EA: Demonstracinės versijos arba mirs, arba bus apmokestintos

Vienas iš didžiausių žaidimų plėtotojų ir leidėjų Electronic Arts jau kiek ankščiau užvedė maniją, kuria galima pavadinti „pirmosios dienos žaidimo papildymu“. Taip leidėjas sau sugebėjo gauti dar daugiau pelno iš žaidimo, bet pasirodo, jog tai nėra viskas.

Gigantas prašneko apie kiek netikėtą dalyką – demonstracinių žaidimų versijų apmokestinimą. Tai sulaukė neigiamų atsiliepimų. Užkietėję žaidėjai kompaniją pradėjo vadinti „iš vidaus griaunančia žaidimų industriją“, o savo nepasitenkinimą rodė ne tik tekstais internete, tačiau ir vaizdinėmis priemonėmis.

Visgi, po EA sparnu esantis žaidimų plėtotojas Crytek pritaria šiam žingsniui. Kaip išsireiškė šios kompanijos vadovas Cevatas Yerlis, žaidimų demonstracines versijas iš tiesų reikėtų apmokestinti. C. Yerlis teigė, kad pateikti gerą demonstracinę versija nėra taip lengva, kaip gali pasirodyti ir prie jos reikia padirbėti, o esmė ta, kad iš jos tikros finansinės naudos nėra jokios. Jis teigia, kad kažkas turės pradėti mokamų demonstracinių versijų erą.

Crytek vadovas taip pat pabrėžė, kad mokamos demonstracinės versijos nebūtų panašios į esamas – jos būtų kuriamos komerciniams tikslas ir taptu savotiška sumažinta pilno projekto versija. Jis sakė, kad dar nenusprendė ką darys su Crysis 2 demonstracine versija, tačiau pažymėjo, kad demonstracinių versijų vis mažės, kūrėjai nedarys to, už ką beveik negauna jokio pelno ir tiesiog pristatys pilną žaidimą. Arba pasiūlys mokamą demonstracinę versiją.

12 Komentarai

  1. BuGeris parašė:

    Nesamonę nori padaryt, kas pirks demo versiją kai jau geriau palaukt porą dienų ir pilną nusipirkt ?

  2. pekinas parašė:

    Šiaip keistas kapitalistinis žingsnis, palyginkim ar pirkdamas nauja automobili už jo pabandymą turi dar sumokėti? Tai jei nepatiks man jis, tai jo aš ir neperku.
    Demo versija kaip tik turėtų pritraukti žaidėjus taip atnešdama daugiau pelno.
    Gi gera demo versija pažaidęs susidarai įspūdi, kad šis žaidimas \"veža\" ir būtinai jį nusipirksiu ir žaisiu…
    Arba nori didesnio pelno keistais metodais, arba mažina personalą, ir nebeišgali sukurti demuškių, arba siekia to, kad būtų parduodamas tik pagrindinis žaidimas, o toliau už kitas misijas, papildomus dalykėlius reiktų mokėti, kas yra ištikrųjų geras biznis, tačiau biznis kuris gręžią vartotojo piniginę.

    P.S. aišku gali būti ir taip, kad demo versijų tiesiog vartojimas ženkliai sumažėjo 🙂

  3. Creative64x2 parašė:

    Reklaminiai filmukai irgi reikalauja darbo, tačiau jie nemokami, net keista daros… Manau sukurti pagražintą filmuką kainuoja daugiau pinigėlių nei tą DEMO, kuri gali būti lemiamoji prieš perkant žaidimą.

