Nominacijų dalyba tarp „Be Quiet!“ ir „Noctua“: Kas tylesnis, kas efektyvesnis, o kas gražesnis?

„Chromax“ rūbai senam geram NH-D15S

Su „Noctua NH-D15S“ jau esame susipažinę iš anksčiau aušindami spartintą „Core i7-6700K“ procesorių. Taupydami laiką naudojame seniau darytas fotografijas. Bandant trumpai priminti svarbiausias aušintuvo savybes privalome paminėti asimetrinį radiatoriaus dizainą, kuris lemia geresnį suderinamumą PCIe x16 lizdo atžvilgiu, nors NH-D15S plotis (150 mm) yra identiškas NH-D15. Skirtumas tas, kad NH-D15S atveju atstumas nuo pagrindo centro padalintas santykiu 67 mm + 87 mm, o NH-D15 atveju 75 mm + 75 mm. Vienas NH-D15S radiatorius sveria 980 gramų.

Kiekvienas iš dviejų po 45 aliuminio plokšteles turinčių bokštų kyla į 160 mm aukštį. Apatinės NH-D15S plokštelės yra siauresnės tam, kad radiatorius nekonfrontuotų su aukštus radiatorius turinčiais DRAM moduliais. Techniškai po radiatoriumi telpa net 65 mm aukščio moduliai. Kol kas mūsų aukščiausi „Corsair Vengeance LED/RGB“ moduliai siekė vos 50 mm. Aušintuvas naudoja 6x 6 mm termo vamzdelius, kurie, kaip ir pagrindas, padengti nikelio sluoksniu.

Tarp bokštų spraudžiamas NF-A15 PWM ventiliatorius, išvystantis 1500 RPM sūkius ir generuojantis didesnį nei 1,51 mm/H2O statinį slėgį.

Keliaukime prie NH-D15S skirtų „Chromax“ rūbų. „Noctua“ jų prisiuntė bet kuriai mūsų nuotaikai. Neaišku nuo ko net pradėti… Lai būna pirmais prailginamieji 4-pin kabeliukai (NA-SEC1), kurių kiekvienoje dėžutėje yra po keturis. 4-pin Y šakotuvų (NA-SYC1) dėžutėse sudėta po tris vienetus. Pirkėjui šie aksesuarai siūlomi šešių skirtingų spalvų: juodos, baltos, žalios, raudonos, mėlynos ir geltonos.

 

Aušintuvams skirtus „Chromax“ dangtelius „Noctua“ yra suskirsčiusi į dvi grupes. Viena grupė tinka NH-U12S, NH-U12S TR4-SP3 ir NH-U12S SE-AM4 aušintuvams, o kita grupė NH-D15S, NH-D15 ir NH-D15 SE-AM4 aušintuvams. Kai kuriais rūbais apvilkti NH-D15S aušintuvo nepavyks, bet pabūkime moterimis ir parodykime juos draugėms. Juk svarbiausia, kad spinta pilnesnė!

Kitos grupės rūbai jau kaip tik. Tiesa, kadangi NH-D15S yra dvibokštis radiatorius, tai ir rūbų skirta po du vienetus. „Noctua“ dizaineriai sukūrė tris komplektus: du vienspalvius bei vieną daugiaspalvį. Vienspalvis rūbas bus arba baltos, arba juodos spalvų. Pasirinkę daugiaspalvį komplektą savo aušintuvui galės pridėti geltonos, raudonos, mėlynos, žalios, juodos, baltos arba šių spalvų derinį, matomą pro juodo dangtelio išpjovas. Šiam reikalui „Noctua“ paruošė šešias filmutes. Viena filmutė neša po dvi skirtingas spalvas, į komplektaciją taip pat pridedant jos kopiją.

