Thermalright Archon SB-E X2: kai paviršiaus plotas nesvarbus

Procesorių spartintojų ratą itin dominusias, bet LGA2011 lizdo oficialiai nepalaikiusias „Thermalright Silver Arrow" ir „Archon" šeimas atsirado pretekstas atnaujinti. Taip gimė nauja SB-E šeima, pirmiausiai parodanti, kad į komplektą įtraukiami LGA2011 tvirtinimai. Tiesa, iš šios situacijos buvo išspausta daugiau naudos: pakito radiatorių dizainas bei naudojami ventiliatoriai. „Intel Sandy Bridge Extreme" procesorių didelis plotas privertė padidinti aušinimo pagrindo diametrus ir tuo pačiu sudarė sąlygas pridėti daugiau karščio vamzdelių. Galbūt „Thermalright Archon SB-E X2" turimi aštuoni karščio vamzdeliai ir du 140 mm. ventiliatoriai privers sudėti ginklus efektyviausius mūsų testuotus aušintuvus?

 

 

  • Apie "Thermalright"
  • Pakuotė ir komplektacija
  • Žvilgsnis iš arčiau
  • Techninės specifikacijos
  • Montavimas
  • Testavimas
  • Rezultatai
  • Išvados

 

Apie „Thermalright” (TR)

Ši įmonė buvo įkurta praėjusio dešimtmečio pradžioje – 2001 metais,  Taivane. TR išsskirtinai specializuojasi aušinimo sprendimų segmente, gamina aušintuvus ne tik procesoriams, bet ir vaizdo plokštėms, operatyviai atminčiai bei pagrindinių plokščių lustams. Būtent tai ir sudaro didžiąją TR veiklos dalį, nors gamintojas yra išleidęs ir keletą ventiliatorių modelių bei išskirtinį metalinį korpusą „Apple iPhone” mobiliajam telefonui. Būdama pakankamai jauna kompanija, „Thermalright”, sugebėjo pelnyti ne vieną apdovanojimą tarptautinėje rinkoje: 2006 metais „Ultra 120 Extreme” CPU aušintuvas buvo anonsuotas kaip efektyviausias „Anandtech” apžvalgininkų, 2009 metais TR gaminiams aukščiausią pripažinimą skyrė ir „Hardware.info”, o 2011-siais „TR Silver Arrow” buvo išliaupsintas „PC Pro Magazine” atstovų. Ir nors TR gamybos kryptis yra daugiau nei aiški, panašu, kad įmonė netrukus ketina įžengti ir į žaidėjams skirtų periferijos gaminių rinką.

 

Pakuotė ir komplektacija

„Thermalright“ turi savo išskirtinį bruožą – pakuotės paprastumą. Iki skausmo paprasta, bet iš tvirto kartono pagaminta pakuotė teturi tik gamintojo užrašą ir nurodytą aušintuvo modelį. Radiatorius ir su juo komplektuojami ventiliatoriai nuo pažeidimų apsaugoti tikrai be priekaištų, kiekvienas minėtas komponentas yra apsuptas dėžėje esančiais minkštais putoplasto lakštais.

Be pačio „Archon SB-E X2“ radiatoriaus bei dviejų TY-141 ventiliatorių randame visoms žinomoms šiuolaikinėms namų sistemoms skirtus  tvirtinimo mechanizmus, švirkštą su „Chill Factor III“ termo pasta, vartotojo gidą, firminį „Thermalright“ lipduką bei papildomą „Y“ formos adapterį, skirtą prijungti du ventiliatorius prie vieno 4-pin motininės lizdo.

 

Žvilgsnis iš arčiau

„Thermalright Archon SB-E X2“ – dalinai kompaktiškas, dalinai – ne, vieno bokšto aušintuvas, turintis aštuonis 6 mm skersmens karščio vamzdelius bei vieną aliuminio plokštelių bloką, talpinantį 44 plokšteles. Absoliučiai visa SB-E X2 konstrukcija padengta nikelio sluoksniu.

Kiekvienos aliuminio plokštelės storis siekia ~0.5 mm. ir viena nuo kitos išdėstyta laikantis ~2.5 mm. tarpų. Plokštelių centre matoma pailgos formos perforacija, o jų pačių forma itin sudėtinga ir paini apibūdinti. Žvelgiant iš viršaus ir šono, matyti, kad jos linkusios konverguoti į radiatoriaus centrą, taip sudarant  struktūrą. Panašu, kad plokštelės prie karščio vamzdelių pritvirtintos presavimo būdu. Kiekvienos plokštelės kampuose įrengtos mažos perforacijos, skirtos ventiliatorių tvirtinimo mechanizmui įmauti.

Dar įdomesnis aštuonių 6 mm. skersmens karščio vamzdelių išdėstymas. Nikeliuoti heatpipes aliuminio plokštelių bloke išdėstyti trimis juostomis, sudarančiomis du stačiakampius. Kraštinės juostos pasižymi trimis karščio vamzdeliais, o vidinė – dviem. Žiūrint iš priekio, vidiniai vamzdeliai turi panašią formą į netaisyklingą S raidę, o kraštiniai labiau primena V/U raides.

