Po padidinamuoju stiklu „Fractal Design Define 7 Mini“

Intro

„Fractal Design Define 7 Mini“ yra mATX (ir mažesnes) pagrindines plokštes talpinantis korpusas, kuris pasižymi beveik visomis „Define 7“ šeimai būdingomis savybėmis: minimalistiniu dizainu, keičiamu viršutiniu dangčiu, lengvai nuimamais šonais ir triukšmą slopinančia vidaus medžiaga, kuri, žinoma, susieta su į tylą nukreipta filosofija. Šio testo esminė idėja yra patikrinti, kaip „Define 7 Mini“ aušinimo efektyvumas keisis priklausomai nuo ventiliatorių konfigūracijos. Gamykliškai šis korpusas turi du ventiliatorius: 1x 140 mm priekyje ir 1x 120 mm gale, tačiau skaičius gali būti padidintas iki šešių. Korpuse bus sumontuotas vienas populiariausių šių dienų procesorių – „Ryzen 7 5800X3D“ – taip pat daug šilumos išskiriančia „Sapphire Pulse RX 7900 XTX“ vaizdo plokšte, kuri korpuse iškart pareikalavo tam tikrų korekcijų ir neleido maksimaliai padidinti ventiliatorių skaičiaus. Viso to priežastis aiškinsimės apžvalgoje.

22 Komentarai

  1. ojojoj parašė:

    Savizudybe tokia GPU kisti i tokio dydzio korpusa.

    • BC00 parašė:

      Nei tai savižudybė, nei tai ką. Ypač įsidėjus apatinį faną.

      • ojojoj parašė:

        Cia kaip supratau sau susidejai builda? Tai jau su ventiliatoriais turejai eiti i kompromisa, nes netilpo plokste, o kas bus kai OC padarysi GPU? Tiesiog nepadarysi, nes perkaitines. Nebent RX 7900 XTX uzdetas is AMD hot spot max 110c ir negasdina tokios temp.

        • BC00 parašė:

          Ne. CPU ir VGA keliaus į kitus testuojamus korpusus 🙂
          Su apatiniu papildomu fanu nemanau, kad Pulse perkaistų po OC. Būtų nemažai prarasta dBA sąskaita dėl suaktyvėjusiu aušinimo ir tiek.

          • ojojoj parašė:

            Manoji RX6900XT po labai rimto OC R5 korpuse su Silent Wings Pro 4 tiesioginiu iputimu is sono NFSH zaidime perkaitineja ir ties 95c numetineja dazni, o vietos ten tikrai yra ausinti, taip pat is galo du 14cm ventiliatoriai nepadeda ir virsuje vienas ir dar pacios GPU 3 ventilatoriai max greiciu nepadeda.
            O siame testuote Fractal Design Define 7 Mini manau butu isvis sakes man, o ir netilptu 34cm plokste 😀

            Jei ant RX7900 AMD nukele temperatura uz 95c ribos ir nera baisu auksciau laikyti temperatura, tai pasimazini ventilatoriu greiti ir gyveni 😉

            • BC00 parašė:

              Kokios GPU temp be OC? Ir kas tas labai rimtas OC? 🙂

              • ojojoj parašė:

                db paziurjeau, kad iki 90c buna su boost dazniu pagal gpuz 2535Mhz. Cia stock su 400W power limit.
                Jei pakeliu virs 2800Mhz ir dar memory fast timingus uzdedu + pakeliu memory dazni, tai tam tikrose vietose NFSH zaidime numetineja iki 2650Mhz, nes virsyja 95c nustatyta AMD temperatura, nes XTXH cipas.
                Siaip jei memory nedarai fast timing, tai telpu i tuos 95c, bet tada prarandu kelis fps 4k zaidime.
                Pakolkas tik keliose vietos perkaitineja t.y. vaziavimas nakti lyjant.
                Kituose geimiuose kaip pv Forza Horizon 5 tai power limit nepasiekia ir tokios problemos nera.

                O rimtas as skaitau OC tai kai oru ausinama RX 6900XT plokste ispaudzia dazni virs 2800Mhz prie 1,2V ir 400W + VRAM OC virs 2100Mh fast timing.

                Kiek perziurejau forumu, tai cia max yra oru ausinamai plokstei, nes VRAM didesni OC pasieksi tik BIOS perputes (AMD beda), o dazni 3000Mhz tik vandeniu ausinant pasieksi.

                Visumoj su papildomu OC (zinant, kad mano plokste ir taip stipriai is gamyklos paturbina), tai apie 10fps 4K geime prisideda, tai nera blogai sakyciau.

                Aisku garsas, karstis, elekros sanaudos viso PC 700W+ (pikas buvo 800W+) is rozetes yra kita istorija 🙂

                • Mindaugas Klumbis parašė:

                  Ant 95 laipsnių kaitint GPU sakyčiau keistas pasirinkimas. Čia kiek suprantu rodoma temperatūra, o tai kiek hot spot?

                • ojojoj parašė:

                  Mindaugas>>> tai cia hot spot yra 95c ir ji pasiekus pradeda mazinti dazni plokste. Kiek skaiciau kitoms plokstems AMD leidzia keltis iki 110c ir tai pagal juos nera blogai.

                • BC00 parašė:

                  10 fps in 4K yra labai gerai.
                  Matysiu, gal patyrinėsiu 7900 XTX OC potencialą, tik jei tam bus laiko ir tema tinkama 🙂

  2. vycius9 parašė:

    Ar tiesa kad ATX dydžio plokštės visada turės galingesnę fazių galios sistemą negu mATX ar miniTX?

