Acer Aspire One A110L apžvalga

Šiandien Jums pristatome pirmojo nešiojamojo kompiuterio apžvalgą mūsų portale – šį karta tai Acer Aspire One. Praėjusiuosius metus galima vadinti didžiausios pusamžio ekonomines krizės pradžios metais, tačiau kompiuteriu pramonėje išsiskyrė vienas kardinaliai naujas įrenginio tipas. Be abejo – tai itin maži nešiojamieji kompiuteriai, nusitaikę i vartotojus, ieškančius įrenginio, galinčio pakeisti įprastą kompiuterį atliekant daugumą darbų, tačiau kartu ir būti itin portabiliu bei kainuojančiu pora ar net kelis kartus mažiau už įprastus variantus. Jų pagrindinis tikslas – suteikti galimybę prisijungti prie interneto ir jį naudojančių programų – būtent todėl šie UMPC ir vadinami netbook – internetiniais nešiojamaisiais.

Greičiausiai dauguma mūsų, dar prieš Technews atidarymą, sekę informacinių technologijų pramonės raidą, prisimena pirmuosius bandymus patraukti vartotojus itin lengvai pernešamais kompiuteriais, galinčiais atlikti praktiškai visas įprasto stalinio analogo funkcijas. Visgi šie bandymai nebuvo sėkmingi ir nesulaukė didelio dėmesio iš pirkėjų. Pagrindinės to priežastys – nepatogi klaviatūra ir itin didelė kaina.

Rinką sudrebino Asus kartu su savo Eee kompiuteriu, apie kuri buvo plačiai diskutuojama dar prieš pasirodymą. Kurį laiką kiti kompiuterių gamintojai buvo tiesiog suglumę, nes nesitikėjo tokio kompiuterio populiarumo. Būtent galimybe gauti daugiau pelno, kai pasidarė akivaizdu, kad tokia naujovė vartotojus itin domina ir paskatino paskubomis nukreipti inžinierius ir dizainerius i Eee konkurentų vystymą. Po kelių mėnesiu išvydome daugybę Asus klonų, kurie kartais, atrodė, skyrėsi tik spalva ir gamintojo ženkliuku.



Acer Aspire One buvo pristatytas 2008-ųjų liepos mėnesį ir kaip ir dauguma kitų konkurentų, iki šiol naudoja Intel Atom platformą su N270 procesoriumi, veikiančiu 1,6 GHz dažniu, Intel 945GSE Express lustu rinkiniu ir Intel 82801GBM (ICH7M) įvesties/išvesties valdikliu. Iki šiol šie kompiuteriai yra surenkami Quanta Computer gamyklose, tačiau visai neseniai buvo pradėta kalbėti apie tai, kad artimiausiu metu šį vaidmenį perims kita kompanija. Visai neseniai pasirodė ir 10,1 įstrižainės ekraną turintis modelis, o dar šiek tiek vėliau buvo užfiksuotas 11,6 colio modelis, greičiausiai ruošiamas gamybai.

Apžvalgos Turinys

Apie gamintoją

Pakuotės ir komplektacija

Acer Aspire One

»Korpusas ir dizainas

»Klaviatūra ir lietimui jautrus laukas

»Ekranas

»Specifikacijos

» Intel Atom

» Jungtys ir garsiakalbiai

»Operacinė sistema ir Bios

»Baterija ir aušinimas

Išvados

Apie gamintoją

Acer Inc. Tai 1976 metais Hsinchu mieste įkurta bendrovė veikusi kaip elektronikos įrenginių distributorius. Įdomu tai, kad pirmus vienuolika metų ji vadinosi Multitech ir tik 1987 buvo pervadinta į Acer. Įdomu tai, kad pradinis kapitalas siekė vos 25 000 JAV dolerių. 1997-iais kompanija įsigijo Texas Instruments kompanijos dalį, užsiimančią produktų mobiliems įrenginiams kūrimu. 2007-iais kompanija pranešė apie planus įsigyti kompiuterių gamintoją Gateway, o 2008-iais nusipirko 75 procentus Packard Bell akcijų. Dabar Acer yra didžiausia pasaulyje nešiojamųjų kompiuterių gamintoja ir trečia pagal bendrą parduodamų kompiuterių skaičių.

