„Intel“ atskleidė daug informacijos apie „Alder Lake“ procesorius

„Architecture Day 2021“ specialaus renginio metu „Intel“ patvirtino daug informacijos apie „Alder Lake“ procesorius, o taip pat atskleidė ir šio to naujo. Jau seniai žinoma, kad „Alder Lake“ yra hibridinė architektūra su dviem branduolių tipais. Galingi ir dideli branduoliai vadinami P-Cores (Performance Core), o maži, bet efektyvūs branduoliai vadinami E-Cores (Efficient Cores). Toks didelių ir mažų branduolių dizainas paplitęs tarp mobilių įrenginių ir bus įdomu pažiūrėti, kaip tokiam produktui seksis stalinių kompiuterių segmente. Daugelis turi nuogąstavimų dėl užduočių paskirstymo tarp didelių ir mažų branduolių. Dėl to „Alder Lake“ turi vidinį užduočių paskirstytoją. Šią technologiją „Intel“ vadina „Thread Director“. Tai turi leisti procesoriui efektyviau bendrauti su operacine sistema paskirstant užduotis procesoriaus branduoliams, bet kaip tai veiks realybėje pamatysime tik po nepriklausomų testų.

„Alder Lake“ procesoriai turės įvairias konfigūracijas, o iš viso yra trys atskiri dizainai. Galingiausia „Alder Lake“ versija bus skirta staliniams kompiuteriams ir turės 8 didelius branduolius ir 8 mažus branduolius. Mobiliame segmente flagmanu bus 6+8 procesorius, o ultra mobiliame segmente galingiausias „Alder Lake“ procesorius turės 2+8 dizainą. Iš šių trijų lustų variantų taip pat sulauksime ir apkarpytų versijų. „Alder Lake“ procesoriai susideda iš trijų lustų. Skaičiuojamojo lusto (branduoliai), I/O lusto ir atminties lusto. Būsimi procesoriai pasiūlys PCIe 5.0 palaikymą ir turės 16 tokių linijų pagrindinei PCIe jungčiai sekančios kartos vaizdo plokščių pilnaverčiam palaikymui. Procesorius dar turės keturias 4.0 PCIe linijas. 12 PCIe 4.0 ir 16 PCIe 3.0 linijų turės mikroschemų rinkinys. Priminsime, kad bus palaikoma iki DDR5-4800 atmintis.

„Intel“ pateiktos spartos skaidrės šiek tiek keistokos, nes testai atlikti apribojant dažnį. Tai darome dėl to, kad mažieji branduoliai negali pasiekti didelio dažnio. „Intel“ sako, kad 4 maži branduoliai lyginant su „Skylake“ dviem branduoliais gali pasiūlyti 80 % didesnę spartą ir naudoja 80 % mažiau energijos (prie to pačio dažnio). Kita skaidrė sako, kad bendrai nauji 12 kartos „Core“ procesoriai yra 19 % greitesni už pirmtaką dažnį apribojant iki 3.3 GHz.

2 Komentarai

  1. kernelis parašė:

    Is visko kazkaip labiausiai man idomus pasirode E Cores. Tikiuosi Intel’is isleis kokia pigiu, mazu ir efektyviu SoC’u versija tik su jais be visos tos hibridines chuinios, panasiai, kaip kad dabar yra tie Pentium Silver ir kt. Savo kiek laginanti 2in1 su N5000 mielai pasikeisciau kazka i tokio. Skylake nasumo paprastoms reikmems pilnos akys manau ne tik man vienam butu.

    • Mindaugas Klumbis parašė:

      Daug kam tikrai tiktų tokie maži branduoliai kaip pagrindinis procesorius. Tik kažin kaip Intel sugalvos ir ar iš vis planuoja atskirai mažuosius branduolius pardavinėti, gal prie visų dės bent vieną ar du galingus branduolius, taip išdidindami kainą.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.