Naujausi „Zen 3“ gandai

Pasklido keletas gandų apie būsimus „Zen 3“ procesorius, kurie prieštarauja vienas kitam. Tad dabar sunku pasakyti kas yra tiesa, o kas pramanas. „Digitimes.com“ praneša, kad AMD pakoregavo planus ir „Zen 3“ procesorius gamins naudojant 5 nm+, o ne 7 nm EUV litografiją. „Digitimes“ dažnai būna teisūs ir pateikia tik iš industrijos šaltinių gautą informaciją, bet vis tiek tai reikia vertinti labai atsargiai. TSMC masinę 5 nm lustų gamybą pradėjo balandžio mėnesį, o metų gale planuojama paleisti kiek pagerintą 5 nm+ litografiją. Būtent naudojant 5 nm+ techprocesą ir turėtų būti gaminami „Zen 3“ procesoriai, kurių išleidimas yra suplanuotas kitų metų pradžioje. Labiausiai tikėtina, kad tai įvyks CES 2021 parodoje.

Rumor has it that AMD and TSMC have adjusted their foundry blueprints. The Ryzen 4000 desktop processor series originally expected to launch at the end of 2020 will now use TSMC’s enhanced 5nm processor (5nm Plus) instead of 7nm EUV.

— DigiTimes

Antras gandas yra daug aptakesnis. Tai mažas segmentas iš AMD procesorių išleidimo plano. Nuotraukoje matome „Warhol“ kodinio pavadinimo procesorius. Manoma, kad tai „Zen 3“ atnaujinimas, arba kitaip refresh. „Warhol“ procesoriai turėtų priklausyti „Ryzen 5000“ serijai. Šioje skaidrėje nurodyta, kad „Warhol“ procesoriai bus gaminami naudojant 7 nm litografiją, o ankstesnis gandas sako, kad „Zen 3“ bus gaminami naudojant 5 nm+ techprocesą. Gali būti, kad abu gandai savotiškai yra teisūs. AMD gal iš tikrųjų pakeitė planus ir „Zen 3“ gamins naudojant 5 nm+ litografija, o procesorių išleidimo planas yra senas.

4 Komentarai

  1. SoTOP parašė:

    Kadangi mano manymu po Zen3 bus dar viena procesorių serija iš AMD naudojanti DDR4 dėl per lėto DDR5 įsibėgėjimo, tai antras gandas skamba visai logiškai, jeigu Zen3+ vietoj 7nm naudotų 5nm pagal naują planą.

  2. kernelis parašė:

    As kazkaip abejoju visu tuo ZEN3 ir 5nm dalyku. Jau ilgas laikas AMD viesai deklaravo, kad ZEN3 bus kazkuri tai 7nm atmaina, kas reiskia, kad originalus planas buvo toks. Jie paprastai stengiasi optimizuoti R&D ir daug nesimeto, o zinant tai, kad N5 ir N7/P/EUV nera suderinami, tai butu gan apciuopiamas R&D resursas nuportinti visus ZEN3 dizainus ant 5. Mano galva bene vienintelis tokios situacijos paaiskinimas gali buti nebent tai, kad N7/P/EUV jau yra totaliai saturuotas esamu/kitu produktu (EPYC, konsoles, APU, GPU) ir neliko resurso ZEN3’iam. Arba yra dar kazkokia ekonomine priezastis is tech proceso puses. Priesingu atveju nematau, kodel jiem reiketu sokti ant 5 su ZEN3.

    Pastaruoju metu pasipyle tiek visokiu, ganetinai skirtingu AMD leak’u, jog susidaro ispudis, kad tai kazkokia speciali akcija su**ist Intel’iui prota kas bus toliau 😀

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.