Kometa kolapsuoja patekusi į žvaigždės audrą

NASA satelitas užfiksavo pirmąjį kometos ir žvaigždės audros susidurimą. Tai pirmas kartas kai mokslininkai galėjo būti tokio kosminio įvykio liudininkais.

Šis fenomenas įvyko dėl karūninės masės išmetimo (didelio debesies įmagnetintų dujų žvaigždės išmesto į kosmosą). Rezultatas buvo visiškai sunaikinta plazminė kometos uodega, kuri buvo karūninės masės išmetimo nusviesta šalin nuo kometos.

Karūninės masės išmetimai yra žvaigždės išsiveržimai su mase didesne nei keli milijardai tonų. Jie keliauja nuo 60 iki 2000 mylių per sekundę greičiu. Jie buvo sulyginti su audromis dėl jų sukeliamų trikdžių kai jie nutaikyti į žemę. Žvaigždžių audros sukelia geomagnetines audras ir sumaištį satelitams, radijo komunikacijoms ir energijos sistemoms.

Mokslininkai buvo mąstę apie ištisos plazmos uodegos atjungimą nuo kometos, bet reikalavimai tam įvykti liko paslaptimi. Buvo manyta, kad karūniniai masės išmetimai kalti dėl kaikurių atsijungimų, bet tai niekad nebuvo stebėta.

Kometos yra ledo likučiai iš saulių sistemų formavimosi prieš milijonus metų. Jos dažnai lieka šaltuose regionuose toli nuo žvaigždės. Kartais planetos, kitos kometos ar artimos žvaigždės gravitacija nustumia kometą į saulės sistemos vidų kur žvaigždės karštis ir radiacija išgarina kometos dulkes ar dujas ir taip suformuoja uodegą. Kometos dažniausiai turi dvi uodegas, vieną iš dujų, o kitą iš elektrai laidžių dujų vadinamų plazma.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.