Paskutinės sultys iš TR 1920X: spartinimas su „Asus X399-A Prime“ ir „Enermax LiqTech TR4 280“

„X399-A Prime“ – entry klasės arkliukas?

Kaip taip gali būti, kai pati „Asus“ laiko „Prime“ seriją ant žemiausio laiptelio, žemiau TUF, „Strix“ ir ROG pagrindinių plokščių? Atsakymas bus kiek vėliau – dabar greitai prabėkime patikrindami, kas atimta iš šio modelio lyginant su paskiausiai apžvelgta „ROG Strix X399-E Gaming“.

Dėžutė žemesnės prabos už tą, kurioje buvo „flagmanas Zenith“, gal net šiek tiek pablukusi ar aptrinta. „Asus“ linkusi akcentuoti „AURA Sync“, bet iš tiesų RGB šioje pagrindinėje plokštėje tėra visai nedaug. Ir nemažai kam tai gali patikti.

Tarp svarbesnių priedų turime HB SLI tiltą, vertikalų M.2 SSD laikiklį, galbūt kažkam pravers 20 % nuolaidą suteikiantis kuponas individualiai įvilktiems PSU kabeliams. Žinoma, yra ir I/O skydelis (paminkštintas), ir SATA kabeliai, ir kiti fotografijoje matomi priedai.

Pirmasis inspektavimas neparodo, kad „X399-A Prime“ būtų kažką praradusi. Ant EATX formato montažinės plokštės tebematome keturis fizinius PCIe x16 lizdus, vertikalų M.2 lizdą, vidinę USB 3.1 Gen 2 galvutę, Debug ekranėlį, o šalia jo, panašu, išlaikytas ir įjungimo/išjungimo mygtukas. Termo vamzdelis parodo, kad VRM grandinė aušinama dviejų radiatorių, o išpjovos leidžia manyti, kad ir „X399-A Prime“ turi 40 mm ventiliatorių, papildomai aušinantį VRM. Kol kas pastebime tik patrumpintą gaubtą – jis nebedengia garso posistemės zonos ir aišku neįmanoma nepastebėti, kad spalvų atžvilgiu „X399-A Prime“ yra gerokai šviesesnė už „ROG Strix X399-E Gaming“.

Keli balti dryžiai ant juodos spalvos montažinės plokštės nėra tai, kas padaro „X399-A Prime“ labiau tinkančią baltiems „Corsair Vengeance RGB“ moduliams. Pilkos ir baltos spalvos deriniu nudažyti VRM ir mikroschemų rinkinio radiatoriai bei I/O zonos gaubtas yra tai, kas leis pasiekti vizualiai gražesnę darną tarp pagrindinės plokštės ir „Corsair“ operayvios atminties. Dėl šios priežasties X399-A Prime vizualiai mums yra netgi patraukliausia tarp visų „Asus“ X399 modelių.

Detalių ieškant skirtumų viršutinėje PCB dalyje vaisių neduoda. Greta ASP1405I PWM valdiklio pastatyta pirma iš dviejų 5050 RGB galvučių (12 V, 2 A). Į dešinįjį kraštą atitraukti CPU, VGA, DRAM ir Boot įrenginio LED indikatoriai, kurie padės pirminiu būdu nustatyti, kodėl pagrindinė plokštė neįveikia Post. Papildomam ventiliatoriui skirtas CPU_OPT lizdas pažymėtas kita spalva nei pagrindinis CPU_FAN. „Asus“ paliko 8+4-pin EPS12V maitinimo lizdų konfigūraciją, kurios pakanka bet kokio lygio spartinimui.

TR4 lizdas surinktas kompanijos LOTES, kurios surinkimas vertinamas aukščiau nei „Foxconn“. Kalbant kitais žodžiais, LOTES lizduose įtvirtinti TR procesorių yra lengviau. Į standartinius, nesustiprintus ir vienpusius Q-DIMM užraktus turinčius, aštuonis DIMM lizdus leidžiama sutalpinti 128 GB DDR4 operatyviosios atminties. „X399-A Prime“ palaiko tiek non-ECC, tiek ECC klaidų taisymą turinčią un-buffered atmintį. Oficaliai maksimalus modulių dažnis gali siekti 3600 MHz, tačiau neabejojame, kad pagrindinės plokštės BIOS’e surasime opciją ir aukštesniam 4000 MHz dažniui.

Į vertikalų M.2 (32 Gb/s) lizdą tvirtinamas kronšteinas gali nešti 2242, 2260, 2280 arba 22110 formato SSD kaupiklį, kurį įtvirtina specialus spaustukas. Palaikomas tiek SATA, tiek PCIe magistralę turintis SSD. Šis M.2 lizdas pralaidumu yra nepriklausomas, o vertikali pozicija leidžia tikėtis, kad SSD bus apipūstas priekinių korpuso ventiliatorių. Žemiau randame pirmąjį CHA_FAN1 (1 A) ir vidinį USB 3.1 Gen 2 (10 Gb/s) lizdus. Pastarasis susietas su X399 mikroschemų rinkiniu.

90° kampu pakreiptų lizdų grupė nepasikeitusi: šeši SATA III (6 Gb/s), PCIe 3.0 x4 magistralę palaikantis U.2 (32 Gb/s) ir USB 3.1 Gen 1 (5 Gb/s). Visus SATA lizdus galima panaudoti RAID 0, 1 arba 10 masyvų sukūrimui. U.2 lizdas duomenų dalinimosi klausimu yra nepriklausomas, bet dar kartą pasikartosime, kad jo panaudojimo klausimas lieka sudėtingas, nes tokią sąsają naudojančių NVMe kaupiklių, be poros „Intel“ modelių, rinkoje nėra.

