NVIDIA atskleidė daugiau detalių apie „Ampere“ architektūrą

NVIDIA parodė daug naujų skaidrių, kuriose galime pamatyti, kaip sudaryti „Ampere“ grafikos procesoriai, o taip pat kompanija patvirtino ir savo vaizdo plokščių spartą. Tokius spartos testus visada reikia vertinti atsargiai, nes kompanijos savo naują produktą pateikia geriausioje šviesoje. Tad spartos skaidres pasižiūrime su žiupsniu druskos ir kantriai laukiame nepriklausomų testų.

NVIDIA atskleidė, kad naudojant „Samsung“ 8 nm litografiją pavyko pasiekti 44,6 mln. tranzistorių tankį viename kvadratiniame milimetre GA102 luste. Palyginimui, TU102 lustas turi 24,7 MT/mm2 tankį. GA102 lustas yra iš viso 628,4 mm2 ploto, o jame yra 28 mlrd. tranzistorių. Šį lustą NVIDIA naudos RTX 3080 ir RTX 3090 vaizdo plokštėse. Mažesnis GA104 lustas turi 17,4 mlrd. tranzistorių, o plotas sumažėjęs iki 392 mm2. Šį silicį naudos RTX 3070 vaizdo plokštės.

„Ampere“ architektūra turi antros kartos RT branduolius, kurie pagerins Ray Tracing spartą. Šie branduoliai Ray Tracing efektus apdoroja techniniu lygiu ir dėka naujų technologijų turėtų sumažinti veiksme atsirandantį vaizdo apsiblausimą. Trečios kartos „Tensor“ branduoliai pagerins DLSS darbą, tai yra dar geriau leis išdidinti rezoliuciją neprarandant kokybės.

NVIDIA taip pat paviešino GA102 lustams naudojamą montažinę plokštę. Jei tiksliau, matome RTX 3080 montažinę plokštę, nes viršuje trūksta dviejų atminties modulių. Jau iš seniau žinojome, kad NVIDIA naudos 20 fazių maitinimo grandinę iš kurių 18 bus skirtos grafikos procesoriui. Bene didžiausia šios montažinės plokštės keistenybė yra 12 kontaktų maitinimo jungtis. NVIDIA išrado šį naują standartą ir sako, kad nedraus šios jungties naudoti AMD ir „Intel“ kompanijoms savo vaizdo plokštėse.

Kompanija taip pat praneša, kad RTX 3090 yra pirmoji 8K lygio vaizdo plokštė. Tiesa, norint išgauti padorius kadrus 8K raiškoje naudojama DLSS technologija, tad realiai žaidimas apdorojimas mažesnėje rezoliucijoje. 8K raiška dabar tikrai nėra paplitusi, o jai taip pat reikalingas HDMI 2.1 vaizdo signalo perdavimo standartas. Jį palaiko RTX 30 serija, o taip pat naujos kartos „Sony“ ir „Microsoft“ konsolės.

6 Komentarai

  1. Strelok parašė:

    Man keista, kad nukasta PCB dar meme netapo. Aš jau įsivaizduoju kai kinai gavo užsakymą tokio PCB, tikriausiai pagalvojo kad prikolina Jensen.

  2. svabas2 parašė:

    o tai ta nukasta PCB tik Founders Edition ar ir partneriams irgi? kažkaip nesidomėjau

    • Mindaugas Klumbis parašė:

      Tik Nvidia naudos sita nukasta, partneriams, kiek zinau, yra sukurta paprasta montazine plokste, tiem kas savo nenori kurti.

      • Povilas parašė:

        Taip, bet partneriai taip pat gali tobulint savo plokstes, ir pcb layout +- koreguoti. Taip kaip suprantu gali buti 2 layout Nvidia ir grynai custom, tai vienas su iskastu, kitas nvidia stock, kas nori tik uzdeti custom FAN, ir trecias custom ( pvz 3080 asus strix bus 3x8pin )

        • Mindaugas Klumbis parašė:

          Žinoma, partneriai kurs dar savo geresnius PCB pagal savo poreikius. Norėjau tik pasakyti, kad NVIDIA taip pat norinčioms sutaupyti kompanijoms pasiūlys jau sukurtą PCB, kad nereikėtų papildomų kaštų. O tie kas turi pinigų ir siūlo premium modelius visada kurs savo PCB pagal savo poreikius.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.