ES nerūpi Intel pasiaiškinimai

Kaip praneša naujienų agentūra Reuters, Europos Komisija nusprendė atmesti didžiausio pasaulyje lustų gamintojo Intel prašymą surengti teismo bylos nagrinėjimą, kuris būtų pagrįstas pastarosios kompanijos žodiniu pasiaiškinimu iškeltai bylai dėl monopolio sukūrimo 27 Europos Sąjungos valstybėse, kuriose EK taiko antimonopolinius įstatymus.

Galime priminti, kad EK kaltina Intel nesąžininga konkurencija bei tuo, kad kompanija pažeidė antimonopolinius įstatymus. Lustų gamintojas dar šį mėnesį atsakė į Europos Komisijos pateiktus kaltinimus, tačiau pastaroji institucija nusprendė nesurengi teisminio proceso, kuriame būtų nagrinėjamas žodinis Intel pasiaiškinimas.

Bendrovės atstovas spaudai išreiškė viltį, kad Europos Komisija dar viską gerai apsvarstys bei išanalizuos turimuos duomenis. Praėjusiais metais Europos Teismas atmetė Intel skundą dėl Europos Sąjungos teritorijoje neva nevykdomos monopolijos, tad kompanijos „popieriai“ yra prasti. Galimas daiktas, kad kompanijai bus skirta milžiniška bauda, kaip buvo Microsoft kompanijos atveju.

Su humoru, ar be jo, daugelis kompiuterininkų šmaikštauja, kai kalba apie „Wintel“ sukurtą dvigubą monopolį, kuris aprašomas ir laisvojoje enciklopedijoje Wikipedia. Jį sudaro Intel procesoriai bei Windows operacinė sistema. Tuo tarpu, kai Jungtinėse Amerikos Valstijose kreipiamas mažas dėmesys, Europos Sąjunga greitai reagavo į Advanced Micro Devices (AMD) pateiktus kaltinimus, kuriuose teigiama, kad konkurentas Intel visokiais būdais skatina bei šantažuoja kompiuterių gamintojus naudoti tik jų procesorius bei atsisakyti konkurento AMD produktų.

Nekartą esame rašę apie Intel bei grafinių ir sisteminių plokščių gamintojo Nvidia pasirašytą sutartį, kuri pastaruoju metu sukėlė tikrą sumaištį. Intel teigia, kad kompanija Nvidia neturi teises kurti lustų rinkinius naujiesiems Intel Core i7 procesoriams, o kompanija tvirtina, kad sudaryta sutartis tai leidžia daryti. Europos Komisija taip pat atkreips dėmesį į šį incidentą. Kol kas vertinimo nėra, tačiau jis panašus į tokį, kuris neatitinka antimonopolinio įstatymo.

Europos Komisija šiuo metu teisia ne tik Intel. Pasirodo, kad institucija dirba prie to, kad artimoje ateityje su Windows operacine sistema galime nebeišvysti Internet Explorer interneto naršyklės Europos Sąjungos teritorijoje. Opera kūrėjų bei Mozilla bendruomenės kaltinimai dėl nesąžiningos konkurencijos naršyklių rinkoje taip pat bus svarstomi. Pernai skirta viena rimtesnė bauda – už nesąžiningą konkurenciją Microsoft privalės sumokėti 0,8 mlrd. eurų baudą.

13 Komentarai

  1. nemesis parašė:

    Negražu iš INTEL pusės, labai negražu…

  2. Tr3nktas parašė:

    Kas negrazu, pats buciau intel, irgi taip daryciau. Nejaugi as turiu padet konkurentrams, kad jie daugiau uzdirbtu? Intel sukure mikroprocesoriu, intel sukure x86 platforma siam procesoriui, kodel ji negali gamint savo produktu? Kokia teise turi kitos kompanijos naudotis mano isradimais, jeigu as joms neleidziu? Ir nereikia cia pradet verkt, kas butu jeigu nebutu konkurentu, nes NIEKAS nezino.

  3. Crembo parašė:

    Man dabar labiau nervina tą nesąmonė su Internet Explorer. Kas čia per .. nu nežinau, nerandu žodžių.. Blemba mano šiknoj ta \"Europos Komisija\" su savo nesąmonėm.. Eina jie šikt >_>

  4. nemesis parašė:

    Niekas apie kas būtų jei nebūtų nekalba. Visa esmė kad didesnę dalį rinkos turinti kompanija negalėtų ir neturėtų bandyti išstumti konkurentų naudodamasi savo padėtimi. Gyvena tie INTEL ir tegul gyvena, gerai jiem sekasi ir tegul sekasi, bet kai pradeda kitus gamintojus šantažuoti kad jie naudotų tik jų produktus o ne konkurentų, čia jau tikrai negražu ir taškas. O INTEL tą daryti mėgsta, jau n kartų buvo bausti ir t.t.

  5. nemesis parašė:

    Crembo o kokios problemos su IE? Microsoftui užtenka instalinant OS varnikę įdėti kad neinstaliuoti šitos naršyklės ir leisti ją suinstaliavus išinstaliuoti. Ir galėtų su visom šitom nesamonėm šitaip padaryti. Gal man išvis nereikia nei IE, nei jų Paint ar Word. Pažeidžia jie mano kaip locho vartotojo teises 🙂

  6. Crembo parašė:

    Bet IE naudoja labai daug dalyko OS\’e. O perrašyt kodą užtrunka LABAI daug laiko. Koks skirtumas jeigu yra tas IE? Jis trukdo? Ne.

  7. nemesis parašė:

    Trukdo. O ką ten naudoja ta IE iš OS\’o? Nesupratau.

  8. tomaxsas parašė:

    Crembo: pasakyk tai WEB developeriams…

  9. jostis parašė:

    Dėl INTEL, tai negražiai daro, kad papirkinėja, bet šiaip tai paskutiniu metu jie monopolį labiau kuria gerais procesoriais,nei papirkinėjimais, nes AMD nesugeba nieko gero pasiūlyt. O dėl IE, tai man jis netrukdo, paskui nebus su kuo Operos atsisiųst be jo 🙂

  10. jtd parašė:

    josti,pasidomek zmogau,is kokio urvo islindai? amd nesugeba nieko pasiulyt?hmm

  11. jostis parašė:

    Galbūt dabar su Phenom II pasitaisys savo padėtį, bet praeitos kartos procesoriai tikrai dažniausiai buvo prastesni už atitinkamus Core 2 cpu, Phenom II taip pat nelenkia Core i7, todėl AMD siūlo geresnes kainas. Žodžiu žiūrint ko kam reikia…

  12. jtd parašė:

    i7 skirti entuziastam,patys intel taip sake,matematiniuose skaiciavimuose intel spartesni ,taciau zaidimuose kiek kita situacija,phenom2 neatsilieka neikiek nuo i7,netgi lenkia aukstesnese rez.

  13. SoTOP parašė:

    Siaip kalbant apie i7 reiktu pasidometi kiek ju parduodama ir kiek rinkos jie siemet uzims, ir tada pamatysit kad i7 tik tam kad intel turetu kazka geriau nei AMD, nes realiai tu i7 bus labai mazai.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.