OCZ ZT-650 maitinimo šaltinis

Daugelis OCZ pažįsta kaip SSD kaupiklių gamintoją ir netgi prisimena, jog ši kompanija dar prieš kelerius metus labai sėkmingai pardavinėjo ir operatyviąją atmintį. Tiesa, iš pastarosios rinkos ji pasitraukė. Tačiau šiuo metu dar viena OCZ veiklos kryptis yra maitinimo šaltiniai. Prieš daugiau nei du metus apžvelgtas “ModXStream Pro” tąkart pasirodė tikrai neprastai. Šiandien turime paruošę Jums dar vieno “vidutinioko” iš OCZ apžvalgą. Tai ZT-650 650 W maitinimo šaltinis.

 

  • Apie gamintoją
  • Pakuotė ir komplektacija
  • Specifikacijos
  • Maitinimo šaltinis
  • Testai
  • Rezultatai
  • Išvados

 

Apie gamintoją

2002 metais Kalifornijoje įkurta kompanija “OCZ Technology Group” iš seniau daugumai yra pažįstama kaip aukštos klasės operatyviosios atminties gamintoja. Visgi per pastaruosius kelerius metus įmonė nepaprastai daug dėmesio skyrė SSD kaupiklių rinkai ir šiuo metu gali pasiūlyti ko gero plačiausią SSD kaupiklių pasirinkimą, su įvairiais valdikliais, skirtus kiekvienam rinkos segmentui. Savo produktų asortimente ši firma jau turi ir nemažai maitinimo blokų serijų, kurios taip pat yra spėjusios pelnyti pakankamai apdovanojimų.

 

Pakuotė ir komplektacija

OCZ parduoda savo gaminį ne per didžiausioje juodoje dėžutėje. Kaip ir pridera, ant jos sutalpinta reikiama informacija apie srovių paskirstymą maitinimo liniijose bei sužymėti su šaltiniu komplektuojami kabeliai.



Kartu su šaltiniu randame įprastą komplektaciją: atjungiamus kabelius, keturis juodus tvirtinimo varžtus ir kelias juosteles laidų suveržimui. Atjungiamus kabelius galima pagirti. Vaizdo plokštės, procesoriaus bei pagrindinės plokštės kabeliai tvarkingai įvilkti į juodas “rankoves”, o SATA ir “molex” jungtis turinčius kabelius įvilkti apskritai nėra reikalo — šie primena magistralinius kabelius. Sveikintina ir tai, jog OCZ atsisakė diskelių įrenginio maitinimo kištuko, tačiau pridėjo konverterį, leidžiantį juo paversti vieną “molex” kištuką.



 

Specifikacijos

Pirmiausia, apžiūrint maitinimo šaltinio specifikacijas, dėmesys krypsta į galios pasiskirstymą linijose. Ir OCZ čia nenuvilia. Specifikacijų aprašyme matome tik vieną +12 V liniją, o maitinimo šaltinis ja gali atiduoti 54 A srovę arba 648 W galią, o tai praktiškai visa maitinimo šaltinio galia. Puiku. Kombinuota +3,3 (24 A) ir +5 V (30 A) linijų galia pakankamai standartinė ir siekia 170 W. 


ZT-650 maitinimo šatlinio specifikacijose matome ir jau norma tapusį 80 Plus Bronze naudingumo koeficiento sertifikatą ir gamintojo minimą didžiausią 85 % naudingumo koeficientą. Dauguma tokį patį naudingumo koeficientą turinčių maitinimo šaltinių gamintojų mini aukštesnius (88-89 %) koeficientus. Tačiau tokie jie pasiekiami ~230 V tinkle. OCZ mini naudingumo koeficientą ~115 V tinkle. Be to, gamintojas pabrėžia, jog šaltinis testuotas 45 laipsnių pagal Celsijų temperatūroje. Maitinimo blokas suderinamas su ATX 2.2 standartu, turi ERP sertifikatą ir, žinoma, naudoja aktyvų PFC. Kalbant trumpai, viskas gražu.

