Pasak AMD, Moore‘o dėsnis nėra miręs, bet jis pasikeitė

Nuo 2017 m. Jensen Huang kelis kartus pareiškė, kad Moore’o dėsnis mirė. Paprastai tai būdavo atsakas į vartotojų užklausas dėl nuolat augančių NVIDIA vaizdo plokščių kainų. Nors NVIDIA vaizdo plokštės paprastai yra geri produktai, pirkėjai pagrįstai domisi nuolat augančiomis produktų kainomis. Pavyzdžiui, 2013 m. NVIDIA išleido GTX 780, kurios mažmeninė kaina buvo 649 JAV doleriai. Tuo tarpu praėjusį mėnesį RTX 4080 kaina prasidėjo nuo stulbinančių 1199 JAV dolerių.

Tai beveik 85 % kainos padidėjimas ir nors našumo padidėjimas tikrai buvo didelis, spartos vertė už dolerį per pastaruosius devynerius metus nėra džiuginanti. Po RTX 4090 ir RTX 4080 modelių atskleidimo Huang dar kartą pareiškė, kad „Moore’o dėsnis yra miręs“.

Neseniai vykusiame aukščiausiojo lygio susitikime kalbėjęs AMD vyriausiasis technologijų vadovas, Mark Papermaster, paneigė Jensen Huang teiginį, pabrėždamas, kad Moore’o dėsnis vis dar gyvas ir sveikas.

„Tai nereiškia, kad nebus įdomių naujų tranzistorių technologijų… man labai, labai aišku, kad pažanga, kurią padarysime, bus brangesnė, kad toliau tobulintume tranzistorių technologiją“ – sakė technikos direktorius. „Taigi teks naudoti spartintuvus, GPU spartinimą, specializuotas funkcijas…“ – pridūrė jis, norėdamas paaiškinti, kaip AMD valdo gamybos sąnaudas.

Anot Papermaster, AMD tikėjosi kainų padidėjimo ir apibūdino jį kaip pagrindinį veiksnį, lėmusį tai, kad bendrovė pastaruoju metu savo procesoriuose ir vaizdo plokštėse perėjo prie kelių mikroschemų konstrukcijos.

Prieštaringi AMD ir NVIDIA pranešimai glumina prisiminus, kad abi bendrovės lustus gauna pas TSMC. Atrodo, kad AMD siekia apeiti tariamą Moore’o dėsnio mirtį, o NVIDIA, regis, nusprendė visiškai priimti filosofiją „Moore’o dėsnis mirė“.


Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.