Pakuotės ir komplektacija

Aspire One pakuotė yra sąlyginai maža, turint galvoje, kad tai nešiojamasis kompiuteris. Produktas pas mus atkeliavo DHL siuntų tarnyba ir nebuvo papildomai įpakuotas. Visgi tai ne įprasta pašto tarnyba, todėl pakuotė nebuvo pažeista, tik nesmarkiai subraižyta. Ji pagaminta iš švelnaus daugiasluoksnio kartono. Priekinėje dalyje matome balto Aspire One nuotrauką, žiemos motyvą bei kompanijos ir produkto logotipus. Apsukus dėžę – jūros motyvas ir mėlynas nešiojamasis.



Šoninėje dėžės pusėje radome išsamias gaminio specifikacijas, pagaminimo vietą, gamyklinį numerį, brūkšninius kodus įvairioms rinkoms. Kitoje pusėje – nufotografuoti penki skirtingų spalvų variantų ir parodyta, kad dėžėje – mėlynasis modelis. Pakuotės viršuje gamintojas nusprendė įdėti palengvinimą pirkėjui – plastikinę rankeną, kuri leidžia patogiau neštis dėžę. Keista tai, kad atsidarius dėžę neradome apsaugai skirto putplasčio, jo vaidmenį vėlgi atstoja kartonas. Galbūt Acer vykdo tokią ekologinę politiką, arba tiesiog tiki, kad pernelyg didelių smūgių bus išvengta, o silpnesniuosius įrenginys atlaikys.



Atvėrus pakuotę iš karto matome kompiuterį, laikoma tarp kartono lakštų. Nuėmus šią dalį randame visą likusią komplektaciją. Kadangi tai pats pigiausias Aspire One variantas, priedų, kurie nėra būtini darbui, nerasime. Gamintojas suteikia trijų celių 2200 mAh bateriją, trišakį maitinimo kabelį, prie kurio jungiamas Lite-On pagamintas nešiojamojo laidas. Taip pat rasime išsamią vartotojo instrukciją, tarptautinę garantiją, sistemos atkūrimo kompaktinį diską, kuriam panaudoti, žinoma, reikės išorinio optinio įrenginio, trumpą gidą bei EMEA (Europos, Artimųjų Rytų ir Afrikos) atstovybių sąrašą. Didžiausias trūkumas – bent elementariausio dėklo nešiojimuisi nebuvimas.





Acer Aspire One

»Korpusas ir dizainas

Mano subjektyvia nuomone – Acer Aspire One yra paprasto dizaino, tačiau vienas iš gražiausiai ir solidžiausiai atrodančių internetinių nešiojamųjų. Jis yra pakankamai apvalių formų, todėl One patogu laikyti paėmus už galinės pusės. Džiugu tai, kad išvaizda yra pagyvinama blizgesniais elementais, o tai leidžia išsiskirti iš pilkos konkurentų masės. Ekrano dangtis ir šalia esantys rėmai yra pagaminti iš blizgios plastmasės, tiesa – dangtis yra mėlynos, o kraštai – juodos spalvos. Apatinė dalis dengia visus svarbiausius komponentus ir yra iš matinės juodos spalvos plastmasės.





Vienas iš svarbiausių nešiojamojo, o ypač tokios nišos, kompiuterio aspektų turėtų būti pagaminimo kokybė. Apskritai, surinkimo kokybei priekaištų nėra, neįmanoma pastebėti net mažiausio defekto. Ekrano dangtis užsidaro naudojant nei per daug, nei per mažai jėgos – vargiai įmanoma įsivaizduoti situaciją, kai kieno nors užkliudytas ekranas užsivers – tokiam veiksmui atlikti reikia lenkti stipriau nei maniškiame Apple MacBook.