Išplėstinių PCIe lizdų konfigūracija bei išdėstymas visiškai identiškas „ROG Strix X399-E Gaming“ modeliui. „X399-A Prime“ taip pat siūlo po vieną PCIe 2.0 x4 ir PCIe 2.0 x1 lizdus bei keturis mechaninius PCIe 3.0 x16. Visi jie geba veikti ne mažesniu nei elektriniu x8 režimu, tačiau du „sulipinti“ PCIe x16 lizdai apsprendžia, kad čia mechaniškai vėl palaikomas tik 3-way SLI/„CrossFire“, nors elektriškai nėra kliūčių 4-way palaikymui. Multi GPU konfigūracijoms geriausiai tinkantys trys PCIe 3.0 x16 lizdai yra sustiprinti. SafeSlot lizdai yra atsparesni ilgų vaizdo plokščių sukeliamoms lenkimo jėgoms. Dviejų aukščiausiai esančių PCIe 3.0 x16 lizdų elektrinis pralaidumas nėra ribojimas. Jie veikia x16 režimu, o didelis tarpas tarp jų garantuoja maksimaliai efektyvų į SLI/„CrossFire“ sujungtų vaizdo plokščių aušinimą. Pirmasis PCIe 3.0 x16 lizdas yra atitrauktas nuo TR4 lizdo, kas leidžia tikėtis išvengti blokavimo problemų tarp orinio CPU aušintuvo ir vaizdo plokštės.

„X399-A Prime“ radiatorius yra pakeitęs savo išvaizdą kardinaliai. Banguotas šlifuoto aliuminio paviršius turėtų, bent teoriškai, padidinti efektyvumą, be to, radiatorius neteko bet kokio iliuminatoriaus – RGB efektai sklinda iš po radiatoriaus. Greta sumontuoti du 3D Mount tvirtinimo taškai ir M2_FAN pavadinimą turintis 4-pin lizdas, o tai leidžia lengvai nuspėti, kad radiatorius aušina ne vien mikroschemų rinkinį.

Viena jo dalis aušina X399 mikroschemų rinkinį, kita – SSD kaupiklį, tačiau radiatoriaus dalys viena su kita liečiasi, todėl šilumos išsklaidymas gali būt paskirstomas efektyviau. Horizontalus M.2 lizdas priima maksimalaus 2280 formato SSD kaupiklį, kuris gali naudoti tiek SATA, tiek PCIe magistralę. Duomenų srautu šis M.2 lizdas taip pat su niekuo nesidalina.

Reikėjo laukti ilgai, kol apatinėje PCB dalyje pastebėjome pirmąjį skirtumą. Iš „X399-A Prime“ išimta adresatinė (5 V, 3 A) galvutė, todėl papildomą RGB pašvietimą reikia organizuoti su dvejomis 5050 RGB galvutėmis. Daugiau šioje dalyje „Prime“ turi viską, ką turėjo „ROG Strix X399-E Gaming“, įskaitant Debug ekranėlį, antrąją USB 3.1 Gen 1 galvutę, porą USB 2.0 lizdų, CHA_FAN2/3, W_PUMP, M.2_FAN lizdus, taip pat EXT_FAN jungtį, jeigu būtų atskirai įsigyta pridėtinė FAN_EXTENSION ventiliatorių prijungimo plokštė. Yra ir T_SENSOR, prie kurio jungiamas išorinis termo diodas. Deja, bet BIOS nustatymų anuliavimas vykdomas ne atskiru mygtuku, o mažiau patogiu CLR_TR trumpikliu.

Po EMI dangteliu slepiasi „Realtek ALC1120A“ garso kodekas. Ant PCB neradome jokio operacinio stiprintuvo, todėl „Prime“ nesugebės tinkamai aprūpinti didelės varžos ausines. Priminsime, kad „Strix X399-A Gaming“ turėjo R4580I iš „Texas Instruments“. Garso posistemės zona izoliuota nuo likusios PCB dalies, o kondensatoriais standartiškai pasirinkta „Nichicon“ „FineGold“ serija. Programinis paketas sudarytas iš Sonic Radar/Studio III.

Tarp BIOS Flashback mygtuko ir su gigabitiniu „Intel I211-AT“ lustu surišto LAN porto matome tuščią erdvę, kuri „ROG Strix X399-E Gaming“ pagrindinės plokštės panelėje buvo užpildyta dvijuosčiu 2T2R WiFi 802.11 a/b/g/n/ac + BT 4.2 moduliu. Didžiausią dalį I/O panelės tebeužima aštuoni USB 3.1 Gen 1 lizdai. Taip pat integruoti du A+C tipo USB 3.1 Gen 2 lizdai, kurie susieti su papildomu „ASMedia“ valdikliu. 7.1 kanalų garsui išvesti skirti penki audio portai arba skaitmeninis S/PDIF lizdas.

9 Komentarai

  1. IFeelYou parašė:

    – *Cinebench R15, o ne 11.5
    – Ar galima rezultatus talpinti forume? 😀
    – Aušintuvas fantastiškas. Pats tas ThreadRipperiams.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.