NVIDIA: kriptovaliutos visuomenei neduoda nieko naudingo

Micheal Kagan, NVIDIA vyriausiasis technologijų vadovas, sakė, kad kriptovaliutos neduoda nieko naudingo visuomenei, praneša „The Guardian“. Visą tą skaičiavimo galią galima panaudoti geriau, pavyzdžiui, dirbtiniam intelektui, nes šiuo metu bendrovė savo duomenų centrų verslą orientuoja į LLM (Large Language Model) dirbtinio intelekto technologijas, priduria jis.

2021 m. NVIDIA pirmą kartą pabandė paveikti kriptovaliutų ekosistemą kai RTX 30 serijai apribojo kasimo galią. Buvo išleistas naujas RTX 3060 variantas su „Lite Hash Rate“ (LHR) technologija, kuri, kaip teigiama, sumažino kasimo efektyvumą. Vėliau ši technologija su tam tikromis išimtimis buvo įtraukta ir likusiems RTX 30 serijos modeliams. Tačiau jau po poros mėnesių kriptovaliutų kasimo programinės įrangos kūrėjams iš dalies pavyko įveikti LHR algoritmo apribojimus, o po metų buvo pasiektas visas kasimo našumo potencialas. Po to NVIDIA pati panaikino LHR su tvarkyklėmis.

2022 m. NVIDIA buvo priversta sumokėti 5,5 mln. dolerių dėl susitarimo su SEC (JAV vertybinių popierių ir biržos komisija), nes neinformavo investuotojų apie tai, kaip kriptovaliutų kasimas veikia vaizdo plokščių paklausą. Be to, kaip teigiama SEC pateiktame dokumente, NVIDIA žinojo, kad kriptovaliutų kasimas lemia dalį jos verslo, ir netgi teigė, kad NVIDIA vyresnioji vadovybė norėjo įsitraukti į kriptovaliutų kasybos rinką.

18 Komentarai

  1. adex parašė:

    dar noreciau priminti kaip ta pati nvidia kepe vaizdo plokstes be ,,output“ grinai kasimui 🙂

    • ojojoj parašė:

      Pati ar partneriai?

    • Mindaugas Klumbis parašė:

      Pakazuha čia ir tiek, kas jau kas, bet NVIDIA iš kriptovaliutų turtus susikrovė.

      Šiaip iš dalies kiek tiesos pasakė, kriptovaliutų algoritmai galėtų būti naudingesni, o ne šiaip skaičiukų skaičiavimai. Aš nesuprantu, kodėl dar niekas nepadarė, kad kasant kriptovaliutą būtų atliekamas koks nors naudingas darbas. Kažką girdėjęs, lyg buvo tokių bandymų, bet kažkaip nepaplito ar neįsitvirtino.

      • Szaroo parašė:

        Kasimas reikalingas tik „primityviom“ crypto iš esmės, šiuo metu tik bitcoinas liko kasamas ir žinomų valiutų, visos kitos „stake“ metodu veikia. Bet kokiu atveju tiek crypto, tiek pati blockchain technologija yra visiškai useless.

  2. ToBeX parašė:

    tikrai taip, pagalvojus ką galima būtų padaryt su tokiais resursais….
    https://stats.foldingathome.org/team/132378

    • nemesis parašė:

      Aš kaip suprantu komercinis projektas neišsilaikys ant to kad useriai perka įrangą ir nuomoja resursus atlikti tikrai naudingam decentralizuoto superkompo darbui, už kurį gaunami pinigai. Miningas išsilaikė tik iš špekuliavimo, ir nuolat į jį pompuojamų naujų userių pinigų tikint kad tai pinigų spausdinimo mašina.
      Jei tas resursų nuotolinis nuomojimas pelningas, tai tik darant gan stambiu mastu – urmu už didmenes kainas perki elektrą, įrangą, turint sutartis kad tų resursų reikia ne vienai dienai per metus t.t. Mažmeninėm kainom viską pirkt smulkiu mastu ir tikėtis didelio peliningumo čia absurdas.

  3. Szaroo parašė:

    Ne tik crypto useless, bet ir pati blockchain technologija. Tai tėra būdas sukurti kažkokią dirbtinę vertę ir iš jos pasipelnyti. Jokio ten saugumo nėra didesnio ar panašiai.

    Blockchain tėra lėta ir labai brangi duomenų bazė. Tokius terminus kaip „web3“ naudoja tik visiški glušai nieko nesuprantantys apie tech.

    Buvau ir aš sužavėtas pradžioj, išmokau net codint smart kontraktus vadinamus ant ETH ir ADA, net gi uždirbau iš dogecoin kelis tūkstančius. Bet dabar drąsiai galiu teigt, kad jokios ateities blockchainas neturi. Crypto vertę bea abejo turės dar ilgai, nes plaunami dideli pinigai ir spekuliantai palaiko vertę tikėdami, kad crypto yra kažko verta. Ir jeigu pavyko uždirbti – labai gerai, kažkas ir teleloto kartais laimi. Bet tikėt, kad tai kažkuo naudinga tech gali tik visiškai nieko apie ją nesuprantantys. Tie patys NFT blockchaine saugo linką į centralizuotam hostinge patalpintus šlykščius jpegus, kai neliks centralizuoto hostingo, blockchaine saugoma nuoroda neves niekur ir „menas“ išgaruos.

  4. Vaidotas parašė:

    Kriptovaliutos, kaip idėja yra geras išradimas.
    Kas kita jų blokų grandinės ir kasyba. Tai yra visiškai laikinos priemonės, neduodančios jokio saugumo ir vieno euro pervedimui pajungiančios tūkstančius procesorių, kurie tik šildo aplinką.
    Blokų grandinės grįstos RSA algoritmu, kuris visiškai nėra saugus nuo pasiklausymo (pvz. įrangos gamintojo siauraakio).
    Pirkdami žetonus, mes visiškai pasitikime jų leidėjais, kaip pasitikime banku.
    Sukčių pasitaiko visose srityse, ypač bankuose. Sukčius turi gaudyti policija.
    NVidia geras įnašas yra tas, jog patobulino techniką bei algoritmus.
    Kripto monetų variklis yra žmonių godumas. Pvz. galima pradėti spekuliuoti ypatingai apvalios formos natūralios kilmės akmenukus ir pardavinėti juos aukcionuose. Pirkėjų atsiras..

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.