Saulės ir vėjo generuojamos elektros kiekis Europoje 2022 metais augo 24 %

Praėjusiais metais Europos Sąjungoje pastebimai išaugo vėjo ir saulės energijos naudojimas. Naujoje Jungtinės Karalystės energetikos analitinio centro „Ember“, kuris naudoja „duomenimis pagrįstas įžvalgas“, kad skatintų perėjimą nuo anglies prie švarios elektros energijos, ataskaitoje teigiama, kad ES sėkmingai įveikė energetikos krizę, kurią sukėlė Vladimiro Putino invazinis karas prieš Ukrainą.

„Ember“ ataskaitoje teigiama, kad 2022 m. vėjo ir saulės elektrinėse pagaminta energija sudarė 22 proc. visos Europoje pagamintos elektros. Pirmą kartą Senojo žemyno istorijoje atsinaujinantys šaltiniai sugebėjo pralenkti gamtines dujas, kurios buvo viena iš pagrindinių precedento neturinčio Europos ir Rusijos kivirčo priežasčių.

Po invazijos į Ukrainą ES ir kitos Vakarų šalys bandė daryti didelį ekonominį spaudimą Kremliui, įgyvendindamos vis griežtesnes sankcijas Rusijai. Maskvos valdžios institucijos į tai reagavo sumažindamos gamtinių dujų tiekimą savo pagrindiniam klientui, t. y. Europai, o tai savo ruožtu paskatino gerokai paspartinti perėjimą prie atsinaujinančiųjų energijos išteklių.

Remiantis „Ember“ ataskaita, 2022 m. saulės energijos gamyba išaugo rekordiškai – 39 TWh (arba +24 proc.), o saulės baterijų įrengimų skaičius padidėjo 47 proc. ir sudarė 41 GW. Dvidešimt ES šalių turėjo „didžiausią kada nors pasiektą saulės elektros energijos dalį“, teigia „Ember“, o perėjimo prie saulės energijos srityje pirmauja Nyderlandai.

Nuogąstavimai dėl didesnio anglies vartojimo pasirodė ne visai pagrįsti, nes paskutinį metų ketvirtį anglių elektrinių naudojimas pakilo tik 18 %. Iš 26 vėl pradėjusių veikti elektrinių 9 elektrinių panaudojimas buvo nulinis. Apskritai 2022 m. akmens anglimi gaminamos elektros energijos kiekis išaugo 7 %.

Pasak Dave’o Joneso, „Ember“ duomenų įžvalgų vadovo, Europa „išvengė didžiausios energetikos krizės“. 2022 m. patirti sukrėtimai sukėlė tik „nedidelę bangą“ anglių energetikos reaktyvavimo srityje ir didžiulę paramos atsinaujinantiesiems šaltiniams bangą. Dabar baimė dėl anglies atsigavimo mirė, sakė Jonesas, o Europos perėjimo prie skaidrios elektros energijos gamybos planas yra įgyvendinamas visu pajėgumu.

Kalbant apie branduolines elektrines, 2022 m. jos tiekė tiek pat energijos, kiek vėjo ir saulės energijos šaltiniai – 22 proc. Šiuo metu Europoje daugiausia branduolinės energijos tiekiama iš Prancūzijos, tačiau „Ember“ neprognozuoja, kad šiais metais branduolinės energijos panaudojimas labai padidės.

4 Komentarai

  1. Diaxminde parašė:

    Kapeikos, atsižvelgus kiek ateity potencialiai reikės energijos.

    • neblogai parašė:

      Nemačiau kitų tokių skaičiavimų, bet pasak Masko- pilnai keičiant iškastinius energijos išteklius, el. energijos poreikis išaugs maždaug trigubai. Tai jei dabar su vėju ir saule pagamina 20%, o atominė energija nebus vystoma, tai gaunasi kad vėjo ir saulės gamybos reiktų 15 kartų daugiau. Čia, aišku, skaičiavimas tik ‘į temą’, nes, šitame straipsnyje skaičiai yra ne pasaulio, o Europos.

      • Daemon parašė:

        Atomas eis į trasą. Jau dabar statomi nauji projektai ir atšaldomi seni. Lietuvai irgi reikėtų savąjį atomą atšaldyti. Būtų galima elektromobiliais važinėti ir atominių galvučių pasigaminti.

  2. newdiamond parašė:

    tilta pasattyti tai valstybes reikalas…
    bet kai reikia didinti elektros gamybos pajegumus…tai jau nebe valstybes reikalas…ir visi patenkinti perkama „pigia“ elektra is svedu…valioooo

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.