Net ir tvirto dėklo įsimetus kompiuterį į kuprinę neverta jaudintis dėl galimų pažeidimų – blogiausia, kas gali atsitikti, tai viršutinės dalies susibraižymas. Dar vienas blizgaus paviršiaus trūkumas – liekantys pirštų antspaudai, kuriuos po pirmo kompiuterio paėmimo į rankas ir užfiksavau. Uždarius ekrano dangtį, pati matrica tikrai neturėtų būti pažeista, nes pastarasis yra tvirtas ir nesilanksto.





»Klaviatūra ir lietimui jautrus laukas

Klaviatūra turbūt buvo daugiausiai nepasitenkinimo sukėlęs pirmojo Asus Eee komponentas. Kitaip nei konkurentas, Acer Aspire One turi išties gerą klaviatūrą, taip pat turinčią ir kirilicos simbolius, nes šis modelis greičiausiai yra skirtas Rytų Europos rinkai. Taip yra todėl, kad kompiuteriui naudojamas 10 colių įstrižainės korpusas, nors ekranas tėra devynių. Dėl to turime plačius ekrano rėmus, tačiau ir patogią klaviatūrą.



Nors ji ir neprilygsta įprastų nešiojamųjų analogams, netbook‘ų lygmenyje yra tikrai aukštai. Mygtukai spaudžiasi minkštai, neskleidžia erzinančio barškėjimo. Dar viena gera savybe ta, kad kompanija paliko Page Down ir Page Up klavišus, leidžiančius patogiai naršyti po didelius dokumentus ar puslapius, nes mažas lietimui jautrus laukelis tai kliudytų daryti greitai.



Be abejo, lietimui jautrus laukas, kaip ir visuose internetiniuose nešiojamuose, yra nedidelis. Acer čia pritaikė sprendimą, matytą tik vieninteliame HP Mini-Note modelyje, – mygtukus ne po laukeliu, o iš jo šonų. Taip buvo išlaikyti panašus į ekrano kraštinių santykiai bei suteikta daugiau vietos klaviatūrai. Visgi prie to ganėtinai sudėtinga priprasti, ypač jei dažniau tenka naudotis įprasto nešiojamojo analogu, o ne pele. Pats laukelis yra jautrus ir slidus, jo nereikia smarkiai spausti norint pajudinti pelės žymeklį ekrane.

»Ekranas

8,9 colio įstrižainės LED apšvietimą naudojantis CrystalBrite ekranas veikia WSVGA, 1024 x 600 taškų raiškoje. To iš esmės turėtų pakakti 720p vaizdo peržiūrai, turint galvoje ir tai, kad tokios raiškos vaizdą Atom procesorius vis dar sugebės apdoroti. Ekrano stiklas yra blizgus ir tai pasodrina spalvas, kurios atvaizduojamos tikrai kokybiškai. Nors ir lauke toks ekrano tipas nėra naudingas, tačiau nustačius maksimalų ryškumą vaizdą tikrai turėtumėte įžiūrėti. Matomumo kampai taip pat pakankamai geri, ypač žiūrint iš šonų. Visgi žiūrint iš apačios spalvų nebeįmanoma atpažinti, nors vaizdas iš viršaus išlieka pakankamai aiškus.



»Specifikacijos

»Intel Atom

Intel Atom – vienas pagrindinių veiksnių, leidusi per tokį trumpą laiką taip išpopuliarėti mobiliesiems interneto kompiuteriams. Praeitų metų kovo mėnesį pristatytas Diamondville branduolį turintis procesorius kartu su Intel 945GSE lustų rinkiniu tapo daugybės tokių kompiuterių iš Asus, Acer, MSI, HP ir kitų, pagrindu. Kiek vėliau pristatyta ir dviejų branduolių Atom procesoriaus versija bei kelios vieno branduolio modelio modifikacijos.