    Kaip Kubilius sakė savo kalboj, kad bus rašomi vadovėlia tai matyt jau parašė ir spėjo EA perskaityt vadovėlį kaip išbristi iš krizės pagal Lietuvą 😀

  4. Storasis parašė:

    Demo versijos po truputi isnyks, nes zaidejai ja pazaide iskart susivokia kaip sitas shudas skiriasi nuo cg prerenderintu filmuku. Beje kazkada budavo shareware , penktadalis zaidimo nemokamai

  5. zirnis parašė:

    pastaraisiais metais gryna loterija su zaidimais, gal tik 1 is 10 tepasiulo kazka naujo, itraukiancio, o didzioji dalis eiliniai stampai ypac EA produktai. Demo, bet nereiktu tiek laiko laukti kol atsius, ar leisti pinigu, kad pamatyti koki suda iskepe kurejas.

  6. JisVisadaSalia parašė:

    Pastebėjau, jog paskutiniu metu visi tik ir suka link didesnio pelno. Bet kokiomis sąlygomis. Kažin ar čia dėl krizės, ar dėl ko nors kito… Jei dėl krizės, tai man keista, jog tokios firmos nesuvokia, jog būna etapų, kai pelnas tiesiog neauga, o mažėja. O čia dar pasaulinė krizė… Žodžiu čia gali filosofuoti kiek nori, bet kas iš to, kad durniui į galvą duosi…
    Nejaugi žaidimai ateityje paliks kaip loterija – perki 10 bilietų ir žiūri ar laimėjai ką nors… Ankščiau yra teke nusivilti tokia loterija… Pardavėjas įkalba, jog žaidimas tikrai geras, o nusipirkęs suvoki, kad paskutinis šlamštas ir pinigų niekas negrąžina… Na nebent bus galima naudotis tuo prekių gražinimo terminu…

  7. Trajan parašė:

    jau keli metai nesu atsisiuntes nei vienos zaidimo demo versijos …kazkaip su tokiais dabartiniais ineto greiciais ir kompais siustis kazkokias demuskes ziauru butu …..perziurejai forumus anonsus ir viskas siunti zaidima atsisiutes losi nepatiko istrini kam vargti siunciant tas demuskes……

  8. linaaslt parašė:

    Trajan, dauguma zmoniu pasaulyja nesisiuncia zaidimu is torrentu, o juos perka, todel jiems gan aktualu paziureti kas yra gero tam zaidime. Demuskiu apmokestinimas yra gan klaidingas zingsnis mano nuomone, nepaziurint kas yra gero zaidime jo niekad neperku. Pirma patikrinu ar jis man patiks ir tik tada leidziu pinigus. Apmokestinimas atstums kaikuriuos zaidejus nuo zaidimo pirkimo. vienintelis logiskai suvokiamas zingsnis apmokestint demo versijas yra ta, kad turint net ir nekoky zaidima is jo bus galima isspausti dar siektiek pinigu imant mokesti uz demo. jei tas mokestis bus iki 5$, tai nera taip baisu, bet cia tik naujas budas kaip pasipelnyt, bet tai gali atsisukt pries pacius zaidimu kurejus.

  9. spfanas parašė:

    matyt jiem apsimoka taip daryti viska apmokestinat, bet as nepirkciau nezinomo zaidimo niekada, dauk kartu esu apsirikes ir pinigai kaip i bala. o pirkti demo tai tas pats kas savo zmonai mokti uz sex, kiekviena diena ,, naxer bannkrotas totalus, tegu apmokestina ir dar ta durna DRM uzdeda ziuresim ,kas bus …. manau pardavimai kris.

  10. Bara parašė:

    Tegu mokestina,kol piratu grupes veikia nieko jie is to nepasieks 😀

  11. svedas parašė:

    na vietoj demo versijos parsisius piratine versija ir ziures kas per geimas.

  12. ZooM parašė:

    na EA pati sau kapa issikas jeigu Demo padarys mokamas..Zaidejei \"ATRAS\"
    Torrent saitus is ten prades siustis ir apsiurinet zaidima..tada pamatys kad galima gaut ta pati zaidima nemokamai ir nebepirks jo. Gausis taip kad EA bankrutuos o \"PIRATU\" dauges

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.