Buvęs D. Trump komandos narys teigia, kad Kinijai įsiveržus Taivaną JAV sunaikintų TSMC gamyklas

Buvęs JAV nacionalinio saugumo patarėjas Robert O’Brien šią savaitę „Semafor“ sakė, kad JAV ir jų sąjungininkai sunaikins TSMC gamybos pajėgumus Taivane, jei nesugebės atgrasyti Kinijos nuo įsiveržimo į šią salą. R. O’Brien įspėjo, kad leidus Kinijai perimti gamyklų kontrolę, jai būtų suteikta per daug galios, tačiau TSMC su tuo nesutinka.

TSMC yra didžiausia pasaulyje puslaidininkių, kuriais šiandien aprūpinama dauguma kompiuterizuotų prietaisų, gamintoja. Todėl jos likimas ir tolesnis poveikis pasaulio ekonomikai yra vienas svarbiausių klausimų, keliančių susirūpinimą dėl įtampos tarp Kinijos, Taivano ir JAV. Kinija laiko Taivaną atsiskyrusia provincija, kurią nori vėl sujungti su žemynine dalimi.

O’Brajan sakė, kad TSMC kontrolė paverstų Kiniją silicio mikroschemų OPEC, turėdamas omenyje daugiašalę organizaciją, kuri kontroliuoja didelę dalį pasaulinės naftos gavybos. O’Brajan mano, kad Kinija kontroliuotų pasaulio ekonomiką, jei sėkmingai įsiveržtų į Taivaną ir užgrobtų TSMC, o JAV niekada neleistų tam įvykti.

Buvęs D. Trumpo administracijos patarėjas tiesiai nepasakė, kad buvo konkretus planas sunaikinti TSMC, tačiau pripažino, kad nemano, jog bendrovės įrenginiai išgyventų įsiveržimą. Ši idėja buvo keliama bent jau nuo praėjusių metų, tačiau tai toli gražu nėra vienintelė JAV galimybė.

Grasinimas sunaikinti TSMC gali būti taktika, kuria siekiama atgrasyti Kiniją nuo invazijos. Kitas minėtas planas būtų evakuoti TSMC inžinierius iš Taivano. JAV atkirtimas nuo TSMC lustų iš karto sukeltų didelį nuosmukį, o net bendrovės darbuotojų evakuacija pasaulio ekonomikai galėtų kainuoti daugiau nei 1 trilijoną JAV dolerių.

Tačiau ne visos TSMC gamyklos yra Taivane – tik pažangiausios. Vienas Kinijos laikraštis piktai sureagavo į bendrovės planus statyti 3 nm gamybos įrenginius Arizonoje, pavadindamas TSMC gimtąją šalį „mūsų Taivano regionu“. Teigiama, kad bendrovė taip pat svarsto galimybę statyti gamyklą Drezdene, Vokietijoje.

Taivano nacionalinio saugumo biuro generalinis direktorius Chen Ming-Tong pernai sakė, kad JAV ar jos sąjungininkams nereikės sunaikinti TSMC gamyklų, kad jos nepatektų į žemyninės Kinijos rankas. Gamyklos priklauso nuo pasaulinės ekonomikos išteklių, pavyzdžiui, ASML litografijos įrangos, o jų atėmimas iš Kinijos kontroliuojamos TSMC paverstų gamyklas nenaudingomis. „Net jei Kinija gautų auksinę vištą, ji negalėtų dėti auksinių kiaušinių“, – sakė Chen.

14 Komentarai

  1. nemesis parašė:

    Nebesuprantu karo logikos. Mano asmenine nuomone, jei puola šalį, ji besigindama gali daryti absoliučiai bet ką, pvz šaudyti į bet kurią puolėjo vietą, kad ir pvz net ir į atomines elektrines, užtvankas, civilinius objektus ir t.t. Žudomam žmogui, kažkodėl turėtų rūpėti ar žulikas ar jo nestabdantys nenusilauš nago? Really? Po mūsų nors ir tvanas kaip kažkas sakė…

    Dabartinę karo politiką, aš laikau kaip tiesiogiai skatinančią ir verčiančią pradėti karus…

    • StrelokRTX parašė:

      Nes dabartiniai karai nė tarp valstybių, o tarp valdančiojo elito kapitalistinių interesų. Naujų rinkų nebeliko, už tai kova vyksta dėl esamų. Už tai JAV svarbiausia, kad turėtų semiconductoriu monopoliją, nes vienas is pelningiausių sektorių. Bet aš realiai nemanau, kad Kinija puls taivaną, vien dėl fakto kad Kinija valdo 800 mlrd usd JAV skolos, už kurią dabar gauna geras palūkanas. Tokia invazija leistų JAV nusirašyti antrą pagal dydį skolą kitai valstybei, nors jis eina per visa Ukrainos teritoriją.
      Ta pati Ukraina negali sunaikinti Druzba dujotiekį vien dėl to, kad tai būtų prieš vakarų interesus.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.