2008-ieji: Svarbiausieji įvykiai kompiuterijoje

Sveiki, Gerbiamieji Technews lankytojai. Į pabaigą eina eiliniai metai, tačiau informacijos amžiuje, 365-ios dienos – ne toks jau ilgas laiko tarpas. Dinamiškoje IT industrijoje vyksta nuolatinis ir vis spartesnis techologinis tobulėjimas, kuris ne tik greitai atnaujina pasiūlą produktų rinkoje bei radikaliai keičia visų ūkio sektorių vystymosi raidą, bet ir turi lemiamos įtakos socialiniame visuomenės gyvenime. Mūsų portalo kolektyvas, suvokdamas kokią didelę įtaką žmonėms daro aukštųjų technologijų pramonė, nutarėme trumpai apžvelgti pastarosios tobulėjimo kryptis, aptarti šių metų pasiekimus ir trumpai supažindinti su pasirodžiusiomis naujovėmis, kurios yra aktualios tiek plačiajam vartotojų ratui, tiek technikos entuziastams. Šią „metų apžvalgą“ suskirstėme į dvi dalis, kuriose pasistengsime aprašyti esminius įvykius ne tik kompiuterijoje, bet ir telekomunikacijose. Tikimės tai padės Jums apibendrinti visas šių metų naujovės ir akyliau išanalizavus jas susidaryti netolimos ateities viziją bei numatyti kokį turėsime rytojų. Malonaus Jums skaitymo!

Procesoriai

Procesorių rinkoje šiemet, kas be ko, didžiausio dėmesio sulaukė prieš mėnesį pasirodę Nehalem architektūros procesoriai iš Intel stovyklos, oficialiai žinomi Core i7 pavadinimu. Ilgai laukti CPU pateisino į juos dėtas viltis – jie ne tik pasižymi puikia sparta, bet ir dideliu spartinimo potencialu. Beje, Core i7 procesoriai gali pasigirti ir daugybe technologinių naujovių, kaip, pavyzdžiui, QPI magistralė arba integruotas trijų kanalų DDR3 atminties valdiklis. Visgi, didelė šių CPU kaina ir būtinai procesoriui reikalinga nauja, taipogi brangi motininė kiek atgraso nuo naujosios Nehalem platformos pirkimo.

Tačiau kad ir kokios geros kokybės bebūtų, Core i7 procesoriai ne tik pardavimais, bet ir įtaka visai IT sferai negali prilygti kitam Intel sukurtam produktui, miniatiūriniam Intel Atom procesoriui, vartojančiam vos 2 W elektros energijos. Šis CPU, nepaisant tikrai neišskirtinės spartos, dėl milžiniškos paklausos net kurį laiką nebuvo spėjamas gaminti ir ypač svariai prisidėjo prie didžiausios 2008-ųjų metų mados, internetinių kompiuterių (angl. Netbooks) populiarumo.

Internetiniai nešiojamieji kompiuteriai, tiesiog žaibiškai įsiveržė į rinką. Ypač mažu dydžiu, lengvu svoriu ir patrauklia kaina pasižymintys kompiuteriai, nepaisant jų ribotų techninių charakteristikų, užkariavo pirkėjų simpatijas. Tai kompiuteris internetui, darbui su el. Laiškais bei kitais dokumentais, tai būtent tai ko reikėjo didžiajai visuomenės daliai. Tai ankščiau laiko įžvelgusi Asus bendrovė išleisdama į prekybą Eee kompiuterių seriją tapo šios nešiojamųjų nišos pionieriais. Ilgai nereikėjo laukti konkurencinio atsako – jau dabar parduotuvių vitrinose galime pamatyti ir virtinę kitų garsių gamintojų interneto kompiuterių. Tai Acer One, MSI Wind, HP Mini Note, Lenovo Ideapad ir kiti.

Be Nehalem ir Atom, pasirodžiusių šiais metais, Intel pristatė ir kitą gaminį, vertą paminėjimo. Tai buvo žaidėjams skirta Skulltrail platforma, kuri dėl savo ypač didelės kainos ir tiesiog eilinės spartos tapo labiau pajuokos objektu, o ne sėkmingai pardavinėjama preke.

Intel konkurentai irgi nesnaudžia. AMD artimiausiu metu žada išleisti 45 nm Phenom II X4 procesorius, kurie greičiausiai neprilygs Core i7 sparta, tačiau sutvirtins AMD pozicijas kovojant dėl pirkėjų simpatijų dėl savo protingos kainos ir taipogi netikėtai didelio spartinimo potencialo. Be to, šiems procesoriams nebūtinai reikalinga nauja motininė plokštė ar aušintuvas, ko reikės perkant Core i7 CPU. Phenom II pardavimai turėtų prasidėti jau 2009 sausio 8.

Sisteminės plokštės

Šiais metais motininių plokščių rinkos pokyčiai buvo itin aktyvūs. Išleistas P45 lustų rinkinys, kuris bus jau paskutinis oficialiai išleistas LGA775 lizdui skirtasproduktas. Kartu su Core i7 buvo pristatytas ir naujasis Intel procesorių lizdas LGA1366 bei jam skirtas X58 lustas. Šiose motininėse, dėl Nehalem procesorių atminties kontrolerio ypatybių, galime pamatyti net 6 DDR3 atminčiai skirtus lizdus. Be to, X58 plokštės palaiko tiek SLI, tiek Crossfire technologijas.