Šiandien apžvelgiamame kompiuteryje panaudotas Intel Atom N270 procesorius, veikiantis 1,6 GHz efektyviu taktiniu dažniu. Šis procesorius turi 533 MHz (133 MHz x 4) FSB magistralę, 512 kB spartinančiosios antrojo lygio atminties bei palaiko procesoriaus branduolio padalijimą į du virtualius branduolius (angl. multithreading). Kaip ir kiti N ir Z serijos Atom procesoriai, N270 nepalaiko x86-64 instrukcijų plėtinių, todėl yra nesuderinamas su 64 bitų programine įranga.

N270 yra pagamintas pagal 45 nm technologinį procesą ir turi 437 jungiamuosius kntaktus. Procesorius neturi atskiro lizdo – į pagrindinę plokštę jis tiesiog įlituojamas. Procesoriaus branduolio paviršiaus plotas siekia vos 25 mm2, o TDP reitingas – 2,5 W. Energiją procesoriui taupyti padeda ir EIST technologija.

» Jungtys ir garsiakalbiai

Visos kompiuterio jungtys yra išdėstytos šonuose. Kairiajame rasime maitinimo šaltinio, VGA, Ethernet, USB bei SD(HC) jungtis. Kitoje pusėje rasime 3,5 mm mikrofono bei ausinių lizdus, dvi USB jungtis, kelių skirtingų kortelių skaitytuvą bei Kensington tipo vietą kompiuterio prirakinimui. Labiausiai džiugu tai, kad kompanija nepamiršo, jog 8 GB talpos SSD daugeliui vartotojų bus per mažai, todėl įdiegė du kortelių skaitytuvus, iš kurių vienas gali tarnauti kaip nuolatinė vieta papildomai atmintinei. Smagu ir tai, kad rasime net tris USB jungtis, nors, pavyzdžiui, Apple MacBook teturi tik dvi.



Nors ir išorinės jungtis nenuvylė, tačiau Acer nepaliko plačių galimybių atsinaujinti pagrindinius kompiuterio elementus. Korpusas neatsidaro taip paprastai, kad būtų galima pakeisti standųjį diską ar pridėti operatyviosios atminties. Dar vienas nedžiuginantis aspektas yra tas, kad mini-PCIe lizdas neturi papildomos jungties, kurią būtų galima naudoti SIM kortelės (3G ryšiui) ar kito elemento įdėjimui. Neabejoju, kad kompanija tikisi, jog po kurio laiko klientas savo senąjį Aspire One keis ne į konkurento, o į naujesnės kartos modelį.

Aspire One naudojami garsiakalbiai yra mažyčiai ir negeba sukurti didelio garso, tačiau net ir naudojami maksimaliu garsumu neskleidžia triukšmo, šnypštimo ar pan. Garsas, turint galvoje, kad tai integruotos kolonėlės yra padorus, ir gali patenkinti minimalius poreikius. Norint kokybiškesnio garso, naudojant 3,5 mm lizdą galima prijungti savas kolonėles ar ausines. Pati jungtis niekuo neišsiskiria, yra standartinė, tačiau negalima tikėtis labai aukštos kokybės garso, visgi kompiuteris neturi atskiros integruotos garso plokštės.

»Operacinė sistema ir BIOS

Kompiuteryje yra įdiegta Linpus Linux operacinė sistema su Acer sukurtu darbastaliu. Ji suteiks galimybę naudotis pagrindinėmis kompiuterio funkcijomis – naršyti internete, aptarnauti elektroninio pašto klientą, peržiūrėti vaizdo failus, klausytis muzikos, kurti dokumentus su Open Office ar netgi sužaisti vieną iš kelių pakankamai įdomių žaidimų. Viskas yra savo vietose ir pakankamai lengvai pasiekiama, todėl belieka paminėti tik aspektus sukėlusius daugiausiai nepatogumų.