 

Maitinimo šaltinis



Maitinimo šaltinio išvaizda solidi. Korpusas juodas, matinis, įbrėžimus jame pastebėti sunku. Kaip ir įprasta, iš šono užklijuotas lipdukas, geriausiai matomas, kai maitinimo šaltinis montuojamas korpuso apačioje, ventiliatoriumi į viršų. Lipdukas su specifikacijomis yra ant maitinimo šaltinio viršutinės dalies. Gale – įprastos korio formos grotelės, maitinimo kabelio lizdas, įjungimo mygtukas. Vientintelis neįprastas dalykas matyti PSU apsukus 180 laipsnių kampu, kur papastai turėtų būti maitinimo kabeliai. Čia jų nėra nė vieno — visi maitinimo šaltinio kabeliai yra atjungiami. Kiek tikslinga atjunginėti pagrindinės plokštės bei procesoriaus maitinimo kabelius, ypač kai skirtingo ilgio kabeliai nėra pridedami prie šaltinio, pasakyti sunku, tačiau tai leidžia OCZ didelėmis raidėmis skelbti ant gaminio dėžutės, jog ZT-650 yra “fully modular”. Prie kiekvieno lizdo parašyta, kokie kabeliai kur jungiami, tačiau net ir be užrašų įkišti kabelį į ne jam skirtą vietą yra neįmanoma. ZT-650 yra kiek ilgesnis už įprastinius ATX maitinimo šaltinius, ir jo matmenys siekia 150 x 86 x 175 mm.



Maitinimo šaltinis naudoja 140 mm skersmens “Yate Loon D14BH-12” ventiliatorių su dvigubu guoliu. 0,7 A srovės suvartojimas maksimaliomis apsukomis žada, jog šis ventiliatorius gali sukurti tikrai didelį oro srautą. Atidarę maitinimo šaltinio korpusą nematome šiuo metu dažnai sutinkamų plastikinių perdangų, kukreipiančių ventiliatoriaus oro srautą į karštesnes PSU zonas.



Pirminio filtravimo zonoje OCZ nepersistengė, tačiau ji atrodo tvarkingai. Trys filtruojantys kondensatoriai perkelti ant AC maitinimo lizdo, likęs kondensatorius ir pora ričių jau sumontuotos ant pagrindinės PCB. Tiesa, gamintojas “pamiršo” įstatyti varistorių.

Toliau esantys du diodų tilteliai turi atskirą radiatorių. Iškart už jo matome PFC droselį ir “Teapo” kondensatorių (560 uF, 420 V). Kaip galite matyti nuotraukoje, ant pirmojo radiatoriaus, kuris aušina PFC tranzistorius ir pagrindinius galios tranzistorius uždėtas dar vienas mažesnis nenudažytas aliuminio radiatorius. Antrinėje maitinimo šaltinio dalyje naudojamas individualus įtampų reguliavimas +12, +5 ir +3,3 V linijoms. Čia naudojami žemo impedanso Nipon KZE serijos kondensatoriai (105 C).

ZT-650 naudojamas CM6800CX kombinuotas PFC/PWM valdiklis. Apsaugos nuo trumpo jungimo, per aukštos ar per žemos įtampos, per aukštos srovės ar temperatūros yra įgyvendintos naudojant ST9S424 mikroschemą.

Litavimo kokybė visame šaltinyje atrodo tikrai nebloga. Ant maitinimo kabelių lizdų plokštės matyti sulituoti papildomi kondensatoriai, kurie turėtų padėti sumažinti triukšmus linijose.

Kaip jau minėjau, visi maitinimo šaltinio kabeliai yra atjungiami. Beveik visi jie yra 18 AWG apimties. Kabeliai ir jų ilgis pateikiami žemiau:

  • 24 kontaktų ATX kabelis (55 cm)
  • 8 kontaktų EPS kabelis (60 cm)
  • 2x 6+2 kontaktų PCI-E maitinimo kabliai (55 cm)
  • 2x “molex” maitinimo kabeliai (40 + 55 + 70 cm)
  • 3x  SATA maitinimo kabeliai (40 + 55 + 70 cm)

Visų kabelių ilgis pakankamai standartinis. Kadangi maitinimo šaltinis turi tik vieną +12 V liniją, sukti galvos, jog kažkuriam komponentui atskirai galėtų pritrūkti galios tikrai nereiks. Malonu matyti ir tik vieną centrinio procesoriaus maitinimo kabelį.

