Zyxel NSA310 media serveris

Didėjant informacijos srautams, dažnai vis pritrūkstame vietos kompiuteryje. Vieni tai sprendžia įsigydami talpesnį kietąjį diską, kiti – perka išorines laikmenas. Dar vienas galimas vietos trūkumo sprendimas – NAS serveris. Toks daikčiukas ypač tinka laikyti filmų ar nuotraukų kolekciją. Vienas iš jų pateko ir į mūsų rankas. Apžvalgai gavome kompanijos „Zyxel“ media serverį, skirtą namų vartotojams, „NSA310.“

  •  Trumpai apie gamintoją
  •  Pakuotė ir dizainas
  •  Specifikacijos
  •  Programinė įranga
  •  Testai
  •   Išvados

Apie Zyxel

Kompanija buvo įkurta 1989 metais Taivane. Šiuo metu kompanija yra viena iš kelių pasaulyje, kuri gali pasiūlyti platų tinklo įrangos asortimentą tiek namų vartotojams, tiek dideliems verslo klientams. „Zyxel“ teikia įrangą ir interneto bei kitų paslaugų tiekėjams. Kompanija šiuo metu turi 33 pardavimo centrus visame pasaulyje.

Pakuotė ir dizainas

„NSA310“ į mūsų rankas pateko nemažoje kartoninėje dėžėje. Pakuotė gana išvaizdi ir informatyvi. Priekinėje jos dalyje rasime kompanijos logotipą, spalvotą pačio įrenginio nuotrauką. Taip pat čia matome ženklą, kad tai yra vienas iš geriausiai parduodamų Zyxel kompanijos produktų. Galinė pakuotės dalis, kaip ir dažniausiai būna, yra informatyvesnė. Ten rasime trumpus produkto funkcijų aprašymus anglų, italų, ispanų, vokiečių ir prancūzų kalbomis. Čia, taip pat kaip ir priekyje, parodoma kaip atrodo įrenginys iš priekio, šono ir galo. Taip pat nurodomos serveryje esančios jungtys, UPnP, DLNA palaikymas. Viename iš dėžutės šonų pirkėjas ras įrenginio technines specifikacijas, apie kuries papasakosiu kiek vėliau.

Atidarius pakuotę randame maitinimo šaltinį, CD laikmeną su reikalinga programine įranga, dviejų metrų tinklo kabelį, padėkliuką, 87 puslapių storio knygutę (su vartotojo gidu) ir minkštai, tvirtai paguldytą serverį. Kadangi mes gavome serverį jau su kietuoju disku, tvirtas įpakavimas yra ypač svarbu, kad nebūtų pažeistas kietasis diskas.  Mūsų atveju komplekte buvo kompanijos „Western Digital WD5000AAKX-001CA“ (500.1GB, SATA, 3.5", 7200 rpm) kietasis diskas, tačiau galima rasti versiją be jo. Komplektacija visiškai tenkina poreikius, įrenginio naudojimui papildomai nieko nereikės.

„NSA310“ dizainas niekuo neišsiskiria iš panašių įrenginių. Juodos, matinės spalvos, palyginti nedidelė dėžutė. Priekinė panelė – juodos spalvos blizgi plastmasė papuošta „Zyxel“ logotipu, išjungimo bei sinchronizavimo mygtukais bei serverio veikimo indikatoriais. Galinėje dalyje matome ventiliatoriaus angą, eSATA, USB, LAN jungtis. Nieko nereikalingo.

Specifikacijos

Kaip jau minėjau, šis NAS serveris skirtas namų vartotojams, yra palyginti pigus, tačiau tuo pačiu reikėtų suprasti, kad negalime tikėtis kažkokių ypatingų techninių savybių. „NSA310 apginkluotas“ 1.2GHz ARM procesoriumi ir 256MB operatyvios atminties, ko turėtų pakakti transliuoti įvairų turinį Jūsų namų tinkle. Kaip jau minėjau, viduje telpa vienas kietasis diskas. Trūkumas tas, kad šiam NAS serveriui tinka tik 3.5 colių kietieji diskai.. Plonesnio, t.y. skirto nešiojamiems kompiuteriams į vidų neįdėsite. Tiesa, šiuo atveju gali pagelbėti įrenginio gale esanti eSATA jungtis. Jos pagalba netgi galėsite sukurti RAID masyvą. Tai pat prie serverio galima prijungti išorinius kietuosius diskus su USB jungtimi, kortelių skaitytuvus ir kitas USB laikmenas. Tam skirtos dvi serverio priekyje ir gale esančios jungtys. Prie tinklo „NSA310“ prijungsime gigabit‘inės tinklo plokštės pagalba. Detalesnes technines specifikacijas galite pamatyti lentelėje:

Programinė įranga

„Zyxel“ sukurta programinė įranga išties nusipelno pagyrimo. Jos pagalba lengvai prisijungsite prie įrenginio, jį sukonfigūruosite ir naudositės. Tik įrašius programą, pavadinta „zPilot“, darbastalio kampe atsiranda speciali ikona, ant kurios užkėlus reikiamus failus, jie pradedami perkėlinėti į serveryje esančią talpą. Galima sustabdyti, nutraukti perkėlimą, pridėti naujų failų. Programinė įranga sudaryta iš dviejų dalių – internetinė aplikacija ir tradicinė programa, kuri leidžia „giliau“ konfigūruoti įrenginį. Interneto aplikacija labai patogi ir paprasta, jai nereikalingas NAS konfigūravimas. Viskas suskirstyta į atskiras kategorijas pagal tai, ką esate sukėlę į serverį, todėl bus lengva rasti norimą dainą ar filmą. Antroji programinės įrangos dalis – sudėtingesnė ir išsamesnė. Čia galime rasti tokius dalykus kaip „torrent“ klientas, informacija apie serverio techninę būklę, kietąjį diską, kelis tinklo nustatymus, įdiegti tokius papildinius, kaip „MySql“, „BackupPlanner“ ir pan., ar tiesiog išjungti serverį. Peržiūrėjus siūlomus įskiepius, akis užkliuvo už pavadinimo „Polkast“. Šis papildinys išties naudingas ne tik kompiuterių entuziastams, bet ir paprastam namų vartotojui. Jo pagalba failus esančius serveryje galėsite pasiekti iš bet kokios pasaulio vietos. Tereiks į savo išmanųjį telefoną ar planšetinį kompiuterį įdiegti nemokamą „Polkast“ programėlę. Tą patį reiks padaryti serveryje ir tada, prisijungę prie programos, galėsite peržiūrėti ar atsisiųsti visus failus. Manau, kad tai išties naudingas įskiepis. Bendrai, programinė įranga, pridedama perkant serverį, labai patogi, nesudėtinga net paprastam namų vartotojui, kam skirtas ir pats serveris. Jai neturiu jokių priekaištų.

 

Testai

Ištikimi mūsų skaitytojai turbūt pastebės, kad tai yra pirmoji tokio tipo produkto apžvalga mūsų puslapyje, todėl reikėjo sugalvoti, kaip bus testuojamas įrenginys. Pasvarstęs, nusprendžiau, kad svarbiausia yra įvertinti, kaip transliuojami vaizdo įrašai ir kiti multimedijos failai. Taigi pirmoji dalis – vaizdo ir garso failų atkūrimas. Pripažinsiu, kad šiuo metu neturėjau visiškai tinkamos įrangos testui, nes mano kompiuteryje buvo 100Mbps tinklo plokštė, todėl negalėjau matyti maksimalios duomenų perdavimo į serverį spartos, tačiau netgi ir toks testas turėtų padėti Jums orientuotis, ar Jūsų turima įranga tinkama prijungti tokiam serveriui. Taigi pirmiausia nusprendžiau į serverį perkelti ir išbandyti, kaip bus transliuojamas Full HD 1080p video įrašas. Tik pradėjus kopijuoti failą, greitis šoktelėjo iki 12,4 MB/s, o įsibėgėjus apsistojo ties 11,4 MB/s greičiu. Dabar laukė įdomiausia dalis – pažiūrėti, kaip serveris susidoros su aukštos kokybės įrašo transliavimu į mano kompiuterį. Su šia užduotimi jis susidorojo puikiai. Peržiūrėjęs visą įrašą nepajutau jokio vaizdo trūkinėjimo ar kitų trukdžių. Taip pat išbandžiau kokiu greičiu bus perkeliama direktorija su 400 failų. Toks kopijavimas vyko beveik dvigubai lėčiau – 6,89 MB/s. Nuotraukas, naudojantis internetine aplikacija, peržiūrėti labai paprasta, galima pasirinkti „slide show“,“ fullscreen“ ir kitus nustatymus. Programinė įranga, kaip jau minėjau, neturi priekaištų. Sutinku, kad testai nebuvo labai tikslūs, tačiau neturint kito panašaus įrenginio, negalėjau palyginti, o atlikti testai leis Jums susidaryti bendrą vaizdą apie „NSA310“ spartą ir galimybes. Tiesa, besinaudodamas „Zyxel“ gaminiu pastebėjau ir trūkumų. Kai serveris buvo pastatytas ant stalo, buvo jaučiama vibracija ir girdimas ūžimas. Žinoma, jei šis daikčiukas bus laikomas po stalu, šios problemos galima išvengti, nes tada jo beveik nesigirdi. Taip pat vienas iš trūkumų – video išvesties nebuvimas, tad šį serverį galėsite prijungti tik prie naujų televizorių, kurie jungiasi prie tinklo.

