SilverStone Sugo SG09 – didūs dalykai atsiranda iš mažų pakuočių

Erdvumas. Kompatiškumas. Erdvumas. Kompatiškumas. Erdvumas. Kompatiškumas.Tai vieni iš esminių kriterijų, kurie nulemia apsisprendimą renkantis korpusą. Mūsų skaitytojams praėjusiais metais jau teko susidurti su vienais talpiausių rinkoje esančių korpusų, kaip „Enermax Fulmo GT" ar „Xilence Interceptor Pro", tačiau ar nebūtų metas susipažinti su visiškomis jų priešingybėmis? Nauji metai atneša permainas, o kartu ir vieną mažiausių mATX pagrindines plokštes talpinančių korpusų – „SilverStone Sugo SG09". Taigi, ką gali sutalpinti vos 23 litrų talpos dėžutė?

 

  • Apie SilverStone"
  • Pakuotė ir komplektacija
  • Specifikacijos
  • Išorė
  • Vidus
  • Montavimas
  • Testavimas
  • Rezultatai
  • Išvados

 

Apie SilverStone

„SilverStone” buvo įkurta 2003 metais Taivane. Pagrindiniais kompanijos produktais, be abejonės, galima laikyti korpusus. Kompanija dirba ne tik ties brangiais aukšto funkcionalumo modeliais („Raven" ir keletas „Fortress" serijos gaminių), bet ir siūlo labiau prieinamus biudžetinius produktus. Be korpusų „SilverStone” asortimente galima rasti ir įvairaus kainų diapazono maitinimo šaltinių, sisteminių ventiliatorių, kietųjų diskų dėžučių bei aksesuarų, kaip garsą izoliuojanti medžiaga, sisteminiai kabeliai ir t.t. Verta pažymėti ir tai, jog prieš du mėnesius „SilverStone” žengė ir į „high-end" procesorių aušintuvų rinką.

 

Pakuotė ir komplektacija

Nors „SilverStone SG09" dar tūno dėžėje, labai nedideli pakuotės išmatavimai ir rankenos buvimas leidžia pasidžiaugti kaip niekad lengvu gaminio transportavimu, bent tol, kol jis išlieka savo gamyklinėje vietoje. Dėžės priekinė pusė ne tik atskleidžia SG09 išvaizdą, bet ir svarbiausias jo savybes: pilno bokšto CPU aušintuvų palaikymą, gausybę montavimo vietų ventiliatoriams, bet kokio ilgio vaizdo plokščių palaikymą (čia gal pasakyta kiek per skambiai) bei USB 3.0 jungčių turėjimą.

Priešinga pusė toliau tęsia pasakojimą apie FG09 savybes: „Air Penetrator AP181" aušintuvą, jam priskirtą apsukų valdiklį, plono ODD palaikymą, šalinamą PSU dulkių filtrą ir daugelį kitų.

Šoninė sienelė daugiau nurodo bendras korpuso specifikacijas: jo išmatavimus, jungtis I/O panelėje, pridedamų ir papildomų ventiliatorių skaičių ir t.t.  Vistik įdomiausia užrašą randame ant dėžės viršaus: „This is a unique product please read the included manual before proceeding with installation. Thank you.“ Ar jis buvo tikrai reikalingas sužinosime surinkę sustemą, tačiau „SilverStone" intriga tikrai pasirūpino.

 

Sugo SG09 įpakuotas į polietileninį maišą ir nuo smūgių apsaugotas dviem putoplasto lakštais. Komplektacijoje randame:

  1. Tvirtinimo varžtus;
  2. Vartotojo gidą;
  3. „Zip ties" surišėjus;
  4. 3x 3-pin -> molex perėjimą;
  5. gumines kojytes korpusui;
  6. USB2.0 -> USB 3.0 perėjimą;
  7. Tvirtinimus ODD ir 140 mm. ventiliatoriui

 

Specifikacijos

 

Išorė

Pamačius sekančią fotografiją belieka ištarti – „ĮSPŪDINGA“. Net kaip mATX korpusui toks kompaktiškumas yra mažai kur regėtas. 295 (A) x 220 (P) x 354 (I) mm. išmatavimų Sugo SG09 galima drąsiai statyti šalia savo monitoriaus ir šis korpusas, žvelgiant iš priekio, nebus nė ką didesnis už lentyninį Hi-Fi garsiakalbį.

