Oras + vanduo + oras = „ARCTIC Accelero Hybrid“

Centriniams procesoriams skirtos vandens aušinimo sistemos į vartotojų duris pasibeldė jau gana seniai ir sulaukė pakankamai nemažo populiarumo. Kelią į sėkmę nuklojo daugiau mažiau tolygus aušinimas ir kompaktiškumas, lyginant su aukščiausios klasės oriniais aušintuvais. Dėja, bet beveik neatsiliekantis aušinimo efektyvumas dažniausiai pasiekiamas greičiau besisukančių ir garsesnių ventiliatorių pagalba. Visgi tokia nusistovėjusi koncepcija nesustabdė vaizdo plokščių aušinimo sprendimų pionieriaus, “ARCTIC”, nuo minties pristatyti pirmąją uždarą vandens sistemą, skirtą pastariesiems sistemos komponentams. Mūsų verdiktui hibridinė (oras + vanduo) “ARCTIC” aušinimo sistema, pabandysianti įrodyti savo pranašumą prieš orinius aušintuvus – grandus, kalbant ne tik apie aušinimo, bet ir apie keliamo triukšmo aspektus.

 

  • Apie "ARCTIC"
  • Pakuotė ir komplektacija
  • Žvilgsnis iš arčiau
  • Specifikacijos
  • Montavimas
  • Testavimas
  • Rezultatai
  • Triukšmas
  • Išvados

 

Apie "ARCTIC"

"ARCTIC" – šveicarų kompanija, įkurta 2001 metais. Gamintojas savo kelią pradėjo nuo aušinimo įrenginių: termo pastų, sisteminių ventiliatorių, procesorių bei vaizdo plokščių aušintuvų. 2010 metais įmonė įžengė į naują etapą, pirkėjams pasiūliusi korpusus, maitinimo šaltinius, audio produktus bei periferijos gaminius. Vis tik "ARCTIC" savo prioritetine niša išlaiko vaizdo plokščių aušintuvus. Tam įmonė yra sudariusi  sandėrius su vaizdo plokščių gamintojais (HIS, "Inno3D", "Powercolor", VTX3D, "Sapphire"), kuriems tiesiogiai tiekia savo produkciją.

 

Pakuotė ir komplektacija

“Arctic Accelero Hybrid” mus pasiekė vaizdo plokščių aušintuvams nebūdingai didelėje dėžėje. Tiems, kuriems jau teko susipažinti iš arčiau su procesoriams skirtomis uždaromis vandens aušinimo sistemomis, toks pakuotės dydis neturėtų pernelyg stebinti, tačiau kadangi tai yra mano pirmasis tokio pobūdžio gaminys – likau šiek tiek nustebintas.

Ant priekinės dėžės sienos randame pavaizduotą aušinimo sistemą bei informaciją, jog šis gaminys komplektuojamas su 12 cm. skersmens “Arctic F12” PWM ventiliatoriumi, o visa hibridinė sistema skirta ne kam kitam, o tikrų tikriausiam entuziastui.

Priešingoje pakuotės pusėje kaip visada išvystame daugiau bendrinę informaciją. Kaip neprilygstančiu įvardijamas aušinimo efektyvumas, virtualiai tylus darbas bei uždaros sistemos dizainas, reikalaujantis 0 priežiūros. Čia pat randame “Accelero Hybrid” struktūrinę diagramą, palaikomų vaizdo plokščių sąrašą ir aušinimo bei triukšmo palyginimą su standartiniu “GeForce GTX 680” modeliu.

Vienas dėžutės šonas labiau svarbesnis už kitą, mat ant pastarojo nurodyta techninė naudojamų ventiliatorių ir radiatoriaus informacija. Maža to, “ARCTIC” siūlo susipažinti su “Accelero Hybrid” mobilumu. Šįkart mintyse turimos ne lanksčios šlangos ar nedidelis radiatorius, bet galimi variantai, renkantis poziciją korpuse, kur būtų galima pritvirtinti radiatorių. Tris gamintojo pasiūlytus variantus išbandysime ir mes, o ketvirtąją poziciją pasirinksime patys.