 

Testai

Maitinimo šaltinis testuotas įprastomis sąlygomis, ~40 laipsnių aplinkos temperatūroje, apkraunant jį 10, 20, 50, 75, 100 ir 110 % numatytos jo galios. Testuojant matuotos linijų įtampos, triukšmo lygis (5 cm atstumu nuo šaltinio), maitinimo šaltinio temperatūra, apskaičiuotas naudingumo koeficientas. Papildomai matuotos pulsacijos maitinimo šaltinio linijose.

 

Rezultatai



Kaip jau tampa įprasta su šiuolaikiniais maitinimo šaltiniais, matome nors ir ne labiausiai pavyzdinį, bet pakankamai stabilų +12 V linijos reguliavimą. Tiesa, +5 ir +3,3 V linijos tuo pasigirti negali. +5 V linija viename teste nukrypsta nuo normos visus 5 % (būtent tiek daugiausiai ir leidžia ATX V12 standartas). Ir testuojant dar tikrai nebuvo priartėta prie 170 W galios +3,3 ir +5 V linijoms. Yra tekę matyti ne vieną maitinimo šaltinį su grupiniu įtampos reguliavimu, kuris čia pasirodė geriau.

Naudingumo koeficientas, kaip ir pridera 80 Plus Bronze maitinimo šaltiniui, yra aukštas, o prie 50 % apkrovos netgi priartėja prie 89 %. Net ir perkrovos teste jis išlieka pakankamai aukštas. 10 % apkrovos testas, kaip ir dauguma kitų maitinimo šaltinių, nėra ypatingai geras. Čia naudingumo koeficientas siekia tik ~75 %.

Apsaugos nuo trumpojo jungimo veikia be priekaištų.

Negalima ZT-650 išskirti ir kaip labai tylaus modelio, ypač prie maksimalių apkrovų. Be abejo, kambario temperatūroje ventiliatorius suktųsi tyliau, tačiau triukšmo atžvilgiu OCZ ZT-650 yra tiesiog vidutiniokas.

 


+3,3 V


+5 V


+12 V (40 us periodas)


+12V (4 ms periodas)

 

Įdomiai atrodo maitinimo šaltinio rezultatai testuojant linijų triukšmus. +3,3 ir +5 V linijų pulsacijos laikėsi tik apie ~20 mV tiek 100, tiek ir 110 % apkrovos testuose. Su +12V istorija kiek kitokia. Čia, nors dauguma atvejų ir laikosi vos 30-40 mV triukšmų amplitudė, išlenda “spygliai”, kai kuriais atvejais siekiantys iki 110 mV. Perkrovos teste situacija atrodė labai panašiai.

Privalau paminėti, jog ilgiau testuojant maitinimo šaltinį prie 100 % apkrovos šis buvo išsijungęs. To kaltininku greičiausiai tapo per aukšta temperatūra. Nors tikimybė, kad taip nutiks realiai naudojant maitinimo šaltinį ir nėra didelė, tačiau keista, jog taip nutinka su maitinimo šaltiniu, kuris netgi yra testuotas veikti 45 laipsnių temperatūroje, kai jo temperatūra tampa tik keliais laipsniais aukštesnė.

 

Išvados

OCZ ZT-650 maitinimo šaltinis be abejonės yra įdomus produktas su aukštu naudingumo koeficientu ir, ko jau seniai nemačiau tarp testuojamų maitinimo šaltinių, žemomis įtampos pulsacijomis. Visiškai atjungiamų maitinimo kabelių nesu linkęs vertinti kaip didelio privalumo, tačiau kai kuriem vartotojams šis bruožas gali imponuoti. Tačiau iki iš tiesų gero produkto šiam maitinimo šaltiniui trūksta bent jau stabilesnio +3,3 ir +5 V įtampų reguliavimo. Išsijungimas dėl perkaitimo taip pat neprideda daug balų, nors mažos tikimybės, jog tai įvyks realiai jį naudojant kompiuteryje ir nesu linkęs labai to sureikšminti. Kitais atžvilgiais šis maitinimo šaltinis – vidutiniokas, kainuojantis beveik 300 litų ir turintis nemažai konkurencijos.

 

Galutinis įvertinimas — 7/10.


Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.