Tiesa, čia iškyla pirmasis nelabai malonus klausimas, ar bus norima, tokios išvaizdos priekį turintį SG09 patalpinti į itin matomą vietą. Nors daugelis pavadins tokią panelę tiesiog šlykščia, dizainas visada išliks ginčytinu klausimu. Ką manau aš? Žinoma, buvo galima sugalvoti ir stilingiau, bet, mano nuomone, situacija tikrai dar nėra kritinė.

Priekinės panelės kraštai ir apačia padengti aliuminio rėmu. Pačiame viršuje turime optinių diskų patekimo į ploną ODD įrenginį ertmę, kiek žemiau perforuotą dalį, skirtą maitinimo šaltinio ventiliacijai, ir žemiausiai elementarią I/O panelę. Joje: 2x USB 3.0, jungtys mikrofonui ir ausinėms bei įjungimo/išjungimo ir perkrovimo mygtukai. Štai turime pirmąją SG09 savybę: PSU skirtą, lengvai šalinamą, dulkių filtrą. Perforuotas skydelis lengvai išimamas, įgaunant galimybę išplauti dulkių filtrą ar dalinai pašalinti dulkes iš PSU.

Jei vienas iš SG09 šonų „lengvai“ perforuotas (matoma tik viena anga 80 mm ventiliatoriui ir pakilimas gaubte, norint suteikti daugiau vietos PSU kabeliams), tai kitas šonas „stipriai išmuštas skylių“. Šioje dalyje randame ertmę, skirtą pašalinti maitinimo bloko skleidžiamą šilumą bei dar tris perforuotas angas žemesnėje korpuso dalyje. Kokio diametro ventiliatoriams skirtos šios ertmės išsiaiškinsime kiek vėliau.

Korpuso viršuje randame dar vieną lengvai pašalinamą dulkių filtrą. Pastarasis dengia 180 mm. skersmens „SilverStone" AP181 ventiliatorių.

Galinė SG09 dalis turbūt įdomiausia iš visų išorinių korpuso taškų: be keturių PCI dangtelių, angos 120 mm. „SilverStone" ventiliatoriui ir dar poros perforuotų zonų, taip pat turime mažytį slankiklį bei nedidelę AC dėžutę. „Low – High" padėtys leidžia valdyti AP181 sūkius, o AC dėžutė skirta vidinio-prailgintojo ir išorėje būsiančio originalaus PSU maitinimo kabelio sujungimui.

Korpuso dugnas – visiškai nuobodus. Jokių papildomų perforacijų, tik keletas skylių su varžtais.

Vidus

Norint patekti į SG09, teks atsukti ne tik kelis įprastinius „thumb-screw“ varžtus korpuso gale, bet ir papildomus du šone ir dugne. Tai atlikus nuimamas ne ištisas šonas, bet dugno-šono fragmentas.

Išorinė dugno-šono fragmento dalis padengta lengvai išimamu dulkių filtru. Vidinė jo dalis turi grotelėmis apsaugotą S120 ventiliatorių ir dvi tvirtinimo vietas papildomiems 80 arba 92 mm. ventiliatoriams. Jų generuojamas oro srautas būtų nukreiptas tiesiai į vaizdo plokštę, todėl šiuo aspektu mažylis SG09 savo aušinimo galimybėmis gali prilygti gerai aušinamui „mid-tower" variantui.

Maksimalaus 180 mm ilgio („SilverStone" visgi rekomenduoja 160 mm.) palaikomas maitinimo šaltinis tvirtinamas SG09 priekyje. Žemiau jo, šalia pagrindinės plokštės tvirtinimo sienelės prišlieta perforuota konstrukcija 80 mm. aušinimo įrenginiui.