AMD fronte sulaukėme 780G pasekėjo 790GX, kuris yra tas pats paspartintas 780G lustas su nežymiais patobulinimais. Daug dėmesio susilaukė Nvidia, išleidusi nForce 780a bei nForce 750a lustus su Hybrid SLI technologijos palaikymu, kuri leidžia pagreitinti silpnos diskrečios grafikos darbą arba sutaupyti elektros energijos, jei naudojama galinga vaizdo plokštė.

Operatyvioji atmintis

Operatyviosios atminties rinkoje neįvyko kažko ypatingo, tik didėjo pačios atminties produktų pasiūla dažniai ir mažėjo jos kaina. Galime pastebėti po truputį spartėjantį DDR3 atminties skverbimąsi į rinką, tačiau su DDR2 standartu jai vis dar sunkiai sekasi konkuruoti. Verta paminėti ir atsiradusius prekyboje trijų kanalų DDR3 atminties komplektus, skirtus Core i7 procesoriams. Tačiau ir čia minėtieji procesoriai turi neigiamą savybę. Gamintojai Nehalem platformai yra priversti derintis prie reikalavimų ir šiems procesoriams naudoti mažos įtampos RAM modulius.

Grafikos procesoriai

Kaip niekad aršiai šiemet kovoja AMD su Nvidia dėl pirkėjų vaizdo plokščių sektoriuje. Metų pradžioje AMD konkuravo daugiau kainų mažinimu, nes negalėjo pasiūlyti nieko, kas sparta galėtų varžytis su Nvidia produktais. Po milžino GT200, Nvidia šių metų flagmano, išleidimo AMD pradėjo šviestis dar prastesni popieriai. Vis dėlto po RV770 pasirodymo prasidėjo mūšis, kurio ilgą laiką laukė žaidimų mėgėjai ir IT fanatai – AMD pagaliau pristatė produktą, spartos testuose rodžiusį puikius rezultatus.

AMD tapo konkurencinga ne tik žemajame arba viduriniame kainų segmentuose – užkietėję ir daug pinigų turintys žaidėjai pamatė, kad AMD vaizdo plokštės irgi yra puikus pasirinkimas. Džiaugtis tuo gali ne tik AMD, bet ir Nvidia fanai. Žaliųjų vaizdo plokštės atpigo ypač pastebimai nekalbant apie tai, kad kompanija skubina naujų ir galingų produktų, kaip antai GeForce GTX 295, pristatymus.

Gan intriguojanti naujiena MultiGPU vartotojamas ar potencialiems pirkėjams pasigirdo iš kompanijos Lucid stovyklos. Jų sukurtas lustas Hydra leidžia naudotis iki šiol nematytomis galimybėmis kelių GPU savininkams.

Stacionarioji atmintis

Kaupiklių rinkoje šiemet pasirodė keletas naujienų. Kietųjų diskų fronte atnaujinimo sulaukė sparčiausių namų vartotojams skirtų SSD kaupiklių serija Raptor. 300 GB 10000 apsukų Velociraptor tik pasirodęs tapo sparčiausiai „besisukančiu“ kietuoju disku. Talpos kartelę šiemet pakėlė ir Seagate su 1,5 TB talpos Barracuda 7200.11 serijos kietuoju disku.

Vis dar besiformuojančiame SSD fronte vienas iš pastebimiausių įvykių buvo greitų Intel SSD kaupiklių pasirodymas. Nors SSD kainos ir yra keliolika ar net keliasdešimt kartų didesnės nei įprastų diskinių kaupiklių, tačiau jau po truputį artėjama bent prie įprastų diskinių kaupiklių talpos, taip pat ir kainos kartelės. Žinoma storą piniginę turintys ir naujovių nevengiantys vartotojai, gali įsigyti, kad ir BiTMICRO E-Disk Altima Ultra 320 3,5 colių dydžio ir 1,6 TB talpos kaupiklį, tačiau didžioji dalis vartotojų tikrai nemokės už tai per tris tūkstančius dolerių. Bet kokiu atveju vyksta arši konkurencinė kova tarp skirtingų gamintojų, daugelis kompanijų įžvelgia šios technologijos potencialą ir perspektyvią ateitį, todėl „nesėdi sudėję rankų“. Prie vis didėjančio SSD kaupiklių gamintojų rato prisijungė tokios bendrovės, kaip Toshiba, Sun Microsystems, InnoDisk, Samsung.

Aušinimas

Aušintuvų rinkoje taip pat neapsėjome be naujovių. Tiesiog būtina paminėti pirmąjį komercinį aušintuvą procesoriams, kurio šiluminiuose vamzdeliuose šilumos absrobacijai primą kartą panaudotas skystas metalas. Danamics bandymas, nors ir nepadarė perversmo procesorių aušinimo rinkoje, tačiau sutelkė nevieno entuziasto dėmesį. OCZ, džiuginanti spartinimo mėgėjus kompresorinėmis aušinimo sistemomis, pristatė naująją Xpressar sistemą. Šiemet sulaukėme ir nemažai naujų super-aušintuvų. Kaip matyti, ir toliau vyrauja tendencija taikyti HDT technologiją. Skysčio aušinimo sistemos po truputį susilaukia vis didesnio dėmesio ne tik tarp entuziastų, bet ir tarp eilinių, tylą mėgstančių vartotojų.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.