Keista matyti, kad penki iš aštuonių karščio vamzdelių apatinėje radiatoriaus dalyje nekontaktuoja su aliuminio plokštelėmis. Išties labai keistas sprendimas, logiškai galvojant, mažinantis radiatoriaus efektyvumą…

 „Archon SB-E X2“ pagrindas yra didžiausias iš mūsų apžvalgoje esančių radiatorių – 53 x 40 mm. Taip yra todėl, kad SB-E yra išskirtinai kurtas „Intel“ LGA 2011 lizdo procesoriams, kurių kristalo dydis yra didesnis nei kitų stalinių procesorių. Kaip jau tapo įprasta „Thermalright“ aušintuvams, ir šis pagrindas yra kiek išgaubtas bei nupoliruotas iki veidrodinio blizgesio.

„Thermalright“ kartu su Archon SB-E komplektuoja du vienodus TY-141 ventiliatorius (152 (I) x 140 (A) x 26.5 (P). Pastarasis yra populiariajojo TY-140 atnaujinimas. Skirtumas tarp jų tik pakeista mentelių forma bei kiek padidėjęs svoris, specifikacijos išlieka nepakitusios. Šis modelis naudoja Enhanced Hyper-Flow  guolius, kurių ilgaamžiškumas siekia 100 000 valandų. TY-141 charaketeristikas rasite lentelėje.

 

Techninės specifikacijos

 

Montavimas

Taip jau tapo įprasta, kad bet kuria šiuolaikine „Thermalright" montavimo sistema naudotis vienas malonumas. Ne išimtis ir kiek atnaujintas „Archon SB-E X2" tvirtinimo mechanizmas, kuris perėmė visas gerasias buvusių versijų savybes: paprastumą, lankstumą ir patikimumą. Montavimo eiliškumas atsispindi šiuose montavimo etapuose:

  1. Pakylelių montavimas prie AMD galinės plokštelės;
  2. Kvadratinio laikiklio fiksavimas sraigtinėmis galvutėmis;
  3. Radiatoriaus fiksavimas tiltu

Pastarojo komponento suteikiamos fiksavimo galimybės pakankamai įdomios: pagrindinė radiatoriaus fiksacija atliekama dviem tilto šonuose esančiais varžtais, tačiau papildomas spaudimas gali būti sukeltas tilto centre esančio masyvaus varžto pagalba. „Thermalright" nurodo, kad pirmiausiai maksimaliai turi būti prisukami šoniniai varžtai, o tik vėliau didinamas spaudimas į CPU( maksimali sukeliama jėga, priklausomai nuo pasukimų skaičiaus, 70 svarų). Kaip parodė eksperimentavimas, prisukus centrinį varžtą itin tampriai, į CPU centrą sukeliamas spaudimas toks didelis, kad radiatorius pradeda sukinėtis ant CPU kristalo. Teoriškai tai reiškia, kad radiatoriaus pagrindo kraštai pakilo nuo CPU ir jis liečiasi tik centriniame taške. Tokia koncepcija man nepatiko ir centrinis varžtas buvo sukamas tol, kol radiatorius ant kristalo nepradėjo čiuožinėti.

Ventiliatorių tvirtinamas taip pat perduodamas iš kartos į kartą. Jis nėra toks patogus, pavyzdžiui, kaip „Prolimatech" siūlomas modelis, tačiau šio komponento tvirtinime nematau nieko tragiško. Vielelės įspraudžiamos į siauras ertmes radiatoriuje ir vėliau užkabinamos už ventiliatoriaus. Tiesa, vėlelėmis reikia pasirūpinti dar prieš sumontuojant radiatorių ant procesoriaus, nes vėliau jų pataikymas į ertmes bus stipriai apsunkintas. „Thermalright" apsaugai nuo vibracijų siūlo silikoninius trikampius, kurie klijuojami ant radiatoriaus aliumininio plokštelių bloko.

Ir nors mūsų atveju priekinis TY-141 ventiliatorius šiek tiek „užlipo" ant tuščio DIMM lizdo, daugelio sistemų, tarp jų Intel LGA1155 ir LGA2011, visi DIMM lizdai turėtų „kvėpuoti laisvai".

Testavimas

Testavimo sistemą sudarė:

  •  Procesorius: AMD Phenom II X4 955 BE @4.263GHz (203×21) 1.504v/ CPU NB @ 2.842GHz 1.325v
  •  Pagrindinė plokštė: Gigabyte GA-990XA-UD3 (F13)
  •  RAM atmintis: Kingston HyperX Blu DDR3 2x2GB 1600CL9 @1624 CL7-9-7-20-28 1T 1.65v
  •   Vaizdo plokštė: Sapphire HD 7870 OC Edition (1050/5000 MHz)
  •   Korpusas: Bitfenix Colossus Window Green

Ramybės ir apkrovos režimų temperatūros buvo matuojamos tokia tvarka: dvi minutės kompiuteriui „apšilti“ – fiksuojama ramybės (idle) temperatūra, tuomet septynioms minutėms įjungiamas „Prime95“ (small FFT’s) testas. Temperatūrų sekimui naudota „CPUID HWMonitor PRO“ programinė įranga. Termo pasta – „Noctua NT-H1“. Aplinkos temperatūra – 19o C.