Iškart po PSU tvirtinimu randame iš I/O panelės išeinančius laidus į atitinkamus pagrindinės plokštės kontaktinius lizdus. Laidai, išskyrus USB 3.0, nėra „sleav'inti“, kas gražumo tikrai neprideda. Na, bet SG09 šone permatomo lango taip pat neturi…  Didžiulė, lengvesniam CPU aušintuvo tvirtinimui pasitarnaujanti ertmė perskirta plačia metalo juosta, kuri turi savo unikalią paskirtį. Apie tai – komponentų montavime. Žemiau randame keturis tvirtinimo dangtelius. Dydis ir antivibracinių komponentų nebuvimas sufleruoja, kad ši sistema skirta tvirtinti 2,5“ SSD kaupiklius.

Korpuso gale įrengtas S120 oro išmetimo ventiliatorius. Skirtingai, nei AP181 jo sūkiai nėra valdomi papildomo valdiklio. Žvelgiant iš vidaus, galinė SG09 itin paprasta, turbūt kaip ir pats visas korpuso vidus. Čia teturime tik varžtine sistema tvirtinamus keturis PCI dangtelius bei keletą perforuotų zonų.

Priekinėje viršutinėje SG09 dalyje randame plonam ODD įrenginiui skirtą tvirtinimo zoną bei 180 mm AP181 ventiliatorių, kurio apatinė dalis padengta grotelėmis.

„SilverStone" inžinieriai suteikė galimybę pakeisti AP181 įrenginį 140 mm ventiliatoriumi, į komplektą pridedami dvejas „konvertacines“ plokšteles.

Labai išmoninga tai, kad plataus diametro AP181 ne tik tiekia šviežų orą CPU zonai, bet ir aušina už pagrindinės plokštės esančias struktūras: HDD ir SSD kaupiklius. Pažvelgus iš viršaus, labai paprasta, bet išmoninga.

 

Montavimas

Pabandykime išsiaiškinti, ar tikrai būtina perskaityti vartotojo gidą, prieš renkant sistemą į „SilverStone Sugo SG09". Na, bent taip nurodė pats gamintojas;-)

Maitinimo bloko diegimas nesudaro jokių problemų jei turime reikalingo ilgio įrenginį: maksimaliai 180 mm arba 160 mm, pagal „SilverStone" rekomendaciją. Maitinimo šaltinis tvirtinamas į ploną dėklą, prieš tai jį ištraukus iš SG09. Vėliau jis bėgiais gražinamas į pirminę padėtį. Logiška, kad 150 mm. ilgio FSP Aurum 700 W telpa be jokių problemų, na o ar problemų nesudarys neatjungiami kabeliai, netrukus išsiaiškinsime.

Taigi, kam buvo reikalinga metalinė plokštelė, uždengusi didžiulę CPU aušintuvų tvirtinimui skirtą išpjovą už pagrindinės plokštės sienelės? Žinoma, kad 3,5“ HDD tvirtinimui. „SilverStone" mažylis geba už pagrindinės plokštės patalpinti du HDD kaupiklius, kurie ne tik aktyviai aušinami AP181 ventiliatoriaus, bet ir jų skleidžiama vibracija „sugeriama“ guminių žiedų.

Žemiau esantys 2,5“ laikikliai talpina net keturis SSD kaupilius. Girdite? Šis mažylis talpina keturis 2,5“ įrenginius. Jei išmonės kaip įdiegti vieną SSD į kairiąją zoną daug nereikia, tai norint taisyklingai įdiegti visus keturis ar bent vieną SSD į dešianiąją zoną jau beveik būtina būti perskaičius vartotojo gidą. Kur paslaptis? Paslaptis ta, kad piriminis taisyklingas diegimas leis išvengti konfrontacijos su galine korpuso sienele (vieno SSD atveju dešinėje zonoje) arba SATA kabelių konfrontacijos (dviejų ir keturių SSD diegimo atveju).

Kaip bereikėtų džiaugtis tokiomis 2,5“ įrenginių talpinimo galimybėmis, turime ir kitą medalio pusę: maksimalus skaičius kaupiklių privers pasukti galvą ir paplušėti bandant tinkamai išvesti kabelius po turimą minimalią erdvę. Laimei, vienas HDD ir vienas SSD nesudaro painiavos ir nepriverčia laužyti SATA kabelių.