Atidarius dėžę, suprantu, kodėl ji ne iš mažųjų. Nors gamintojas galėjo pabandyti visą komplektaciją sutalpinti į mažesnę pakuotę, “ARCTIC” nesiryžo itin lankstyti šlangelių ir pasirinko kur kas saugesnį būdą. Komplektacijoje be pagrindinių komponentų (vaizdo plokštės modulio, karščio surinkimo/ pašalinimo dalies, kurią sudaro radiatorius, šlangelės, pagrindo viduje paslėpta pompa bei pridedamas ventiliatorius) taip pat randame antrinius komponentus, kurių kiekybe, kaip įprasta “ARCTIC”, pasirūpinta idealiai. Savo vietoje vartotojo vadovas, visi tvirtinimo mechanizmai, pakuotės su “MX-4” termo pasta ir termo adhezyvu (klijais), perforuotas PCI išplėtimo lizdo dangtelis, 4-pin maitinimo adapteris, dešimtys įvairios formos radiatorių bei izoliacinės juostelės, saugančios kritinius VRM grandinės taškus nuo kontakto su radiatoriais. Pati karščio surinkimo/pašalinimo sistema apsaugota kartoną primenančia medžiaga, o vaizdo plokštės modulis saugiai įspraustas į plastiką.

 

Žvilgsnis iš arčiau

Kaip jau spėjau paminėti, “Accelero Hybrid” aušinimo sistemą sudaro dvi dalys: vaizdo plokštės modulis ir karštį surenkanti/pašalinanti dalis. Plastamasinis vaizdo plokštės modulis (gaubtas) turi integruotą 80 mm. skersmens ventiliatorių (900 – 2000 RPM). Kartu su juo plastmasinis gaubtas papildomai vėsina atminties lustus ir nukreipia oro tėkmę link VRM grandinės komponentų. Tiesą pasakius, “ARCTIC” vaizdo plokštės moduliui priskiria ir karštį surenkančią dalį – varinį pagrindą ir virš jo sumontuotą pompą. Bendras šių komponentų svoris – 363 gramai, o elektros sąnaudos nesiekia 5 W. Pompa naudoja 3,12 W, o 80 mm. ventiliatorius – 1,56 W.

Pats gaubto dizainas pakankamai sudėtingas: pasižymi nesimetriška forma, turi keletą perforacijų, iškilimų ir linkių ir galbūt kiek primena F1 bolido formą. Ant viršutinės modulio dalies turime nurodytą tikslų gaminio pavadinimą ir jo gamintoją. “Fluid Dynamic” guolius naudojantis ventiliatorius (12V; 0,15A) modulyje “guli” kiek gulsčiai, tikėtina norint užtikrinti geresnį aušinimo efektyvumą.

Priešingoje gaubto pusėje turime variniui pagrindui skirtą apskritą tvirtinimo vietą.

Varinio pagrindo apdirbimo kokybė standartiška jau apžvelgtiems “ARCTIC” gaminiams – ji toli gražu neideali. Šįkart gamintojas nusprendė nebetepti termo pastos ir siūlo mums tai padaryti patiems. Pagrindo ir virš jo esančios pompos aukštis atitinka vaizdo plokštės modulyje esančios montavimo ertmės gylį, kas bendrai užblokuoja tik vieną išplėtimo lizdą. Tiesa, apie galutinį išplėtimo lizdų užblokavimo skaičių pakalbėsime kiek vėliau.

Karščio išsklaidymo radiatoriaus skersmuo siekia 120 mm., o storis 27 mm. Jame patalpintos labai tankiai sulankstytų 12 aliuminio plokštelių linijų. Natūralu, kad “ARCTIC” ventiliatoriams skirtas tvirtinimo angas įrengė iš abiejų radiatoriaus pusių, todėl vartotojas turės galimybę naudoti ne vieną, bet du ventiliatorius.

