Holivudo rašytojai nenori nurodyti ar kuriant tekstus buvo naudotas dirbtinis intelektas

Kol žmonės pradeda pastebėti dirbtinio intelekto algoritmų plagijavimo galimybes, profesinė sąjunga, atstovaujanti kino, televizijos, radijo ir kitų žiniasklaidos sektorių rašytojams, svarsto, kaip tinkamai valdyti šią naują turinio kūrimo sritį. Atrodo, kad WGA (Writers Guild of America) yra pasirengusi laikyti dirbtinį intelektą teisėta scenarijų rašymo proceso priemone, tačiau nenori dėl to prarasti pinigų.

Pasak trijų neįvardytų šaltinių iš kino pramonės, WGA pasiūlyme nesvarstoma galimybė visiškai uždrausti dirbtinio intelekto technologijas naudoti scenaristų darbe. Holivudo scenarijų ir istorijų rašytojai mieliau priimtų generuojanti dirbtinį intelektą, laikydami jį tik įrankiu, neturinčiu praktinių pasekmių kaip įtraukimas į kūrėjų sąrašą ar piniginiam atlygiui.

WGA aptaria generuojančio dirbtinio intelekto padėtį derybose su Kino ir televizijos prodiuserių aljansu (AMPTP), nes abi organizacijos rengia naują darbo sutartį. Vėliau WGA patvirtino savo pasiūlymą „Twitter“ žinučių serijoje apie „dirbtiniu intelektu sukurtos medžiagos“ reglamentavimą.

Pasak minėtų „Twitter“ žinučių, toks reguliavimas turėtų užtikrinti, kad kino ir televizijos bendrovės negalėtų naudoti dirbtinio intelekto, kad „pakenktų rašytojų darbo standartams“, kai kalbama apie kompensacijas, išeitines išmokas, atskirtas teises ir kreditus.

WGA teigia, kad dirbtinis intelektas negali būti naudojamas kaip „šaltinis“ arba „literatūrinė medžiaga“ jokiame projekte, kuriam taikomas MBA, nes tai yra dvi pagrindinės rašytojų darbo klasifikavimo apibrėžtys. Pirminė medžiaga – tai originalūs romanai, pjesės ar net žurnalų straipsniai, kuriais gali būti grindžiamas scenarijus. Literatūrinė medžiaga – tai pagrindinė rašytojo kūrinio produkcija, kuri vėliau vertinama siekiant gauti likutinį atlyginimą ir kitas kompensacijas.

WGA teigia, kad dirbtinis intelektas negali būti naudojamas kaip pirminė medžiaga, nes dirbtinio intelekto programinė įranga pati nieko negali sukurti. „ChatGPT“ ir kiti mašininio mokymosi algoritmai tėra statistinių išvadų mašinos, kurios generuoja „reginį to, kuo ją maitina“, teigia organizacija.

Dirbtiniam intelektui tiekiamas tiek autorių teisėmis saugomas, tiek viešasis turinys, ir jis neturi jokio intelekto ar supratimo, kad galėtų nustatyti, kas yra kas. Todėl dirbtinio intelekto produkcijai negali būti taikoma autorių teisių apsauga ir dirbtinio intelekto programinė įranga negali pasirašyti autorystės sertifikato. Priešingai, WGA daro išvadą, kad plagijavimas yra neatsiejama dirbtinio intelekto proceso dalis.

5 Komentarai

  1. Szaroo parašė:

    Dievaži, tegul tik naudoja, gal mažiau avataro ir marvelio mėšlo bus, kur siužetas prastesnis už vidutinio teletabių epizodo.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.