Intel pademonstravo 48 branduolių procesorių

Prieš kelis metus pasibaigus gigahercų lenktynėms tarp procesorių gamintojų prasidėjo branduolių skaičiaus didinimo lenktynės. Šiuo metu turime jau šešių branduolių procesorius, o greitai pasirodys ir pirmieji 8 branduolių gaminiai.

Visgi Intel, atrodo, nusiteikusi \“auginti\“ branduolius kiek greičiau. Prieš pora mėnesių kompanija pademonstravo 80 branduolių procesoriaus prototipą, o dabar jų rankose – naujas 48 branduolių procesorius su x86 instrukcijų palaikymu.

Be abejo, tikėtis tokių procesorių pasirodymo staliniuose kompiuteriuose artimiausiu metu tikrai nereikėtų. Šių procesorių pagaminta tik apie šimtą, ir visi jie bus skirti bandymams kuriant ateities programinę įrangą, pritaikytą daugeliui procesorių. Patys Intel naują savo kūrinį linkę vadinti \“Debesies kompiuteriu viename luste\“ (Single-chip Cloud Computer arba SCC) ir tokią koncepciją laikyti taip vadinamų \“debesis\“ serverių, kur reikalinga daug atskirai prieinamų branduolių.

Techninės šio procesoriaus specifikacijos nėra labai išsamios, tačiau kai kurie punktai gana įdomūs. Visas procesorius sudarytas iš 24 blokų, turinčių po du branduolius, turi keturis atskirus DDR3 atminties valdiklius, turi naują ir efektyvią duomenų tarp atskirų blokų apsikeitimo sistemą ir patobulintą energijos taupymo režimą, kuris leidžia visiems dviejų branduolių blokams veikti skirtngais dažniais ir atskiroms blokų grupėms būti apskritai išjungtoms. Dėl to procesoriaus galia priklausomai nuo apkrovos svyruoja tarp 25 ir 125 W. Žinoma, šio procesoriaus branduoliai toli gražu nėra tokie spartūs, kaip naujausių Core i7, tačiau turint omenyje branduolių skaičių ir naudojamą 45 nm technologinį procesą, tokie rodikliai atrodo labai gerai.

Intel video prezentaciją galite pamatyti čia.

9 Komentarai

  1. Mantas123711 parašė:

    Na manau kad nėra labai reikalinga tiek daug branduoliu pas mane 2 Branduoliai ir PC veikia puikiai 😉

  2. ligonis parašė:

    Mantas: man atrodo, kad pries kokius 5-6 metus niekam net i galva nesove pas save kompiutery turet 4 branduolius – tai kas dabar jau nieko ispudingo. ar 4GB RAM\’o irgi atrode kvaila 😀

  3. DjCepe parašė:

    dabar tiek branduoliu paprastam vartotojui nereikia, bet po kokiu 10 meteliu jau gai prireikti. ir siap veluojat chebryte su sia naujiena, games.lt pries pora dienu buvo…

  4. UnPunchED parašė:

    10 metelių.. Žiūrėk tik kad kvantinių kompiuterių dar nebūtų. Neoperuok tokiais skaičiais naujose technologijose.

  5. BigMan parašė:

    DjCepe>>>>
    truputi atsikvosek… 4-6 metai, ir bus tie kantiniai.. priklauso nuo situacios, kiek investiciju skirs siam reikalui.

  6. DjCepe parašė:

    bus… bet ar ju reiks paprastam vartotojui? ir kokia ju kaina bus

  7. BigMan parašė:

    kazkada kazkas sake, kad 2 branduoliu nereiks.. ir 2TB hdd nereikalingi.. o dabar kas ka sako? o del kainos, tai nesuk galvos. Per anksti siek tiek apie tai kalbeti.. Nepamirsk, kad viskas juda i prieki..

  8. suck4it parašė:

    Nu, nu arba, kaip sake, kad apvalus ratai velnio ismislas.. 😀 😀 😀

  9. shift parašė:

    Mantas123711>>> matyt savo kompa be darbo laikai. Idle režimu visi veikia puikiai. Gal tau uzdeti renderinti kokia animacija, tada pajusi kaip reikia daugybes branduoliu. Ir nereikia isivaizduoti, kad namu vartotojai sudaro absoliucia PC pirkeju dauguma. Geriausiu atveju gal tik puse rinkos, visa kita yra prof. sektorius, serveriai, darbines stotys ir t.t. Visa pramone minta iš multicore (automobiliu gamyba, aviacija, hidromechanika, statybu ir dizaino industrija ir daugelis daugelis kitu), mūsų turimi 4core yra isleisti ne todel, kad to reikia namams, o todel, kad to pirmiausia LABAI reikia ir reikes ateityje profams.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.