Į radiatorių karštis atnešamas vienos iš dviejų šlangelių pagalba, kuriose pompos dėka varinėjamas vanduo. Atvėsintas vanduo grąžinamas kita šlangele atgal į virš pagrindo esančią talpyklą, kuri vėl surenka karštį ir siunčia jį į radiatoriaus bloką. Šlangelių ilgis, kuriuo galima manipuluoti (lankstyti) siekia ~27 cm. Bendras ilgis – 415 mm. Pažiūrėsime ar to pakaks, norint pritvirtinti radiatorių skirtingose “full-tower” korpuso vietose, tačiau praktiškai nedrįsčiau tuom abejoti. Pačios šlangelės lankstosi pakankamai lengvai ,tačiau tuo pačiu pasirodė esančios tvirtos ir nepažeidžiamos įprastinio lankstymo metu. Geriau jau taip ir būtų J

“ARCTIC” į komplektaciją prideda 12 cm skersmens, PWM signalu valdomą, F12 ventiliatorių (12A, 0,22A). Pastarojo sūkių diapazonas kinta tarp 400 – 1350 RPM, išstumiamo oro srautas 74 CFM, o elektros sąnaudos 2,64 W. Kaip ir vaizdo plokštės modulio mažesnysis ventiliatorius, taip ir šis naudoja “Fluid Dynamic” guolius. Bendras radiatoriaus, šlangelių ir ventiliatoriaus svoris – 503 gramai.

 

Specifikacijos

 

AMD Radeon serija

Nvidia GeForce serija

„Accelero Hybrid“ suderinamas su didžiąja dalimi naujausių "Radeon" vaizdo plokščių, įskaitant ir naujausia "Kepler" architetūra grįstas „GeForce GTX 680/670“. Džiugu tai, kad "Hybrid" palaiko ir tuos GTX 680 modelius, kurie turi pakopa išdėstytus maitinimo lizdus. Tuo tarpu tiem, kurie turi „Radeon HD 7970 GHz Edition“, „Radeon HD 7970“ ar „Radeon HD 7950“, „ARCTIC“ yra paruošusi „Accelero Hybrid 7970“ aušintuvo versiją.

Montavimas

Vis dėlto tikėjausi, kad montavimasbus sudėtingesnis. Pati tvirtinimo sistema yra kone identiška jau išbandytam „Accelero Xtreme III“ aušintuvui. Skirtumas tik tas, kad papildomai reikia pritvirtinti varinį pagrindą į jam skirtą vietą VGA modulyje ir sutvirtinti žarneles. Tam sunaudojami 6 papildomi varžtai ir keletas papildomų minučių. Taigi pagrindiniai etapai trumpai.

1) Pagrindo tvirtinimas vaizdo plokštės modulyje, prieš tai reikalinga kryptimi nukreipiant 4-pin VGA laidą.

2) Žarnelių įtvirtinimas

3) Tarpinių uždėjimas

4) Radiatorių tvirtinimas ant svarbiausių vaizdo plokštės taškų. „ARCTIC“ prideda baltą šabloną, kuris leidžia orientuotis kokie yra varinio pagrindo išmatavimai.

5) Paminkštinimo ir galinės plokštelės tvirtinimas, prieš tai, žinoma, ant lusto užtepant termo pastą.

 

Testavimas

Aplinkos temperatūra 21o C. “Accelero Hybrid” varžovai buvo testuoti esant 28o C temperatūrai, todėl 7o C buvo pridėti „Hybrid “ nenaudai. Kadangi „Club 3D HD6950“ ant savo PCB turi tik 3-pin lizdą, o „ARCTIC“ siekdama „apdrausti“ pompą nuo galimai per mažo įtampos gavimo buvo priversta išsiversti tik su 4-pin jungtimi, kuri PWM būdu tuo pat metu valdo ir 80 mm, ir 120 mm ventiliatorius, mūsų vaizdo plokštės modulio mažesnysis ventiliatorius visą laiką veikė pilnu pajėgumu (2200 RPM). Norint turėti galimybę bent dalinai valdyti F12 ventiliatorių, jis buvo jungiamas į CPU ventiliatoriui skirtą PWM lizdą. Testavimo metu nustatomi auto (priklauso nuo CPU temperatūros) ir max. RPM režimai. Jei F12 butų prijungtas prie jam skirtos vietos “ARCTIC” modulyje, jis visą laiką suktųsi maksimaliu dažnumu. “Accelero Hybrid” teko pabūvoti skirtingose “Bitfenix Colossus” korpuso vietose.