 

Rezultatai

Besisukdamas auto režimu „Thermalright Archon SB-E X2" lieka už daugelio kitų aušintuvų nugarų, tačiau gali pasigirti visiška tyla. Tai, be abejonės, pati tyliausia konfigūracija tarp visų likusių. Išjungus PWM režimą, abu SB-E X2 ventiliatoriai įsisuka iki ~1370 RPM, o tai jiems leidžia įsiveržti į efektyviausių aušintuvų gretas: atsiliekama tik nuo „Phanteks PH-TC14PE" aušintuvo, naudojančio arba dviejų arba trijų PH-F140TS ventiliatorių konfigūracijas (1200 RPM).

„Thermalright Archon SB-E X2" demonstruoja milžinišką efektyvumą tiek besisukdamas auto, tiek ir maksimaliame režimuose. Vis dar išlikdamas tyliu ir fiksuodamas 54.5o C „Archon SB-E X2" įsiterpia tarp jau minėtų „Phanteks PH-TC14PE" konfigūracijų, tačiau už abi yra aiškiai tylesnis. Tarp 1370 ir 1160 RPM gana didelė triukšmo praraja, tačiau tai leidžia kilstelėti save iki efektyvumo piramidės viršūnės. Nepasakyčiau, kad rekordiškai žema 53o C temperatūra pasiekta milžiniško triukšmo sąskaita, mat du TY-141 ventiliatoriai (~1370 RPM) išlieka tylesniais už du PH-F140TS (~1200 RPM). „Thermalright Archon SB-E X2" yra aiškiai girdimas, tačiau toleruojamas pakankamai lengvai. Kiek tylesnėmis konfigūracijomis galima įvardyti tas, kurios naudoja TY-140 ir Blue Vortex (BV) 14 LED ventiliatorius.

 

Išvados

Nors ir kai kurie „Thermalright" inžinierių sprendimai prieš testavimą kėlė klausimų ir greičiausiai šiek tiek neigiamai atsiliepė bendram „Archon SB-E X2" aušinimo potencialui, tai nestrugdė šiam gaminiui perimti efektyviausiojo karūną iš „Phanteks PH-TC14PE". Už nugaros liko ir kiti kur kas didesnį paviršiaus plotą turintys aušintuvai, kaip „Thermalright Silver Arrow" ar „Prolimatech Genesis". Tiesą pasakius, tokios elgsenos iš „Archon SB-E X2" nesitikėjau, vis dėl to radiatoriaus pagrindas labiau pritaikytas didesnį paviršiaus plotą turintiems procesoriams, ir stipriai spartintas „Phenom II X4 955" lietėsi tik su šešiais karščio vamzdeliais. Fantastiška surinkimo kokybe pasižymintis „Archon SB-E X2" gali pasigirti ne tik pavydėtinu efektyvumu, suderinamumu su aukštais RAM moduliais, itin patikima tvirtinimo sistema, bet ir dviem tyliais ir efektyviais TY-141 ventiliatoriais, kurių skleidžiamas garsas išlieka pakankamai priimtinu net prie maksimalių apsukų. Kyla klausimas, kur silpnoji „Archon SB-E X2" pusė. Kaina? Ne! 260 litų kainuojantis „Thermalright" šedevras pasižymi labai patraukliu kainos/efektyvumo/triukšmo santykiu. Belieka pasitikrinti, ar Jūsų korpusas priims šį 170 mm. aukščio aušintuvą spartinimo rekordų siekimui. Taip, tai didžiausia „Archon SB-E X2" problema. Pamiršau paminėti ne itin mielos spalvos ventiliatorius? Kartais reikalaujama aukų, tačiau „Archon SB-E X2" šiuo atveju prašo tiek nedaug: šiek tiek akių tolerancijos ir talpaus korpuso.

Privalumai:

  1. Superinis efektyvumas;
  2. Superinė pagaminimo kokybė;
  3. Puikus kainos/kokybės santykis;
  4. Komplektuojamas su dviem tyliais ventiliatoriais;
  5. Patogi ir itin patikima tvirtinimo sistema;
  6. Neblokuoja RAM lizdų;
  7. Palaikomi visi naujausi procesorių lizdai, įskaitant ir Intel LGA2011;
  8. Pridedami antivibraciniai padukai.

Vidutiniška:

  1. Esame matę ir patogesnių ventiliatorių tvirtinimo mechanizmų;
  2. Dėl didelio aukščio gali tilpti į ne visus korpusus

 

3 Komentarai

  1. aiboforcen parašė:

    Kaip cia nera noctua d14? Jis nepriskiriamas prie efektyviausiu ausintuvu pagal jusu metodika? 😀

  2. daimonass parašė:

    Turi tu ji ? Atsiusk 😀 Priskirsim tada 😀

  3. BC00 parašė:

    Bus ir D14, bet tik atnaujintas jau tikriausiai:)

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.