Dabartinės kartos AMD procesoriai sugeba gauti spartos iš modifikuoto BIOS

Nepateisinusios lūkesčių centriniams AMD procesoriams skirtos „Bulldozer“ bei „Piledriver“ architektūros sulaukė daug kritikos. Ir nors abu architektūriniai sprendimai demonstruoja padorią spartą daugiagijėse programose, „Intel“ išlieka aiškiu lyderiu. Pasirodo, įnešti spartos šios kartos AMD centriniams procesoriams, tuo pačiu ir APU, galima ne tik optimizuojant pačią programą, bet ir „šlifuojant“ BIOS, ką būtent ir atrado vienas suomių entuziastas.

Nesąmoningo atradimo metu buvo išsiaiškinta, kad „Bulldozer“ ir vėlesnių architektūrų procesoriai turi aktyvuotą NRAC bloką bei tam tikrus užblokuotus registrus. Tokia savybė neegzistuoja jokiuose dokumentuose ir jos įdiegimo prasmę sužinoti labai sunku. Suomių entuziasto, pasivadinusio Stilt, nuomone, tai gali būti susiję su galimos klaidos (angl. errata) apėjimu, mat sunku patikėti, kad tai galėtų būti dizaino problema: lėtai, bet tvarkingai veikiančios instrukcijos egzistuoja nuo pirmųjų „Zambezi inžinerinių pavyzdžių ir jas taip pat turi visai neseniai išleisti „Richland“ APU.

„Xbitlabs“ atlikta trumpa studija atskleidė, kad aktyvavus registrus ir išjungus NRAC bloką A10-6800K sparta SuperPi teste pakyla, atitinkamai, 14.7 ir 18.7 % . Nors SuperPi ir išlieka labai populiariu spartos matavimo tašku, aplikacija yra pritaikyta seniems x87 kodo skaičiavimams. Nepanašu, kad patobulintas BIOS atneštų naudos šių dienų programoms, kurių apdorojimui naudojamos SSE/AVX instrukcijos. Nors atradimas kol kas sugeba sumažinti tik SuperPi atlikimo laiką, neatmetama galimybė, kad AMD procesoriai turi daugiau paslėptų savybių, galinčių pasitarnauti ieškant taip trūkstamos spartos.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.