Nexus FLC-3000 apžvalga

Tai antrasis, procesoriaus aušintuvas, pakliuvęs mums į rankas iš Nexus kompanijos, kuris ganėtinai panašus į XiR-3500, kurį kolega apžvelgė kiek anksčiau. FLC-3000 beveik būtų galima vadinti, varinio XiR-3500 broliu, bet dėl tam tikrų priežasčių, kurias aprašysiu žemiau, jis greičiau tiktų i pusbrolius.

Šis aušintuvas yra universalus, tai reiškia, jog ši apžvalga turėtų sudominti, tiek AMD, tiek Intel procesorių vartotojus.

Apie Nexus

2000 metais Nyderlanduose įkurta kompanija gamina įvairaus tipo (procesorių, kietųjų diskų, korpuso) aušintuvus, taip pat maitinimo blokus ir korpusus. Nexus skiria daug dėmesio tyliam kompiuterių veikimui, todėl tarp jų gaminių galime rasti ir ventiliatorių ir kietųjų diskų montavimo priemonių, sumažinančių jų vibraciją ir taip pat keliamą triukšmą.

Turinys

» Produkto pakuotė ir komplektacija

» Specifikacijos ir savybės

» Ventiliatoriaus ir radiatoriaus konstrukcija

» Montavimas

» Testavimo salygos ir metodai

» Testų rezultatai

» Išvados

Pakuotė

Kaip jau būdinga, Nexus kompanija negaili pinigų pakuotės medžiagų kokybei bei dizainui. Paėmus ją į rankas, apima jausmas, jog dėžė pagaminta negailint pinigų ir medžiagų. Rankose jaučiau pakankamai storą kartoną, tad pakuotė yra pakankamai tvirta, užtikrinti protukto saugumą gabenimo ar smūgio atveju. Įpakavimo viršuje, jūsų patogumui yra įtaisyta elastinga rankenėlė, kurios dėka transporortuoti aušintuvą bus daug papraščiau.

Gamintojas neišgražino pakuotės, įvairiais akį traukiančiais piešiniais ar šūkiais, kaip dabar populiaru, o tiesiog pagamino kokybišką, solidžią pakuotę su svarbiausia informacija ant jos.



Pažvelkime, kokią informaciją pateikia gamintojas ant pakuotės. Žvelgiant į paktuoę iš priekinės pusės, matome išvardintas pagrindines produkto savyvbes ir modelio pavadinimą. Išvardrintos savybės, kažkuo labai stulbinančiu neišsiskiria, tad judame toliau.

Kampe yra išpjauta elipsės formos ertmė, per kurią matyti plastikiniame lukšte įpakuotas aušintuvas.



Pasukus pakuotę į šoną, randame oranžiniame fone esančius aprašymus. Septyniomis kalbomis aprašyta apie aušintuve naudojamas technologijas ir veikimo ypatybes. Žemiau yra BAR kodai ir du logotipai. Pirmasis Nexus, kaip ir viskas turėtų būti, bet šalia matome ir gal kai kuriems nematytą CoolJag logotipą. Paklausite, ką gi jis reiškia ir kodėl yra ant šio aušintuvo pakuotės. Taivano kompanija CoolJag, taiko savo aušintuvams naujausią „Skiving“ technologiją, kuri leidžia efektyviau perduoti šilumą iš varinių dalių į aliumines aušinimo plokšteles.



Na, o kitoje pakuotės pusėje, randame ko gero svarbiausią informaciją apie aušintuvą, tai yra technines specifikacijas. Matome aušintuvo brėžinį, pavaizduotą iš priekio ir šono. Toliau yra visa reikalingiausia informacija apie aušintuvą, tai: išmatavimai, svoris, skleidžiamo triukšmo lygis, apsisukimų skaičius per minutę ir t.t.



» Pakuotės viduje

Pažvelkime ką gi rasime, šios puikios pakuotės viduje. Atveriame pakuotės viršutinę dalį ir išimame viską iš jos. Kaip aš pamėgęs, pradėsiu nuo smulkių dalių ir visas jas apžvelgdamas eisiu link pagrindinio daikto. Pakuotės dugne radau, taip pat iš storo kartono pagamintą ploną dėžutę, kurioje ir bus visi reikiami priedai aušintuvui.



Taigi, mažoje dėžutėje randame: pakankamai išsamią instrukcijaą, kuri aprašyta tik anglų kalba, plastikines tarpines, lopetėlę, skirtą termo pastai sklaidyti, metalinę tvirtinimo nugarėlę (angl. backplate), termopastą, po dvi tvirtinimo detales, skirtas Intel ir dvi AMD platformoms, keturis tvirtinimo varžtus.

Na žinoma ir pats aušintuvas įpakuotas i mano taip vadinamą „lukštą“ – tai permatoma, plastikinė, aušintovo formos dėžutė. Dėžutė nesunkiai atsiveria pusiau, tad išimti aušintuvą yra labai patogu.