Visų pirma teko daug sugaišti bandant susirasti lietuvišką raidyną – iš pradžių jo neradus valdymų skydelio pasirinkimų sąraše bei pabandžius įdiegti naudojantis terminalu, galiausiai supratau, kad mano pastangos bergždžios. Acer atstovas taip pat negalėjo padėti, pasak jo, toks klaviatūros išdėstymas tiesiog neegzistuoja, ji suderinti pavyktų nebent programiniu keliu. Antras nemalonus įvykis naudojantis šiuo internetiniu nešiojamuoju buvo bevielio ryšio dingimas po operacinės sistemos atnaujinimo. Kad ir kaip keista, WiFi mistiškai sugrįžo po savaitės.



BIOS meniu yra labai kuklus. Čia galima pasirinkti krovimo pirmenybę, sužinoti šiek tiek informacijos apie kompiuterio komponentus, jų veiklą, nustatyti sistemos laikrodį, išjungti/įjungti kelias technologijas, kaip, pavyzdžiui, sistemos atkūrimą ar pagreitintą pakrovimą. BIOS yra tvarkingas, neperkrautas nereikalingais pasirinkimais ir atlieka savo esmines funkcijas.





»Baterija ir aušinimas

Kadangi neturėjome tiesioginio konkurento, o ir spartos testus Linpus Linux sistemoje atlikti būtų sudėtinga, atlikome kelis testus su baterija ir aušinimu. Tačiau pirmiausia apie bateriją – kompiuteryje yra naudojamas trijų celių 2200 mAh ličio jonų akumuliatorius. Mes siekėme išsiaiškinti, kiek laiko baterija dirba kompiuteriui veikiant maksimaliais pajėgumais.



Su maksimaliu 100% ekrano apšvietimu, įjungtu WiFi ir rodant video failą akumuliatorius iki išsijungimo sugebėjo ištverti 1:48. Tai tikrai nėra daug, palyginimui 13,3 colio MacBook veikė 2:51, nors dirbant paprastus darbus su mažesniu apšvietimu Aspire One turėtų veikti maždaug tris valandas. Nuotraukoje matote apatinės kompiuterio dalies temperatūras laipsniais Celsijaus išmatuotas infraraudonųjų spindulių termometru šešiose skirtingose vietose šio testo metu. Aušinimas esant maksimaliam apkrovimui yra girdimas, tačiau neerzina ir nekliudo dirbti ar žiūrėti filmą.

Išvados

Acer Aspire One be jokių abejonių prilygsta visiems savo konkurentams. Jis turi vieną geriausių klaviatūrų visoje internetinių nešiojamųjų rinkoje, kokybišką ekraną, tvirtą korpusą ir kokybišką surinkimą, yra lengvas, solidaus dizaino ir turi tikrai užtektinai jungčių. Žinoma, nėra gaminių, neturinčių bent menkiausio minuso – Aspire One lietimui jautrus laukas yra apgalvotas sprendimas, tačiau prie jo sunku priprasti. Operacinė sistema yra lengva, tačiau tokius dalykus, kaip lietuviškas klaviatūros išdėstymas ar stabilus WiFi veikimas Acer tikrai turėtų suteikti.

Šiandien apžvelgtas Aspire One yra bene pats pigiausias konkurentų tarpe – jo kaina Lietuvoje siekia maždaug 900 lt. Jei jau nusprendėte įsigyti AO110 modelį, nepamirškite įsigyti ir dėkliuko bei talpios SD atminties kortelės, laikydami ją papildomame lizde, skirtos saugoti asmeniniams failams. Jei dviejų valandų žiūrint filmą ar trijų dirbant Jums nepakanka, paieškokite šešių celių modelio, kurio akumuliatorius turėtų veikti iki septynių valandų.


Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.