartais reikalauja aukų.

Kalbant apie „Be Quiet! Dark Rock Pro 4“ ir „Noctua NH-D15S“ dvikovą turime dvi aiškias išvadas. Du skirtingus „Intel“ procesorius abu aušintuvai aušino panašiai. Išvedus delta temperatūrą „Dark Rock Pro 4“ buvo vienu laipsniu pagal Celsijų efektyvesnis aušinant i7-6700K @4,5 Ghz (ką vėl galima nurašyti paklaidai), o perėjus prie i7-8700K @4,9 GHz svarstyklės kiek aiškiau pakrypo į NH-D15S pusę (79 °C prieš 82 °C). „Be Quiet!“ flagmano efektyvumas buvo identiškas NH-D15S tada, kai šis pasipuošė „Chromax“ dangteliais. Aušintuvų rezultatai išsiskyrė pabandžius aušinti „Ryzen 7 2700X“. NH-D15S įgavo apčiuopiamą pranašumą, kuris siekė 6 °C. Pasitaiko, kad vienas aušintuvas rodo puikius rezultatus su tam tikru procesoriumi, o su kitu rezultatai nebėra tokie geri. Jei pasakysime, kad „Be Quiet!“ flagmanas ne itin mėgsta „Ryzen“ flagmano arba kad „Dark Rock Pro 4“ nėra pats efektyviausias orinis pasirinkimas „Ryzen 7 2700X“ procesoriui, abejais variantais būsime teisūs. Kita nenuginčyjama tiesa – tylesnis „Dark Rock Pro 4“ darbas už jo konkurentą. ~1 dBA skirtumą suvokti nesunku – „Be Quiet!“ yra aiškiai tylesnis. Ir tai tikrai netikėtas rezultatas, atsižvelgiant į tai, kad ant šio radiatoriaus dirba du ventiliatoriai (1200 RPM „Silent Wings 3“ 135 mm + 1500 RPM „Silent Wings 3“ 120 mm), o NH-D15S naudoja vieną 140 mm skermens, kuris pasiekia 1500 RPM. „Noctua“ gali prilygti „Be Quiet!“ demonstruojamai tylai tik uždėjus iki 1200 RPM sūkius ribojantį L.N.A. adapterį.

Su „Be Quiet! Dark Rock Pro 4“ atliktas didelis žingsnis į priekį kuriant patogesnę montavimo sistemą. Naujojo flagmano montavimas skiriasi kaip diena nuo nakties prisiminus „Dark Rock (Pro) 3“ sukeltus vargus. Dabar visa montavimo procedūra yra labai arti NH-D15S siūlomam paprastumui. Mažas niuansas: nuimti „Silent Wings 3“ ventiliatorius nepatogu, vien su pirštais sudėtinga, o papildomų instrumentų naudojimas greitai nuo radiatoriaus „nuvalgo“ juodą nikelio sluoksnį. To su premium produktu vykti neturėtų. Kitas NH-D15S pusėje likęs privalumas – geresnis suderinamumas su auštais DRAM moduliais. ~50 mm yra maksimumas, ką pavyks pakišti po „Dark Rock Pro 4“, laimei, aukštesni moduliai rinkoje užima tik nedidelę dalį. „Dark Rock Pro 4“, savo ruožtu, turi laikiklius trečiajam ventiliatoriui, be to, jis iškart palaiko AM4 lizdą, o „Noctua“ atveju arba reikia gamintojo atskirai prašyti tvirtinimų originaliam NH-D15S, arba pirkti SE-AM4 modelį. Deja, jis nepalaiko „Intel“ lizdų.

Didesnėje dalyje sričių „Be Quiet! Dark Rock Pro 4“ ir „Noctua NH-D15S“ yra vienas kito verti varžovai, ką parodo ir panašios kainos. „Be Quiet!“ kainuoja ~78 eurus, „Noctua“ ~84 eurus. Kažin ar 6 eurų skirtumas gali kažką nulemti, greičiau galėtų suveikti toks dalykas, kaip prieinamumo lygis. Paprastai „Noctua“ produkciją reikia užsakinėti ir jos laukti, kai „Be Quiet!“ įsigyti mūsų rinkoje nėra jokių problemų.

 

                     Be Quiet! Dark Rock 4 Pro/ Noctua NH-D15S        Chromax rinkinys                                 

14 Komentarai

  1. YOman parašė:

    geras darbas. Čia vieno rusų jutuberio kanale susiginčyjau iki bano dėl to Chromax. Anas man įrodinėjo kad tie papildomai klijuojami „grožiai“ visiškai neįtakoja temperatūrų.

    • BC00 parašė:

      Gal jis irgi su Ryzen testavo 🙂 Sunku paaiškint, kodėl su vienu CPU pasireiškė skirtumas, o su kitu ne. Šiaip Noctua dangteliai quality ones, didesnė dalis visos struktūros pagaminta iš aliuminio. Kitų sprendimai vien plastmasiniai (prisimenam MSI coolerį), su tokiais galima tikėtis didesnio šiltnamio efekto.

  2. Povilas parašė:

    Idomu kaip konkuruotu scythe Ninja 5 !!! kas cia pirko prasyciau bench 🙂

  3. Minde parašė:

    man labiau patiktu Scythe vs Be Quiet. 🙂

  4. TomasP parašė:

    Na ką, atsinaujinau į Dark Rock 4 Pro iš Dark Rock 3 ir temperatūros apie 17 laipsnių mažesnės. Pagrinde dėl ventiliatoriaus pozicijos ir didesnės masės :). Montavimas neišėmus pagrindinės gana prastas, kaip ir ventiliatorius nuimti gana sunku.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.