Nors mūsų turima testavimo sistema jau yra kiek atgyvenus, ypač kalbant apie 24 cm. ilgio „Radeon HD 4890" vaizdo plokštę, SG09 nepaliks abejingų net tų, kurie naugoja pačias naujausias ir agresyviausiais išmatavimais pasižyminčias VGA. „SilverStone" mažylis talpina VGA modelius iki 334 mm. Atrodo, to pakanka net uždėjus tokius aušintuvus, kaip „ARCTIC Accelero Xtreme III" ar „Prolimatech MK-26". Turbūt belieka sutikti, kad gamintojo teiginys „SG09 palaiko bet kokio ilgio vaizdo plokštę“ atitinka tiesą, nors jis ir yra labai skambus. Turint pagrindinę plokštę su atitinkamai  išdėstytais PCI-E x16 lizdais, šis korpusas leis savyje sumeistraukti SLI arba CrossFire konfigūraciją.

SilverStone inžinieriai pasirūpino, kad į SG09 būtų galima patalpinti beveik visus aukščiausius CPU aušintuvus – limitas 165 mm. 160 mm. aukščio „Prolimatech Megahalems" įdomumo dėlei neturės ventiliatoriaus ir bus aušinamas AP181 sukuriamos oro srovės. To turėtų drąsiai pakakti norint atušinti standartiniu dažniu veikiantį Athlon II X3 445 procesorių.

Belieka pripažinti, kad SG09 pasižymi geromis kabelių slėpimo galimybėmis. Bėdų nepridarė net nemodulinis FSP Aurum maitinimo šaltinis. Jo mažas ilgis leido prišlieti visus nenaudojamus kabelius prie PSU korpuso, taip išvengiant problemų uždarant korpusą. Jei ODD įrenginys nėra naudojamas, dalis I/O ar net smulkesnių PSU kabelių gali būti patalpinti šioje viršutinėje zonoje.

http://technews.lt/userfiles/IMGP2031.JPG

Pastaba tiems, kas vietoje išpučiančio gamyklinio 120 mm. skersmens ventiliatoriaus norės įdiegti 120 mm. Skersmens H2O radiatorių. Prie sienelės jį trugdys prišlieti smulkios struktūros iš kitos korpuso pusės tvirtinančios AC lidzą bei ventiliatoriaus sūkių slankiklį, todėl privalu naudoti poveržles arba tiesiog push-pull ventiliatorių konfigūraciją. Tęsiant kalbą apie H2O radiatorių montavimo galimybes į šį korpusą, išėmus AP181 ventiliatorių ir prisukę 140 mm. Ventiliatorių tvirtinimo laikiklius, turime galimybę diegti 140 mm. Skersmens radiatorių. Tokio išmatavimo uždaras sistemas šiuo metu siūlo „Corsair" ir „NZXT". Tiesa, turint 140 -120 laikiklius-perėjimus (pastaruosius galima rasti su tam tikrais ventiliatoriais) turėsime galimybę montuoti ir kur kas populiaresnius 120 mm skersmens radiatorius.

 

Testavimas

Temperatūros buvo fiksuojamos AP181 ventiliatoriui sukantis arba maksimaliu, arba minimaliu režimais. Likę du SG09 ventiliatoriai sukosi maksimaliu dažnumu. Testavimui pasirinktas dviejų „Unigine Heaven" sesijų laikotarpis. Vaizdo plokštės aušintuvas fiksuotas 50 % apsukoms, o CPU aušintuvas buvo paliktas darbui be pridėtinio ventiliatoriaus. Aplinkos temperatūra – 19o C.

Testavimo sistema:

  • Procesorius: AMD Athlon II X3 445 (stock) + Prolimatech Megahalems
  • Pagrindinė plokštė: ASRock N68C – GS FX
  • RAM atmintis: Crucial DDR2 2x 2GB 800 MHz CL5
  • Vaizdo plokštė: Club3D HD 4890
  • SSD: Corsair Force 3 GT (60 GB/SATA III)
  • HDD: Seagate Barracuda 7200 12 (1 TB/7200 RPM/SATA III)

Rezultatai

Panašu, kad intensyvesni AP181 sūkiai nėra ypač reikalingi. Nežadu visų laurų atiduoti korpuse esantiems ventiliatoriams, tačiau akivaizdu, kad bokšto tipo radiatorius gali būti aušinamas tik virš jo esančio AP181. HDD ir SSD temperatūros  pavydėtinai geros ir praktiškai nekinta nuo AP181 sūkių dažnumo. Silpną aušinimo sistemą turinti „Radeon HD 4890" taip pat nekelia problemų.

