AMD planuoja „Pheonix“ procesorius su hibridine architektūra

Remiantis AMD procesorių programavimo žinynu (PPR), skirtu AMD šeimos 19h modelio 70h procesoriams (AMD „Zen4“ / „Phoenix“), hibridinė architektūra gali palaikyti dviejų tipų branduolius: našumo (Performance – P Core) ir efektyvumo (Efficiency – E Core).

Šie pavadinimai labai panašūs į tuos, kuriuos „Intel“ naudoja savo hibridinei konstrukcijai apibūdinti (Performance/Efficient Cores). Tai taip pat rodo, kad hibridinė architektūra ateina į vartotojų procesorių sritį. Reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kad programavimo vadove pateikti pavadinimai nebūtinai atspindi pavadinimą, kuris bus naudojamas rinkodaros tikslais.

Gandai byloja apie galimą „Phoenix 2“ su hibridiniu dizainu, kuriame bus 2 našumo ir 4 efektyvumo branduoliai. Tokia hibridinė architektūra leis AMD pasiūlyti efektyvesnius sprendimus, skirtus nešiojamiems produktams, pavyzdžiui, mažos galios žaidimų konsolėms.

Iki šiol AMD planai dėl efektyvesnių branduolių tipų buvo susiję tik su debesų kompiuterija, „Zen4c“ architektūra. Dabar tokio tipo branduoliai planuojami naujoje EPYC serijoje kodiniu pavadinimu „Bergamo“.

5 Komentarai

  1. EscO parašė:

    Made by AMD
    Inspired by Intel

    • Mindaugas Klumbis parašė:

      Tokie dalykai prieš 5 metus planuojami. Jau gana seniai apie AMD hibridinę architektūrą rašiau. Tai kai AMD pradėjo kurti savo hibridą, Intel dar nebuvo išleidę nieko. Tik faktas, kad Intel anksčiau tuo hibridiniu keliu nuėjo.

    • kernelis parašė:

      Inspired by ARM butu tikslesnis pasakymas, nors neabejoju, jog kazkas dar pries ARM’o big.Little jau buvo ka nors i ta tema pasidares embediniam pasaulyje 🙂

      O siaip panasu AMD’o variantas bus techniskai teisingesnis ir svaresnis. Pas Intel reikejo suvienodinti dvieju skirtingu branduoliu ISA apkarpant (uzlockinant tiksliau) P core’o fycerius, kaip kad AVX512 support’a ir turbut dar eile low level dalyku, kurie zinomi tik tiem, kas uzsiimineja kompaileriais ir pan. sudu. AMD atveju bus identiska ISA, tik apkrapytas core’as su labiau efektyviu power profiliu. Daug arciau to, ka daro ARM’as.

    • adex parašė:

      kiek pamenu tai telefonuose seniausiai taikomas reikalas naudoti skirtingus core, vieni gyvasciai palaikyti kiti kai ju reikia.
      as tik nelabai suprantu kam intel tai kisa i desktop rinka. logiski paaiskinimai tai gal del core skaiciaus ir del idle power consumptions, gal kas zinot dar variantu?

      • kernelis parašė:

        Taip, smartai tai pradejo naudoti pirmieji (neskaiciuojant kokiu nors nisiniu embediniu bordu pries juos, kur custom soft’as ir t.t.). Tiesa pasakius, tai pradzioje Linux kernel’io scheduler’is net normaliai nesupport’ino tokiu CPU, tai kuri laika big.Little buvo absoliutus gimmick’as pas Android be apciuopiamos naudos 🙂 Bet tai kita istorija.

        Desktop’u segmente hibridine architektura duoda maksimalu multithreading’o nasuma per silicio plota tuose workload’uose, kurie gerai lygiagretinasi. Sakyciau cia pagrindine nauda ir ji pirmiausiai yra nauda CPU gamintojui (geri MT benchu rezultatai), ir dalinai vartotojui, nes teoriskai turetu atpigti MT del galimai mazesnio lusto dydzio tam paciam nasumui, bet kaip visi zinome praktikoje yra daug visokiu niuansu.

        Idle sanaudos irgi, bet mano galva ivertinus visos sistemos dalis tai konkreciai desktope kazki ar tai reiksminga, na nebent miniPC’iuose kur tik CPU sedi.

        Man asmeniskai tai kolkas esami hibridai desktop’e yra kiek pornografija, nes efficiency cores yra per mazai tiem, kuriem tikrai reikia daug core’s, o kuriem nereikia, jie tiesiog sedi be darbo. Mano galva turetu buti arba labai daug E cores, arba geriau ideti maziau, bet performance core’s su pazangiu power management’u.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.