Aprengti NH-D15S labai paprasta, kai kuriems net neprireiks vartotojo gido. Sulygiavus su šilumos vamzdelio galais ant kiekvieno bokšto uždedamas plastmasinis intarpas, kuris tvirtai fiksuojamas metaliniais spaustukais. Ventiliatorių reikėtų įtvirtinti dar prieš uždedant iš aliuminio pagamintus dangtelius. Šių fiksaciją prie plastmasinių intarpų užtikrina magnetai, o malonesnis uždėjimas pasiekiamas dėka silikoninių pagalvėlių.

Aprengimo procedūra daugiaspalviu rūbu iš esmės yra ta pati. Ką reikia padaryti, tai pasirinkti norimos spalvos filmutę, nuo jos nuplėšti apsauginį sluoksnį ir ją paguldyti į dangtelio dugną, kuris tada jau uždedamas ant pritvirtinto plastmasinio intarpo.

Originalus NF-A15 PWM ventiliatorius turėtų būti keičiamas į NF-A15 HS-PWM. „Noctua“ turi dar tris „Chromax“ produktų grupei priskiriamus ventiliatorius: NF-F12 PWM, NF-A14 PWM ir NF-S12A PWM. Pastarasis nėra pats tinkamiausias NH-D15S radiatoriui – tai daugiau korpusui skirtas ventiliatorius. Visų „Chromax“ ventiliatorių rėmas juodos spalvos ir visi jie kompkektuojami su šešių spalvų antivibracinėmis pagalvėlėmis. Vistik yra vienas niuansas. Sugalvoję ant baltai aprengto NH-D15S priekio sumontuoti NF-F12 PWM su baltos spalvos pagalvėlėmis atradome, kad visų pagalvėlių pridėta tik po keturis vienetus. Jau planavome rašyti kompanijai dėl galimos klaidos gamykloje, bet tada patikrinome NF-A14 PWM bei NF-S12A PWM pakuotes. Čia visų spalvų pagalvėlių taip pat tik po 4 vienetus. Vienintelis NF-A15 HS-PWM turi po aštuonis vienetus pagalvėlių. Finišas toks, kad tris ventiliatorius galime aprengti tik iš vienos pusės. Nei tvora, nei mėta. Kur visa esmė? Taip „Noctua“ verčia įsigyti atskirą pagalvėlių komplektą, kuris kainuoja papildomus pinigus. NF-A15 HS-PWM pagalvėlės kiek kitokios formos, jų atskirai neįsigysi, todėl jos iškart aštuonios. Be klausimų bet kuris „Chromax“ produktas privalo iškart turėti visus priedus. Gerai, kad iš seniau turėjome baltų pagalvėlių komplektą. Čia „Noctua“ elgiasi išties labai negražiai…

14 Komentarai

  1. YOman parašė:

    geras darbas. Čia vieno rusų jutuberio kanale susiginčyjau iki bano dėl to Chromax. Anas man įrodinėjo kad tie papildomai klijuojami „grožiai“ visiškai neįtakoja temperatūrų.

    • BC00 parašė:

      Gal jis irgi su Ryzen testavo 🙂 Sunku paaiškint, kodėl su vienu CPU pasireiškė skirtumas, o su kitu ne. Šiaip Noctua dangteliai quality ones, didesnė dalis visos struktūros pagaminta iš aliuminio. Kitų sprendimai vien plastmasiniai (prisimenam MSI coolerį), su tokiais galima tikėtis didesnio šiltnamio efekto.

  2. Povilas parašė:

    Idomu kaip konkuruotu scythe Ninja 5 !!! kas cia pirko prasyciau bench 🙂

  3. Minde parašė:

    man labiau patiktu Scythe vs Be Quiet. 🙂

  4. TomasP parašė:

    Na ką, atsinaujinau į Dark Rock 4 Pro iš Dark Rock 3 ir temperatūros apie 17 laipsnių mažesnės. Pagrinde dėl ventiliatoriaus pozicijos ir didesnės masės :). Montavimas neišėmus pagrindinės gana prastas, kaip ir ventiliatorius nuimti gana sunku.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.