Dešimt kartų talpesnis akumuliatorius?

Mokslininkai iš Stenfordo universiteto praneša atradę būdą priversti nešiojamus kompiuterius neišsikrauti daugiau nei per parą. Tyrėjų grupė atrado būdą sukaupti ličio jono baterijose iki dešimt kartų didesnį krūvį – jie pasinaudojo silicio nano vamzdeliais. Ličio jono baterijos yra plačiai naudojamos nešiojamose kompiuteriuose, vaizdo kamerose ir mobiliuose telefonuose. Kaip pavyzdį, jie palygina nešiojamo "laptopo" akumuliatorių, kuris šiuo metu sugeba aprūpinti nešiojamą kompiuterį energija būtina 4 valandų darbui, su tokio pat dydžio bet patobulintu akumuliatoriumi, nešiojamas kompiuteris veiktų net iki 40 valandų.

Anot atradėjo, profesoriaus Cui, padidinti akumuliatorių talpą pavyko todėl, kad vietoje ankščiau akumuliatorių anoduose naudoto grafito jie panaudojo silicio nano vamzdelius. Tradiciniuose silicio jono akumuliatoriuose grafitas nesugeba "surišti" didelį kiekį krūvį saugojančio ličio ir todėl riboja akumuliatoriaus darbo laiką.

Silicio anodai, sugeba "surišti" žymiai didesnį ličio kiekį. Kuomet akumuliatorius yra įkraunamas silicis išsiplečia, o kuomet iškraunamas susitraukia: dėl šios priežasties laikui bėgant įprastas silicis pavirsta milteliais ir anodas yra suardomas. Apie 30 metų ši problema neturėjo sprendimo, kol profesorius Cui su kolegomis iš naujo nepažvelgė į ją. Jie sukūrė naujo tipo silicio struktūrą – nano vamzdelius. Šie vamzdeliai taip pat išplinta, kuomet jie suriša ličio jonus bet skirtingai nuo kitokios formos silicio jie nesusiardo.

Šis atradimas jau yra užpatentuotas ir šio metu vyksta derybos su akumuliatorius gaminančiomis kompanijomis. Yra tikimasi, kad šis atradimas pasieks vartotoją per kelerius būsimus metus.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.