Viskas apie „ClockTuner for Ryzen“ su TR 3960X, „ASUS ROG Zenith II Extreme“ ir „ARCTIC Freezer 50 TR“

„Gydome“ TR 3960X su ClockTuner for Ryzen

Visai neseniai „Ryzen“ savininkams pasiūlytas CTR įrankis jau spėjo sulaukti ne vieno atnaujinimo. Mes naudojame naujausią v1.1 Beta 7 versiją. Pasak v1.1 versijos gido, 2-3 lygio LLC parinktis UEFI BIOS’e nebėra būtina. Daugeliu atvejų turėtų pakakti ir auto reikšmės. Tokie atlikti pakitimai leidžia pilnai palaikyti „ASRock“ ir „Gigabyte“ pagrindines plokštes. CTR neveiks be „Ryzen Master“ įrankio, todėl būtinai reikia pasirūpinti jo naujausia versija. Tarp reikalavimų taip pat yra paskutinė „NET FrameWork“ v4.8 versija.

Daugelis nustatymų yra automatiškai parenkami pagal turimą procesorių, pavyzdžiui, „Threadripper“ procesoriams rekomenduojami dažnio žingsneliai kas 75 MHz. Būtent tokie žingsneliai automatiškai ir buvo nustatyti. Pirmiausia atliekama diagnostika. Patikrinimas prasidėjo kiekvienam CCX’ui taikant 4050 MHz dažnį, kas +/- atitinka tą dažnį, kai 3960X yra apkraunamas intensyvia apkrova, kad ir rendering’u. Palaipsniui, kas 6 mV, buvo mažinama darbinė įtampa, kol procesorius nebegalėjo sėkmingai užbaigti vidinio CTR strestesto. Diagnostika prasidėjo su 1,181 V, baigėsi su 1,103 V įtampa. Įrankis parodė, kad mūsiškis 3960X pagal sislicio kokybę atitinka sidabrinę (silver) klasę. Mūsų žiniomis, iš viso egzistuoja 4 klasės: bronzinė, sidabrinė, auksinė ir platininė. Atlikus diagnostiką, kuri užtruko beveik pusvalandį, vartotojui įrankis pateikia preliminarias gaires undervolt’ui (vadinkim tai optimizacija) ir overclock’ui (spartinimui). Mūsų atveju siūloma 4125 MHz prie 1150 mV ir 4250 MHz prie 1225 mV. Prieš atliekant diagnostiką papildomai aktyvavome enhance accuracy funkciją. Ji ženkliai prailgina diagnostikos laiką, tačiau rezultatai turėtų būti tikslesni.

Priklausomai nuo to, ką norėsime daryti su CPU (undervolt ar overclock) turimas reomendacines gaires suvedame į atitinkamus laukelius settings mode lentelėje. Pradėjome nuo undervolt’o. 1150 mV keliauja į reference voltage laukelį, o 4125 MHz dažnis į reference frequency laukelį. Norint sutrumpinti procedūros laiką max frequency laukelyje esančio dažnio vertė neturėtų ženkliai skirtis nuo reference frequency. Beveik po valandos gavome kiekvieno CCX’o efektyvumo įvertinimą ir maksimalius dažnius prie 1150 mV. Buvo nustatyta, kad geriausi CCX’ai yra penktas su šeštu (efektyvumas 3,63), o prasčiausias ketvirtasis (3,57). Tai atsispindėjo ir dažnyje: CCX4 – 4100 MHz, CCX5/6 – 4175 MHz.

Spartinant viskas kartojasi, tik į atitinkamus laukelius įrašomos spartinimui siūlomos vertės. Procedūra užtruko kiek trumpiau, ~45 minutes. Efektyvumo vertės sumažėjo, tačiau esmė nepasikeitė. Silpniausiui CCX4 siūlomas tik 4200 MHz dažnis, kai CCX5 ir CCX6 tempia iki 4275 MHz. Tiek po atlikto undervolt’o, tiek po overclock’o sparta automatiškai buvo pamatuota su „Cinebench r20“. Tiesa, jį reikia parsisiųsti atskirai ir įsidėti į atitinkamą aplanką.

Galiausiai į du profilius (vienas skirtas overclock’ui, kitas undervolt’ui) suvedama įtampos ir kiekvieno CCX dažnio vertės. Spaudžiame save ir po to apply. CTR patikros variklis, kuris remiasi „Prime95“, yra sukurtas taip, kad būtų išvengta kritinių klaidų ir nestabilumo, kaip BSOD. Patvirtiname, kad tokių dalykų mums nepasitaikė.

7 Komentarai

  1. SoTOP parašė:

    Kai toks CPU labai trumpi programų testai gaunasi, nepasijaučia praktiškai skirtumai 🙂 TR procesoriams šita programa labai geras dalykas.

  2. BC00 parašė:

    Jei būtų ilgi testai – irgi nesijaustų skirtumo 🙂 Šiaip daug nustebinusių dalykų šitam review.
    1. Freezer 50 TR lygus performance su Liqtech II
    2. Zenith II didesnis performance ir didelės energijos sąnaudos
    3. Identiškas 3960X performance su CTR (undervolt) žaidimuose
    4. El. sąnaudų sumažėjimas su CTR

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.