Komplektacija nėra ypatingai gausi, tačiau yra visi būtiniausi priedai, kurių prireiks montuojant. Malonu, jog Nexus nepagailėjo ir idėjo termopastos švirkštą su lopetėle. Tai reiškia, jog jų užteks keliems kartams, aušintuvui sumontuoti. Visos detalės ir prieidai, pagaminti iš kokybiškų medžiagų, tad priekaištų jų kokybei neturiu.



Specifikacijos bei savybės

Ventiliatoriaus ir radiatoriaus konstrukcija

Ventiliatorius užmontuotas ant plonos metalinės juostos, kuri eina išilgai aušintuvo. Aušintuvas skersmuo yra 92 milimetrai, maksimalus greitis – 2500 apsisukimų per minutę. Aušintuvo apsisukimus kontroliuoja, PWM sistema. Sukeliamo triukšmo lygis gali svyrtuoti nuo 15 iki 25 dBA – priklausomai nuo apsisukimų skaičiaus. Ventiliatoriuje sumontuoti du guoliai, tai yra: vienas rutulinis guolis, vienas slydimo guolis. Būtent šioje vietoje, Nexus neturėjo taupyti, tai leidžia man šiek tiek suabejoti ventiliatoriaus ilgaamžiškumu bei tyliu veikimu. Rotoriaus viduje yra sumontuoti du oranžiniai LED diodai, kurių šviesos intensyvumas kinta, priklausomai nuo apsisukimų skaičiaus. Elektros maitinimą prijungiame, įprasta 4 kontaktų jungtimi, prie pagrindinėje plokštėje esančios jungties.



Noriu paminėti dar kartą, kaip yra pritvirtintas ventiliatorius prie radiautoriaus. Ventiliatorius tarsi kabo virš radiautoriaus, o po juo nėra jokiu atramų todėl, kiek stipriau paspaudus, jo mentės pradeda kliudyti radiatorių. Tai labai nemalonus niuansas, turint omenyje, jog Nexus turi gerą vardą dėl kokybiškų produktų.





Einame prie radiatoriaus. Šis radiatorius išties unikalus, dėl neįprastos formos ir skirtinų dalių. Visų aliuminių plokštelių aukščiai yra skirtingi. Radiatorių sudaro: 28 ilgiausios, 11 vidutinių ir 15 trumpiausių plokštelių. Visas jas jungia 6 mm variniai šilumos vamzdžiai. Pagrindo atžvilgiu, radiatorius yra paverstas 30 laipsnių kampu. Tokiu būdu, visas oro srautas nukreipiamas į šalia esančius pagrindinės ploktštės įtampos keitiklius(angl. mosfet) – taigi aušinamas ne tik procesorius, bet ir kiti komponentai.

Po radiatoriumi randame, pritvirtintą prie pagrindo mažesnį radiatorių(angl. heatsink). Būtent ši dalis yra paremta SkiveTEK® technologija. Tai dar papildomai padidina aušinimo efektyvumą, aušinant pagrindą. Jis taip pat dengia dalį šiluminių vamzdelių, kurie yra pripresuoti prie varinio pagrindo. Šio aušintuvo pagrindas yra varinis ir nupoliruotas, nuotraukoje puikiai matyti daiktų atspindžiai.

» Montavimas

Kaip minėjau šį aušintuvą galime sumontuoti tiek Intel, tiek AMD platformoms. Mano atveju, prireikė AM2 lizdui skirtų tvirtinimo detalių. Norint sumontuoti tvirtinino dalis, pirma reikia atleisti keturis varžtus, kurie laiko mažajį radiatorių ant pagrindo viršaus.



Atleidus varžtus, bet visai ju neišsukus, atsirado tarpas pagrindo šonuose. Butent į juos reikia istatyti tvirtinimo detalių auseles.

Man pasirodė kiek neįprastas ir keistokas tvirtinimas, mano manymu butu buvę paprasčiau naudoti, užlenkemą rankenėlę, kurios populiarios tarp AMD platforma skirtų aušintuvų.

Sumontavus detales ant aušintuvo pagrindo, prieš akis atsivėrė kiek platokas tvirtinimo pagrindas, kuris gali trukdyti šalia esančiam pagrindinės plokštės radiatoriui. Tvirtinimo detalių galuose, ant varžto kabantys „kabliukai“, kurių pagalba galime užkabinti už procesoriaus lizdo ir tvirtai pritvirtinti aušintuvą, prisukant varžtus. Nuimame seną aušintuvą, gerai nuvalome termo pastą ir ruošiamės uždėti šį. Kaip jau įprasta naudosime Noctua NT-HT1 termopastą.

Deja, kaip ir spėjau dėl plataus tvirtinimo, aušintuvo kojelė gana stipriai remiasi ir į mikroschemų rinkinio radiatorių. Šiam aušintuvui skirtų AM2 lizdui detalių, tikrai turiu priekaištų dėl kiek neprotingai pagamintos konstrukcijos. Būtent dėl plačių tvirtinimo dalių, vartotojams, kurių pagrindinės plokštės radiatorius yra netoli procesriaus lizdo, gali kilti problema montuojant aušintuvą. Panaudojant jėgą, pagaliau įsprausta dalis užkabinta už procesoriaus lizdo briaunų ir priveržti varžtai. Prijungiame 4 kontaktų ventiliatoriaus maitinimo laidą prie motininės plokštės.