SG09 aušinimo sistema yra sumontuota pakankamai protingai. Įpučiantis AP181 ir vos 120 mm. Skersmens išpučiantys ventiliatoriai korpuso viduje leidžia palaikyti teigiamą spaudimą, taip sukuriant buferį, kuris neleidžia kilti nuo vaizdo plokštės įšilusiam orui link CPU zonos. Vaizdo plokštė(s) yra aušinamos šone esančio 120 mm. Skersmens ventiliatoriaus, (aušinimo galimybės gali būti išplėstos dar dviem 92/80 mm. Įpučiančiais ventiliatoriais), o įšilęs oras pašalinamas pro gale arba priešingame korpuso šone esančią 80mm. angą, kurioje rekomenduojama įdiegti papildomą ventiliatorių naudojantiems SLI/ CrossFire konfigūracijas.

 

Išvados

Likau daugiau nei sužavėtas, ką „SilverStone" pavyko padaryti su šiuo mažyliu. Nors iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad į Sugo SG09 būtų galima patalpinti vos mATX pagrindinę plokštę su svarbiausiais komponentais, taip galvodami mes labai stipriai apsirinkame. Šis 23 litrų talpos mažylis gali pasigirti full tower tipo aušintuvų, ilgiausių vaizdo plokščių bei 120 mm. H2O radatoriaus palaikymu. Sakoma, kad didi dalykai turi mažas pradžas, šįkart reiktų sakyti, kad didingi dalykai slepiasi mažoje pakuotėje. „SilverStone" pagalvojo ne tik apie SG09 minimalistinį talpų išplanavimą, bet ir paruošė korpusą nepalankiausioms temperatūros sąlygoms: „Air Penetrator 181“ serijos aušintuvas užtikrina teigiamą spaudimą, taip atskirdamas CPU ir VGA zonas. Tiems, kam trijų gamyklinių aušintuvų nepakaks, turi galimybę dar kiek pagerinti aušinimą aplink savo vaizdo plokštę. Jei mus toliau stebins 180 mm. Ventiliatoriaus RPM valdiklis ir ypač lengvai keičiami dulkių filtrai ant visų įsiurbimo zonų, SG09 išorinis dizainas gali daugelį nuvilti. Ypač priekinė korpuso panelė. Kadangi neturiu daug moteriškų genų  ir esu daugiau praktiškesnis, neatimsiu daug taškų dėl daug kalbų galinčios sukelti priekinės panelės. Tačiau aišku, kad jei korpusas galėjo būti skirtas beveik kievienam trokštančiam ekstremalaus kompaktiškumo, dabar pažvelgus į SG09 iš priekio, tuo galima stipriai suabejoti, ar sugebės jis suvilioti kiekvieną. Kodėl nepadarius kiek neutralesnio dizaino ir neatbaidžius potencialaus pirkėjo-stileivos? Jei „SilverStone" tai išgirs ir šalia naujos panelės pasiūlys neklijuojamas kojytes, į rankoves įmautus vidinius kabelius bei kiek prityldytą maksimaliomis apsukomis veikiantį AP181 ventiliatorių, toks korpusas neabejotinai taps itin mylimu tarp „barebone“ tipo korpuso ieškančių pirkėjų.  Dar kartą belieka konstatuoti, kad sumokėję 393 litus iš mažos pakuotės ištrauksime puikiai pasirodantį gaminį. O tiems, kas ieško švelnesnio dizaino, bet panašios talpos korpuso savo mATX sistemai, siūlau susipažinti ir su SilverStone Fortress FT03, jei to dar nepadarėte.