Testavimo sistemą sudarė:

  •  CPU radiatorius: Prolimatech Genesis
  •  Procesorius: AMD Phenom II X4 955 BE @4.263GHz (203×21) 1.504v/ CPU NB @ 2.842GHz 1.325v
  •  Pagrindinė plokštė: Gigabyte GA-990XA-UD3 (F13)
  •  RAM atmintis: Kingston HyperX Blu DDR3 2x2GB 1600CL9 @1624 CL7-9-7-20-28 1T 1.65v
  •   Vaizdo plokštė: Club 3D HD 6950 @ (960/6300 MHz/ 1.25 v)
  • Back exhaust – už CPU radiatoriaus (galinio 140 mm ventiliatoriaus tvirtinimo vietoje) karštą orą išpučiant lauk.

  • Front exhaust – 5,25” stalčių vietoje, karštą orą išpučiant lauk (nuo dangtelių pašalinta tik dulkes surenkanti medžiaga)
  • Front exhaust w/o mesh – 5,25” stalčių vietoje, karštą orą išpučiant lauk (pašalinti visi dangteliai)
  • Front intake – 5,25” stalčių vietoje, karštą orą nukreipiant į korpuso vidų (nuo dangtelių pašalinta tik dulkes surenkanti medžiaga)

  • Bottom exhaust – korpuso apačioje, karštą orą nukreipiant iš korpuso

 

Rezultatai

Ramybės (angl. idle) režime „Accelero Hybrid“ tvirtai užėmė antrąją vietą, likdamas tik už „Prolimatech MK-26“ nugaros. Nustačius tiek automatines, tiek maksimalias F12 apsukas „Hybrid“ buvo efketyviausias kuomet ėme šviežią orą iš aplinkos, stovėdamas 5,25“ stalčių vietoje. Užfiksuotas skirtumas lyginant su iki šiol mūsų testuoe geriausiai pasirodžiusiu „Accelero Xtreme III“ nebuvo didelis ir siekė, atitinkamai, 2 ir 3 laipsnius. Įdomu tai, kad labiausiai galimoje radiatoriaus diegimo pozicijoje (tiesiai už CPU aušintuvo), užfiksuoti rezultatai skyrėsi labai mažai nuo geriausių rezultatų. Tai galima paaiškinti pakankamai nedidele darbine CPU temperatūra, kuri „Unigine“ testo metu siekė 39-40o C. Nepaisant kiek šiltesnės darbinės aplinkos, „Hybrid“ sugebėjo 1o C aplenkti „Xtreme III“. Prasčiausiai uždarai vandens aušinimo sistemai sekėsi kuomet ji buvo patalpinta korpuso dugne – visai šalia grindų esanti ertmė neleido pasiekti pačio efektyviausio įšilusio oro šailinimo efekto.

Dėsningumas tęsiasi toliau – „Hybrid“ efektyviausias kuomet ima orą iš aplinkos, mažiausiai efektyvus – kuomet yra įdiegtas į korpuso dugną. Esant prasčiausioms sąlygoms, „Hybrid“ nesugeba nurungti „Xtreme III“, tačiau už nugaros palieka MK-26. Palankiausios sąlygos leidžia apžvalgos herojui užlipti į viršūnę ir aplenkti geriausią orinį aušintuvą 4 (auto RPM) ir 5 (max RPM) laipsniais. Turbūt labiausiai dominančioje pozicijoje, kuomet „Hybrid“ radiatorius yra už CPU, H2O sistema aušina labai panašiai, kaip ir „Xtreme III“: -1,5o C (auto RPM) ir +0,5o C (max RPM).

Identiška situacija ir su atminties valdiklio temperatūra. Apkrovos režime „Accelero Hybrid“ vėlgi efektyviausias kuomet traukia vėsų orą iš aplinkos. Skirtumas tarp geriausių „Hybrid“ ir Accelero III“ rezultatų siekia 5,5 (auto RPM) ir 8 (max RPM) laipsnius. „Hybrid“ esant pritvirtintam labiausiai jam nedėkingoje pozicijoje pastarasis vistiek sugeba užbaigti testą pirmoje vietoje, aplenkdamas ir „Prolimatech MK-26“ ir „Xtreme III“, ką jau kalbėti apie gamyklinį „Club 3D“ aušintuvą, nors jis ir yra modifikuotas.