» Testavimo salygos ir metodai

Testuojant aušinutvą, patalpoje tvyrojo 22 laipsniai pagal Celsijų temperatūra. Kompiuterio korpuso dangtis viso testo metu buvo atidarytas. Kaip minėjau naudojame Noctua NT-HT1 termopastą, vietoje gamintojo duotos, tam, kad pasiekti kuo geresnius ir tikslesnius rezultatus. Žemiau, pateikiu kompiuterio speficikacijas, su kuriuo ir bus atliekami aušintuvo testai.

Procesoriaus apkrovimui naudojau Everest programoje esantį System Stability Test įrankį. Kiekvienas testo ciklas užtruko 15 min., o pertraukėlės tarp testų po 10 min. Aušintuvas nustatytas suktis maksimaliais apsisukimais, na o procesoriaus energijos taupymo bei triukšmo mažinimo technologija Cool&Quiet buvo išjungta.

Testų rezultatai

Aušintuvui dirbant maksimaliomis apsukomis, jis skleidė ganėtinai erzinantį užimą. Paprastai naudojant šį aušintuvą, rekomenduočiau nustatyti automatinį rėžimą pagrindinėje plokštėje, nes jo duzgimas laikui bėgant tikrai atsibosta. Na, o apšvietimas neatrodė labai įspūdingai – mano manymu, gamintojas galėjo pasirinkti ir kitą apšvietimo spalvą. Žinoma tai jau skonio reikalas, tad pateikiu žemiau nuotrauką, Jūsų asmeniniam verdiktui.



Išvados

Nexus FLC-3000[/b] galėčiau priskirti aukštos kokybės gaminių grupei, bet jis turi neišbaigtų elementų. Žinoma šis [i]Nexus produktas, ne pasirodė ne taip gerai kaip jo „pusbrolis“ XiR-3500, bet žinoma daug geriau nei gamyklinis AMD aušintuvas. Galiu pagirti šį produktą už puikius aušinimo rezultatus, nudžiugino ir tas faktas, kad net pakuotei nepagailėta pinigų. Taigi atrodo pakankamai kokybiškas produktas, kuris tikrai nepretenduoja į aušintuvų viršūnes, greičiau į vidutinės klasės produktus. Bet svarbiausia ar kaina atitinka visa tai?

Apžvelkime trumpai. Pakuotė pagaminta iš kokybiškų medžiagų ir yra tvirta, komlektacijoje yra visos reikiamos dalys, nepritruks nieko, išskyrus atsuktuvo. Aušintuvas taip pat yra gerai suręstas, tačiau jo tvirtino dalys skirtos AM2 lizdui, ne itin gudriai pagamintos ir gali kilti problemų. Ventiliatorius mėgsta patriukšmauti ir yra be guolių, kas tikrai ilgaamžikškumo negarantuoja.

Taip jis kokybiškas, bet tikrai neišbaigtas, gamintojas galėjo daugiau dėmėsio skirti ventiliatoriui ir konstrukcijai. Kaina Lietuvoje siekia 180-200 Lt. Trumpai tariant – kokybiškas, vidutinės klasės aušintuvas, kurio kaina kiek per didelė. Na, bet spręsti leidžiu jums, tačiau pats jo tikrai nerekomenduočiau.

Pliusai

1.Tvirta pakuotė

2.Aušintuvas pagamintas iš kokybiškų medžiagų

3.Šviečiantis ventiliatorius

4.Pritaikomas naudoti Intel ir Amd platformoms

Minusai

1.Neprotingai pagamintos, AM2 lizdui skirtos dalys

2.Triukšmingas aušintuvo darbas

3.Ganėtinai aukšta kaina

8 Komentarai

  1. Creative64x2 parašė:

    Nesuprantu kam taip garbint tą pakuotę ir kartot \"pakuotė\" daugybę kartų?
    O kaina tai žvėriška bei vartotojai tą stebuklingą pakuotę nemokamai negauna, viskas įeina į kainą.

  2. Unamed parašė:

    toks sss.. atsiprasant ir dar ta kaina uzkelta..

  3. Linas parašė:

    Nuotraukose, gal ir neatsispindi, bet pakuote tikrai gera, ka negalima pagirti ipakavimo?

  4. Fikusas parašė:

    Geriau už tą pačią kainą paimti XiR-2300:)

  5. Linas parašė:

    Taip pat labai tinkamas variantas AC64 pro, kurio kaina lietuvoje siekia ~70Lt, o aušinimo efektyvumas puikus.

  6. SoTOP parašė:

    Visiskai pritariu Linui, senukas AC64 dar lengvai susidoroja su tokais, galima butu pagalvoti, stipriais priesininkais. O jo kaina daro ji ypac geru pasirinkimu.

  7. Unamed parašė:

    Gal kam tokio reikia ? turiu atliekama. (AC64/freezer/pro)

  8. Linas parašė:

    Patalpink į skelbimų skiltį, ten manau atsiras susidomėjusių.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.