Jutos Aukščiausiasis Teismas teigia, kad įtariamieji gali atsisakyti policijai perduoti telefono slaptažodžius

Jutos valstijos Aukščiausiasis Teismas patvirtino apeliacinio teismo sprendimą byloje Valstija prieš Valdez (State v. Valdez), kuriame konstatuota, kad pagal penktąją pataisą dėl teisės neduoti parodymų prieš save įtariamiesiems leidžiama atsisakyti pateikti policijai savo telefonų slaptažodžius.

Aukščiausiasis valstijos teismas vienbalsiai priėmė Alfonso Valdezo, kuris buvo suimtas už buvusios merginos pagrobimą ir užpuolimą, naudai. Kai jis buvo suimtas, policija jo kišenėje rado mobilųjį telefoną ir gavo orderį atlikti jo turinio kratą. Tačiau jiems nepavyko nulaužti slaptažodžio, o Valdezas paprašytas atsisakė jį pateikti. Policijai taip ir nepavyko atlikti kratos telefone.

Teismo proceso metu valstija teigė, kad Valdezo atsisakymas ir policijos nesugebėjimas patikrinti telefono pakenkė vienai iš jo gynybos priemonių. Prisiekusiųjų teisme jis buvo nuteistas, tačiau apeliacinis teismas šį nuosprendį panaikino, sutikdamas, kad Valdezas turėjo teisę pagal Penktąją pataisą atsisakyti pateikti savo slaptažodį ir kad valstybė pažeidė šią teisę, kai jo atsisakymą panaudojo prieš jį teisme. Teismas panaikino apkaltinamąjį nuosprendį ir grąžino bylą apygardos teismui tolesniam nagrinėjimui.

Valstijos Aukščiausiasis Teismas taip pat pažymėjo, kad ši byla kelia svarbių klausimų apie tai, kaip penktoji pataisa taikoma teisėsaugos institucijų pastangoms atrakinti išmaniuosius telefonus. Kaip pavyzdį teisėjai nurodė teisėsaugos institucijų gautą nutartį priversti įtariamąjį pateikti atrakintą įrenginį, taip išvengiant būtinybės reikalauti, kad jis atskleistų slaptažodį.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.