 

Triukšmas

2200 RPM nuolatos veikiantis vaizdo plokštės modulio 80 mm. ventiliatorius buvo girdimas, tačiau jokiu būdu neerzino klausos. Tuo tarpu 120 mm ventiliatorius buvo jungiamas į CPU ventiliatoriui skirtą lizdą ant pagrindinės plokštės. PWM metodu valdomas ventiliatorius esant mažiausioms apsukoms buvo visiškai tylus, o besisukdamas maksimaliu tempu (1350 RPM) skleidė nežymiai girdimą oro srovės plazdenimą. Ne pačiomis palankiausiomis sąlygomis testuotas „Hybrid“ skleidė kiek daugiau triukšmo nei „Accelero Xtreme III“ (100 % RPM), tačiau net neabejoju, kad turėdamas galimybe valdyti modulio 80 mm ventiliatorių, būčiau gavęs tikrai ne prastesnį rezultatą.

 

Išvados

Laimei, „ARCTIC Accelero Hybrid“ paneigė centrinių procesorių rinkoje nusistovėjusią taisyklę: jei tik uždara high-end vandens sistema aplenkia high-end orinį aušintuvą, tai atliekama stipriai išaugusio triukšmo sąskaita. „Accelero Hybrid“ ne tik sugebėjo efektyvumu aplenkti prieš tai mūsų testuose pirmavusį tos pačios kompanijos orinį aušintuvą „Accelero Xtreme III“, tačiau tai padarė palaikydamas itin gerą efektyvumo/triukšmo santykį. Ir nors užfiksuotas temperatūrų skirtumas nėra didelis, „Accelero Hybrid“ papildomai siūlo galimybę pasikeisti pridedamą ventiliatorių, o siekiant dar geresnių rezultatų, panaudoti net du jų. Maža to, savininkas, jei tik korpusas leidžia, turi itin plačias galimybes rinkdamasis radiatoriaus patalpinimo vietą, taip atrandant jam priimtiniausią variantą. Dar vienas tokios sistemos privalumas tas, kad vaizdo plokštė nebešildo korpuse esančio oro ir su „Hybrid“ beveik visa dalis VGA generuojamos šilumos yra pašalinama tiesiai iš korpuso. Tiesa, būtų buvę itin džiugu matyti „Accelero Hybrid“ užblokuojantį tik vieną PCI išplėtimo lizdą ir „ARCTIC“ inžinieriai galėjo šį minusą pašalinti labai nesunkiai, tiesiog nesumontuodami vaizdo plokštės modulyje esančio 80 mm. ventiliatoriaus gulsčiai. Dabartiniu atveju 2/3 aušintuvo užblokuoja tik 1 PCI lizdą, o likusi dalis – pereina į gretimą lizdą – ne pats protingiausias sprendimas. Visi paminėti privalumai šiuo atveju kainuoja, liaudiškai tariant, ir ranką, ir koją. Ne veltui, ant dėžutės pridėtas užrašas „skirtas entuziastams“. Kaip žinia, entuziastai praktiškai netaupo, todėl už „Accelro Hybrid“ ramia širdimi galės pakloti 450 litų ir turėti geriausią rinkos aušinimo sprendimą. Nieko čia daugiau ir nepridursi: tiesiog aukščiausio efektyvumo pasirinkimas išskirtiniam pirkėjui.

Privalumai:

  1. Efektyviausias iš visų testuotų VGA aušintuvų
  2. Tylus
  3. Neleidžia vaizdo plokštei šildyti likusių korpuso komponentų
  4. Suderinamumas su dviejų aukštų maitinimą turinčiomis "GeForce GTX 680"
  5. Turint tinkamą korpusą – montuok ten kur patinka
  6. Galimybė naudoti kombinaciją su dviem ventiliatoriais
  7. Puikiai išbaigta komplektacija

Vidutiniška:

  1. Blokuoja du PCI lizdus, nors "ARCTIC" pasistengus galėjo blokuoti tik vieną
  2. Nepalaikomi senesni "GeForce" modeliai

Trūkumai:

  1. Labai didelė kaina

 

2 Komentarai

  1. daimonass parašė:

    Grazus zaisliukas pasizaisti, nors kaina irgi nebloga 😉

  2. BC00 parašė:

    Tikrai kad žaisliukas, bet toks porimtis:D

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.