AMD jau kalba apie „Zen 3“, daugiau „Ryzen“ procesorių antrame ketvirtyje

Tik vakar sulaukėme „Ryzen“ procesorių, o AMD jau kalba apie tolimesnes „Zen“ architektūras. „Reddit“ „klausk manęs bet ko“ (angl. ask me anything, AMA) renginio metu AMD pažėrė keletą aptakių detalių apie ateitį ir būsimus procesorių išleidimus.

Artimiausioje ateityje sulauksime „Ryzen 5“ procesorių. Jų išleidimas suplanuotas antrame šių metų ketvirtyje. Gaila, bet tikslesnios datos AMD nenori atskleisti. „Ryzen 3“ serijos procesorių teks laukti dar ilgiau, jų pasirodymas numatytas tik antrame šių metų pusmetyje. Tad teoriškai, nuo liepos iki gruodžio.

AMD Ryzen CPU Brnaduoliai/Gijos Cache TDP Aušintuvas Bazė Turbo XFR Kaina Išleidimas
AMD Ryzen 7 1800X 8/16 20MB 95W N/A 3.6GHz 4.0GHz 4.1GHz $499 Kovo 2 d.
AMD Ryzen 7 1700X 8/16 20MB 95W N/A 3.4GHz 3.8GHz 3.9GHz $399 Kovo 2 d.
AMD Ryzen 7 1700 8/16 20MB 65W Wraith Spire 3.0GHz 3.7GHz 3.75GHz $329 Kovo 2 d.
AMD Ryzen 5 1600X 6/12 20MB TBA TBA 3.6GHz 4.0GHz TBA TBA 2 ketvirtis 2017
AMD Ryzen 5 1500X 4/8 12MB TBA TBA 3.5GHz 3.7GHz TBA TBA 2 ketvirtis 2017

APU procesoriai, žinomi kaip „Raven Ridge“, tikslios išleidimo datos irgi neturi. Šie procesoriai priklausys jau aštuntai kartai, bet atsisakys A serijos vardinimo ir bus pardavinėjami su „Ryzen“ prierašu. Šie APU procesoriai turės keturių branduolių kompleksą su grafikos posisteme. Dabar nėra žinoma, kokia architektūra bus naudojama, tai galėtų būti „Polaris“ arba „Vega“. Šios architektūros procesoriai bus pritaikyti ir nešiojamiems kompiuteriams, kada jie pasirodys informacijos neturime.

Žiūrint į dar tolimesnę ateitį, ten pamatysime „Zen 2“ ir „Zen 3“. Tai bus esamos architektūros atnaujinimai. Pasirodžius naujoms „Zen“ versijoms didelio spartos šuolio, kokio sulaukėme dabar, tikėtis nereikėtų. Veikiausiai gausime 5-10 % pagreitėjimą per taktą.

11 Komentarai

  1. kernel_panikuoja parašė:

    Siaip visai idomiai ten reddite’e atrase AMD atsovai. Jeigu tiketi, tai panasu, kad optimizaciju niuansai turi nemaza itaka kolkas.

    • Stipena parašė:

      More? Arba bent linka pls.
      Never mind. Nemačiau jog linkas straipsnio viršuj 😀

      • kernel_panikuoja parašė:

        Zodziu, apibendrinus ta sneka – optimizacijos/patch’ai is softo puses (visose lygiuose nuo BIOS/UEFI iki geimu) turetu kazkiek pagelbet bent dalyje atveju.
        Nepaisant visko, tai siaip mane Ryzen’as nuteike optimistiskai. Reikia ivertinti ta fakta, kad tai visiskai nauja architektura, su nauju chipset’u, su gerai neisdirbtu tech-procesu, su svieziu pradiniu supportu softe. Vietu optimizacijoms ir fix’ams yra begale – tai tik pirmoji Ryzen iteracija. AMD su Ryzen’u yra panasioje situacijoje, kurioje Intel buvo su Nehalem’u po Core 2 Duo – kazkas naujo ir gero, bet su daug vietu, kurias galima tobulint.

      • kernel_panikuoja parašė:

        Reziumuojant – as beveik neabejoju, kad einant laikui jie ta FPU dali gerins. Bent jau einant prie sekancio tech-proceso, kai atsiras geresnes galimybes papildomiems grandynams. Bent jau turetu padidinti nuo 8 iki 16 FLOPS’u per takta, o gal net prideti AVX512. Matysim.

        Dar idomu kokie bus Ryzen based APU. Pamenat ta broadwell’ini i7’ta, kur del eDRAM’inio L4 cache’o jis i klyna kaldavo Skylake’a stockini zaidimuose? tas eDRAM faktiskai atsverdavo ~500MHz didesni dazni. Ka noriu pasakyti – Ryzen based APU package’e yra numatomas HBM2. Jeigu jis bus „protinga“ ir ji is dalies bus galima utilizuoti kaip L4, o branduoliu daznis buks bent 3.6-3.8 – galim sulaukti idomiu rezultatu net ir su 4 branduoliais.

        Siaip laukia idomus laikai. Tai tik Ryzen’o pradzia.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.