Išvados

Taigi, pirmasis mūsų apžvelgtas media serveris atliko visas užduotis puikiai. Žinoma, reikia atkreipti dėmesį į tai, kad tai yra namų vartojimui skirtas produktas ir nereikėtų tikėtis tokių galimybių, kaip iš rimtų, didelių ir brangių NAS serverių. Kalbant apie kainą, Lietuvoje ši gaminį su 500 GB kietuoju disku radau už 465 Lt. Be disko jį galima įsigyti už beveik perpus mažesnę kainą – 267 Lt. Pigiausia konkurentą iš „Dlink“ su dvejais stalčiais diskams radau už 541 Lt. Tiesa, komplekte pačių diskų nėra, tad gautinė kaina bus smarkiai didesnė. Taigi, tai yra vienas pigiausių šiuo metu rinkoje esančių media serverių, o jo galimybės puikiai tenkins paprastą namų vartotoją. Jei gamintojas būtų pridėjęs HDMI išvestį, prijungti įrenginį prie senesnių televizorių, tai būtų vienas geriausių namų duomenų talpyklos sprendimų dažnam vartotojui.

Privalumai

  • Konkurencinga kaina
  • Paprastas valdymas
  • Puiki programinė įranga
  • Komplektacija (viskas ko reikia naudojimui)

Trūkumai

  • Nėra video išvesties (prijungiamas tik prie naujų televizorių per tinklą)
  • Juntama vibracija ir triukšmas
  • Į vidų nesideda 2.5 colių kietasis diskas 

 

   

13 Komentarai

  1. ZigZag parašė:

    Visas pastabas, klaidas prašome rašyti man privačiai. Čia diskutuojame tik apie patį įrenginį.

  2. kilbinas parašė:

    >>Pigiausia konkurentą iš „Dlink“ su dvejais stalčiais diskams radau už 541 Lt.

    Melas 🙂

  3. ZigZag parašė:

    Ne melas, o tiesiog kito neradau tuo metu 🙂 Nera cia ko man meluot 🙂 Tiesa, tik nemaisyk media playerio ir NAS serverio 🙂

  4. kilbinas parašė:

    O tai tiek vienas tiek kitas neatlieka to paties?

  5. ZigZag parašė:

    Funkcijų yra panašių, tačiau NAS serveriai daug daugiau galimybių turi, tarnauja ne tik kaip media centras, bet ir paprastas serveris, ko negali media playeriai, kaip PBO ir panašiai 🙂

  6. kilbinas parašė:

    Na vadinasi media centro pirkti neapsimoka, nes kainos panasios kaip NAS’u o funkciju gausa NAS’o naudai

  7. ZigZag parašė:

    Na matai, priklauso nuo poreikių. Pvz šitas servas neturi netgi video išvesties, tai jį pirkt tik kaip filmų grotuvą prie teliko nelabai tikslinga.

  8. kilbinas parašė:

    Tam yra DLNA

  9. ZigZag parašė:

    Taip, tačiau, ką ir minėjau apžvalgoje, tas tinka tik naujiems telikams 🙂 Jei reikia tik telikui, tinkamiausias variantas yra media playeris. Jei reikia failų saugyklos, vaizdų transliavimo ne tik į teliką, bet ir į kompus, o ir telefonus, kompiuterius ir t,t, failų sharinimo ir pan., tada reikalingas toks daikčiukas kaip apžvalgoje 🙂

  10. Fostil parašė:

    Per daug nesidomejau, bet ar siuolaikiniai routeriai su usb jungtim negali atlikt tu paciu funkciju? Nelabai matau prasmes is tokio naso su 1 hdd, o dar kaina irgi tokia ne vaikiska.

  11. ZigZag parašė:

    Negaliu 100% pasakyti, tačiau nemanau, kad ir geras routeris visiškai galės atlikti tokias funkcijas kaip torrentų siuntimas, duomenų kopijų automatinis darymas į kietąjį diską, SQL serverio palaikymas ir pan.

  12. kasharas parašė:

    Fostil, pasidomėk labiau kam skirtas usb routeriuose. Retais atvejais pajungsi spausdintuvą (vidutinis d-link palaiko apie 15 printerių), pagrindinė jungties paskirtis 3G modemas, o jei ir sugebėsi pasijungti išorinį HDD tai greitis bus varganas, o ir vartotojų sesijų galėsi turėti tik kelias. NAS’as tiek kainuoja, nes jis gerai veikia.

  13. ubuntistas parašė:

    Labai geras daigtas. Galima panaudoti, kaip FTP serveri. Jis dirba labai tyliai. Greitis taippat geras.vienas is pigiausiu budu pasidaryti serveri.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.