 

Privalumai:

  1. Neįtikėtinai mažas dizainas mATX tipo sistemai;
  2. Gerai išplanuotas vidaus dizainas;
  3. Sumani aušinimo sistema turinti didelį aušinimo potencialą;
  4. Pridėti trys gamykliniai ventiliatoriai;
  5. Valdomi AP181 ventiliatoriaus sūkiai;
  6. Gali būti labai tylus;
  7. Lengvai keičiami dulkių filtrai ant visų įpūtimo zonų;
  8. Geros kabelių slėpimo/išvedžiojimo galimybės;
  9. Talpina 167 mm aukščio CPU radiatorius;
  10. Priima dvi 334 mm ilgio vaizdo plokštes;
  11. Palaiko 4x 2,5" ir 2x 3,5" įrenginius;
  12. Talpina 1x 120 mm H2O radiatorių, teoriškai dar vieną 120 arba 140 mm.
  13. 2x USB 3.0
  14. USB 2.0 -> USB 3.0 perėjimas

Vidutiniška:

  1. Sistemos diegimas užtrunka ilgiau nei įprastai;
  2. Klijuojamos dugno "kojelės";
  3. Telpa tik plono formato ODD

Trūkumai:

  1. Ginčytino dizaino priekinė panelė;
  2. AP181 ventiliatorius pakankamai garsus esant maksimaliam režimui;
  3. H2O radiatorių diegimui reikalingos papildomos priemonės;
  4. SilverStone, laikas "sleav'inti" vidinius kabelius

 

12 Komentarai

  1. ToBeX parašė:

    vos nenumiriau is juoko, kai perskaiciau, kad testuota -24c temperaturoje 😀

  2. BC00 parašė:

    Reikia skirti (minus) nuo paprasto brūkšnelio.

  3. ToBeX parašė:

    na tada as suglumes, kaip cpu temperatura gali but 12.5c zemesne uz kambario?

  4. BC00 parašė:

    Ir aš buvau nustebęs, bet tą patį rodė ir HWMonitorPro ir AIDA64. Visgi turime mažai kaistantį CPU, vieną geresnių radiatorių bei virš jo 180 mm ventiliatorių.

  5. Atavar parašė:

    Fiziskai neimanomas dalykas. Vadinas mb termodaviklis parejes.

    P>S> tas trukciojantis aukstyn zemyn vaizdas taip nervina, kad net nesigavo pilnai straipsnio perskaityt.

  6. BC00 parašė:

    Pasirodė termometras grybavo.. Ne 24, o 19 C aplinka. Apie kokį trukčiojantį vaizdą kalbame?

  7. Atavar parašė:

    Vakare uzejus jau viskas ok. "Apzvalgos ir Straipsniai" virsuje – atsirasdavo antra papildoma (kartais ir trecia) sekundei, kas pastumdavo zemyn straipsni, tada isnykdavo ir anas vel pakildavo aukstyn. Ziauriai nervina po 20-30 kartu 😀

    Kalabant apie temperaturas> ar 24 ar 19, nesudaro jokio skirtumo. Na negali kazkuris komponentas buti zemesnes temperaturos, nei aplinkos temperatura, jeigu jis yra ausinamas jos oru.

  8. BC00 parašė:

    Atavar -> daugiau nei logiška, matyt tikrai mobo temp. valdiklis bus parėjęs..

  9. Linas parašė:

    Esu turejes panasios patirties su temperaturom. Nebutinai sugede, gali but, kad tiesiog BIOS blogus parodymus duoda, kaip mano atveju, veliau BIOS fix isejo ir susitvarke.
    Puikus korpusas ir apzvalga kolega. 🙂

  10. BC00 parašė:

    Neatkreipiau dėmesio į BIOS versiją, reiks pažiūrėt. As always trying to do best:)

  11. Longhorn parašė:

    Geras korpusas, gerai ausina uzteko 1 didelio 18cm ventilaitoriaus ir 1 maziuko kitoje vietoje, kad itrauktu ora, atausintu CPU 🙂 nenaudojant jokio kito temp stabiliai laikesi. Minusas gal buvo kad korpuso dangtis ir priverzimas nepatogus ir triuksmingi ventiliatoriai.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.