    • BC00 parašė:

      Nebūtinai. Reik žiūrėt į kainų segmentus. Pvz high end mITX turės geresnį VRM už papigiajišką ATX. Tiesiog į mITX/mATX sunkiau fiziškai sudėti didelį skaičių galios blokų.

  3. GreenZebra parašė:

    Gražus buildas. O atsakant i ojojoj klausima del overclocki tai as nelabai matau prasmės del tu keliu fps kad viskas poto kaistu. Geriau downclock daryti tada

    • ojojoj parašė:

      kiekvieno teise rinktis ka daryti, bet kai einama i kompromisus ir neisnaudojamas galimas/esamas potencialas daiktu, tai mano manymu neverta investuoti tam, kad downgreidinti, kazka kazkur perkelti, nes netelpa, kazka galbut ispjauti ir t.t. + pinigus isleidi tam ko neisnaudoji. Pasikartosiu – kiekvienas sprendzia ka nori daryt – gal tiesiog vieni pinigu neskaiciuoja, gal kiti nori „drambli“ sukisti i „zaparozieti“, o gal kiti nori girdeti kaip uodas zyzia bet ne kompas 🙂

      • neblogai parašė:

        Apie mano norą sukišti dramblį į zaporožietį: man vis patraukliau atrodo staliniai kompiuteriai naudojantys procesorių kaip SoC, nes stipriai mažesnis elektros energijos eikvojimas kai apkrova maža (naršymas, filmų žiūrėjimas, ar išvis idle). Kalbu apie galimus 10-20W iš kištuko, palyginus su 40W+ kuriuos eikvoja normalus stalinis. Mano žaidimų poreikiams pastaruoju metu taip pat užtektų gero iGPU, tačiau visgi norėčiau pasilikti galimybę prireikus įsidėti dGPU. Įprasti staliniai kompiuteriai savo energijos naudojimo nemažina, o tokie kaip NUC- neleidžia pačiam įsidėti dGPU. Todėl įdomus tampa ASRock DeskMeet ‘plikų kaulų’ formatas su AMD X300/X600: labai žemas energijos vartojimas su iGPU, bei yra galimybė pridėti negalingą vaizdo plokštę. Tik kad šių ASRock (bent jau iki šiol būdavo) gana ‘plika’ ir kokybė bei aušinimo pajėgumas, nes viskas pigu ir sukišta į 8 litrus. Tobula būtų tas pats, tačiau didesnėje dėžėje, kad tiktų įprasto dydžio aušintuvai bei vaizdo plokštės.

        • BC00 parašė:

          Draugas antri metai sėkmingai tebenaudoja ASRock Mini X300.
          DeskMeet galėtų komplektuoti su 80+ Gold PSU. Dabartinis PSU iš pažiūros labai crapy. Šiaip ta galimybė įsidėti diskretinę VGA nelabai vilioja, ilgis labai ribotas, pasirinkimas nedidelis. Pats buildas gaunasi toks kaip pereinamas variantas. Aš labiau už arba kuo mažesnę sistemą su iGPU, arba jau tada lai būna ~15 litrų su galimybe įsidėti beveik bet ką. Aišku iGPU dar toli gražu netraukia tų trumpų HTPC tipo RTX 1060 lygio plokščių, todėl toks pereinamas variantas irgi randa pirkėjų.

  4. Mindaugas Klumbis parašė:

    Nebeleidžia grandinės tęsti, hot spot 95 dar nėra tada taip blogai tada. 🙂

  5. Daemon parašė:

    E-ATX – FTW! Kompas turi atrodyt, kaip geras lagaminas 😀 😀

  6. Evaldino parašė:

    Man labai patinka gražūs, tylūs mAtx dydžio build’ai, tad puikus korpusas pasirinktas.. tik aš niekaip nesuprantu tikslo imt mažą, gražų ir tylų korpusą, bet įstatyti į jį 5800x3d ir 7900xtx, kad gautųsi perpildytas, karštas ir garsus… čia mano asmeninė nuomonė, bet aš į tokį dėčiau max 5600x su 6600xt-6700xt.. tad butu labai smagu ir apžvalgoje pamatyti tokio lygio komponentu temperatūras ir garsą (su uždengtu viršumi, nes jei jau atidarai – tai nafik Define? Tada jau imk Meshify) ir dar labai idomu butu pamatyti papildomo 1-3 fan’u įtaka..

    • BC00 parašė:

      Paaiškinsiu aiškiau. Sistema ne sau, testuojamos yra korpuso galimybės su tokiais komponentais, kokius turime 🙂 Be to, 5800X3D yra populiarus CPU ir kartu su high end VGA būdami karšti leidžia atitinkamai patikrinti case efektyvumą.

      Pasakysiu atvirai, nuimtas ar nenuimtas viršus norint tikros tylos teks prisukti ventiliatorius.
      Define 7 Mini nėra tyliausias Fractal korpusas. Siurprizas, bet jis skleidžia daugiau triukšmo nei Meshify 2 Compact su uždarytomis priekinėmis durelėmis.

    • kernelis parašė:

      O as niekada neizvelgiau mATX korpusu prasmes 🙂 Man jie surenka abieju pasauliu blogiausias savybes: dydis nera jau toks mazas, bet isinesi tam tikrus apsiribojimus. Pripazistu tik normalius (E)ATX’us ir miniITX’us (bei mazesnius).

      Aisku tai visiskas skonio reikalo klausimas, tai kazka diskutuot nelabai yra prasmes.

      • BC00 parašė:

        Man jau dabar ATX išvis neturi prasmės, kai visi tie papildomi PCIe lizdai tapo obsolete išnykus SLI/CrossFire. Aišku yra galimybė juos kitkam panaudoti, bet mATX/miniITX šiais laikais turi viską, ko reikia daugiau nei casual vartotojui.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.